Don't Miss

Провал за Станишев, 15-я в листата на Коалиция за България събира повече гласове от него

   

След като вчера оглавяваната от него партия получи изненадващо нисък резултат, днес лидерът на БСП Сергей Станишев получи нов удар. Оказва се, че той събира по-малко преференциален вот от никому неизвестния кандидат на Коалиция за България (КБ) Момчел Неков, под номер 15 в листата.
Причината според наблюдатели е, че много избиратели са отметнали „номер 15“ и на двете места в бюлетината – и в квадратчетата за партии/коалиции, и в кръгчетата за преференциален вот.
За момента ЦИК не е отчела официално резултата от преференциалното гласуване, но справка в публикуваните вече протоколи сочи, че е много вероятно Станишев да бъде изместен от първото място.
По същата логика личният вот за Неков може да се окаже по-висок и от този на втората в листата Илияна Йотова.
Практическият резултат от това ще е, че въпреки неизбираемото си 15-о място Момчил Неков може да си спечели мандат в Европейския парламент.
Неков е най-младият кандидат в листата – едва 27-годишен.
Същият феномен се наблюдава и при Реформаторите. Там 10-ият кандидат Сергей Петков събира неочаквано висок преференциален вот – вероятно отново поради съвпадение на номера му в листата с номера на коалицията. При него обаче едва ли ще се стигне до избираемо място, понеже то засега е само едно, а с далеч по-висок брой преференции са Светослав Малинов и Меглена Кунева.

                break } } else { }