Connect with us

България

Проф. Александър Чирков предупреди: Пазете се от вируса, той съществува и наистина убива

Published

on

роф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София, а през 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г. През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“, продължава да е търсен като консултант от много здравни заведения. Проф. Чирков даде интервю за в. „Марица“ във връзка с идеята му за създаване на кардиологичен център в Пловдив.

Проф. Чирков, защо избрахте именно Пловдив, за да изпълните мечтата си за разкриване на Кардиологичен център за обучение на медици?
Винаги съм считал, че обучението на лекари, медицински сестри и санитарки е от изключителна важност в здравеопазването. Вече осем години се борим, за да осигурим инвестициите за реализацията на тази идея. Проектът е на стойност 50 млн. евро, имаме подкрепата за инвестиции от частни фондове, получили сме одобрение от европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Всички лекари от западни държави, запознати с проекта, посрещат тази инициатива с адмирации. В Южна България няма подобен център, а Пловдив е най-подходящият областен град за такова заведение, където могат да се обучават лекари, медицински сестри от цяла България, а дори и от чужбина.

В България непрекъснато говорим за необходимостта от здравна реформа. Според вас какво трябва да се промени в здравеопазването?
Задължително трябва да се изгради структура, която ще се грижи за обучение на медицинските кадри в България и в чужбина. За голямо мое съжаление практиката за обучение на лекарите, която аз много държах да наложа още преди 30 години, не се въведе. Навремето ние обикаляхме Русе, Видин, Белоградчик и много други малки градове и изнасяхме лекции за колегите. В моята болница „Св. Екатерина” канихме лекари от САЩ и Германия, изпращахме и наши лекари в чужбина.
Искахме да създадем структура за продължително обучение на лекарите, сестрите и санитарите с надеждата, че ще получим подкрепата от страна на държавата и обществото. Затова бившият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски ми взе болницата. Дълбоко се надявам, че сега ще получим подкрепата в България, включително и от местната власт в Пловдив, за разкриване на Център за обучение, който да помогне да се повиши качеството на медицинското обслужване.
Лекарите да се стараят за най-важното – да поставят точна диагноза на всяко заболяване, а не веднага да казват: „Дай да ти направя операция“. Искам да се въведе друг тип на поведение между лекари и пациенти. В качеството на лектори могат да бъдат канени най-добрите специалисти от САЩ и Европейския съюз, а нашите лекари да имат възможност да повишават квалификацията си и извън България. Центърът ще поддържа контакти и ще обменя опит с кардиологичните клиники в чужбина.

Не е ли достатъчно обучението, което лекарите получават в университетите?
Не. Нивото на много от лекарите и медицинските сестри е ниско именно поради това, че след завършването на висшето си образование повечето от тях не си повишават квалификацията. Университетското образование дава на лекаря специалност, но това не е достатъчно. В Западна Европа има система за постоянно поддържащо обучение, защото медицината непрекъснато и бързо се развива. Затова идеята ми е да създадем надуниверситетски център, който да поддържа нивото на постоянната квалификация на лекарите. Преди повече от 15 години такава идея имаше Лекарският съюз, но така и не успя да я реализира.

Навремето имахте идеята да се въведе здравно обучение в училищата. В условията на пандемия не е ли още по-актуално децата да знаят как трябва да пазят здравето си?
Здравно обучение трябва да има още от първи клас и да продължи до завършването на училището, дори и на висшето образование за тези, които следват. Добре е най-малко по един час в седмицата децата и тийнейджърите да получават най-необходимата здравна информация. Специално за медицинските учебни заведения е важно обучението да включва и умението за общуване както между медиците, така и между здравните работници и пациентите.

Продължава ли тенденцията българските медицински кадри да изтичат навън?
В Германия, във Фрайбург, има българско дружество, на чиито срещи присъствам. От разговорите с наши медици разбирам, че искат да се върнат в България, но при определени условия – ако в здравеопазването настъпят промени. Едно от тези условия е да има възможност за усъвършенстване на професионалните знания и умения, с каквато цел беше създаден още по комунистическо време ИСУЛ в София.

Пациентите често се оплакват от медицинското обслужване. Според вас каква е причината за това?
И аз виждам, когато преглеждам пациентите, че имат основание за недоволство. Основната причина е, че след дипломирането лекарите са спрели да се усъвършенстват и мислят как да получат повече пари. Разбирам, че парите са необходимост, но както е казал Паскал – целта ще бъде оправдана, когато се избират най-добрите средства за постигането й.

Като кардиолог какво ще препоръчате на хората със сърдечни заболявания по време на пандемията?
Да се пазят, да не предприемат рискови пътувания, да не участват в масови мероприятия, включително и на концерт, да не се събират на групи. Коронавирусът убива предимно тези хора, които имат други заболявания. През 1945 г. испанският грип погуби 52 млн. души в света. За сравнение, във Втората световна война са загинали не повече от 20 милиона. Причината за това е, че част от хората не искат да приемат опасността от заразяване с вирус. Бих ги посъветвал да не пренебрегват предпазните мерки.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Здравният министър връща маските на открито от четвъртък и разкри какво ще се случи с Радев до часове

Published

on

Маските и на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.  „По отношение на учебния процес на територията на област Ловеч – 12 871 са учениците в района. 0,02% са положителни за К-19. От 1302 учители 0,5 са диагностицирани, а 0,2 карантинирани. Тези числа ни дават право да кажем, че учебният процес ще продължи присъствено“, заяви Ангелов. „Маските стават задължителни и на открито. Обсъдихме днес на дълго и широко плюсовете и минусите.

Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако мерките се спазват. Даваме ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските ще са задължителни за всички“, каза той.  „Заповедта ще е налична утре и влиза в сила в четвъртък“, заяви Ангелов.

„Така искаме да намалим броя на заразените български граждани. Важно е да кажем, че пазим и българските медици с тази мярка, защото виждате какво се случва в лечебните заведения през последните седмици. Трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред“, каза той. Ангелов коментира и ситуацията с президента Румен Радев и евентуалния му контакт с К-19. „Президентът е български гражданин като всички останали с равни права като всички. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби такива, каквито са в момента. На 16-и в петък, той е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-и ген. Петров е с позитивиран тест за К-19“, заяви здравният министър. 

„Президентът е бил уведомен от адмирал Евтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров. Мерките са еднакви за всички и Радев ще кацне в България и тогава попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Ще е поставен под карантина и ще му е предложено да му се направи ПСР тест още на летището и ще се чакат резултати от него“, заяви Ангелов.

Ангелов заяви, че карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни при липса на симптоми за зараза с коронавирус. Това ще бъде вписано в заповедта, която ще бъда издадена утре и ще влезе в сила в четвъртък. По думите му маските ще бъдат задължителни поне до края на месец ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Въвеждат вечерен час в България – 21:00ч! Мерките стават сериозни!

Published

on


От утре влиза забрана за излизането на непълнолетни лица по улиците на Гоце Делчев без основателна причина. Това става ясно от заповед на кмета Владимир Москов.

Забраната ще важи за времето от 21.00 ч. вечерта до 6.00 ч. сутринта за следващите 14 дни.

Разрешено е единствено излизането до аптека, хранителен магазин или посещение при личен лекар.

Ограничението е част от мерките срещу разпространението на COVID-19 в града, който попада в област Благоевград, обявена за „червена“ заради високия брой на новозаразени с коронавирус.

В него влиза и забрана за провеждане на тържества на закрито като сватби, кръщенета и други.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Ето какво се случва с Каракачанов и вицеадмирал Ефтимов след PCR тестовете за К-19

Published

on

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са под карантина заради командира на ВВС генерал майор Димитър Петров, пише „Труд“. Каракачанов и Ефтимов очакват в изолация резултати от PCR тестове.

Причината е, че тест за COVID-19 на командира на ВВС е положителен. Изследването е направено в неделя, когато ген. Петров получил симптоми на болестта – висока температура, загуба на обоняние и отпадналост. Това била причина и той да не се появи на празника на парашутиста в неделя.

Резултатът от теста му е излязъл в понеделник. Министър Каракачанов няма никакви симптоми, температурата му е 36.5 градуса и очаква до края на днешния ден резултати от PCR теста си. Заразяването на ген. Петров е и причината да бъде съкратена визитата на президента Румен Радев в Естония.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че именно това е причината преждевременния край на посещението на държавния ни глава в Естония.  Преди минути пък президентът на страната Керсти Калюлайд потвърди информацията, като поясни, че тази сутрин се е чула с българския си колега и призна какво решение са взели заедно. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България5 дни ago

Здравният министър връща маските на открито от четвъртък и разкри какво ще се случи с Радев до часове

Маските и на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.  „По отношение...

България5 дни ago

Въвеждат вечерен час в България – 21:00ч! Мерките стават сериозни!

От утре влиза забрана за излизането на непълнолетни лица по улиците на Гоце Делчев без основателна причина. Това става ясно...

България5 дни ago

Ето какво се случва с Каракачанов и вицеадмирал Ефтимов след PCR тестовете за К-19

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са под карантина заради командира на ВВС генерал...

България6 дни ago

Карантината пада на 10 дни, Борисов с окончателно решение за учениците

Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие във...

България6 дни ago

Синът на Милен Цветков пита: Защо вече нямам ТАТИ?!

„Защо вече нямам тати“, питал 8-годишният син на Милен Цветков. Той научил, че татко му е починал от майка си...

България1 седмица ago

Рекордни 603 новозаразени с коронавирус за съботен ден, 10 са жертвите (ТАБЛИЦА)

603 за ден са заразените от китайския вирус дори в събота. Което е рекорд за съботен ден, когато се правят по-малко...

България1 седмица ago

Напитка сваля над 30 килограма за 1 месец

С тази напитка ще свалите до 30 кг за един месец Всеки, който страда от излишни килограми, може да се...

България1 седмица ago

Огромна трагедия: Рано сутринта в петък е починала от К-19 д-р Петранка Лишковска, а вчера баща й

Починала е д-р Петранка Лишковска от Враца и нейният баща, които бяха заразени с коронавирус, съобщава BulNews.  Тя бе началник на...

България1 седмица ago

Откриха изоставено бебе на 7 дни в кутия от пица

Едноседмичното бебе е било увито в одеяло, а до него била оставена бележка за майката на детето, която починала при...

България1 седмица ago

123 -годишен побърка служителите на летище с паспорта си -започнаха да се снимат с него

Служители на летище в Абу Даби за малко не провалиха пътешествието на Свами Шивананда от Бехала, Индия. От аеропорта се...

България1 седмица ago

Побеснял мъж закла тъщата и бременната си жена, те били виновни

Месец след сватбата мъж закла красивата си 28-годишна съпруга. По време на убийството той дори не предполагал, че тя носи...

Made in BG1 седмица ago

Археолог попадна на невероятна находка в местността „Балък дере“ в Родопите СНИМКИ

Археологът Ивайло Кънев откри в калето на местността „Балък дере“ надпис върху мраморна колона, посветен на антично божество, започващо с...

България1 седмица ago

Ужасът расте! Нов рекорд на заразени, много починали от COVID-19 у нас

Ужасяващите нови 914 случая на коронавирус бяха регистрирани в България през изминалото денонощие. Така за пореден ден се бележи рекорд...

България1 седмица ago

Идва студ, който светът не помни: Сателит на НАСА с шокиращи данни

Слънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата ера. Слънчевите лъчи не са като всички предходни месеци на...

България1 седмица ago

Мъжете се влюбват в тях, дори и със затворени очи: 3 спиращи дъха зодии –

Въпросът за привлекателността на жените се поставя от обществото по всяко време и остава загадка защо някои мъже са готови...

България1 седмица ago

23-годишен се обеси в Родопите, преди това публикувал въже във фейсбук

23-годишен мъж е открит обесен край село Кундево, община Неделино. Младият мъж е бил видян за последно вечерта във вторник....

България2 седмици ago

Вижте красивата годеница на Йордан от “Фермата”, която той унизи пред всички заради Даяна Ханджиева (Снимки): –

И тази година в риалитито ” Фермата ” ври и кипи от страсти. Историята на общинския съветник Йордан , който...

България2 седмици ago

Ще бъдат ли отнемани книжките на възрастните шофьори? Шведите и датчаните са въвели такава практика

На този въпрос се опита да даде отговор председателят на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата Малина Крумова.Вчера...

България2 седмици ago

Дo 10 гoдини зaтвoр зa бaщaтa нa бeбeтo, убитo при кaтacтрoфaтa c Лютви Мecтaн

Oт прoкурaтурaтa cъoбщихa, чe нa Юceин Aхмeд ce вмeнявa coлидaрнa oтгoвoрнocтOт 3 дo 10 гoдини лишaвaнe oт cвoбoдa грoзят Юceин...

България2 седмици ago

Сиромахов: Мрънкате, че са ниски заплатите. Не са ниски. Просто сте мързеливи!

Пост на един от сценаристите на „Шоуто на Слави“ – Иво Сиромахов, буквално нажежи до червено Фейсбук, видя сайтът скандални.eu Ето...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com