Connect with us

България

Проф. Кантарджиев разкри пред БЛИЦ нещо много страшно, което се случва в момента с COVID-19 в България

Published

on

Пикът отмина, но не и опасността от коронавирус. За това предупреди пред БЛИЦ членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев. Той разкри, че в момента се увеличават случаите на заразени в домове за стари хора и домове за деца с увреждания. Какви са сценариите с пандемията, ще свърши ли тя или ще заживеем при съвсем различни условия – на тези въпроси отговори проф. Кантарджиев в интервюто си пред БЛИЦ: – Проф. Кантарджиев как ще се развие ситуацията с пандемията от коронавирус оттук нататък?

– Моето мнение е, че има два сценария. Единият е неблагоприятен за човечеството – епидемията да придобие ендемичен характер.  Ако мерките, климатът и поведението на вируса не доведат дотам, че да се намалят слручаите, изпадаме в лошия сценарий – получава се ендемия. Това значи периодично да се появяват различни по сила огнища със сравнително ограничен брой случаи, за жалост – не ограничени по време.  Епидемията е, когато заболеят много хора, постепенно намаляват случаите и накрая стигат до нула. Когато една епидемия се превърне в ендемия – поведението на вируса е такова, че не довежда до трайна невъзможност за заразяване, възникват ендемични взривове в различни области, колективи, различни по размер. – Какъв е добрият сценарий?

– Добрият сценарий, на който се надяваме всички, които не от вчера се занимаваме с такива неща, ако мерките се спазят и поведението на вируса е според очакванията ни, след горещите и сухи месеци, той би  могъл да изчезне.  Но това зависи и от поведението на хората, от ограничаването на неговото разпространение.  Защото ако не го ликвидираме до края на лятото, допуснем ли и през есента да го има този вирус, тогава той ще се смеси със сезонните вируси и сезонния грип и ще бъде много тежко за здравето и здравната система. Затова не трябва да се следват случайните неща, случайни, непроверени информации и съвети на хора, които не са специалисти. – България постепенно се връща, отчасти, но все пак се връща към нормалния си живот, ще продължат ли българите да спазват ограниченията? 

– Културните хора в големите градове все още носят маски, когато се видят с познат, гледат да стоят на по-голямо разстояние от него и си слагат маска, което е задължително.  Трябва да има дистанция, спане в самостоятелни стаи. Ако недай си Боже този вирус продължи, ще трябва да се отучим да се целуваме, да се прегръщаме, когато видим познати, ще трябва по-често да мием ръцете си, да събуваме обувките си в коридора, да проветряваме повече. Това са най-човешките неща. Вижте в народите по изтока, където доста често са имали такива болести, как хората не са толкова близки, не се прегръщат, като се видят, а само се покланят.  Докато ние европейците, благодарение на медицината и това, че сме се преборили с много заболявания, започнахме да се събираме на големи компании, да се прегръщаме, да се целуваме, това го няма в доста култури. 

– Минахме ли наистина пика, след като случаите на коронавирус у нас продължават да се увеличават? – Сега в момента сме в едно плато. Големият проблем в нашата страна е не епидемичното развитие в столицата, която отдавна не е на първо място. Имаме два проблема.  Единият – това са взривовете, които се появяват в момента в домове за възрастни хора или домове за младежи и деца с увреждания. Това стана вследствие на грешки  – такива хора са били в болница за лечение, след което се връщат обратно в домовете заразени и се появяват огнища.  Това се случи главно в Северозападна България. Затова работим денонощно.

От 1-ви май изследваме персонала на тези домове, защото най-важното е да не се допусне заразен персонал да внесе инфекцията и човек, който е бил в болница да се върне заразен.  Вторият проблем това са пътуващите, които се връщат със самолети от западноевропейски държави, където са били сезонни работници и крият на летището, че са били в контакт с инфекцията и са вече болни.  Такива хора се връщат в родните си села и там заразяват най-близките си, роднините, съседите, това е абсолютно безотговорност.  Искам да кажа само, че в някои държави всеки, който слезе от самолет, отива в хотел под карантина 14 дни. Ако трябва, ще обсъдим и това ще предложим на правителството. – Какви са грешките, които се правят сега? – В обществото съществува лъжливото убеждение от някои неспециалисти, че ако си направиш тест и ти кажат, че си здрав, ти си наистина здрав. И генетичните, да не говорим за останалите тестове, могат да са положителни само, ако имаш симптоми на заболяването.

Иначе тестът ще е отрицателен, но на практика да сте заразен и след два, три дни може да се получат симптомите, но през това време се отделят вируси и сте болни. Българинът винаги е дълбоко убеден, че е минал метър. Да се снижаваш и да си правиш тестове, бурята не минава. – Много хора си казват – ами аз може наистина да съм го преболедувал този коронавирус и да не съм разбрал, трябва ли се успокояваме така? – СЗО в края на април излезе със становище, че наличието на антитела в даден пациент не му гарантира, че той е защитен от повторно заболяване. Това е много важно да го знае българинът, който си мисли, че му е минало.  Ще ви кажа като човек, който 40 години се занимавам с тази материя, много са неизвестните за това заболяване.

Наистина имаме неголям брой случаи, в които кръвта и плазмата помагат на тежко болните, но това не важи за всички.  Оказва се, че този вирус не дава адекватен имунен отговор. Имунитетът е много различен при това заболяване. Изследваните десетки случаи в Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че един голям процент от тези хора, боледуващи от 20 дни, нямаха адекватен и описан в учебниците имунен отговор.  – Пази ли ни наистина ваксината срещу туберкулоза? – При туберкулозата се оказва, че при нея отговорност за защита има клетъчния имунитет. Оказва се, че тя не е предотвратимо заболяване, защото ваксината пази предимно малките деца и то не само от туберкулоза, но и всички инфекции, свързани с температурно състояние.  Именно и заради това има търсене от държави в Африка и Латинска Америка, защото пази и при други инфекции при децата, но въвеждането й с нищо не е предотвратило разпространението на заболяването.

Подобряват няколко неща – хигиенни мерки, отучване хората да плюят по трамваите и да не живеят в едно семейство баби заедно с децата и внуците си. Тогава става разпространението. – Един малко по-страничен въпрос – как издържахте на всичките тези брифинги, всеки ден, а понякога и по два на ден?  – В човешки план ще ви кажа, в целия си съзнателен живот съм се готвил за такъв момент, когато квалификацията ми ще защити народа ми, знаейки, че бих могъл да бъда с нещо полезен, рискувах и здравето и живота си.  Усилията ще продължават, защото още нищо не е минало.

В момента домове за стари хора наистина има огнища и опасността не е премахната. Всеки ден се работят по 500 проби и от тях става ясно, че нараства броят на заразените именно от домове за стари хора и домовете за деца с увреждания. Трябва персоналът да не внася зараза и да се пазят хора, върнали се от болници, където не са спазвани условията.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

Continue Reading

България

Ужас в Свищов: Кръчмар уби с ритници клиент заради…

Published

on

Млад мъж е бил убит с ритници в лицето при скандал между две компании в свищовска механа. За кървавото престъпление е арестуван синът на собственичката на заведението. Това съобщава в. „Борба“. 

Драмата се разиграва в събота вечерта, когато в заведението отива семейство от Свищов. Баща и двамата му синове заедно с приятели празнуват, а на съседна маса има друга компания от млади дами. Започнали закачки, които прераснали в свада.

Семейството си тръгнало, но при плащане на сметката възникнал юмручен бой между сина на стопанката и бащата. Той бил повален на земята, след което един от синовете му влязъл в лют спор със собственичката, която също била набита.

Тогава се намесил синът й, който започнал да раздава каратистки хватки и повалил опонентите. Един от синовете на поваления на земята баща, се навел над него да провери какво е състоянието му. Тогава младият мъж получил два удара в лицето с крак от сина на собственичката. И двата се оказали смъртоносни и клиентът издъхнал. Часове по-късно младият управител на механата е арестуван.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Continue Reading

България

РАЗКРИТИЕ: Младежът, посегнал на полицаи на протеста на Радев – внук на депутат от БСП

Published

on

Студентът Евгений Марчев, за когото гръмна менте новината, че е бил пребит от полицаи под колоните на Министерски съвет, се оказа съвсем неслучаен. Той е внук на величие от БСП.

Младежът, който е бил в агитката на биячите на полицаите, е син на Евгений Марчев от с. Катунци и д-р Красимира Димитрова от Сандански. Дядо му пък е д-р Димитър Димитров, бивш депутат от БСП в 37-то Народно събрание, върл русофил и едно от величията в червената партия.

Димитров е бил и в ръководството на БСП – Сандански. Само часове след като бе приет в Пирогов, родителите на Марчев бяха моментално открити от определени медии и даваха пространни интервюта, как синът им бил жестоко пребит от полицаите.

Същите тези медии не пропуснаха да съобщят, че състоянието му е изключително тежко – нещо, което шефът на болницата проф. Асен Балтов категорично отрече. Същият студент, който едва ли не беше на смъртно легло, вчера се самоизписа.

Преди това внукът на социалистическото величие бе посетен в болницата лично от Румен Радев. Разединителят не се поинтересува как са ранените полицаи и в същия ден призова полицаите да стоят на страна и да не пипат протестиращите.

Не закъсняха и фалшивите новини – от изключително тежко състояние на студента, до неговата смърт. В свое разкритие медията ни пък не само опроверга тези фалшиви новини, но и стана ясно, че при опит да бъде задържан, въпросният студент е оказал съпротива и се е мятал по паветата, удряйки главата си, докато полицаите са се опитвали да го усмирят.

Припомняме, че ситуацията с ареста на въпросния студент дойде след нападение над полицаите със стъклени бутилки и пръскане със спирт в лицата на униформените. ПИК разузна още, че Марчев е възпитаник на едно от най-скъпите училища в България – Американския колеж. Там е известен с прозвището Евгений Мускула, заради манията си да трупа физическа маса. Освен това не криел крайнолевите си убеждения и бил отявлен путинофил. Макар и от червена фамилия и отявлен русофил, Марчев учи в американско училище – каква ирония, коментират негови близки.

/ПИК

Continue Reading

България

КАТ обяви причината за касапницата на АМ „Тракия“, откриха и трупа на турския тираджия СНИМКИ

Published

on

Шофьорът е заспал зад волана. Това е най-вероятната причина за тежката катастрофа, станала с турски тир на АМ „Тракия“. Това заяви шефът на КАТ-Стара Загора Бончо Славов, цитиран от БНТ.

„Жертвите не са шест, а са окончателно 5, заедно с шофьора, който е изхвръкнал от кабината и е бил затиснат от 2 коли. Тялото му е било открито тази сутрин. Шофьорът на турския тир, предизвикал катастрофата е между 40 и 50 години, обясни представителят на фирмата собственик на камиона.  В тежко състояние е дете на 2 години и половина. Добрата новина е, че през нощта то е започнало да диша само. В следствие на пътното произшествие са починали 5 лица“, уточниха от полицията.

Тирът е е преминал в насрещната лента на магистралата и е блъснал четири автомобила. На четирима от пострадалите в тях е изяснена самоличността и остава да бъдат установени данните за петия човек. 

Няма как категорично да се каже каква е причината за инцидента. „До сутринта продължаваха огледните действия. Назначено е досъдебно производство.  Водачът, до колкото знаем, е бил сам в кабината на автомобила“, посочиха още от полицията.

Стана ясно още, че тази година товарните автомобили си пътуват в почивните дни, докато миналата тяхното движение е било забранено в определени часове. Има и информации, че самата катастрофа е станала заради стара и ръждясала мантинела. „Мантинелата е стара и ръждясала. Поставена е през 95-96 година, но не е тя причината“, заяви Илия Златев, директор на Областно пътно управление Стара Загора. По думите му мантинелата все пак е претърпяла удар от камион, който с висока скорост и се удря в нея. Според него шофьорът или се е разсеял, или е заспал.

В момента тежка техника разчиства пътното платно.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 часа ago

Ужас в Свищов: Кръчмар уби с ритници клиент заради…

Млад мъж е бил убит с ритници в лицето при скандал между две компании в свищовска механа. За кървавото престъпление...

България3 часа ago

РАЗКРИТИЕ: Младежът, посегнал на полицаи на протеста на Радев – внук на депутат от БСП

Студентът Евгений Марчев, за когото гръмна менте новината, че е бил пребит от полицаи под колоните на Министерски съвет, се...

България4 часа ago

КАТ обяви причината за касапницата на АМ „Тракия“, откриха и трупа на турския тираджия СНИМКИ

Шофьорът е заспал зад волана. Това е най-вероятната причина за тежката катастрофа, станала с турски тир на АМ „Тракия“. Това...

България6 часа ago

Нови данни: Няма край кошмарът с К-19 в София, страшно е и във Варна, Пловдив и Бургас

Продължава да расте броят на заразените с новия коронавирус у нас. Макар че през последното денонощие броят им е по-малък,...

България14 часа ago

ИЗВЪНРЕДНО: 7252 са вече заразените с коронавирус у нас – има починал

7 252 са вече положителните проби на заразени с коронавирус у нас. Това сочи справката на Единния информационен портал, обновен...

България17 часа ago

Обрат с оставката на полицейски шеф

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че няма да приеме оставката на шефа на ОД на МВР в Бургас. По-рано през...

България20 часа ago

ИЗВЪНРЕДНО: Страшна трагедия на Тракия – най-малко шестима загинаха, има и много ранени (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Шестима души загинаха, а неизвестен брой други бяха ранени при тежката катастрофа на АМ Тракия, при която камион се обърна...

България21 часа ago

ЗАПОВЕДТА на Ананиев за отпадането на куп К-19 мерки изненада всички

Министрите да дават указания за техните сфери, а кметовете да издават заповеди за прилагането на мерките спрямо техните правомощия. Това...

България21 часа ago

Прокоба на ген. Мутафчийски удари хиляди млади българи! Изгоряха с тлъсти пачки заради…

Прокобата на ген. Венцислав Мутафчийски по повод на студентските бригади в САЩ, че „хиляди младежи не се канят да заминават...

България22 часа ago

Извънредно! Паднаха куп К-19 забрани у нас, пак разрешават… ВИДЕО

Постигнахме съгласие да се разреши функционирането на нощните заведение на открито и закрито при заетост на местата не повече от...

Любопитноедин ден ago

Млад мъж си върви по улицата и гледа пред него мацка с особено добре оформен

Мпад мъж си върви по улицата и гледа пред него мацка с особено добре оформен задник. Не можейки да се...

Българияедин ден ago

Избягали учени от лабораторията в Ухан разкриха шокиращи данни за К-19

Учените от лабораторията в китайския град Ухан, откъдето пламна коронавируса, се изнесоха на Запад и споделиха шокираща информация за произхода...

Българияедин ден ago

Коцето отсече: От затвор се излиза, от гроб – не! Ще застрелям

Изказването на фолк певеца следва приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс „Ще застрелям всеки, който припари и създаде...

Българияедин ден ago

Гърция с нова секира за българите, тръгнали на почивка

От сряда до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП „Кулата-Промахон“ само с отрицателен тест за COVID-19. Резултат за...

Българияедин ден ago

23-годишна майка родила деца, които се раждат веднъж на 480 години!

Двойка от чешкия град Миловице, който е близо до Прага, вече имала един син, когато 23-годишната Александра Кинова разбрала, че...

Българияедин ден ago

Държавата дава до 1200 лв. на месец, за да върне българите от чужбина

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да...

Българияедин ден ago

Страшен скандал на плаж Каваци – 8 момичета преживяха нещо ужасно СНИМКИ

Нагло отношение, липса на такт и брутално изгонване. Това преживяха две репортерки от агенция БЛИЦ на един от плажовете в...

Българияедин ден ago

В Белград стана страшно заради К-19, болните ще се въргалят по улиците

Почти няма край в Сърбия, където броят на заразените с коронавирус да не нараства, пише РТС. Белградските болници са претъпкани...

Българияедин ден ago

България гори от К-19! В 4 големи града положението е кошмарно

Броят на заразените с новия коронавирус у нас мина 7000. За последното денонощие новите случаи са 211 при направени 2806...

Българияедин ден ago

Президентът иска оставката на правителството и главния прокурор

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Гневът...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com