Don't Miss

Рекорден брой чуждестранни студенти в САЩ

   

Повече от 800 хил. чуждестранни студенти са учили в американските колежи и университети миналата година – рекорден брой, който се дължи предимно на притока на младежи от Китай, предаде Ройтерс.
Това е увеличение със 7% (55 хил. студенти) спрямо 2011 академична година, показват данните от годишния доклад на Института за международно образование и на Държавния департамент на САЩ „Отворени врати“. Китайските студенти, записани за учебната 2012-2013 година, са се увеличили с 21% до близо 235 хил. души. Младежите от три страни – Китай, Индия и Южна Корея, сега представляват 49% от общия брой на чуждестранните студенти в САЩ, като броят от Китай нараства, докато от Индия и Южна Корея намалява. Студентите от Саудитска Арабия също са се увеличили – с 30%, до 45 хил. души. Те са финансирани най-вече от програмата за стипендии на близкоизточната държава. Правителствени стипендии в други страни като Бразилия и Кувейт също са помогнали за изпращането на повече студенти в САЩ.
Други страни, като Индия, Южна Корея, Тайван, Япония и Турция, са изпратили по-малко студенти в САЩ. Предпочитаните от американските младежи дестинации за обучение в чужбина са: Великобритания, Италия, Испания, Франция, Китай. Общо над 283 хил. американски студенти са учили в чужбина миналата година, което също е рекордно висок брой. Чуждестранните студенти, които са под 4% от общо 21 млн. учещи в американските колежи и университети, могат да доведат до ползи за американската икономика, равняващи се на 24 млрд. долара – било чрез такси за обучение, било по-дългосрочно – чрез изследователска научна работа, бизнес връзки или други начинания.

                break } } else { }