Connect with us

България

Светът изтръпна: Преди минути дойде най-страшната новина за COVID-19

Published

on

Мрачна новина бе съобщена от брояча, който следи случаите с COVID-19 по света. По последни данни, броят на заразените с коварния коронавирус по целия свят е надминал 4 милион души. Това съобщава worldometers.info. По данни на брояча, смъртните случаи към момента са над 276 000. 

Добрата новина е, че излекувалите се от коварната болест из целия свят вече са близо  1 386 000.  По данни от 17:00 часа на 8 май в България са потвърдени 1872 случая на COVID-19. Данните са на Националния оперативен щаб. Новите случаи за вчерашния ден са 7 – в областите: 1 в Пловдив, 1 в Кърджали, 1 в Кюстендил, 1 в Разград и 3 в София. Лабораториите продължават да работят. 379 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 49 са в интензивни отделения и клиники.

Заболеваемостта сред лекарите е едно закономерно състояние, което се случва в цял свят. До момента заболели броят на заразените медици е над 90 000 в целия свят. Това заяви директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов в предаването „Панорама “ по БНТ. В болница „Пирогов“, заболелите от Мерките бяха COVID-19 са 50 от 2300 човека персонал, но това е свързано с работата им. Болницата е отворена за всички.

Европейската комисия съобщи, че приканва държавите от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген страни да удължат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС с още 30 дни, до 15 юни. Макар че някои от тези държави предприемат предварителни стъпки за облекчаване на мерките за борба с епидемията, положението остава нестабилно в Европа и по света. Ние не знаем почти нищо за новия коронавирус. Все още вървим в мрака, не знаем базисни неща за него. Сега някои неща започват да се изясняват, но все още знаем твърде малко за COVID-19.

Това заяви проф. Николай Габровски, началник на клиника по неврохирургия в „Пирогов“, в ефира на bTV. „Знаем твърде малко за тази болест, за да даваме крайни становища към момента. Някои призиви бяха не само безотговорни, но и неморални. С призивите да не се носят маски и да се разхлабят мерките, подлагаме на риск човешки животи“, подчерта той.

„Колективен имунитет у нас още няма, но отиваме в тази посока“, това заяви имунологът академик Богдан Петрунов. „Колективният имунитет обаче трябва да се гради контролирано, защото иначе смъртността ще скочи“, предупреди специалистът. Той даде за пример Шведския модел, като го определи като пълен провал. „Там смъртността е 12 %“, посочи акад. Петрунов. Цитира и прогнози, че 70-80 % от човешката популация ще се зарази.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Здрав лекар почина след ваксиниране, за първи път заподозряха препарата на „Пфайзер“

Published

on

Две седмици след като получава първата доза ваксина на „Пфайзер“, 56-годишен лекар от Флорида издъхва. Това е първият случай на територията на САЩ, в който човек умира след поставена ваксина срещу COVID-19.

Здравните служби във Флорида и Центърът по контрол и превенция на заразите са започнали разследване по случая, за да се установи дали настъпилата смърт на д-р Грегъри Майкъл е в резултата от препарата на „Пфайзер“. От семейството на починалия са категорични, че той се е намирал в повече от добро здравословно състояние.

Д-р Майкъл е бил имунизиран в здравен център във Флорида на 18 декември, но три дни по-късно по краката и ръцете му се появяват дребни петна, поради което се подлага на медицински изследвания, които показват, че кръвната му картина е много под нормалните граници и той е приет в интензивното отделение.

В продължение на две седмици лекарите се опитват да повишат нивото му на тромбоцити в кръвта, но безуспешно, споделя съпругата му, цитирина от местното издание SunSentinel.

По думите ѝ той е „бил в съзнание и се е борил до последно“ по време на целия процес, но точно ден преди операцията получил инфаркт и починал.

Дарън Капрара, директор от кабинета по медицински експертизи в Маями-Дейд, заяви пред медиите, че в момента се води щателно разследване, потвърждавайки новината, че препаратът на „Пфайзер“ засега се разглежда като основният „заподозрян“, изиграл роля в смъртта на медицинското лице.

Говорител на Центъра по контрол и превенция на заразите коментира, че също водят разследване по случая и също допълни, че проучват каква е ролята на препарата на фармацевтичната компания в смъртта на д-р Майкъл.

От фирмата-производител „Пфайзер“ обясниха за изданието SunSentinel, че са запознати със случая и определиха настъпилата смърт като „силно необичаен клиничен случай“. Говорител на компанията добави, че също водят разследване, но подчерта, че „едва ли има някаква пряка връзка с ваксината на този етап“.

От центъра по контрол и превенция съобщиха, че към днешна дата повече от пет милиона американци са получили ваксината на „Пфайзер“, като тяхното здравословно състояние от момента на имунизацията е под постоянно наблюдение.

Разследването по трагичния случай продължава и все още е рано за каквито и да е заключения, но всички са убедени в едно – д-р Грегъри Майкъл е бил в изключително добро здраве преди смъртта си.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Предстои забрана, която ще удари всички българи през 2021 г.

Published

on

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз (ЕС), включително и в България от това лято. Това предвижда европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г.

Дотогава забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците, коментираха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от в. „Телеграф“.

Забраната ще засегне изделия направени изцяло или частично от пластмаса и по принцип са предназначени за еднократна употреба или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени. Това са прибори за хранене – вилици, ножове, лъжици,чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса.

В очакване на влизане на пълната забрана в сила производители вече предлагат на пазара заместители, направени от дървесина, картон, дори от хранителни продукти, примерно ядливи чаши за кафе и прибори.

От 31 декември 2024 г. производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност. Въвежда се принципът „замърсителят плаща“. Производителите трябва да покрият разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнери за храна и напитки, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, и тютюневи изделия с филтри.

Обмисля се и забрана за капсулите за кафе, които съдържат пластмасова част, която трудно се отделя. Разширена финансова отговорност ще понасят и производителите на риболовни принадлежности, съдържащи пластмаса. Въвежда се изискването за информиране на потребителите за продукти от алтернативни материали или изделия за многократна употреба.

ЕС изисква в националния закон да бъдат въведени мерки за намаление на потреблението на определени пластмаси за еднократна употреба, когато няма алтернатива да бъдат подменени с изработени от друг материал. Потреблението на такива продукти да бъде категорично и устойчиво премахнато до минималното.

До 2029 г 90% от пластмасовите бутилки трябва да се събират за рециклиране и да имат специален дизайн. Евродирективата поставя и условие в производството на тези бутилки до 2025 г. да се влагат най-малко 25 % рециклирани пластмаси, това са т.н. бутилки от РЕТ . А в 2030 всички бутилки ще да съдържат 30 % рециклирана пластмаса.

От това лято някои пластмасови продукти за еднократна употреба като санитарни изделия, мокри кърпички, тютюневи изделия с филтри, чаши за пиене, трябва да имат видима, четлива и незаличима маркировка, поставена върху опаковката или самия продукт. Надписите трябва да информират за наличието на пластмаса в продукта и варианти за тяхното обезвреждане и за вредите, които носят. Всеки втори боклук се рециклира до 5 години Драстично намаление на битовите отпадъци, които попадат в депата, ще бъде постигнато до края на 2025 г.

С промени в закона за управление на отпадъците , внесени в парламента преди дни след 5 години най-малко 55% от теглото на битовите отпадъци, трябва да се подготвят за повторна употреба или рециклиране. До края на 2030 г най-малко 60%, до 31 декември 2035 г близо две трети от отпадъка трябва да се рециклира или повторно използва. В края на депата трябва да попадат по-малко от 10% от битовите отпадъци.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

България

Д-р Мясников с ужасяваща прогноза: Ковид-19 не е нищо, идва зараза, от която десетки милиони ще умрат! –

Published

on

В момента силите на лекари и учени от цял свят са обединени в борбата с коронавируса. Но докато надпреварата за ефективна ваксина продължава, една друга опасност дебне на прага ни и заплашва да вземе катастрофални размери до месеци.

Поне за това предупреди лекарят и ТВ-водещ, д-р Александър Мясников .

Не трябва да се страхувате от COVID-19 , тъй като смъртността при него е доста ниска, заяви д-р Мясников .

Той предупреждава за по- голяма опасност – Птичият и свинският грип. Според него е възможно да избухне епидемия и тя ще бъде с много по-тежки последици от настоящата, тъй като смъртността ще е по-висока.

“Всичко зависи от това колко скоро ще се случи мутация на вируса на този грип, който ще се предава не само от животни и птици на хората, но и от човек на човек”, обясни Мясников.

Най-лошото е, че човечеството отново няма да е готово за епидемията, точно както не беше готово в случая с коронавируса.

Единственото положително нещо за настоящата пандемия е определянето на приблизителната времева рамка, която може да е необходима за разработване на ваксина.

Но докато се създаде необходимото лекарство, могат да умрат голям брой хора. Смъртността на този грип е възможно да бъде 35-40% до разработването на ваксина.

“Десетки милиони ще умрат”, предупреждава водещият.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България6 часа ago

Здрав лекар почина след ваксиниране, за първи път заподозряха препарата на „Пфайзер“

Две седмици след като получава първата доза ваксина на „Пфайзер“, 56-годишен лекар от Флорида издъхва. Това е първият случай на...

България7 часа ago

Предстои забрана, която ще удари всички българи през 2021 г.

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз (ЕС), включително и в България...

България15 часа ago

Д-р Мясников с ужасяваща прогноза: Ковид-19 не е нищо, идва зараза, от която десетки милиони ще умрат! –

В момента силите на лекари и учени от цял свят са обединени в борбата с коронавируса. Но докато надпреварата за...

България15 часа ago

Държавата ще изплаща пари на семейства с деца, заради коронавируса-Вижте, дали отговаряте на условията –

Родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години, както и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но...

България16 часа ago

Имам добри новини, COVID-19 си отива, вече не са нужни строги мерки

С поредната доза разхлабване на мерките у нас отварят фитнесите и моловете. От Националния оперативен щаб съобщиха за трайна тенденция на намаляване...

Българияедин ден ago

Вижте как живее Ахмед Доган: Позлатена тоалетна чиния, джакузи за 50 бона, личен спа-център и баня от 120 квадрата!

Има ли султански дворец в Бояна ? За повече наши колеги познавачи, това е риторичен въпрос, както предполагаме и за...

Българияедин ден ago

Кислороден апарат в COVID отделение се взриви, има 8 жертви

Осем души са загинали при взрив на кислороден апарат в болница в Газиантеп, Южна Турция, съобщи ТАСС, цитирайки Анадолската агенция....

Българияедин ден ago

19:00, Бойко Борисов с извънредно обръщение към нацията

Приказки за отваряне на Европа през март няма. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на...

Българияедин ден ago

До всички шофьори: От 10-ви януари влезе в сила нов закон за вас

От 10-ви януари тази година е влезнала нова промяна, която касае всички шофьори на превозни средства. При подаване на заявление...

България2 дни ago

Набиха Сашо Кадиев

Новата година стартира с бой за Сашо Кадиев. Тв водещият от bTV отнесе няколко тупаника от различни хора. Първият удар нанася боксьорът...

България2 дни ago

От последните минути: Проф. Кантарджиев загуби жена си –

Професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб е едно от най-популярните лица в България в тежките дни на епидемията от...

България2 дни ago

От 5 до 10 години, ако откажете да се ваксинирате срещу Covid-19?

Елена Поптодорова пред БТВ: Ако ме питате мене, не 5 а 10 години трябва да е затвора за отказ за...

България2 дни ago

Младоженец погледна телефона си след сватбата и онемя

Съдбата понякога си играе всевъзможни игрички с хората. Доказателство за това е историята с 57-годишния англичанин Ричард Пърсел, предават от jenata.blitz.bg. Мъжът,...

България2 дни ago

Извънредно: 27-годишна родилка почина от коронавирус

27-годишната родилка Снежана от Куманово почина, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от БТА. Родилката бе приета в Инфекциозната болница в...

България2 дни ago

Жестока трагедия сполетяла Д-р Кантарджиев, той желязно си мълчи

Прoфecoр Тoдoр Кaнтaрджиeв oт Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб e eднo oт нaй-пoпулярнитe лицa в Бългaрия в тeжкитe дни нa eпидeмиятa oт...

България3 дни ago

2 години след смъртта на Иван Ласки, Алекс каза истината

От две години насам датата 6 януари е пагубна за актрисата Александра Сърчаджиева, след като губи любимия си Иван Ласкин....

България3 дни ago

Локдаунът пада, отварят ресторантите и кафетата на 15 януари

Ако искате да отидете на бар или ресторант във Франция, ще трябва да почакате поне до 15 януари 2021 г....

България3 дни ago

Бойко зарадва всички работещи в България, започват да раздават пари

Правителството прие Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност...

България3 дни ago

Борисов: Няма да има отваряне до края на март! Идва трета вълна!

Приказка за отваряне на Европа до края на март няма. Нещо повече – очаква се тогава трета вълна и много...

България3 дни ago

Стана ясно колко точно трае имунитетът на преболедувал К-19

Изследването принадлежи на експерти от Канбера (Австралия). Те проучиха преболедували коронавирус пациенти, за да дадат точен отговор колко дълго трае...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com