Don't Miss

Слънчево затъмнение днес, можем да гледаме и онлайн

   

Днес ще се състои първото за годината пълно слънчево затъмнение. За съжаление у нас ще видим Луната да покрива Слънцето само частично. Астрономическото явление ще започне в България днес, в 10:42. Ще можем да го наблюдаваме и онлайн на сайта: http://live.slooh.com/stadium/live/the-total-solar-eclipse-of-2015

Най-доброто място за наблюдение ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 мин и 46.9 сек, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 минути.

Слънчевото затъмнение от 20 март 2015 ще бъде пълно само за северната част на Атлантика (Фарьорските острови и Шпицберген) и в Арктика (ивицата, очертана със синьо на схемата долу). Наблюдателите в Лондон ще виждат слънчевия диск покрит от Луната над 84 %, а в Шотландия  – 94 % от площта му. Частични фази на затъмнението ще се виждат в Гренландия, Европа, Северна Африка и Западна Азия.

Слънчево затъмнение настъпва, когато Луната преминава между Земята и Слънцето, като по този начин напълно или частично закрива слънчвия диск за наблюдателите от Земята. Пълно слънчево затъмнение настъпва, когато видимият диаметър на Луната е по-голям, отколкото този на Слънцето и блокира напълно пряката слънчева светлина, превръщайки деня в нощ. Областите, в които се вижда пълното слънчево затъмнение са тясна ивица върху земната повърхност, а частичното слънчево затъмнение е видимо в огромни околни територии, широки хиляди километри.

В София астрономическото явление ще започне в 10:41:51 като максималната му фаза ще настъпи в 11:49:05. Слънчевият диск ще е покрит около 53% от Луната. Краят ще настъпи в 12:58:07. В България ще настъпи първо в югозападните части, а най-късно – в североизточните.

Затъмнението ще бъде на височина 46о над хоризонта, посока югоизток-юг. В София ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди, а светлината ще отслабне на 43%.

Наблюдението над Слънцето с невъоръжено око е опасно и всички телескопи, лупи и т.н. трябва да имат защитни филтри, предупредиха учените.

Жителите на София  ще наблюдават затъмнението с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от градината при Националния дворец на културата.                 break } } else { }