Connect with us

България

Така си живеят пенсионерите в нормалните европейски държави и по света. Питаме се: кога ли ще ги стигнем и…

Published

on

Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна държава. Грижата за тях означава, че обществото съзнава колко важен е техният принос за развитието му и не иска да ги остави да живеят в нужда, когато вече не могат да работят.

Затова е добре да се знаят някои от особеностите на този вид грижа на обществото за пенсионерите. Вижте няколко примера, подбрани от 365 Новини:

Английските пенсионери

Считат се за едни от най-богатите ползватели на държавните пенсионни програми в света. Според статистиката, около 40% от всички недвижими имоти в страната принадлежат на старците и между 15 и 20% от пенсионерите имат по две къщи на средна цена от 350 хиляди долара.

Впрочем, както се посочва в официалния доклад на Държавната статистическа служба на Великобритания, по-голямата част от тези домове са били закупени в средата на 80-те години, когато недвижими имоти в страна са имали много ниска стойност. Сега, 20 години по-късно, цената на тези обекти се е увеличила 5-10 пъти, така че бъдещите британски пенсионери е малко вероятно да получат повече жизнено пространство. Въпреки това, и без това те живеят не лошо.

Америка. Скромно, но не бедно

Минималната пенсия, която може да бъде получена в тази страна е около 300 долара. Тази сума ще получите, ако изобщо никъде никога не сте работили и нямате право на никакви допълнителни плащания.

Ако имате не голям работен стаж пенсията ви се повишава един и половина пъти, а на най-нискоквалифицираните работници се изплащат след пенсиониране 700 долара и повече. Ако се сравни с възнагражденията за съответните специалности, пенсията е 20-35% от предишния доход. За пенсионерите в Съединените щати като правило няма никакви привилегии, обаче цените са по-ниски, и равнището на общественото внимание, съответно, много по-високо. Например са налице особени пенсионерски територии с установена суверенна власт – жилищни сгради, за година възрастните хора получават различни социални услуги.

Финландия. Максимална пенсия без ограничение

Съгласно закона на тази страна, максималната пенсия не може да бъде ограничена и зависи само от заплатата,която сте получавали по време на активния си икономически живот. Но минималната пенсия е строго определена- 550 евро на месец. Впрочем средната пенсия в страната е 1200-1500 евро; за тези пари възрастните хора могат да си позволят да си купуват деликатеси, да използват услугите на фитнес-центрове и почивни домове, да пътуват в чужбина и да поддържат собствените си домове. Някои от тях дори успяват да си купят къщи в Испания или Португалия и да отиват там като на вилата.

Германия. За вода не плащат

Освен минималната пенсия от 350 евро, държавата гарантира на германците заплащане на жилището (56 кв. м. на човек) и комуналните услуги. С остатъка от средствата средният пенсионер може да си позволи да поддържа автомобила си, два пъти годишно да пътува в чужбина, да заплаща здравното си осигуряване и голямата гама от услуги. За недобре обезпечените, съществуват така наречените „старчески домове“, с ниски наеми, евтини кафенета и денонощно дежурни лекари.

Израел. Бедността е забранена

Усещането е такова, че в тази страна пенсионерът, дори и да иска, не е в състояние да остане беден. На първо място, има задължителна пенсия за старост – около 340 долара, която се изплаща, независимо от размера на трудовия стаж. На второ място, ако сте работили в Израел, ще получавате пенсия за прослужено време, в зависимост от броя на годините на заетост. На трето място, след достигане на възраст за пенсиониране, всеки гражданин получава еднократна сума, равна на средния доход, умножен по броя на годините на трудовия стаж.

И най-накрая, ако нямате право на пенсия за осигурителен стаж, или тя е твърде малка (по-малко от жизнения минимум, който е около 1000 долара.), държавата ще ви определи надбавки. Не е изненадващо, че най-несъстоятелните израелски пенсионери могат да си позволят най-малко едно пътуване в чужбина на година.

Испания. Не страната, така е семейството

Основното богатство на испанските пенсионери е в подкрепа на роднините, дори и най-далечните, ако семейството няма близки. Макар че се оплакват от размера на пенсиите, със своите 700-900 евро на месец, те могат да живеят, като се възползват от отстъпките за пътуване и ниските цени на продуктите.

Япония

Да добавим и държава, която не е в ЕС. В Япония един от най-високите показатели е средната продължителност на живота – 82 години, а възрастта за пенсиониране – 62. Т.е. средно японецът живее след пенсиониране 20 години и повече, което прави натоварването върху пенсионната система не малко. Ето защо средният размер на пенсиите, тук е сравнително малък (при местните цени да се живее с 700 долара на месец не е лесно.) – много японци предпочитат да работят и след 60. С цел да се намалят разходите за жилища, много от тях напускат града, а тези, които не държа на работата или семейството си, отиват в съседните азиатски страни (Филипини, Малайзия, Индонезия). Там животът им е по-евтин.

Статистика:

Според разходите за един ден отпуска, лидират люксембургците (120 евро). Те са следвани от австрийските пенсионери (106.9 евро), малтийските (93,7 евро), белгийците (89.5 евро). Финландски възрастни хора изразходват около 77 евро на ден. Най-малко разходи за почивка правят възрастните туристи от Чехия (общо 13,7 евро на ден).

За българските пенсионери няма смисъл да добавяме информация, Вие и сами знаете какво е положението в родната ни страна.

Източник: TRG

Continue Reading

България

Трагедията в Италия не е случайна! Развъдникът на COVID-19 се оказа шокиращ

Published

on

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Така започва анализ на „Дойче Веле“ на тема „Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?“. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините. Набелязана е вече и изкупителна жертва: Европейският съюз (ЕС). Неговата политика била унищожила италианското здравеопазване.

Положението, в което са изпаднали 10-те милиона жители на Ломбардия, би било трудно за овладяване в много държави, в това число и в някои германски провинции: 12 000 пациенти с тежки симптоми на COVID-19 се лекуват в болниците, 1300 се борят за живота си в интензивните отделения. Пациентите в регионите на Южна Италия са едва около една десета от тези в Ломбардия, но и там вече изнемогват. Важно е как се харчат парите за здравеопазване При това сумите за обществено здравеопазване са сравнително равномерно разпределени измежду двадесетте региона на Италия. Местните власти отговарят за организацията и структурата на здравеопазването.

Ако сравним ситуацията в различните части на Италия ще забележим, че не всичко зависи от сумите, които се предоставят. Много е важно как те се изразходват.  Държавният бюджет за здравеопазване в Италия възлизаше на 118 милиарда евро през 2019 година – в сравнение с 2009 година той се е увеличил с осем милиарда. През това десетилетие бюджетът за здравеопазване е бил намаляван само веднъж – през 2012 година, когато правителството се опасяваше, че страната може да фалира. Като цяло обаче парите за здраве не нараснаха така, както желаеха мнозина. Особено в сравнение с периода между 1999 и 2009 година, когато покачването беше с 90%. Корупция и неефективност

А финансови възможности не са липсвали: благодарение на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), Италия всяка година икономисва десетки милиарди евро от лихвите по държавния дълг. Италианските политици многократно успяваха да осигурят и пари за увеличаване на пенсиите. Бюджетът за тях се е увеличил с 45 милиарда евро от 2009 г. насам – до 276 милиарда евро. Това са 32% от всички публични разходи. Тази тенденция на увеличения е в сила и до днес, включително и поради връщането на възможността за ранно пенсиониране на 62-годишна възраст. А сега излезе, че ЕС бил виновен – за това, че не всички държавни разходи са можели да нарастват свободно.

И това се говори в една страна, чийто бюджетен дефицит редовно надхвърля предварително определения. Корупцията и организираната престъпност са част от каналите, по които парите изтичат. Здравната система на Италия е отражение на неефективно функциониращата икономика на страната. Грешките на системата станаха очевидни Болниците се превърнаха в инкубатор на заразата Пациентът става жертва на бюрокрацията, таксите и дългото чакане. Който не иска да чака половин година и повече за животоспасяваща операция или преглед, плаща от собствения си джоб. Пропуските в държавната система усложняват и забавят овладяването на сегашната епидемия.

Плановите дейности са централизирани, а някои региони разполагат само с една лаборатория за тестване. Грешките на политиците в Южна Италия, които разпределяха парите предимно в интерес на своята партийна клиентела, вместо да създадат резерв, от който да се купуват предпазни маски и облекла, сега се оказват съдбоносни. В Ломбардия бяха мобилизирани  много служители от общественото здравеопазване и от частния сектор. На юг обаче мудността на държавните институции е очевидна.

Фатален се оказа и друг един проблем на системата: липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари и лошото оборудване на съществуващите. Затова пациентите масово се струпват в спешните отделения на болниците – независимо дали са сериозно болни или имат някакъв дребен проблем. Първите заразени с коронавирус също се озоваха там. Така болниците за кратко време се превърнаха в развъдник на вируса. Оттам тръгна цялото нещастие.

Continue Reading

България

Извънредно! Коронавирусът покоси млад българин, има нови заразени

Published

on

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят.

213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. По отношение на общата картина – към 7 април:

325 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 31 души.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 23. Днес в УМБАЛ „Света Анна“, София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19.

Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на близките и семейството на починалия мъж.

Continue Reading

България

Полицаи нахлуха на сватба и арестуваха младоженците! Не спазили… мерките СНИМКИ

Published

on

Кошмарно изживяване сполетя двама младоженци в първите часове на техния брак. Неприятната случка ги изненадала по време на брачната им церемония, когато… били арестувани.

48-годишният Джубулани Зулу и 38-годината му възлюбена Номтандазо Мизе поканили общо 50 души на сватбата си в Южна Африка. За съжаление в този момент дошли служители на национална сигурност. Те носили предпазни маски на лицата си и големи спортни пушки.

От заснето видео се вижда учудването на гостите им при пристигането на въпросните органи на реда. Снимка е запечатала момента, в който годеникът помага на любимата си да се качи в полицейската кола. Двамата били арестувани за нарушаване на въведените от страната мерки, събирайки много хора на едно място.

В Южна Африка извънредното положение е обявено на 23 март и ще бъде в сила 21 дни от влизането му в сила. Младоженците били освободени под парична гаранция.

Кметът на града остро осъдил постъпката, както и присъстващите на церемонията гости. „Тези мерки не са само за определени хора, а важат за всички и целят да се спре разпространяването на коронавируса“, казва той.

Южна Африка има 1,655 потвърдени случая и 11 загинали от вируса.

Полицаи нахлуха на сватба и арестуваха младоженците! Не спазили... мерките СНИМКИ
Image
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България8 часа ago

Трагедията в Италия не е случайна! Развъдникът на COVID-19 се оказа шокиращ

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни...

България10 часа ago

Извънредно! Коронавирусът покоси млад българин, има нови заразени

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още...

България11 часа ago

Полицаи нахлуха на сватба и арестуваха младоженците! Не спазили… мерките СНИМКИ

Кошмарно изживяване сполетя двама младоженци в първите часове на техния брак. Неприятната случка ги изненадала по време на брачната им...

Made in BG12 часа ago

80-годишна жена бе обрана и пребита от маскиран мъж

Късно вечерта на 5 април във Враца бе извършен грабеж срещу 80-годишна жена, която бе и пребита от маскиран напдател....

България12 часа ago

Край на карантината в китайския град Ухан

Градът, където започна пандемията от коронавируса, отменя тази седмица последните ограничения след повече от два месеца и половина на строга...

България12 часа ago

Оптимистично послание: Разбра се кога пада карантината в Гърция

Гърция отчете в понеделник най-ниският брой нови случаи на коронавирус от 12 март, което сякаш показва изравняване на кривата. Страната...

Made in BG14 часа ago

Хора се хвърлят от балконите! Писателката Бойка Николас пред БЛИЦ за ада в Испания

Бойка Николас е родена в София. Магистър по  испаноамериканска литература. Писателката, работила като преподавател в Народен университет на  столицата на...

България14 часа ago

Ген. Мутафчийски каза кога ще има смекчаване на карантината без лигавене

Трудно ще ми е да произведа новина за отпускане на мерките, но в Китай вече се отпускат и ще бъде...

България17 часа ago

Последни данни за увеличението на заразените с коронавирус у нас ВИДЕО

Националният кризисен щаб за борба с коронавируса, начело с ген.-майор Мутафчийски, излезе с последни данни за заразените у нас. Общо,...

Българияедин ден ago

Обрат: Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Пълен обрат придоби дебата за размера на депутатските заплати по време на днешното извънредно пленарно заседание. Управляващите от ГЕРБ изненадващо...

Българияедин ден ago

Ген. Мутафчийски направил нещо невероятно за болен от коронавирус учител

С ръкопляскане изпратиха оздравелия от коронавирус 43-годишен мъж от кюстендилското село Стоб от изолатора в общинската болница в Дупница. Той беше изписан...

Българияедин ден ago

Извънредно! Нова жертва на COVID-19, най-страшно е в София

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването (МЗ). През днешния ден...

България2 дни ago

Извъредно! Медици от „Спешна помощ“ в София с коронавирус

„Преди две седмици имахме служителка, която бе с потвърден коронавирус. В петък се установи, че тя е положителна и затова...

България2 дни ago

Ченето ми падна от изненада: Главният руски инфекционист разкри голяма аномалия на CОVID-19 в страната

Главният лекар на болницата Комунарка Денис Проценко признава, че е удивен от възрастта на пациентите с коронавирус.  Той разказва за...

Здраве2 дни ago

Проф. Иво Петров: Заради коронавируса, изпускаме другите болести

Малко прекалено сме се концентрирали в една посока и сме загубили поглед върху сърдечно-съдовите заболявания или раковите заболявания, например. Трябва...

Здраве2 дни ago

Шефът на ВМА посочи колко близо е вече пикът на епидемията и какво ще се случи след него

Нямаме положителни проби от помощния персонал на Народното събрание. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. ...

България2 дни ago

COVID-19 взе още 1 жертва у нас, ген. Мутафчийски привикан спешно при Борисов

Ген. Венцислав Мутафчийски даде нова информация относно заразените с коронавирус в страната по време на традиционния брифинг на Националния оперативен...

Здраве2 дни ago

Целият свят мечтаеше да чуе тази новина за Италия и пандемията

Италианските власти съобщиха вчера за нови 681 починали заразени от коронавируса в Италия в рамките на 24 часа, предадоха световните...

България2 дни ago

Поредна спортна легенда падна жертва на COVID-19

Легендата на Националната футболна лига Том Демпси почина след усложнения от коронавирус.  73-годишният бивш състезател по американски футбол, който игра...

България2 дни ago

Хенри Кисинджър с мрачна прокоба за съдбата на света след края на пандемията

Сюрреалистичната атмосфера на пандемията Covid-19 върна в съзнанието ми това как се почувствах като млад човек от 84-та пехотна дивизия...

Advertisement

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com