Connect with us

България

Така си живеят пенсионерите в нормалните европейски държави и по света. Питаме се: кога ли ще ги стигнем и…

Published

on

Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна държава. Грижата за тях означава, че обществото съзнава колко важен е техният принос за развитието му и не иска да ги остави да живеят в нужда, когато вече не могат да работят.

Затова е добре да се знаят някои от особеностите на този вид грижа на обществото за пенсионерите. Вижте няколко примера, подбрани от 365 Новини:

Английските пенсионери

Считат се за едни от най-богатите ползватели на държавните пенсионни програми в света. Според статистиката, около 40% от всички недвижими имоти в страната принадлежат на старците и между 15 и 20% от пенсионерите имат по две къщи на средна цена от 350 хиляди долара.

Впрочем, както се посочва в официалния доклад на Държавната статистическа служба на Великобритания, по-голямата част от тези домове са били закупени в средата на 80-те години, когато недвижими имоти в страна са имали много ниска стойност. Сега, 20 години по-късно, цената на тези обекти се е увеличила 5-10 пъти, така че бъдещите британски пенсионери е малко вероятно да получат повече жизнено пространство. Въпреки това, и без това те живеят не лошо.

Америка. Скромно, но не бедно

Минималната пенсия, която може да бъде получена в тази страна е около 300 долара. Тази сума ще получите, ако изобщо никъде никога не сте работили и нямате право на никакви допълнителни плащания.

Ако имате не голям работен стаж пенсията ви се повишава един и половина пъти, а на най-нискоквалифицираните работници се изплащат след пенсиониране 700 долара и повече. Ако се сравни с възнагражденията за съответните специалности, пенсията е 20-35% от предишния доход. За пенсионерите в Съединените щати като правило няма никакви привилегии, обаче цените са по-ниски, и равнището на общественото внимание, съответно, много по-високо. Например са налице особени пенсионерски територии с установена суверенна власт – жилищни сгради, за година възрастните хора получават различни социални услуги.

Финландия. Максимална пенсия без ограничение

Съгласно закона на тази страна, максималната пенсия не може да бъде ограничена и зависи само от заплатата,която сте получавали по време на активния си икономически живот. Но минималната пенсия е строго определена- 550 евро на месец. Впрочем средната пенсия в страната е 1200-1500 евро; за тези пари възрастните хора могат да си позволят да си купуват деликатеси, да използват услугите на фитнес-центрове и почивни домове, да пътуват в чужбина и да поддържат собствените си домове. Някои от тях дори успяват да си купят къщи в Испания или Португалия и да отиват там като на вилата.

Германия. За вода не плащат

Освен минималната пенсия от 350 евро, държавата гарантира на германците заплащане на жилището (56 кв. м. на човек) и комуналните услуги. С остатъка от средствата средният пенсионер може да си позволи да поддържа автомобила си, два пъти годишно да пътува в чужбина, да заплаща здравното си осигуряване и голямата гама от услуги. За недобре обезпечените, съществуват така наречените „старчески домове“, с ниски наеми, евтини кафенета и денонощно дежурни лекари.

Израел. Бедността е забранена

Усещането е такова, че в тази страна пенсионерът, дори и да иска, не е в състояние да остане беден. На първо място, има задължителна пенсия за старост – около 340 долара, която се изплаща, независимо от размера на трудовия стаж. На второ място, ако сте работили в Израел, ще получавате пенсия за прослужено време, в зависимост от броя на годините на заетост. На трето място, след достигане на възраст за пенсиониране, всеки гражданин получава еднократна сума, равна на средния доход, умножен по броя на годините на трудовия стаж.

И най-накрая, ако нямате право на пенсия за осигурителен стаж, или тя е твърде малка (по-малко от жизнения минимум, който е около 1000 долара.), държавата ще ви определи надбавки. Не е изненадващо, че най-несъстоятелните израелски пенсионери могат да си позволят най-малко едно пътуване в чужбина на година.

Испания. Не страната, така е семейството

Основното богатство на испанските пенсионери е в подкрепа на роднините, дори и най-далечните, ако семейството няма близки. Макар че се оплакват от размера на пенсиите, със своите 700-900 евро на месец, те могат да живеят, като се възползват от отстъпките за пътуване и ниските цени на продуктите.

Япония

Да добавим и държава, която не е в ЕС. В Япония един от най-високите показатели е средната продължителност на живота – 82 години, а възрастта за пенсиониране – 62. Т.е. средно японецът живее след пенсиониране 20 години и повече, което прави натоварването върху пенсионната система не малко. Ето защо средният размер на пенсиите, тук е сравнително малък (при местните цени да се живее с 700 долара на месец не е лесно.) – много японци предпочитат да работят и след 60. С цел да се намалят разходите за жилища, много от тях напускат града, а тези, които не държа на работата или семейството си, отиват в съседните азиатски страни (Филипини, Малайзия, Индонезия). Там животът им е по-евтин.

Статистика:

Според разходите за един ден отпуска, лидират люксембургците (120 евро). Те са следвани от австрийските пенсионери (106.9 евро), малтийските (93,7 евро), белгийците (89.5 евро). Финландски възрастни хора изразходват около 77 евро на ден. Най-малко разходи за почивка правят възрастните туристи от Чехия (общо 13,7 евро на ден).

За българските пенсионери няма смисъл да добавяме информация, Вие и сами знаете какво е положението в родната ни страна.

Източник: TRG

Continue Reading

България

Климатолог ни разкри: Каква зима ни очаква и какво ще бъде времето

Published

on

Дългосрочните прогнози на световните метеорологични центрове са категорични, че ни очаква топла зима. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Ще има периоди на студено време, на снеговалежи, на виелици, на поледица, нормално е. Нищо чудно да има периоди от 5-7 дни с ниски температури, минус 10 – минус 15 градуса, добави той.

Зимата в Европа се очертава да бъде с около два градуса над нормата, докато Южна Европа, към която спада България и голяма част от Балканския полуостров, ще бъде малко по-топло, с около градус по-топло от нормалното. Няма непрекъснато да грее слънце, ще има всички характерни метеорологични явления за зимата, но общо взето, ще бъде по-топло, заяви проф. Рачев.

Той прогнозира, че валежите през идващата зима ще бъдат в норма и малко по-малко от нормалните.

Слана няма да има поне в близките две седмици. Доста високи ще бъдат минималните температури, каза още проф. Георги Рачев.

Continue Reading

България

Мечтаех първият ми купон да е як, а ме надрусаха и изнасилиха петима

Published

on

Филипа Бригс от Бъкингамшир е била на шест години, когато попаднала в приемно семейство, но отношенията с новите родители не се развили добре. Така че на 14 години тя отново се оказала в сиропиталище. Там тя се сприятелила с момиче на име Джанин, която е с две години по-голяма от нея, съобщава „Сън“.

„Тя ходеше на най-яките купони. И всеки път, когато се прибираше късно през нощта, я молех да ми разкаже подробно за всичко.

Мечтаех да се запозная с по-възрастните й приятели, но не исках да наруша комендантския час в дома“, разказва Филипа. И мечтата на Филипа се изпълнила. По време на новогодишните празници Джанин й предложила да отидат заедно на парти. Когато отишли в къщата на купона, вътре имало куп хора, които употребявали алкохол или наркотици. Имало силна музика и Филипа веднага се почувствала некомфортно, но решила да не го показва.

„Предложиха ми водка, но аз отказах и помоли за портокалов сок. Но от него ми се замая главата. Започнах да търся Джанин, но никъде не успях да я намеря. След това всичко ми стана черно. Когато отворих очи, лежах на пода и всичко около мен ми се струваше размазано“, споделя британката. Филипа се опитва да крещи, но не можела да издаде звук. Тя губела и отново си възвръщала съзнанието, докато била изнасилвана.

Когато се събудила напълно, вече нямало никой наоколо. Опитала се да стане, но почувствала силна болка. Поглеждайки към краката си, тя открила, че те са потънали в кръв. „Опитах се да изляза, но вратата беше заключена. Тогава отново загубих съзнание, а когато се събудих, почувствах болка. Изнасилваха ме за втори път. Започнах да крещя и да удрям по вратата и тогава Джанин се върна. Никакво впечатление не й направи това, че ме видя цялата в кръв“, казва Филипа. Филипа успяла да излезе от къщата и повече не се върнала.

Момичето нямало представа къде се намира и се опитала да намери пътя към дома, но паднала заради преживяната болка и шок. За да се стопли, тя се свила на топка, докато полицията не я намерила в снега. „Бях отведена в медицински център, където лекарите обясниха, че съм била упоена с наркотици и съдейки по ужасните травми съм била изнасилвана от петима души“, обяснява Филипа. Впоследствие били арестувани двама от изнасилвачите, всеки от които е осъден на 10 години затвор. Джанин също си платила за предателството към приятелката си и попаднала зад решетките за две години.

Превод и редакция: БЛИЦ

Continue Reading

България

Нови промени за пенсиите след 1 януари –

Published

on

Пенсионерите, които сега получават т.нар. социална инвалидна четвъртинка, ще взимат от 52.20 лв.

до 198.36 лв. повече всеки месец от 1 януари. От тази дата трябва да влезе в сила новият вид финансова подкрепа, залегнала в Закона за хората с увреждания.

Това се отнася за над 340 000 пенсионери, които са с увреждане над 71% и получават към парите си за старини допълнителни 25% от социалната пенсия. През 2014 г. спря отпускането на нови „четвъртинки“, като тези, на които вече бяха отпуснати, продължиха да ги взимат.

Сега Националният осигурителен институт (НОИ) вече няма да изплаща тези 25% от социалната пенсия (малко над 30 лв.), която получаваха пенсионерите инвалиди. Вместо това 340 хил. души започват да получават помощи от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Размерът на финансовата подкрепа ще се определя според степента на увреждане и линията на бедност, която за 2019 г. е 348 лв. Така най-малко ще получават тези, които са с увреждане от 71 до 90 на сто, а именно 15% от линията на бедност – 52.20 лв.

Хората с инвалидност над 90%, които нямат право на чужда помощ, ще имат право на 25%, или 87 лв. Най-много ще получават тези с над 90% увреждания, които имат право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност. За тях са определени 57% от линията на бедност, което прави по 198,36 лв. В случай че месечната финансова подкрепа е в по-малък размер от досегашната, ще се отпуска по-благоприятната за лицето.

Помощта пък е освободена от данъци и такси.  Отпускането и плащането й ще става автоматично, като Агенцията за социално подпомагане трябва да получи данните за хората и техните сметки от НОИ още този месец. Тези обаче, които в момента не получават други социални помощи, трябва да подадат заявление в АСП до 1 юни 2019 г. След този срок може да подават заявление от всяко 1-во число на месеца. “По никакъв начин хората няма да бъдат ощетени и да се разкарват от малките населени места, защото сега е зимен период.

Работа на самите служители е да намерят хората”, обясни Светлана Ангелова, която е зам.-председател на социалната комисия в НС. От социалното министерство пък уточниха, че след обнародването на закона, което трябва да се случи следващата седмица, заедно с НОИ и АСП ще направят мащабна разяснителна кампания. Междувременно от финансовата подкрепа ще могат да се ползват и всички хора с увреждания, като тя заменя интеграционните добавки.

Сумите, които ще получават българите с инвалидност над 71%, са същите, както и при инвалидизираните пенсионери. Тези, които са с увреждане от 50 до 70.99% пък ще имат право на 7% от линията на бедност, или това означава по 24.36 лв. месечно.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България1 седмица ago

Климатолог ни разкри: Каква зима ни очаква и какво ще бъде времето

Дългосрочните прогнози на световните метеорологични центрове са категорични, че ни очаква топла зима. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги...

България1 седмица ago

Мечтаех първият ми купон да е як, а ме надрусаха и изнасилиха петима

Филипа Бригс от Бъкингамшир е била на шест години, когато попаднала в приемно семейство, но отношенията с новите родители не...

България1 седмица ago

Нови промени за пенсиите след 1 януари –

Пенсионерите, които сега получават т.нар. социална инвалидна четвъртинка, ще взимат от 52.20 лв. до 198.36 лв. повече всеки месец от...

България1 седмица ago

Проститутката Детелина арестувана за убийството в Кюстендил

Появиха се нови разкрития за мъртвия 62-годишен мъж, намерен в кюстендилското село Мламолово. Двамата имали предварителна уговорка за среща. Информирал е...

България1 седмица ago

Сърцето на убитата рейнджърка от Сопот все още е туптяло, когато е натъпкана в раклата

„Когато Десислава Стоянова е била натъпкана в раклата е била в мозъчна смърт, а след това вътре сърцето й е...

България1 седмица ago

Баба от Момчилград е с 200 лева пенсия, но печели стотици левове от… ВИДЕО

200 лева пенсия, но допълнителен доход от стотици левове. Така се справя една 70-годишна родопчанка. Баба Селвер „изнася“ за цяла...

България1 седмица ago

Българска мафия с бял бус отвлича деца! Намериха трупа на момченце без бъбреци

Тялото на момче без бъбреци е било намерено в понеделник към 14:00 в езерото Солина, в Подкарпатска област в Полша....

България1 седмица ago

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле

Има много спорове дали различните туршии са полезни, или точно  обратното. Някой хора ги отричат, посочвайки голямо количество сол, което се слага, и...

България2 седмици ago

Докторите от Унивeрcитeтcкa бoлницa излезнаха и съобщиха състоянието на Стоянка Мутафова

Cпeциaлиcтитe в Унивeрcитeтcкa бoлницa „Лoзeнeц“ ca oтчeли лeкo пoдoбрeниe в cъcтoяниeтo нa Cтoянкa Мутaфoвa, кoятo e хocпитaлизирaнa тaм cлeд oпeрaция...

България2 седмици ago

13-годишният Красьо заведе възрастната си даскалица в гората, за да я изнасили

13-годишен хлапак от хисарското село Старосел няма да бъде съден за опита си да изнасили своя бивша учителка на 55...

България2 седмици ago

Ужас без край в столицата, откриха труп, гледката е зловеща

Дали не започва черна серия в София? Тази вечер мъж беше намушкан многократно в корема, в момента се борят за...

България2 седмици ago

Последни новини за тежкото състояние на Стефан Данаилов!

Жизнените показатели на Стефан Данаилов леко са се подобрили и лекарите са го изключили от апаратното дишане, за да продължат...

България2 седмици ago

Млад полицай загина в адска катастрофа, не успя да види детето си

Млад полицай от Дупница загина в зверска катастрофа на път за работа в София. Трагедията станала в близост до Долна...

България2 седмици ago

Снежина държа 86-годишната си майка заключена 1 година, давала ѝ котешка храна

Старица е била държана заключена от родната си дъщеря повече от година в една стая в родния си дом в...

България2 седмици ago

Истината за картончетата, които търкаме ли търкаме!

Не сте ли чули: Няма такива печалби! Един ужасен вирус броди из България. Не става въпрос за грип или друго, не! Става...

България2 седмици ago

Разкриха последните думи на разстреляния в гърдите Жоро Илиев

Малко повече от 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас – на шефа на “ВАИ-Холдинг” Георги Илиев, все...

България2 седмици ago

Василена: Ако всички мъже са като тоя льольо, накъде отива България?

Скандал след скандал се вихри в новото семейство на Василена и НикифорСкандал след скандал се вихри в новото семейство на...

България2 седмици ago

Нова информация за състоянието на Стефан Данаилов

Жизнените показатели на Стефан Данаилов леко са се подобрили и лекарите са го изключили от апаратното дишане, за да продължат лечението. Той е...

България2 седмици ago

Това са най-красивите и вечно стройни зодии

Не всеки може да се похвали с вечно стройна фигура. Като че ли това е най-големият кошмар за всяка жена...

България2 седмици ago

Баща и брат изнасилват с месеци 7-годишно момиченце, отнето от майка му със сила

Следователите разследват отвратителна, скотска драма. Те са задържали мъж и неговия 16-годишен син. Двамата са заподозрени в изнасилването на друг...

Advertisement

Trending