Don't Miss

Честит празник! Архангеловден е!

   

Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“
Името Архангеловден се е променило през времето и вече се среща и като Хрангеловден или Рангеловден.
Празникът е известен също и като Събор на Св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

В православната църква седемте ангели, които стоят пред Господ са:
св. Архангел Михаил представя Божието слово,
Архангел Гавраил (сила Божия) е носител на Божиите тайни,
Рафаил-лечител на недъзите,
Уриил е просветител на душите,
Салатиил е молител и застъпник пред Бога,
Иехудиил е прославящ Господа,
Варахиил е подател на Божиите благословения.

Архангел Михаил (в превод означава “Кой е като Господ”) е най-силният от архангелите, които стоят до Господ и се смята, че той е техният военочалник и покровителства войниците. Освен това Архангел Михаил представя божието слово.
На него се е паднала нелеката задача да разделя душата на умиращия от тялото му с нож или сабя. Той е първият, който посреща душата на починалия човек – смята се, че го прави с ябълка. В едната си ръка държи златна ябълка, с която примамва душата на умиращия, а в другата има нож, с който изважда душата от тялото. За човек, който умре с усмивка се казва, че Архангел Михаил му е дал златна ябълка, а ако си замине в мъки и се гърчи – дал му е да изпие горчива чаша. След това отвежда душата в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я насочват към ада или райската градина– в зависимост дали е грешна или праведна.
Въпреки нелеката задача – да поема първи душите на умрелите, той е символ на светлината, справедливостта, тържествуването на доброто.

На много места на този ден се правят обредни хлябове и курбан за светеца. Когато се съберат в дома на обща трапеза най-възрастният от семейството взема обредния хляб и го разчупва на кръст с молитва към Архангелите за покровителство и благодат на семейството и нивите.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената: Ангел, Ангелина, Гавраил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рангел, Райна, Рая, Радка, Радиана, Радина, Емил, Емилия и други.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com