Don't Miss

Шато Коларово с приз „Златна Августиада”

   

За втора поредна година Стара Загора бе домакин на фестивала на виното и културата „Августиада”. Фестивалът се проведе на 19 и 20 октомври на Античната улица в Регионалния исторически музей и бе придружен от богата музикална и кулинарна програма. Страна партньор тази година е Австрия. Форумът е организиран от Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата и OINORAMA wine consulting & business solutions.
Събитието беше открито официално от областния управител на Стара Загора Живка Аладжова, зам.-кметът Иванка Сотирова, Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора и Галина Нифору – управител на OINORAMA wine consulting & business solutions. Приветствия отправиха още зам.-ръководителят на мисията на Австрийското посолство Волфганг Кучера и Михаел Ангерер, търговски съветник на Австрия в България.
Гостите на фестивала се насладиха на гръцките танци изиграни от танцов състав от Халкидики, а талантливи актьори от Младежката театрална студия Сцена 99 с ръководител Христофор Недков пресъздадоха ритуала Бог Дионис слиза при хората. Известните класически акордеонисти от Австрия Пол Шуберт и Атанас Диновски изнесоха концерт в лапидариума на музея.
Собственици, управители и енолози от 32 винарски изби от България, Турция, Гърция и Македония представиха своята продукция на ценителите на виното. Гостите на фестивала на виното и изкуствата „Августиада” имаха възможността да опитат над 200 вида вина.
„Когато опитам хубави вина започвам да мисля с какви ястия да ги съчетая. Когато комбинацията е перфектна се събуждат много приятни усещания”, коментира президентът на Executive Chefs Club of Greece Парасхос Аксиотис. Той и колегите му приготвиха за посетителите на фестивала специални пушени октоподи от залива на Порто Карас и пастърма от барбун.
Вино Розе от Мавруд на Шато Коларово събра най-много от гласовете на посетителите на Фестивала на виното и културното наследство Августиада в Стара Загора и спечели приза Златна Августиада. Ценителите на еликсира класираха на второ място червено вино Каризма на винарска изба Драгомир, а Бронзова Августиада получи Вила Любимец за червеното вино InSoLo. Шато Коларово ООД е млада винарна, основана през 2009. Притежава собствени, отлично поддържани лозя от сортовете Мерло, Каберне совиньон, Сира и Мавруд. Желанието им е произвежданите от тях вина да се превърнат в емблема на регион Коларово и Южен Сакар. Затова не правят компромиси в нито една стъпка от производственият процес – от гроздето на лозето, до виното в бутилката. Влагаме много положителна емоция и чувства в производството на вината.
Малкият екип на винарната има амбицията чрез експериментиране с технологичните практики, свобода в работата и пълна отдаденост, да превърне това кътче на България в предпочитана дестинация за винен туризъм, коментира собственикът на избата Стоян Стоянов. Спечелилото вино Розе е реколта 2013г. То е все още с работен етикет, но до двадесет дни ще бъде вече на пазара. Всички изложители получиха грамоти за участието си във второто издание на фестивала. Наградите връчиха председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов, Галина Нифору – управител на OINORAMA wine consulting & business solutions, които са организатори и Светла Димитрова – директор на Регионален исторически музей -домакин на форума. Чрез жребий бяха изтеглени имената на участвали в гласуването, които получиха награди и приятни изненади. Организатори и представители на винарските изби споделиха, че са изключително доволни от проведеното мероприятие и ще очакват следващия трети формат през 2014г.

Кристалина Вълчева                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com