Свържете се с нас

Любопитно

„Защо напускам България?“ – журналистка взриви интернет. Пребиха мъжа ми, линейката отказа да го спаси, депутати мутри ни се надсмяха!

Published

on

Силен текст, написан от журналистката Яна Добрева*, стана изключително популярен в социалните мрежи. Тя описва България, в която не иска да живее, и се аргументира защо я напуска.

ПИК представя текста без съкращения:

Когато на 9 юли мъжът ми изчезна от къщи. Когато на 10 юли вечерта го намерих пребит и изхвърлен на един строеж. Когато лекарят от Бърза помощ заяви, че няма да го качи в линейката, защото бил наркоман. Когато му постави тази „диагноза“, без въобще да го прегледа, ей така, от разстояние. Когато все пак успяхме да стигнем до „Пирогов“. Когато там го държаха пет часа в коридора, прехвърляха го от кабинет на кабинет, крещяха му и не разбраха, че целият му мозък е в кръвоизливи. Когато дори твърдяха, че нищо му няма и бяха готови да не го приемат в болницата. Когато молех санитарите да не блъскат количката с болното му тяло. Когато се оказа, че не става с молби, а с пари. Когато полицията отказа да води следствие, защото мъжът ми, който беше в безсъзнание, не искал да им съдейства. Когато ги попитах, ако беше умрял, пак ли щяха да чакат неговото съдействие. Когато следователите даваха невярна информация на собствения си министър и се опитваха да е прикрият случая. Когато страхът се настани сред близките ми. Когато се оказа, че никой, никой, никой не може да те защити. Когато трябваше да наема охрана като че ли сме престъпници.

И най-вече когато не знаех какво да кажа на 10-годишния ни син – къде баща му, който никога не отсъства от къщи. Когато недоумявах как да обясня на малкото дете, че сега татко месеци няма да може да се грижи за него и да го обича, както преди. Когато сърцето ми беше раздробено на парчета, защото, когато пребиват до смърт добрите хора, сърцата лесно се пръскат от мъка.

Тогава реших, че се отричам от България

Отричам се от тази България, в която живеем днес и сега. Отричам се от тази България, из която престъпниците се разхождат необезпокоявани. Отричам се от тази България, която е рай за мошениците, далавераджиите, крадците, убийците. И ад за честните и почтените хора. Отричам се от тази България, в която властва Абсолютната Безчовечност. Отричам се от тази България, в която вече няма ценности. Няма идеали. Няма достатъчно смели хора и истински родолюбци. Не е останала никаква чувствителност и никакво уважение към личността. Има само изтребление на таланти. И камари лъжи. Като например, че престъпността е намаляла, както и емиграцията. Аз ви казвам, че не е така. Ние с мъжа ми сме част от огромна емиграционна вълна. В момента заминават при тези, които като нас преди десет години обичаха това място, наречено „родина“. Тези, които страдаха от идеали. Тези, които мислеха, че родината е свята и че е грях да я изоставиш. Тези, които изгубиха много самолети с приятели. Тези, които плачеха върху опустелите писти на аерогарата, но упорито си повтаряха, че човек трябва да живее там, където се е родил. И че другото се казва „предателство“. Тези, които тогавa тичаха по митингите на СДС и вярваха в новото бъдеще Тези, които искаха да живеят тук и никъде другаде. Тези, които имаха илюзии и смятаха, че ако всеки прекопае своята градина, нещата ще се оправят и всички ще живеем по-добре. Тези, които десет години работиха, без да се занимават с политика, без да членуват в партии и без да влизат в никакви групировки. Тези, които създадоха ценни и полезни неща и ги създадоха със собствените си ръце. Тези, които не праха пари. Тези, които бяха потенциалът на България.

Тези, които в началото на 90-те взеха грешното решение! Да, в началото на 90-те години ние с мъжа ми искахме да живеем тук. Защото обичахме България. Преди две години, когато подадохме документи за емиграция, ние пак искахме да живеем тук. Защото обичахме България. Сега, когато заминаваме, ние отново искаме да живеем тук. Но тук не може да се живее. Всеки, който не краде и не убива, всеки, който се е опитал да направи нещо в България и за България, знае истината – държавата само пречи. Държавата непрекъснато пречи. Всъщност държава няма. Няма и политика. Има само управляващи, мафия и биячите на мафията. Има чудовищна, крокодилска посредственост, която се разпростря навсякъде. Превзе цялата власт. Запрати интелигентните, мислещите, чувстващите и можещите хора в панелните им кутийки – да се чудят как да изхранват децата си! Разположи се. Унищожи всичко изградено досега. Не построи нищо ново. И вместо мисионери, които да разпръскват светлина, разпрати навсякъде безмозъчни същества, които размахват палки и гърмят с пистолети, строят къщи с басейни, трудно връзват две думи в изречение, слушат чалга и от време на време с удоволствие пребиват някой от съвсем оределите си сънародници.

Честито, господа Мутри! Победихте! Нанесохте се зад къщата ни, решихте, че един метър от задния ни двор бил ваш метър, подкопахте оградата ни, че даже и я поливате всеки ден, за да падне по-бързо, рязахте кабелите на тока и на телефона ни, плашихте съседите с пистолети. И докато наивно вярвахме, че се избивате само помежду си, оказа се, че избивате въобще наред. Който не ви е симпатичен. Заради един метър от задния двор! И когато се опитвахме да решим спора по общини и по някакви управления по незаконното строителство, всички вдигаха рамене и казваха – „Този го изпраща депутат. За него ни звънят от Народното събрание.“

Господи, това ли е България! Всеки ден ние сме унизени, смазани, обезверени. Всеки ден напълно загубваме смисъла на нещата, защото всеки ден се случва по една история, която много прилича на моята юлска драма. Случва се на улицата, в трамвая, в магазина, в някое от милиардите чиновнически учреждения. Навсякъде. Историята се състои от различни факти, от различни оскърбления, но всъщност това е една и съща история – тази на пълното унижение на човешкото достойнство. В крайна сметка в момента се пише историята на унищожението на българския дух.

Е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях. Наздраве! Подкопаната ни ограда ще падне всеки момент. И за мен тя е символ на подкопаната България, която скоро съвсем ще рухне. Моята ограда, моята България, моите надежди, моята защита, моята романтика, моите любови, моите радости и болки, моят театър, моите пиеси, моят дядо. Всичко, което беше мое. Е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях! Разбихте мечтите ни, както се разбива човешка глава. Дали пък да не ви благодаря? Задето ме излекувахте от патриотизма ми. Вече не милея за вашата България. Знаете ли, подарявам ви метъра от задния ни двор Вземете си метъра, вземете си и цялата къща! Та вие така и така си взехте всичко. Взехте ни и силите да се борим да останем тук. Можете да ни довършите. Блъскайте бъбреците, удряйте, чупете, рушете, ритайте, размажете мозъците ни! Така по-бързо ще си останете само вие. И все пак ще има проблем. Един единствен проблем. Колкото и да не ви се вярва, Ботев и Левски ще ви гледат отнякъде. Тях не можете да ги разстреляте отново. Няма как да ги обесите. Няма как да ги пребиете. Няма как да ги предадете. Те са тук. Те никога няма да емигрират. Това е, господа Мутри и тези от Депутатите, които стоите зад тях.

Ние сме поредните българи, които напускат вашата България. Ние сме поредните, които се умориха да се опитват да направят нещо за тази страна. Напускаме не по икономически, а по човешки причини. Тук не можеш да се развиваш. Тук не можеш да мечтаеш. Тук не е препоръчително да следваш моралните си норми. Морал?! Губиш играта. Защото тук се играе друга игра. И тя е мръсна. Ние сме поредните българи, които заминават, въпреки че искат да живеят тук. Ние сме поредните изгонени българи. Само че идеализмът вероятно е заболяване. А в това отношение моето семейство е фамилно обременено. Ето защо отнасям със себе си една друга България. България на дедите ми. България на детството ми. България на родителите ми. България на брат ми. България на приятелите ми. България на моите илюзии. Вземам си слънцето на България. Вземам си и Родопите Ще се връщам в тази моя България.

Защото в крайна сметка, господа мутри и тези от депутатите, които стоите зад тях – вашата България си е само ваша.

Тя няма да е вечна. Тя все някога ще свърши. Има природни и духовни закони, господа. Има приказки, в които децата вярват. Има приказки, в които вярвам и аз. В тях вярват и всички мои близки същества – тези, които ми помагат да прекося живота си. Хората от моята кръвна група. Нашите сърца туптят в един ритъм. А нашите души говорят български. И в която и точка на света да се намираме, ще продължим да говорим все този език – Българският на Ботев и Левски. Знаете ли за какво става дума в приказките, господа? В тях Доброто накрая винаги побеждава.

*Яна Добрева е журналист по образование и драматург по призвание. Написала е 8 пиеси досега, поставяни в театри в цялата страна. И през този театрален сезон в София продължават да играят две нейни пиеси – „Пясъчен пъзел“ в Театър 199 и „Да поиграем на чилик“ в Държавен пътуващ театър. Най-новата й пиеса – „Боже! Крокодили!“, се репетира в момента в Държавния сатиричен театър. Режисьор на постановката е бащата на Яна – Илия Добрев. Майка й Нина Стамова играе една от женските роли. Добрева има две награди от международни конкурси за драматургия – в Германия през 1994 г., във Франция през 1995 г. През 1997 г. е номинирана в международен конкурс в Лондон. Международната фондация „Гео Милев“ пък я награди миналата година за принос към националната ни драматургия. На 14 септември Яна, съпругът й и 10-годишният им син Вихър заминаха за Канадa.

Източник: „Българи в чужбина“ 

Още

Любопитно

Астрологът Влад Рос смълча всички зодии: През май да се готвят за…

Published

on

Всеки иска да бъде подготвен за бъдещето. Но знаем, че това е много трудно и няма как да знаем какви изненади ни е приготвила Съдбата.

Е, все пак астрологията се опитва малко или много да разкрие пред какви събития ще се изправим.

Именно заради това астрологът Влад Рос реши да направи пълен хороскоп за предстоящия месец май.

Той разкри за какви изненади и неприятности трябва да е подготвена всяка една от зодиите.

Ето го пълният хороскоп на Влас Рос за май месец:

Овен
Началото на май е изпълнено за Овните със сътресения, конфликти и желание да наложат позицията си на всички. Може да има загуба на физическа сила, поради което те могат да развият някои заболявания.

Марс влиза в Овен, а това са бедствия, удари на съдбата и т.н. Тоест през май Овенът ще бъде най-бедният знак от Зодиака.

Телец
Месецът ще премине за Телците в стил носталгия, те могат да възобновят стари дела, да се върнат към решаването на забравени проблеми и да се срещнат със стари познати. Те обаче не винаги трябва да гледат назад към миналото.

Венера в техния знак ще им даде страхотна ситуация в бизнеса и финансови възможности. Затова можем да кажем, че Телците са майските късметлии.

Близнаци
При Близнаците ситуацията е подобна на Телеца. Те могат да възобновят комуникацията със стари познати.

По отношение на финансите и кариерата може да има неочаквани промени, които вече са подготвени.

Юпитер, планетата на голямото щастие, ще навлезе в техния знак в края на месеца, което им дава възможност за реализиране на лични амбиции и планиране на пътуване. В техните любовни дела има мир и тишина.

Рак
Май ще бъде доста интересен месец за Раците. Те могат да променят миналото си и да поправят грешките. Можете радикално да промените почти целия си живот.

Ситуацията също ще бъде благоприятна за портфейла им, така че те могат да попълнят банковата си сметка през май. Но в личния живот не всичко е толкова гладко, може да има раздяла и развод.

Лъв
Лъвовете трябва да се справят сами с всички проблеми. По-добре е да не ходите никъде с никого. Освен това ще им бъде трудно да предадат идеите си на другите.

Има опасност от уволнение. По-добре е да отложите активните кариерни дейности за края на месеца и да се насладите на останалото време. Не се препоръчва тегленето на заеми, защото е възможен финансов фалит.

Но в личния ми живот всичко ще бъде страхотно. Лъвовете могат да срещнат човек, който им подхожда на 100 процента.

Дева
Животът ви ще бъде много наситен, възможни са нови запознанства и комуникация. Все пак внимавайте, защото има риск да станете жертва на измама. През първите две седмици на май не се препоръчва теглене на кредити, преминаване от работа на работа и преиздаване на документи.

През третото десетдневие тепърва ще трябва да се борите за правата си. Можете да получите добри знания и да влезете в университет. Вашето семейство ще изисква от вас да вземате отговорни решения.

Везни
В началото на май Везните не трябва да поемат инициативата, защото може да срещнете съпротива от страна на партньорите си. Естественият баланс обаче ще помогне на Везните да поддържат мир и стабилност във всяка ситуация.

По отношение на любовта е по-добре съпрузите да не дават поводи за ревност. Самотните Везни може да срещнат любим човек в началото на месеца.

Скорпион
Напрегнатата обстановка в началото на май ще призове Скорпиона към ред и хладнокръвие. Ако сте решили основната цел за близко бъдеще, тогава действайте смело и не се разсейвайте от дреболии.

Много активен месец, основното е да насочите енергията в мирна посока. Креативният подход към всеки бизнес може да бъде от полза.

Като цяло нямате повод за притеснение. В края на месеца ще можете да се отпуснете и дори да срещнете съдбата си.

Стрелец
През май трябва да сте подготвени за предизвикателства, свързани с приятели. Дори и най-силните връзки могат да се разпаднат.

Любимият човек може да бъде вашата спасителна линия, така че трябва да прекарвате повече време с него. В работата може да има заяждания от началници, скандали и други.

Освен това рискувате да загубите огромна сума пари в средата на месеца. В същото време можете да спортувате и да работите върху отношенията.

Козирог
Май ще бъде положително време за Козирозите. Трябва да се постараете максимално в професионалните си дейности. През втората десетдневка на месеца Меркурий ще помогне на Козирозите да напълнят портфейла си.

В личен план любовните победи са им на разположение. Като цяло ще бъде добър месец за тях.

Водолей
Водолеите са свободни хора, които не искат да се ограничават в нищо. Все пак трябва да се съберете.

По отношение на личния живот е по-добре да оставите любовните въпроси на случайността. Възможни са спонтанни срещи, можете да срещнете любовта на живота си.

А по отношение на кариерата няма да имате притеснения. Може да има трудности, но не забравяйте, че имате късмет. Можете да спечелите от лотарията.

Риби
Последният пролетен месец ще зарадва Рибите с положителна нагласа и приятни събития. Всичко ще се нареди добре, ако всички усилия на Рибите се основават на творчеството.

По отношение на кариерата Май ще отвори нови перспективи за тях. Търговските дела ще бъдат благоприятни.

В личния живот те ще бъдат придружени от романтично настроение. Освен това можете да укрепите връзката си с любимия човек. Помислете за покупка на недвижим имот. jenata.blitz.bg

Още

Любопитно

Сложете само ДВЕ неща в портфейла си и ще го превърнете в магнит за пари!

Published

on

Според философията на фън шуй ритуалите за привличане на пари са много мощни.Според фън шуй философията на живота всички предмети имат енергия. А енергията е навсякъде около нас.

Трябва да балансираме, като позволим на добрата енергия да тече плавно и да се освободим от негативната. С помощта на мощна енергия можем да привлечем любов, щастие, благополучие… За да привлечете положителни неща, трябва да вярвате в енергията на привличането. Това означава, че мислите ви трябва да са позитивни, защото както излъчвате, така и привличате.Според фън шуй, за да привлечете пари, портфейлът ви първо трябва да е „чист“. Това означава, че трябва да изхвърлите разписките, документите и подобни хартийки и да оставите вътре само парите. Трябва да подредите банкнотите от най-високата към най-ниската стойност.

Има още нещо, което можете да направите, за да привлечете финансов просперитет. Напишете чек с точната сума, която искате да получите, и посочете точната дата, на която искате да получите парите. Носете го в портфейла си.

За да увеличите шансовете за привличане на просперитет, трябва да поставите още нещо в отделението за пари, а именно пръчка канела.

Още

България

Кеворк Кеворкян с фотозагадка от плажа

Published

on

Стара плажна снимка чак от 1970 г, публикува Кеворк Кеворкян. Под нея водещият задава на последователите си следните въпроси:

1-во: Къде се крият дебелите?

2-ро: Имало ли е хора без татуировки?

3-то: Чатят ли си и нямат мобилен телефон в ръка?

4-то: Не носят ли слънчеви очила?

5-о: След като не носеха слънцезащитен крем, защо нямаха рак на кожата?

6-о: Без линии в небето.“

Явно на Кеворк му е тъжно за миналото. На нас също

Още
Реклама

Интересни

Любопитно43 минути ago

Астрологът Влад Рос смълча всички зодии: През май да се готвят за…

Всеки иска да бъде подготвен за бъдещето. Но знаем, че това е много трудно и няма как да знаем какви...

Made in BG46 минути ago

Лили Иванова полетя от щастие, показа какво й се случи на рождения ден СНИМКИ

Примата на българската музика Лили Иванова е получила подаръци от ПФК Левски по случай рождения си ден. Не е тайна, че...

България2 часа ago

ЧАКА НИ СТРАШНО БЕДСТВИЕ: Брутална слънчева буря заплашва Земята!

Четири изригвания почти по едно и също време бяха регистрирани на Слънцето във вторник и има голям шанс да предизвикат...

България3 часа ago

Мъката е голяма! Двойна трагедия в семейството на проф. Чирков

Двойна трагедия покруси фамилията на легендарният български медик проф. Александър Чирков, който си отиде от този свят през 2020 година. Неговият...

България3 часа ago

Извънредна новина за Динко Вълев и аверите му

Близките приятели на Динко Вълев – Стойко Калудов и Григор Гочев, които бяха арестувани във връзка с обвинение за участие...

Любопитно5 часа ago

Сложете само ДВЕ неща в портфейла си и ще го превърнете в магнит за пари!

Според философията на фън шуй ритуалите за привличане на пари са много мощни.Според фън шуй философията на живота всички предмети...

Made in BG6 часа ago

Емилия проговори пред Гала за раздялата с Башур – истината ще ви смае!

Какво ли не се изписа в медиите за това, че поп фолк-звездата Емилия и мъжът й, Жорж Башур, са разделени...

Made in BG6 часа ago

Христо Стоичков на върха на щастието-Стана дядо на момче!

След като Камата отгледа две дъщери, а след това се зарадва и на внучка, сега той има и внук, за...

България6 часа ago

Кеворк Кеворкян с фотозагадка от плажа

Стара плажна снимка чак от 1970 г, публикува Кеворк Кеворкян. Под нея водещият задава на последователите си следните въпроси: 1-во:...

България6 часа ago

Честито! Ивет Лалова стана майка за първи път

Най-успешната ни спринтьорка Ивет Лалова и съпругът ѝ Симоне Колио вече са щастливи родители на момченце, разбра Plovdiv24.bg. За щастливото...

Made in BG6 часа ago

Чалга гилдията скочи срещу пияните Диона и Дебора: Те ни позорят!

Назрява война в поп фолка Чалга гилдията скочи срещу пияните си колежки Диона и Дебора. Мнозина от колегите им осъдиха...

България8 часа ago

През сълзи и аплодисменти: Решиха съдбата на Росен Желязков

Силно емоционална реч, неочаквани сълзи и аплодисменти – в такава обстановка народните представители отстраниха председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков...

България8 часа ago

Борисов: Лицемери! Честито на новата коалиция ВИДЕО

Искам да поздравя „Възраждане“, ПП-ДБ и БСП за новата коалиция с ИТН. Това ни улеснява много, че повече няма да...

България11 часа ago

По бабина рецепта, но в пералнята: Домашният великденски козунак не е това, което беше

Ако сте опитвали домашно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога...

България11 часа ago

ГДБОП с мощна спецакция в цяла България заради опасни оръжия СНИМКИ

Специализираната полицейска операция е осъществена от служители на ГДБОП на територията на Русе и в страната. В рамките на предприетите...

България13 часа ago

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell’s Kitchen

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените Шеф Виктор Ангелов напусна Hell’s Kitchen. Безпрецедентното решение...

Made in BG13 часа ago

Феновете на „Денсинг старс“ откачиха след това, което се случи: Пълно безобразие!

„Денсинг старс“ навлиза в решителна фаза и на дансинга на танцовото шоу вече се демонстрират не само уменията, но и...

България13 часа ago

Днес за имен ден черпят ..

На 25 април Църквата почита паметта на Св. апостол и евангелист Марк. Св. евангелист Марк, който се наричал още и...

Made in BGедин ден ago

Седмици преди финала: Кристина Горджъс хвърли страшна бомба за „Ергенът“! (СНИМКИ)

Финалът на „Ергенът“ е още далеч, а тя все още е в имението и би трябвало да спазва правилата по...

Българияедин ден ago

УДАР ЗА МИЛИОНИ: Ошушкаха кaзинo, задигнаха над 3 500 000 лева!

Уникална кражба от кaзинo напълни джобовете на наблюдателни тарикати. Те успели да задигнат над 3 500 000 лева (3,2 милиона...

Реклама

Trending