Свържете се с нас

Любопитно

ГОРЕЩО! Слави Трифонов награби новата Мис Плеймейт (СНИМКА)

Published

on

Новата Мис Плеймейт Нора Недкова провокира критиците си със снимка, която е прегърната не от кого и да е, а от Слави Трифонов. Изкусителката ще гостува в шоуто му тази вечер, но самото предаване е на запис.

То е било вчера, а преди да седне на диванчето, Недкова се е щракнала с най-прочутия шоумен у нас, който предпазливо е сложил ръце около кръста й и не смее да сведе поглед към деколтето.

Снимката заслужи доста поздравления от фенове на Нора и със сигурност завист от конкурентките й, който продължават да тръбят, че тя е спечелила нагласен конкурс, без да има необходимите качества. Част от войната станаха и снимките на мацката без грим.

Междувременно чаровното миньонче се фокусира върху оползотворяването на чека за 20 000 лв, който спечели от конкурса, пише „Монитор”. С част от наградата си тя ще подкрепи организации за изоставени и болни животни, а с другата ще налее основите на бизнес – отваряне на собствен бар.

/ПИК

Още

България

Великденски обреди

Published

on

Най-големият и почитан празник на годината в българския народен календар е Великден. На него са посветени много фолклорни обреди.

Най-рано започват своите приготовления за Великден момите. Народните песни разказват как рано напролет те садят в своите градинки цветя, на които „поръчват” да разцъфнат точно за Великден. От тях ще сплетат празнични китки и ще ги даряват заедно с „писани” яйца на своите избраници в знак на любов. Месеци наред преди празника, момите имат още едно важно приготовление. Те се стараят да ушият и избродират най-красивите и пищни нови премени. Обичаят е да приготвят по една нова дреха за всеки от трите празнични Великденски дни. Така те ще се представят в най-бляскавия си вид на големите Великденски хора. Тези хора са кулминацията на празника и са най-голямото ритуално и всеобщо веселие за цялата година.

Когато наближи Великден, и семейните жени започват приготовления. Дни наред те грижливо събират яйцата за боядисване. Приготвят и багрилата – традицията е различните цветове да се извличат от билки и цветя. Най-старинният източник на червена боя бил риганът, събран и изсушен почти година преди това на Еньовден – празника на лековитите растения. Жълтата боя се извличала от орехови листа или кори от ябълка. Зелената боя – от прясна коприва. Освен в основния червен цвят, в българската традиция яйца се боядисват и в цветовете на дъгата.
Вярва се, че яйцата, снесени на Велики четвъртък и боядисани в червено, придобиват магическа сила – те пазят хората от болести, магии и злини. Ето защо първо те се топват в червената боя. И още преди да е изсъхнала напълно боята, майката тръква с първото боядисано яйце бузите на децата, на момите и младите снахи – за да са здрави, бели и червени през годината.

© Снимка: БГНЕС

После първото червено яйце се оставя пред домашната икона чак до следващия Великден и се използва в различни лечителски практики. Заради предпазващата им сила, момите някога носели по едно червено яйце в пазвата си от Велики четвъртък до самия Великден. Все същата вяра откриваме и в традицията червено яйце да се заравя в нивите – за да ги пази от градушка и да им донесе плодородие. Стопанката отнася червено яйце и при домашните животни и бубите – за да осигури и за тях магическа закрила и родовитост. Български обичай е преборването, чукането с яйца на Великден. Онзи, чието яйце издържи без да се пукне, ще е най-здрав и силен през годината.

© Снимка: архив

Всичко това обяснява защо самото боядисване на яйцата е обредно тайнство, което навремето се е извършвало единствено от стопанката на дома. Бабите могат само да помагат, а младите момичета и невести от семейството остават отвън пред вратата и пеят специални обредни песни, докато вътре стопанката пъстри яйцата. Това се случва в ранното утро на Велики четвъртък. Поверието е, че когато слънцето изгрее, то трябва „да види” вече готови поне първите червени яйца – за да им предаде своята животворна сила. В българската народна култура боядисаното червено яйце се възприема като образ на пролетното слънце, което съживява цялата природа и вдъхва нова жизненост на хората.

© Снимка: архив

След като свърши с боядисването на червените яйца, стопанката може да премине и към другите багри. Но и с тази пъстрота още не приключва най-важният Великденски ритуал – багренето на яйца. В старинната българска традиция на следващия ден е ред на момите и младите невести да приготвят своите великденски яйца. Тези яйца са много по-специални – те не чупят и не се ядат, а са само за гледане, за радост на очите и сърцето. Защото те се даряват на любим ерген или на млад съпруг в знак на любов, вярност, надежда за щастлив семеен живот. С перо от птица или със специален малък уред за рисуване с восък, момите и младите невести рисуват върху яйцето своите послания. Те са изразени в стилизирани образи на цветя, животни и птици или геометрични фигури, които изпълват повърхността на яйцето. Това самородно рисувално изкуство е владеела всяка селска девойка и жена някога. Точно това са т.нар. „писани” яйца, от които е произлязъл и пословичния израз за грижовно отношение към някого – „гледат го като писано яйце”.

© Снимка: архив

Има още един важен обреден елемент – великденските хлябове. Те имат различни форми и големини. Но най-важното е, че в тях се вплитат яйца – бели и шарени, по едно или няколко. Тези обредни хлябове също са ценен великденски дар – те се носят на най-почитаните роднини и на кумове. Даряват се на децата, които в празничните дни обикалят къщите с благопожелания. Такива хлябове има на празничната трапеза у дома. В тях сякаш самото слънце е приземено в житна нива – още един знак за очаквано плодородие и благоденствие през започващия нов земеделски цикъл.

© Снимка: БГНЕС

Това е основното послание на всички древни ритуали, които живеят и до днес, вплетени в християнската обредност, посветена непосредствено на Христовото Възкресение. БНР

Още

Любопитно

Казвам ви го сега, за да си го знаете за Великден: Ето защо във водата на яйцата задължително се слагат кибритени клечки

Published

on

Баба ми каза защо е добре да слагаме кибритени клечки във водата , когато варим яйца : опитайте!

Понякога е невъзможно да се подкрепят научно всички полезни трикове.

Това обаче не означава, че тези трикове са по-малко ефективни.

Днес ще говорим за един от тези трикове, който на пръв поглед няма смисъл, но наистина работи!

И така – защо е добре да хвърлите няколко кибритени клечки във водата заедно с варящите се яйца?

Този трик има доста дълга история и някои баби го спазват и до днес

Разбира се, сигурно сте си помислили, че кибритът служи за запалване на газовия котлон, но всъщност има друго предназначение.

В повечето кухни домакините спокойно се справят и без кибрит, но този трик е просто незаменим.

И така, нека да преминем към същността и да разберем каква е целта на клечките.

Сигурни сме, че поне веднъж сте попадали в ситуация яйцата да се спукат при варенето и естествено да излезе част от белтъка. Подобна ситуация наистина е много неприятна.

Когато искате да сервирате красиви твърдо сварени яйца на масата, напуканите яйца могат да бъдат малко разочароващи.

За щастие, умните домакини знаят какво да направят, за да не се случи това.

Някои домакини добавят сода или сол към водата с яйца.

Други домакини добавят оцет във водата.

Въпреки че всички тези съставки са относително евтини, те не са достатъчно ефективни.

Защо трябва да използвате кибрит, когато варите яйца?

Това може да предотврати напукването на яйцата и изтичането на белтъка.

Достатъчно е да поставите 3-5 кибритени клечки в тенджерата с яйцата.

На пръв поглед тази идея може да изглежда налудничава, но резултатът ще ви изненада приятно.

Вероятно ще опитате този трик повече от веднъж.

Въпреки че няма научно обяснение защо това е ефективно, на практика можем да видим, че помага за предпазване на яйцата от напукване.

Най-добре е да хвърлите във водата вече използвани клечки кибрит.

По този начин ще изразходвате кибритени клечки, които иначе просто бихте изхвърлили в кошчето.

Опитайте и сами ще се убедите, че наистина работи.

Гарантираме: резултатът наистина ще ви изненада приятно.

 

Още

Любопитно

Априлското Пълнолуние ще отприщи бента на щастието за 4 зодии

Published

on

Априлското Пълнолуние е все по-близо да се появи при нас. Това космическо събитие ще се случи на 24-ти април и обещава да окаже силно влияние върху нашия живот. Най-положително то ще се отрази на 4 зодии. За тях, Пълнолунието ще отприщи бента на щастието .

Това означава, че ще ги залее вълни от положителни емоции, които ще ги направят изключително доволни от живота. Разберете повече какво очаква тези 4 зодии в следващите редове.

Рак Раците ще усетят облекчение от притесненията, които досега са ги обземали. Априлското Пълнолуние ще им даде възможност да оценят моментите на щастие и красота във всекидневието си.

Ще се насладят на всичко най-хубаво, което животът може да им предложи. Този период ще бъде като свежа глътка въздух за Раците, която ще ги накара да забравят за тревогите до края на месеца.

Лъв

Лъвовете ще се насладят на сбъдването на тяхно желание благодарение на Априлското Пълнолуние.

То ще им предостави уникални възможност да постигнат нещо, което са искали от дълго време. Трябва да се възползват от този момент. Това ще отприщи бента на щастието в техния живот, водейки до много положителни емоции и хубави моменти.

Водолей

Водолеите ще намерят начин да възстановят връзката си със значим човек от миналото, благодарение на енергията на Априлското Пълнолуние.

Това космическо събитие ще им помогне да изгладят разногласията и да възстановят дълго изгубеното разбирателство. Изненадваща среща или разговор ще отключи вратата към помирението и ще направи тяхната връзка по-силна от всякога. Водолеите трябва да дадат шанс за ново начало в отношенията си.

Скорпион

Скорпионите ще изживеят вълшебни моменти в любовта под влиянието на Априлското Пълнолуние.

Ще забравят всички разногласия с половинката си и ще се сближат още повече. Споделените преживявания ще помогнат на Скорпионите да почувстват красотата на връзката си. Това ще бъде началото на един прекрасен период от живота на тази зодия, който ще бъде посветен приоритетно на любовта.

Априлското Пълнолуние безспорно ще отприщи бента на щастието за Раци, Лъвове, Водолеи и Скорпиони, като им донесе моменти на радост, удовлетворение и хармония. Всички те ще имат шанса да изпитат позитивни промени в живота си, които ще оставят траен отпечатък.Нека сърцата им бъдат отворени за новите възможности и да приемат с благодарност даровете, които им поднасят под светлината на това магическо Пълнолуние.

Още
Реклама

Интересни

Българияедин час ago

Великденски обреди

Най-големият и почитан празник на годината в българския народен календар е Великден. На него са посветени много фолклорни обреди. Най-рано...

Българияедин час ago

Голяма промяна с „Гражданската“: Вече няма да важи, ако…

Шофьорът да плаща за смачканите ламарини и пострадалите хора, ако причини катастрофа при превишаване на разрешената скорост в населено място...

Made in BGедин час ago

Ергенът си тръгва сам, майка му не харесала нито едно от момичетата

Без избраница си тръгва от предаването “Ергенът“ трескаво търсещият любовта Алек Младенов. Никоя от 26-те дами, мечтаещи на ръката им...

Българияедин час ago

Пудели и пачки: Шефът на МВР направи скандално разкритие, скандалът с митниците гърми

Министърът на вътрешните работи гръмна с пост в социалната мрежа. Острата му реакция е по повод гостуване на Тенчо Тенев...

България2 часа ago

Чудото осени нашия свят преди малко! Исус Христос се спусна от небесата!

Жителите на малко градче в Аржентина станаха свидетели на невероятно произшествие. В този ден времето било облачно, но в един...

България2 часа ago

Извънредно: Полицията издирва Динко от Ямбол, извършил е тежко престъпление

Известна и твъде противоречива личност изведнъж се покри от света. Полицията издирва Динко Вълев от Ямбол, разбра GlasNews от свои...

Любопитно2 часа ago

Казвам ви го сега, за да си го знаете за Великден: Ето защо във водата на яйцата задължително се слагат кибритени клечки

Баба ми каза защо е добре да слагаме кибритени клечки във водата , когато варим яйца : опитайте! Понякога е...

България3 часа ago

Всички с пари в 6 банки получават изненада на гишето

Шест банки приготвиха нова порция промени на таксите за клиентите си. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на Десислава Николова, финансов...

Любопитно3 часа ago

Априлското Пълнолуние ще отприщи бента на щастието за 4 зодии

Априлското Пълнолуние е все по-близо да се появи при нас. Това космическо събитие ще се случи на 24-ти април и...

Made in BG3 часа ago

Звяр на сцената, котенце у дома! Весела Бабинова диктува графика на Владо Зомбори

Те са едно от най-симпатичните и талантливи артистични семейства у нас. Тази година и двамата пожънаха големи успехи: той в...

Made in BG3 часа ago

Ето го личния гадател на Лили Иванова (Снимки)

Астрологът Тодор Филков съветва примата за всяко нейно решение от 40 години насам Падна тайната кой е най-важният човек в...

Made in BG4 часа ago

ГОТОВА НА ВСИЧКО: Изкусителка от „Игри на волята“ напира за любов, изтърпя страшна болка! (СНИМКИ)

Изкусителка от „Игри на волята“ се оказа готова на всичко, за да срещне любовта, включително да изтърпи страшни болки. Участничката от последния...

България4 часа ago

ОСТАВА ЛИ В ЧАС ВРЕМЕТО? Гръмотевици и дъжд преди Цветница

Всъбота очакваме разнообразно време за страната, като в източната част се очакват валежи, докато на запад ще е по-сухо. Това...

България4 часа ago

УЖАСЪТ В ТУРЦИЯ: Има ли ранени българи?

Български автобус катастрофира в Турция, стана ясно в петък късно вечерта. Инцидентът е станал на 50 километра от граничен контролно-пропускателен пункт „Малко Търново – Дерекьой“....

България4 часа ago

Красив празник е! Стотици излизат на шествие заради най-чаканото чудо

Днес православната църква отбелязва Акатистова събота – Чудотворна икона „Златна ябълка“ и Св. свщмчк Артемон, презв. Лаодикийски. Празникът Златна ябълка...

Made in BG15 часа ago

Халваджиян хвана Галена на тясно и поиска от нея да…

Макар настоящият сезон на „Като две капки вода“ по Нова тв все още да не е приключил, вече е ясен...

Made in BG15 часа ago

Николета и Ники Михайлов пускат собствено риалити, женят се пред зрителите

Плеймейтка номер 1 на републиката Николета Лозанова и мъжът на мечтите й – Ники Михайлов, започват риалити шоу по Нова...

България18 часа ago

Почти всеки „усвоява” терасата към малката кухня на панелката, но това може да се превърне в най-кошмарното решение

Ето как животът и апартаментът на едно българско семейство се превърна в ад именно заради това решение За добро или...

България19 часа ago

Продават за 13 000 лв. бивше училище в обезлюдено търновско село

ЗАКРИТОТО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ГОРЕН ЕНЕВЕЦ Е ОБЯВЕНО ЗА ПРОДАЖБА Всъщност сградата на някогашното школо...

България20 часа ago

17-годишна национална гимнастичка Мария почина за 24 часа

Мъка в света на спорта. Отиде си скоропостижно голяма гимнастимка само на 17 години. Заради смъртта на младата испанска гимнастичка Мария...

Реклама

Trending