Свържете се с нас

Здраве

Казанлък може да се сдобие с нов стадион

Published

on

Проектът включва цялостна реконструкция на сградата на стадион „Севтополис“, като акцентът е върху това, да бъдат спрени течовете, които от години създават проблеми в тази сграда. Причина за това е лошата изолация на централния сектор. Така медицинският кабинет и още едно помещение в северната част на сградата са напълно неизползваеми. Такива сериозни проблеми имат и всички помещения, които са в източната част на сградата. „Основният акцент е това, топлоизолация на сградата също , ще бъде удължена козирката, която е над централния сектор и това е отново мярка, за да бъдат спрени течовете“, каза Цонкова. Изцяло ще бъде подменена електрическата инсталация, тъй като това е един сериозен проблем и през годините са създадени сериозни ситуации, в които сградата остава без електричество . Ще бъде обновена залата, където таванът е компроментиран и има опасност част от мазилката му да падне върху децата, които тренират. Всички помещения в сградата, които не са обновявани до момента също ще бъдат обновени. Ще бъде подменена и тази част от дограмата, която до момента не е подменена и ще бъдат положени тръбите – част от вертикалните и хоризонтални щрангове за газификация. „Ресурсът за тази газификация няма да ни стигне да бъде финансирана за тази година, но в 2016 година ще бъде завършена и сградата изцяло ще се отоплява на газ“, поясни зам.-кметът. Всичко това, с включените разходи за проектиране, разходите за авторски и строителен надзор и въвеждане на обекта в експлоатация, ще струва 250 хиляди лева. От тези средства Програма „ Красива България“ ще финансира до 100 хиляди лв., а всички останали се залагат в бюджета на община Казанлък за 2015 година.

Здраве

Две супер популярни лекарства са най-токсичните за черния дроб, ще се шокирате кои

Published

on

В света антипиретикът парацетамол е признат за най-токсичното лекарство за черния дроб. Това заяви лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников в своя канал в Telegram.

Според специалиста второто място в списъка на най-вредните за черния дроб лекарства заема популярният антибиотик амоксиклав.

Първото място в света е заето от най-популярния антипиретик парацетамол, вторият е не по-малко популярният антибиотик амоксиклав (Аугментин). Като цяло, антибиотиците и антиконвулсантите заедно причиняват повече от 60% от всички предизвикани от лекарства токсични чернодробни увреждания“, поясни той.

Д-р Мясников подчерта, че черният дроб е изключително важен орган за тялото и не всеки знае за много от неговите жизненоважни функции.

Телевизионният водещ изтъкна, че този орган е необходим за производството на холестерол, хормони, фактори на кръвосъсирването, синтеза на протеини и поддържане на имунитета, както и за синтеза на витамини, регулиране на нивата на глюкозата и генериране на топлина./Zdrave.to

Още

България

Лошо им се пише на болните, ако нямат направление

Published

on

До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти без направление, показа проверка на “Труд” в клиники, кабинети на ДКЦ и болници. Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.

Цените за преглед при специалистите в различни лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато прегледът се осъществява от хабилитиран специалист – професор или доцент, цената е 100 – 150 лв.

Често стига и до 250 лв. в случай, че се прави ехография или друго апаратно изследване по време на прегледа. Вторичните прегледи и консултации са между 60 и 100 лв.

Миналата година по това време прегледите при специалист в малките населени места бяха между 30 и 40 лв., а при хабилитирани лица 80-100 лв.

Прегледите в частни очни клиники започват от 200 лв., а лазерна корекция на едно око е между 1600 и 2000 лв.

Тази година касата увеличи цената, която плаща за първичен преглед при специалист на 46 лв. за възрастен и 48 лв. за деца, а за вторичен – съответно на 18 лв. и 19 лв. Но все още продължава практиката за насрочване на прегледи при специалист с направление след месец-два. Без направление винаги се намират часове за същия или следващия ден.

Директорите на държавни болници признаха, че има поредно поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по здравна каса. Затова и пациентите доплащат повече след операции, при които са им поставяни стентове, различни клипсове, платна при хернии.

Разлика има и в цените на различни изследвания и диагностични дейности. За ехокардиография касата плаща 25 лв., а лечебните заведения искат 70-90 лв. За поставяне на холтер (24 часа) отново има разлика – 17 лв. плаща касата, а лечебните заведения искат повече – например 60 лв.

За фетална морфолофия касата дава 60 лв., а цените в специализирани болници са 150-200 лв. При ехография на млечна жлеза например разликата е два пъти – касата дава 25 лв., а на частно е поне 50 лв.

Масовото обяснение на директори на болници и на лекари специалисти за поскъпването на здравните услуги е инфлацията.

Още

Здраве

Странната и шокираща история на трансплантациите на животински органи на хора

Published

on

Ксенотрансплантацията, трансплантацията на нечовешки органи в телата на хора, наскоро излезе на преден план в биомедицинската наука. През последните две години тази някога неясна област на хирургията достигна няколко важни етапа, включително трансплантацията на генетично модифицирани свински сърца и бъбреци на пациенти в мозъчна смърт.

Колкото и новаторски да са тези подвизи, ксенотрансплантацията има странно дълга история – с много съмнителни от етична гледна точка грешки.

Някои от първите неясни научни опити започнали през XVII-ти век с работата на френския лекар Жан-Батист Дени – пионер в кръвопреливането. При първия документиран опит за кръвопреливане Денис изпомпал кръвта на овца в 15-годишно момче, което страдало от хронична треска. Според разказите на Денис, той се е възстановил „поразително добре“ и бързо си възвърнал „усмивката на лицето“. Дългосрочното му възстановяване остава загадка.

Не е изненадващо обаче, че не всички тези експерименти били успешни. Ксенотрансфузиите се извършвали извън закона във Франция около 1670 г. след смъртта на един от пациентите на Денис.

Векове по-късно учените започнали да се занимават с междувидовите присадки на тъкани и органи, не само с преливането на кръв. Един смел пионер на този груб предшественик на ксенотрансплантацията бил Серж Воронов, руски учен, работещ в Париж в началото на XX-ти век.

Неговият „pièce de résistance“ трансплантирал части от тестиси на шимпанзе в тези на по-възрастни мъже, които били загубили „жаждата си за живот“. Съобщава се, че той извършил „значителен брой“ от тези операции и спечелил цяло състояние, правейки това.

Един от пациентите на работата на Воронов е австралийският фармацевт д-р Хенри Лейтън-Джоунс, по-известен като „Маймуната Джоунс“, който получил присадка на маймунски тестис в Париж през 1929 г. Щастлив от резултатите, той се завърнал у дома в Австралия и продължил наследството на Воронов, като извършил многобройни подобни операции.

До 60-те години на миналия век идеята за използване на нечовекоподобни примати като донори за трансплантация пленило въображението на д-р Кийт Реемтсма, американски учен, който прекарал голяма част от кариерата си в университета Тулейн в Луизиана. Въпреки че бъбречните трансплантации били разработени около това време, броят им бил изключително ограничен поради липсата на налични органи от починали хора.

За да се справи с проблема, Реемтсма направил опити с помощта на бъбреци от най-близките ни живи роднини, шимпанзето. Между 1963 и 1964 г. най-малко 13 човешки пациенти получили двойна бъбречна трансплантация с органи, получени от шимпанзета.

Повечето от тези трансплантации били неуспешни поради отхвърляне или инфекции, причинявайки смъртта на пациентите в рамките на осем седмици. Забележително е обаче, че няколко случая имали определен успех. Един от пациентите на Реемтсма живяла девет месеца и дори успяла да се върне на работа като учителка, като изглеждала в добро здраве.

Един ден обаче внезапно припаднала и починала. Бъбрекът на шимпанзето изглеждало здраво и не било настъпило отхвърляне, което накарало лекарите да заключат, че тя просто е починала от остро електролитно нарушение.

Имало дори множество предложения за трансплантация на сърца на примати на хора. Един от най-известните опити бил извършен от д-р Леонард Бейли, който през 1984 г. трансплантирал сърце на павиан на момиченце, известно като Baby Fae.

Момиченцето било родено преждевременно и страдало от хипопластичен синдром на сърцето, критичен дефект, който изисквал спешна операция. Тъй като нямало налични сърца от донори бебета, Бейли съставил следния план – отишъл в изследователската лаборатория на болницата и извадил сърцето на упоен павиан. Върнал се горе и го имплантирал в гърдите на детето.

Първоначално изглеждало, че планът е проработил, когато сърцето с размерите на орех започнало да бие. Бебето обаче починало 20 дни по-късно поради остро отхвърляне.

Случаят станал широко известен и предизвикал много полемики в медиите. Ако има нещо добро от тази операция, то е, че се повишила осведомеността за належащата нужда от повече човешки органи, за нуждаещите се от трансплантация бебета.

Дори днес ксенотрансплантацията е повод за разногласия сред обществеността и биоетиците все още се борят с моралните съображения, свързани с практиката. Струва си обаче да се подчертае, че тези исторически примери за междувидова трансплантация са на километри от ксенотрансплантациите през 2020-те години, които са се възползвали от десетилетия напредък в трансплантационната хирургия и биомедицинската наука.

Каквато и да е позицията ви по въпроса, факт е, че има отчайващ недостиг на донори на органи, поради което умират стотици хора всяка година. Въпреки че има още много работа за вършене, ксенотрансплантацията има потенциала да реши този проблем и да спаси много животи.

vesti.bg

Още
Реклама

Интересни

България44 минути ago

Тревога в цяла България заради отвлечена 30-г. жена от Благоевград

Няколко полицейски управления бяха вдигнати на крак снощи, след като баща на 30-годишна жена от Благоевград депозира спешен сигнал в...

Любопитно2 часа ago

Астрологът Влад Рос с пълен хороскоп за месец април

Април месец наближава с пълна сила. И може би точно заради това много хора искат да знаят за какви изненади...

България2 часа ago

ГЕРБ с мълниеносна реакция след изненадващата новина от „Дондуков“ 2

„От преговори никога не сме се въздържали, водихме такива близо месец. Ако бъдем поканени от „Има такъв народ“ (ИТН), разбира...

България3 часа ago

Слави Трифонов и екипът му се завръщат в bTV с ново ТВ предаване

Екипът на Слави Трифонов се завръща в Би Ти Ви. Ще прави риалити „Бягство към победата“, което ще бъде излъчвано...

България3 часа ago

Диджей, но и лечител се похвали с 300 километра в час

Водач се похвали в социалните мрежи как шофира луксозния си автомобил с 300 км/ч, съобщава bTV. Поредният случай на опасно...

България4 часа ago

Родителите на изчезналата Ивана обявяват парична награда

Родителите на Ивана, която изчезна на 22 февруари, обявяват парична награда за този, който предостави достоверна информация или доведе детето у дома....

България4 часа ago

Вижте кой има имен ден днес

Православната църква чества преп. Иларион Нови, Изповедник. Преп. Стефан Изповедник. Свщмчци Георги, еп. Загорски и Петър, презв. Мъгленски. Св. мчк...

България4 часа ago

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития в Цалапица Димитър Малинов – Недялко Малинов. Това съобщи във Фейсбук Атанаска Бакалова, майката на Митко. „Един баща се...

България4 часа ago

Сбъдна се предсказание на живия Нострадамус!

Едно от предсказанията на гадателя, известен като живия Нострадамус, действително се сбъдна. Много хора се надяват това да е просто...

България16 часа ago

НАТРЕСЕ ИМ СЕ: Бъбрива перничанка спретна див екшън в Бургас! (СНИМКА)

Перничанка направи екшън в Бургас като се обърна по таван. Докато шофирала в морския град, тя напук на всички забрани...

Любопитно16 часа ago

ФАТАЛНА ДАТА: Слънчевото затъмнение идва с масова смърт! (СНИМКА)

Учени предупредиха, че може да има скок в фаталните автомобилни катастрофи по време на слънчевото затъмнение през април. Изследователи от...

Made in BG17 часа ago

Мигът настъпи! Десислава става баба на 45: Снаха й влиза да ражда, едва си носи корема! (СНИМКИ)

Ангелогласната Десислава става баба и то до броени дни. 45-годишната изпълнителка сякаш още не може да повярва, че синът й...

Любопитно17 часа ago

5 неща, които пазят по- силно от уроки от червения конец

Забелязвам, че след среща с някои хора винаги се чувствам уморен. Мисля, че и вие имате това чувство. Работата е...

Любопитно17 часа ago

Вече захващам розите само така! Винаги се получават хубави коренчета

Всяко лято се отпускаме като семейство на вилата. Чудесно време да се насладите на природата, чистия въздух и да си...

Made in BG17 часа ago

Зрителите приплакаха: Какво стори със себе си, Преслава? (Шок снимки)

Преслава бе една от певиците, които доскоро не бяха „посегнали“ на себе си Нещата се измениха коренно, когато тя стана...

Made in BG17 часа ago

Отново извънредна ситуация в „Ергенът“, Алек с категорично решение

Силни любовни трепети, бурни вълнения и непредсказуеми обрати престоят в тазседмичните епизоди на „Ергенът“. Тази вечер (27 март) зрителите ще станат свидетели...

България17 часа ago

Хотелиерите по морето потриват ръце, народът резервира на поразия

Между 10 и 20% ръст на туристите очакват хотелиери по Южното Черноморие. По-добре се движат и ранните записвания на летовници....

Made in BG17 часа ago

Безобразие! Емрах Стораро налита да целува по устата…. СНИМКА

Историята на Петко Димитров и Яна от „Денсинг старс“ през 2013 година май ще се повтори и в новия сезон...

Любопитно19 часа ago

От сервитьорка до съпруга на арабски шейх – невероятната история на принцеса Наташа (Снимки)

Тази история сякаш е извадена от някоя холивудска продукция – обикновена сервитьорка се превръща в арабска принцеса! Но всъщност сценарият...

Любопитно19 часа ago

Беинса Дуно: Като носите старите си дрехи, нещата няма да се наредят

Докато сте облечени със старите си дрехи, работите Ви няма да се наредят добре. Какво ще Ви даде една стара...

Реклама

Trending