Свържете се с нас

България

Откриха мумифицирания труп на шофьора на Фатик във вила край Перник, а до него… СНИМКИ

Published

on

Шофьорът на Фатик отнесе в гроба тайните на шефа си, както и остана неясно дали наистина той се самоуби, или му е помогнато да напусне този свят, пише „Телеграф“. 

Румен Желязков-Жабока е бил доказано верен човек на Филип Найденов, говори се, че дори шефът му дал малки дялове в някои от фирмите си, както и че шофьорът не могъл да превъзмогне смъртта на боса.

 

Филип Найденов – Фатик

Две години след показния разстрел на сочения за един от лидерите в контрабандата Фатик на кръстовище в София през 2003 г. почти мумифицираното тяло на шофьора му е открито в къща в брезнишкото село Душинци.

Изненада

На 15 април 2005 г. мъж от столичния квартал „Люлин“ отива да нагледа вилата си след зимния сезон и ужасен открива тялото на своя приятел Румен Желязков. Изумителното е, че Жабока не е имал ключ за къщата, нито пък собственикът й е знаел, че той възнамерява да отиде в нея.

42-годишният Желязков е открит почти мумифициран с огнестрелна рана в слепоочието. До тялото има вестник от 19 януари 2005 г. и затова криминалистите смятат, че смъртта му е настъпила през януари, като именно зимните студове са съхранили тялото.

Писмо

Край Желязков е открито предсмъртно писмо, в което той се сбогува с близките си. „Прострелян е в дясното слепоочие, 12-13 гилзи има в помещението. Има и 12 пробойни в стаята по прозорците, но отвътре навън“, казва тогава полк. Тодор Илиев, директор на РДВР – Перник.

„Няма данни, че някой го е убил“, заявява полк. Георги Стоянов, началник служба „Полиция“ в РДВР – Перник. Хаотичната стрелба в стаята според полицаите е от Жабока – той стрелял по наредени стъклени бутилки, преди да се самоубие.

В предсмъртното си писмо Желязков не посочва мотивите за самоубийството.

Раздяла

Твърди се, че според жената, с която Жабока е живял през последните 15 години, малко преди да изчезне са имали конфликт. Тя го търсила чрез приятели и не е подала сигнал в полицията за изчезването му.

“Имали са семейни проблеми, но тя не се съмнявала, че може да бъде убит или нещо да му се случи, смятала е, че ще се върне“, казва тогава следовател в Окръжната следствена служба в Перник.

„Това, че е шофьор на Фатик, ние го разбрахме почти накрая на огледа и затова се работи и по други версии, не само по самоубийство“, обясняват разследващи.

Кръстопът

Не е ясно дали те откриват доказателства Желязков да е бил лабилен психически, но според някои източници след смъртта на своя началник Жабока изпада в тежка депресия, от която не успява да се възстанови. Дори се говори, че е бил поканен да работи за боса от СИК Стоил Славов, но отказва.

На 19 януари 2004 г. Славов е взривен в асансьор в сграда на групировката в столицата с трима от охранителите си.

Жабока е бивш борец и бивш служител на МВР. След излизане от системата работи за фамилията на Фатик, на която е бил безкрайно предан според запознати.

Обвинения

След убийството на Филип Найденов негови приближени обвиняват Жабока, че не е реагирал и че е виновен за смъртта на началника си. Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. около 11,20 ч. на кръстовището на булевардите „България“ и „Гоце Делчев“ в София.

Босът и шофьорът се познават още от времето, когато начело на империята е бащата на Фатик – Исмет Рашид Тюркмен Шабан. Подозира се, че Жабока е подавал на фамилията информация за разработки на МВР и по-късно отишъл на работа при тях.

На фаталната дата той спира мерцедеса на кръстовището с включен мигач за завой. В този момент задните врати на стоящата зад него кола „Фолксваген голф“ се отварят и оттам изскачат двама души с маски. Те откриват автоматичен огън от двете страни към задната седалка, където е Фатик.

Жабока управлявал мерцедеса, в който е пътувал Фатик

Шофьорът е уцелен на 4 места, но успява да запази самообладание и натиска газта. Той откарва шефа си до Военна болница, където вкарват и него на носилка. Лекарите само констатират смъртта на Филип Найденов.

В показанията си Жабока твърди, че не е видял стрелците. Има непотвърден слух, че пред близки по-късно той доверява, че е разпознал шофьора на фолксвагена. Това обаче той не е казал пред разследващите.

Шофьорът бодигард на Фатик е основен свидетел в разследването на убийството му. Година и 5 месеца той живее с чувството за вина, че не е успял да попречи на убийците на шефа си и вероятно с тайната кой е управлявал колата на килърите.

Жабока има дете от приятелката си. След смъртта на Фатик той често изчезва, без да каже къде отива, и се връща след няколко дни и дори месеци. Приятелката му свиква с това и не го търси сериозно. Затова и не подава сигнал в полицията през зимата на 2005 г.

Александра Тюркмен: Той все още е тати

Дъщерята на Фатик – Александра Тюркмен, живее между Ню Йорк и София. Тя е дизайнер на дрехи. „В моите очи той все още е тати. Той е най-добрият баща. Той не беше от бащите, с които учите азбуката или те разхожда в парка. Такова нещо не е имало“, казва през октомври 2022 г. Александра Тюркмен пред NOVA.

Александра Тюркмен

Тя помни всичко от деня на убийството му. „Навън валеше. Аз изпаднах в една много тежка истерия, даваха ми валериан. Спомням си как се прибрах вкъщи, имаше вестници с първа страница: „Най-малко 30 куршума в тялото на Фатик“, споделя Александра.

11-годишното тогава дете било предупредено да не казва на по-малката си сестричка, която в продължение на седмица питала: „Къде е тати?“.

Фатик с двете си дъщери

Още

България

Секира от прокуратурата за Божков, искат му половин милион за…

Published

on

Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е на свобода срещу половин милион лева парична гаранция, съобщиха от съда. Преди няколко дни градският съд определи за Божков гаранция от 130 000 лева, но прокуратурата е протестирала размера. 

Жалба срещу решението на градския съд има и от адвокатите на бизнесмена, които настояват той да е на свобода без мярка за неотклонение.

Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от апелативния съд.

На 7 май Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му.

Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и той да се укрие.

Божков остава на свобода под парична гаранция в размер от 130 000 лева.

В мотивите си съдът записа, че Божков има стриктно поведение от началото на ареста му, не е нарушавал мярката си за неотклонение. Неоправдана процесуална репресия би било, ако Божков остане под домашен арест, посочи съдът.

Защитата на бизнесмена, а и той самият, поиска той да бъде освободен от домашния арест без мярка или подписка.

На 23 април Васил Божков беше обвинен в изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, като ръководител на организирана престъпна група.

Още

България

Показен разстрел във Варненско: Ликвидираха с дъжд от куршуми украинец

Published

on

Чужденец на 42 г. е задържан под стража от Варненския окръжен съд по обвинение за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин и със средства, опасни за други хора. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор Красимир Конов и директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Андрей Ангелов.

Показният разстрел стана на 8 юни миналата година в кооперация с ваканционни апартаменти в центъра на курорта Св. св. Константин и Елена, обитавана от рускоговорящи наематели.

Около 20 ч 52-годишният Олег Курлат бил покосен от няколко изстрела. Още жив той бил откаран с линейка в болница, но издъхнал от раните си. По-късно на километър от местопроизшествието, по пътя за кв. „Виница“ бе открит опожарен автомобил „Фолксваген“ с румънска регистрация, за който се смяташе, че е ползван от килъра. Има връзка между изпепелената кола и убийството, лаконично обясни ст. комисар Андреев.

Той посочи, че извършителят е бил разкрит седмица след бруталното престъпление, но вече бил извън пределите на страната. Разследването установило, че убиецът и жертвата са влезли у нас броени дни преди престъплението. С помощта на партньорски служби мъжът с инициали М.О. бил арестуван на 7 февруари в Германия, а на 8 май бил предаден на българските власти, каза Красимир Конов.

Заради течащото досъдебно производство той не съобщи националността на задържания, но посочи, че няма данни убиец и жертва да са се познавали. Нямали са статут на бежанци, български документи и адресна регистрация. Мотивът за деянието тепърва ще се уточнява, но със сигурност той не е битов, допълни ст. комисар Ангелов.

Окръжните магистрати са оставили чужденеца зад решетките заради събраните уличаващи го доказателства, както и заради риска да се укрие или да извърши ново престъпление, ако е с по-лека мярка за неотклонение. Засега арестантът се възползва от правото си да не дава обяснения. Той може да обжалва задържането си под стража утре пред Варненския апелативен съд.

Ето и съобщението на прокуратурата:

В резултат от своевременно извършени процесуално-следствени действия от разследващ орган и наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Варна по разследване на извършено предумишлено убийство на чужд гражданин в к.к. Св. Св. Константин и Елена на 8 юни 2023 година по начин, опасен за живота на мнозина, както и благодарение на активно извършените оперативно – издирвателни действия от служители на ОД на МВР във Варна и ГДНП, са събрани доказателства за авторството на престъплението.

Към наказателна отговорност е привлечен 42-годишен чужденец с инициали М.О., чиято съпричастност към тежкото деяние е категорично установена още през юли 2023 година.

В хода на работата по издирването му, е установено неговото местонахождение в страна от Европейския съюз. Поради законодателни слабости, касаещи европейската заповед за арест, след установяването му през август 2023 година, предаването му на българските власти не бе възможно.

Приемане на законодателни промени в тази насока през декември дадоха нови възможности, бе издадена нова заповед за арест и на 7 февруари 2024 година М.О. е задържан. Предаден е на българските власти на 8 май.

Незабавно наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Варна отправи към съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, което бе уважено на 10 май.

42-годишният обвиняем за престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 и т.9 от НК бе оставен в ареста. Съдебният състав на собствено основание е направил преценка на събраните до момента доказателства и е приел, че са налице кумулативно изискуемите предпоставки на закона- че са налице достатъчно доказателства за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен и, че са налице доказателства за това, че може да се укрие и да извърши престъпление и със свое определение е взел тази мярка за неотклонение.

Активната работа по разследването продължава. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Варна.

Информация по случая бе предоставена на медиите от административния ръководител на Окръжна прокуратура – Варна Красимир Конов и от директора на ОД на МВР – Варна старши комисар Андрей Ангелов на съвместен брифинг. blitz

Още

България

Милата онемя: При вида на Магдалена и Надежда, бъдещата свекърва взе валидол!

Published

on

Алек Младенов натисна и нацелува де що мома му се мерна пред очите в „Ергенът“ и накрая си остави двете най-дърти, както неласкаво се изразяваха за тях останалите участнички. Разбира се, нито Магдалена Томова, нито Надежда Вишева са дърти в реалния смисъл, но спрямо Алек, който е още едва на 28 години, разликата си е осезаема.

Въпреки това синеочкото се надяваше, че мацките ще се покажат умни, опитни, интелигентни и с това ще успеят да спечелят сърцата на родителите му. На чието мнение той, разбира се, много държи. Още повече, че основните пари са у тях, а не у него, колкото и да го пишат „бизнесмен“.

Е, бащата на Алек така и не се появи, вероятно не иска да влиза в ролята на панаирджийска мечка по телевизията, така че отиде само майка му. Която, милата, взела валидол като разбрала между кои две моми ще трябва да избира.

От кухнята на формата разкриха, че жената дълго време е „давала заето“, мълчала и гледала в една точка и се наложило да забавят снимките, докато дойде на себе си.

Въпреки това ще видим ясно как тя не може да скрие неодобрението си към двете и как ще заяви директно на сина си, че баща му няма да приеме нито една от тях за своя снаха. Дали Алек ще упорства въпреки това и ще си избере годеница, или ще напусне формата без избор, ще видим тепърва.

Източник: Crimesbg.com

Още
Реклама

Интересни

Made in BG3 часа ago

Камелия отсече: Начинът по който е дошъл синът ми, не касае никого

Камелия е категорична, че няма каквото и да било намерение да коментира пред широката общественост начина, по който е станала...

Made in BG3 часа ago

Пореден любовен удар: Годеникът на Елена от „Ергенът“ 2 я заряза пред олтара! (роклята й бе избрана – СНИМКИ)

Защо все така се случва на това момиче, което не иска нищо друго, освен истинска любов?! Това се питат последователите...

България7 часа ago

Секира от прокуратурата за Божков, искат му половин милион за…

Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е на свобода срещу половин милион лева парична гаранция, съобщиха от съда. Преди няколко дни градският съд определи за...

България7 часа ago

Показен разстрел във Варненско: Ликвидираха с дъжд от куршуми украинец

Чужденец на 42 г. е задържан под стража от Варненския окръжен съд по обвинение за умишлено убийство, извършено по особено...

Made in BG9 часа ago

Ревност между Мария Бакалова и Валери Григоров: Актрисата му звъни, дебне го от Дорина!

За млади и влюбени хора разстоянието понякога е огромна пречка. С това се борят Мария Бакалова и Валери Григоров от...

България9 часа ago

Милата онемя: При вида на Магдалена и Надежда, бъдещата свекърва взе валидол!

Алек Младенов натисна и нацелува де що мома му се мерна пред очите в „Ергенът“ и накрая си остави двете...

България9 часа ago

ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е КРАЯТ: Ето докога ще продължи жестоката магнитна буря!

Мощната магнитна буря, която удари Земята през уикенда, доведе до сериозни смущения в магнитното поле, които достигнаха най-високата възможна степен....

Любопитно9 часа ago

Бяло, зелено, червено: Колко и кои държави веят такова знаме

Знамената, които на видно място показват цветовете зелено, червено и бяло, заемат значително място в царството на националните символи. Докато...

България9 часа ago

Мъка без край: Близките на загиналата в разцепилия се джип в Пловдив смаяха с разкритие

20-г. Теодора Николова е била дете за пример, коментираха пред БЛИЦ нейни познати.  Семейството било тихо и спокойно, родителите били...

България11 часа ago

Данъчни глобиха баба инвалид с 500 лв., защото продавала лук без да издава касов бон

Не само читалището в Марково е било следено от данъчни под прикритие, аи баба със 75% инвалидност е глобена с...

Любопитно11 часа ago

Силна молитва към Божията майка от 4 думи, която промени живота ми

Всеки от нас се надява да направи желаните промени – някой иска да се промени, някой се нуждае от подкрепа...

България11 часа ago

Когато насила ни караха да ходим на бригада! Истината в разказ от първо лице

Днес решихме да публикуваме писмото на 55-годишната бивша проектантка и настояща магазинерка Дафина Стоева. „Здравейте! Вашата статия ме върна в...

Здраве12 часа ago

Лимон в газирана вода: Напитката, която топи и най-големия корем!

За да се отървете поне частично от упоритите „възглавнички“ по корема и да позволите на тялото да се пречисти, това време...

Любопитно12 часа ago

Една зодия ще плува в пари, а друга чака развод: Звездният турски астролог с точни прогнози за зодиите

Според турския хороскоп настоящата година ще бъде преломна за някои зодии. През 2024 г. повечето ще се фокусират върху духовното...

Любопитно12 часа ago

Наричаха ме будала, когато реших да родя на 40 г! Ето през какво преминах

Когато се омъжих за втори път, си мислех, че няма как да родя дете отново, но ето, че се случи…...

Made in BG12 часа ago

Невена Цонева съди Слави Трифонов: Нарекъл я „луда жена“

Невена Цонева е готова да съди бившия си шеф Слави Трифонов за клевета Певицата на Дългия била категорична, че иска...

Made in BG12 часа ago

Андре Токев: Винаги можеш отново да станеш, но е важно да си вземеш правилната поука

„Когато дъщеря ми беше на 3 години, постоянно я питаха „Ти какво си – българче или германче?“. И тя отговаряше...

България12 часа ago

Обувки за 2 бона: Как се готвят за абитуриентските балове в Северозапада?

Със започването на сезона на абитуриентските балове учениците от цялата страна са в трескава подготовка за предстоящия празник. Среща с...

България12 часа ago

В София: Шофьор отиде при колата си и се втрещи от видяното ВИДЕО

Нагло! Открадаха гумите и джантите на лъскаво Ауди. Поредна кражба от автомобил в София. Четирите гуми на лек автомобил с...

България14 часа ago

Живи да ни ожалиш: Само Унгария е по-зле от нас!

Инфлацията на храните у нас по хармонизирания индекс е доста над средното в ЕС, става ясно от интерактивния инструмент за...

Реклама

Trending