Свържете се с нас

Здраве

Празникът на ромите ще бъде посветен на чистотата в квартала

Published

on

По нетрадиционен начин тази година Община Казанлък ще поздрави ромската общност в кв. „Кармен“ по случай 8-и април – Международния ден на ромите. Вместо обичайните игри, надбягвания и подаръци за победителите в състезанията, тази година Общината, с предвидените за празника средства в Спортния календар съгласно Решение № 884/07.02.2014 г. на Общински съвет-Казанлък, ще извърши почистване и облагородяване на района, като в дейностите се включат и самите живущи в кв. „Кармен“. Заедно с това ще бъде изградена площадка за спорт и игри на децата от квартала.

Проектът на площадката вече е готов (на снимката). Тя ще бъде разположена върху близо 140 кв. м и ще бъде оборудвана с катерушки, пързалка, люлки и съоръжения за спорт, за които самите жители на квартала ще отговарят за изграждането и опазването им.
Изграждането на площадката ще бъде извършено от Професионалната гимназия по строителство – Казанлък.

Още

България

Трагедията е потвърдена! Доц. Кунчев проговори за смъртта на двете бебета

Published

on

От Министерство на здравеопазването (МЗ) потвърдиха трагичната новина, че има първи смъртни случаи на коклюш у нас.

Две едномесечни бебета са починали от коклюш в Кюстендил“, заяви здравният министър Галя Кондева на извънреден брифинг.

Галя Кондева

„Бебетата са били с доказана диагноза коклюш и не са успели да преборят болестта“, добави Кондева, като подчерта, че те са били в  доимунизационна възраст.

„Намерили сме всички контактни лица и те са поставени под наблюдение“, добави държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев

Главният държавен инспектор обяви, че „двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си„.

Според доц. Кунчев при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница“, заяви доц. Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според доц. Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

„Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира.

Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада.

От 2023 година в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания – над 8000, Холандия – 3600“, заяви доц. Кунчев.

Здравният министър д-р Галя Кондева заяви, че са предприети мерки и в момента се прави анализ на делят неимунизирани деца.

„Предприели сме мерки – към РЗИ са пратени искания към общо-практикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи.

Съответно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да анализират тези данни и от вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика“, заяви здравният министър Галя Кондева.

Още

Здраве

4 сутрешни напитки подобряват храносмилането

Published

on

Експерти съветват да започнете сутринта си с напитки, които намаляват възпалението, подобряват работата на червата и храносмилателната функция. Пиенето на тези сутрешни напитки помага да се намали рискът от възпаление и да се справите с много от проблемите с храносмилането.

1. Сок от прораснала пшеница

Съдържа ензими, които помагат на организма да разгражда храната и да усвоява хранителни вещества. Също така пиенето му е полезно при подуване на корема и метеоризъм, запек, синдром на раздразнените черва.

2. Чай от копър

Помага за отпускане на мускулите и стимулира потока на жлъчката, подобрява кръвообращението в храносмилателния тракт и чревната подвижност. Освен това семената от копър съдържат фибри, които са полезни за функционирането на дебелото черво.

3. Лимонена вода

Лимонът съдържа витамин С и фибри – тези две вещества в едно ефективно лекуват червата. Освен това, като мощен антиоксидант, витамин С предпазва червата от свободните радикали и възпалението, което те предизвикват, а това укрепва имунната система.

4. Приятно топла вода

Като сутрешна напитка разширява кръвоносните съдове в червата, което подобрява качеството на храносмилането. Смята се, че пиенето на топла вода сутрин също помага за подобряване на чернодробната и бъбречната функция.

Още

Здраве

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Published

on

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод

Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект.

То е противопоказно и при бъбречна недостатъчност.

Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали, както се пише напоследък, е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.

Още
Реклама

Интересни

Made in BG55 минути ago

Халваджиян хвана Галена на тясно и поиска от нея да…

Макар настоящият сезон на „Като две капки вода“ по Нова тв все още да не е приключил, вече е ясен...

Made in BGедин час ago

Николета и Ники Михайлов пускат собствено риалити, женят се пред зрителите

Плеймейтка номер 1 на републиката Николета Лозанова и мъжът на мечтите й – Ники Михайлов, започват риалити шоу по Нова...

България4 часа ago

Почти всеки „усвоява” терасата към малката кухня на панелката, но това може да се превърне в най-кошмарното решение

Ето как животът и апартаментът на едно българско семейство се превърна в ад именно заради това решение За добро или...

България5 часа ago

Продават за 13 000 лв. бивше училище в обезлюдено търновско село

ЗАКРИТОТО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ГОРЕН ЕНЕВЕЦ Е ОБЯВЕНО ЗА ПРОДАЖБА Всъщност сградата на някогашното школо...

България6 часа ago

17-годишна национална гимнастичка Мария почина за 24 часа

Мъка в света на спорта. Отиде си скоропостижно голяма гимнастимка само на 17 години. Заради смъртта на младата испанска гимнастичка Мария...

България6 часа ago

ВНИМАНИЕ: Половин милион мълнии удрят България

Половин милион мълнии падат над България за година. През отминалата е имало около 464 000 мълнии на територията на цялата...

Made in BG6 часа ago

Алисия шокира с нова визия! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Попфолк звездата Алисия изненада феновете си с нова визия. Певицата е сменила прическата, като освен, че отново е в отбора на...

България7 часа ago

Трагедията е потвърдена! Доц. Кунчев проговори за смъртта на двете бебета

От Министерство на здравеопазването (МЗ) потвърдиха трагичната новина, че има първи смъртни случаи на коклюш у нас. „Две едномесечни бебета са починали...

България7 часа ago

От НИМХ ни шашнаха с времето за Великден, да не очакваме… КАРТА

В последните дни на април и до Великден ще остане сравнително топло и с количества на валежите около нормите. Това...

България7 часа ago

Ексклузивно! Десет магистрати „на мушката“ на ДАНС!

Баща и син – Марин и Стефан Димитрови от аферата с ареста на бившата шефка на агенция „Митници“ Петя Банкова,...

България15 часа ago

2-годишно дете подкара колата на баща си в Монтанско, вряза се в заведение

Двегодишното момче било заедно със своите родители. Те били на метри от автомобила, когато видели, че той потегля. „Тръгнах да си...

Любопитно16 часа ago

Ще ударят джакпота: Страхотен хороскоп за 2 зодии

Две зодии ще ударят джакпота в най-скоро време. Тази страхотна прогноза направиха астролозите, до които се допитахме. „Те ще постигнат...

Любопитноедин ден ago

Жена работи като учителка 45 години и нямаше семейство: когато почина, разкриха огромната й тайна!

Женевиев Виа Кава е учител с много необичайна тайна. Едва след смъртта й хората разбират коя е тя всъщност. Женевиев работи...

Made in BGедин ден ago

Ето го сина-близнак на Евгени Маестрото! Кристиан е наследил таланта му (СНИМКИ)

На 31 декември 2004 г. студентката Елла Наумова ражда близнаците Кристиан и Александър, а гордият татко Евгени Димитров-Маестрото е на седмото небе от щастие. Радостта...

Българияедин ден ago

Най-накрая забогатяваме: Влезем ли в еврото, пенсии и заплати литват, ето как

Според проекта на Закон за въвеждане на еврото, пенсиите и заплатите в България ще бъдат закръглени нагоре при влизането в...

Made in BGедин ден ago

Мисис България вдигна сватба на Малдивите! (СНИМКИ)

Носителката на титлата „Мисис България“ Александра Милтенова се омъжи на едно от най-романтичните места по света, а именно Малдивите. Красавицата...

Made in BGедин ден ago

Съвършено проста: 37-годишната Магдалена Томова показа, че няма грам обща култура! (и Наум се изцъкли – ВИЖ ТУК)

Тя е най-възрастната в имението на „Ергенът“. Мнозина я определяха като най-надутата, а сега с пълно основание могат да твърдят...

Българияедин ден ago

Внимавайте! Плъзна стара измама

Добре позната на мнозина измама набира отново скорост. Мъже се преструват на закъсали на пътя. Те махат с ръце и...

Любопитноедин ден ago

Драстични промени: Така ще изглеждат жените след 50 години

Няма как да не сте забелязали, че хората с всяко следващо поколение се изменят драстично в сравнение с предишните. Учени...

Българияедин ден ago

Бомба! Ето с коя депутатска съпруга Асен Василев обикаля света като командирован ДОКУМЕНТИ

От днес изданието MEDIAMALL.INFO започва поредица, в която ще разберете на базата на документи, къде са обикаляли министрите. Започва се с финансовия...

Реклама

Trending