Don't Miss

1650 рисунки и приложни творби в конкурса за весела детска рисунка “Малките нашенци”

   

Приключи срокът за получаване на творби за XVІІІ – тия Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци”, включен в календара на МОН за извънучилищни дейности, както и на детски хумористични литературни творби за конкурса „Присмехулници”. Конкурсите се провеждат по време на емблематичните за община Казанлък Чудомирови празници и са посветени на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски” гр.Казанлък. Съорганизатор – Военен клуб гр.Казанлък. Генерални спонсори на двете национални изяви са GENERALI – България и Завод за пружини гр.Крън.
За „Малките нашенци” бяха получени 1650 рисунки и приложни творби от 153 институции от 76 населени места от цялата страна – 77 училища, 37 детски градини, 39 извънучилищни педагогически институции – ЦРД, ДК, ОДК, читалища, частни школи, както и от 8 международни детски заведения .
На 11 март 2015г в ОДК – Казанлък се проведе журиране на творбите от жури в състав: Румен Рачев – председател, и членове – Иван Гайдаров и Георги Атанасов. Спазвайки критериите за идея , настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, те присъдиха 121 награди, от които 20 специални , 79 класирани на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории и 25 поощрителни награди. Специалните награди са на: Фондация „Чудомир”; Община Казанлък; Общински съвет – Казанлък, ЛХМ „Чудомир”, ОБ „Искра”, на журито ; на МОН, на РИО – Стара Загора, на Национален дворец на децата – София, на Синдиката на българските учители –Казанлък , Награди на БиБиСи Кейбъл, Специална награда на Ротари клуб, награда на в-к „Искра”, на в-к „Долина, Специална награда за плакат, специална награда за оригинална идея, специална награда за най-малък художник и др. За радост на организаторите и тази година в конкурса взеха участие и международни школи от Толияти,Русия, както и от български училища от Испания и Словакия.
За „Присмехулници” бяха получени 267 литературни творби от 148 индивидуални участници от 35 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст.експерт в РИО – Стара Загора, журира получените творби на 10.03.2015г. и присъди 36 награди на младите писатели – 9 от тях са специални, 18 класирани на І,ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи и 9 поощрителни награди.
В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 26 административно – териториални области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво на провеждане на мероприятията. Големият интересът към конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната , което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България .
„Малките нашенци” и „Присмехулници” съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката – Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници – бъдещото поколение .
Благодарение на любезното съдействие и финансовата подкрепа на община Казанлък, Фондация „Чудомир”, GENERALI – България, Завод за пружини гр.Крън, СБУ – Казанлък и Ротари клуб – Казанлък и тази година успяхме да организираме тези детски инициативи и да зарадваме 157 от участвалите 1917 млади таланти на страната. Всички наградени ще получат специална грамота със снимка на творбата си, медал, диплянка с отпечатаните наградени творби, книжка с отличените литературни творби, както и предметни награди.
Откриването на изложбата и награждаването на отличените участници ще се осъществи на 27 март 2015г във Военен клуб – Казанлък от 15.00ч.

                break } } else { }