Don't Miss

Стефан Ноев хвана кръста тази година в Казанлък

   

За пореден път Община Казанлък организира празничното събитие по ритуалното хвърляне и спасяване на кръста, което с всяка изминала година привлича все повече казанлъчани да се включат.  18 годишният Стефан Ноев хвана кръста тази година. Той е ученик в хуманитарната гимназия на Казанлък, той скача за 5-ти път за кръста.

Според християнската религия денят Богоявление или Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

На този ден празнуват още хората, които носят имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com