Connect with us

България

Aĸo на тази снимка виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин!

Published

on

Aĸo виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин! Ha cнимĸaтa мaлцинa виждaт Бoг, дpyги oбaчe лecнo ycпявaт дa гo видят.

Bиe видяxтe ли гo, ceгa щe Bи пoĸaжeм и eдин интepeceн видeoĸлип, мoжe дa cтe гo глeдaли. Cтaвa въпpoc зa мнoгo интepeceн знaĸ в нeбeтo, пoглeднeтe caми знaĸa ĸoитo изпpaти в нeбeтo, xиляди xopa вeчe гo видяxa.

Дaли e имaлo и дpyги cлyчaи, в ĸoитo Toй ни e нaблюдaвaл бeз ниe дa Гo зaбeлeжим? Дaли нe e cpeд нac тaйнo вceĸи дeн? Mиcлитe ли, чe тoй ни нaпътcтвa и пoмaгa вceĸи дeн?

Ceгa e вpeмe caми дa peшитe ĸaĸвo тoчнo виждaт нaшитe oчи, пoглeднeтe ĸлипa и пpeцeнeтe caми в ĸaĸвo дa вяpвaтe. Toвa ĸoeтo ниe виждaмe e cиyeт нa Бoг, нo дa ли тoвa виждaтe Bиe, нямa ĸaĸ дa знaeм.

Cпoдeлeтe c вяpвaщи:

За пътя към вярата в „Нашият ден“ разказват отец Методи Корчев и Димитър Митев, изследовател и автор на книгата „Как станах свещеник“. Той е ръководител на проекта „Хоровата църковно-славянска музика в столицата – наследство и съвременност“

„Понякога свещениците обръщаме повече внимание на боголепието на храма, а забравяме да богоукрасяваме душите на хората. Това го забелязвам, като свещеник, и това ме мотивира да обръщам повече поглед към хората, отколкото към отговорността храмът да бъде лъскав, да бъде по-притегателен за очите, отколкото за душата“, споделя отец Методи Корчев.

И допълва, че „когато Бог се докосне до сърцето на някого, той веднага намира пътя към храма. Съвременният човек се отчуждава духовно, започва да губи Бога от живота си. Започва да губи усещането, че има Бог, защото по най-неприятния начин е ангажиран с това да гледа едно устройство в ръцете си. И човек спира да гледа нагоре и буквалния и в преносния смисъл. Защото, ако се огледа около себе си, някак как да не види Бога, който е сътворил всички около себе си толкова дивно и премъдро. И гледайки природата, ние можем да стигнем до Бога. Като цяло губим Бога, но в приказките винаги обвиняваме Бога.“

За храма и будителите

Изследователят и автор на книгата „Как станах свещеник“ Димитър Митев посяга към писането, за да разкаже личните истории на 33-ма православни свещеници. За техния избор да поемат по пътя на служението на Бога, и какво е бъдеш свещеник в наши дни.

„Неслучайно се ангажирах да събирам тези истории, защото те имат връзка с будителството. В крайна сметка не всеки, който ни дава знание, е будител, защото знанието може да се придобие и по механичен начин. И сами можем да се образоваме, означа ли, че сме будители? В качество на будител е онзи, който се докосва до душите ни и не просто се докосва, а ги събужда за истината. И в този смисъл единствено свещеникът и единствено църквата работи да доведе истината до знанието на хората и с това да ги събуди за истинския живот“, посочва Димитър Митев.

„Как станах свещеник“ – 33 лични истории в една книга

За духовното сърце на всеки Божи служител

„Служенето в храма първо минава през богослужението. Целият център на живота на свещеника е самота служба към Бога. Първо, тя е в богослужебните последования, които се изпълняват. И второ, това е службата към народа. Затова свещеникът ходи с расо, което е символ на робството и на службата на Божия народ“, казва отец Методи Корчев.

Неслучайно Димитър Митев в книгата си описва личните истории на православни свещеници от България, Русия, Румъния, Гърция, Америка в отговор на въпросите защо са станали свещеници и какво е да са такива. Наглед обикновени, историите въздействат по необикновен начин, защото отговарят с житейски примери на може би най-важните въпроси, защото разкриват забравена фактология от съвременната история, а така и онзи дълбоко интимен момент, в който се ражда желанието да бъдеш служител на Бога и хората.

Хоровата църковнославянска музика

Православният смесен църковен хор при храм „Покров Богородичен“ в гр. София е създаден през 1998 г. с основното предназначение да участва в църковните богослужения и обреди в храма, като допринася за по-голямата тържественост, а и за по-силното молитвено преживяване на участващите в тях.

„Това за мен е една утеха, една почивка, едно задължително начало на седмицата, без което не мога, защото това ме кара да се изпълвам с нови сили. С положителни мисли и да благославям Господа“, споделя Димитър Стоянов, главен диригент на хор “Покров на Пресвета Богородица“.
На 19 октомври в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски“, „Музей на християнското изкуство“, и на 31 октомври в концертната зала на Националното музикално училище ще бъдат изнесени заключителните два концерта по спечелилия финансиране по Програма „Култура“ – 2022 на Столична община музикален проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност“ за популяризиране на църковнославянското хорово изкуство на църковния хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“.

Целия разговор с отец Методи Корчев, Димитър Митев и Димитър Стоянов в „Нашият ден“ можете да чуете от звуковия файл.

Continue Reading

България

Турският бизнес с инвестиции за над 1 млрд. евро у нас

Published

on

Активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и търговско-икономическите отношения обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок на среща в Министерството, съобщават от пресцентъра на министерството.

Акцент в разговора беше поставен върху подготовката на предстоящия бизнес и инвестиционен форум, който Българската агенция за инвестиции (БАИ) към МИР, организира в Истанбул в края на месец януари.

На форума ще бъдат представени възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на турския бизнес. На събитието ще присъстват водещи компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и балнеология.

Целта на форума е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в Турция като добро място за развитие на успешен бизнес, както и да покаже добри примери на турски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

Министър Пулев посочи, че Турция е сред водещите външнотърговски и инвестиционни партньори на България. Това се потвърждава както от непрекъснато увеличаващият се брой турски компании, опериращи на българския пазар, така и от ускорения темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни.

По данни на БНБ към 1 януари 2022 г. общият размер на инвестициите от Турция в Република България е 1,057.5 млрд. евро. За първо тримесечие на 2022 г. турските инвестиции са на стойност 33.3 млн. евро

Само по Закона за насърчаване на инвестициите за периода 2005-2022 г. турските компании у нас имат 29 сертифицирани инвестиционни проекти. Общият размер на инвестициите по тях е близо 1 млрд. лв. (992,41 млн. лв.), като те са разкрили 4 308 нови работни места. Инвестиционните проекти са основно в секторите производство и здравеопазване.

За първите шест месеца на 2022 г. стокообменът с Турция е в размер на 3,794 млрд. евро, което е ръст от 55,4, спрямо същия период на 2021 година. Износът към Турция през същия период възлиза на 1,459 млрд. евро, което е ръст от 31,6%, с което Турция заема пето място между търговските партньори на България.

Continue Reading

България

Прогнозират двоен ръст на лихвите по кредитите тази година

Published

on

След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с един – до два процента.

Процесът ще се случва бавно и постепенно, но очакванията са за постигане на положителни нива до края на годината.

Лихвите по депозитите в Европа вече се покачват и са на значително по-високи нива, отколкото в България. У нас обаче банките все още разполагат с достатъчно ликвидни средства и предпочитат да раздават кредити. Това все още пречи на ръста на лихвените проценти при спестяванията, но увеличение до края на годината ще има, прогнозира пред БНР икономистът Йордан Генов: „Очаква се тази година и това да започне да се случва, може би в рамките на процент-два. Тук бих бил по-консервативен, по-малки са очакванията ми за повишенията на лихвите по депозитите, но защо не, поне с 1 процент, да видим повишение“.

Вече има банки, които предлагат доходност от депозити над нулата. Разликата с нивата на инфлацията обаче ще остане голяма, казва още Йордан Генов:

„Не очаквам това нещо да бъде нещо, което да успява да компенсира инфлацията със сигурност, защото тя остава доста висока, дори да има намаление в инфлацията, аз не очаквам, че то ще бъде толкова голямо“.

Continue Reading

България

ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена

Published

on

„Демократична България“ (ДБ) се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление, със съзнание колко е сериозно е положението, в което се намира България. Това заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

По-рано днес депутатите отхвърлиха проекта на декларация на „Продължаваме Промяната“ (ПП) за определяне на приоритетни национални цели и задачи. От прессекретариата на държавния глава информираха, че в понеделник, 9 януари, от 10:00 часа президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател на ПП Николай Денков.

Според Христо Иванов декларацията на ПП е поставила важни теми. Той каза, че е очаквал формациите, които не са се включили в изработването на предложението, поне в пленарната зала да заявят своето мнение. По думите му мълчанието е оставило неприятно впечатление не за съдбата на дадения мандат, а за отношението как въобще ще се управлява страната. Председателят на ПГ на ДБ изказа мнение, че не трябва да се допускат нови избори.

Иванов каза, че от ДБ смятат, че президентът може да проведе консултации с политическите сили преди връчването на третия мандат. Ние сме готови да носим отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е, коментира още той.  Според него трябва да се види дали има „минимална нагласа за правене на реформи“.

На въпрос готова ли е ДБ да получи третия мандат за съставяне на кабинет, Иванов отговори: „На този етап ние не можем да заявим, че искаме третия мандат, защото, пак казвам, за да го поискаме, трябва да сме сигурни, че можем да свършим работата“. Според него последният мандат не е някаква награда, а тежка отговорност. По думите му това налага да се констатира „ангажираща готовност“ на политическите сили за реформи, сред които е съдебната.

Ако президентът реши да ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит да излъчи

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Турският бизнес с инвестиции за над 1 млрд. евро у нас

Активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и търговско-икономическите отношения обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев...

България2 седмици ago

Прогнозират двоен ръст на лихвите по кредитите тази година

След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с...

България2 седмици ago

ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена

„Демократична България“ (ДБ) се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление, със съзнание колко е сериозно е положението,...

България3 седмици ago

След четири часа напрежение и сблъсъци: Депутатите приеха доклада за Gemcorp

Със 129 гласа „за“, 54 „против“ и 8 „въздържал се“ народните представители приеха доклада за дейността на Временната комисия за...

България3 седмици ago

Задържаха бежанец, опитал да внесе наркотици през Летище София

На Аерогара София, вчера, гранични полицаи задържаха сириец, опитал да внесе наркотици в страната, съобщиха от МВР. Той е пристигнал...

България3 седмици ago

Защо онлайн казината са по-печеливши от наземните казина

Когато все още живеехме в нормалните времена, това да отидеш в наземно казино беше предпочитано, пред това да си останеш...

България3 седмици ago

Ето кога ще завали сняг

На 10-11 януари има вероятност да завали сняг.  Това заяви пред БНТ Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология...

България3 седмици ago

България скърби с актьора Филип Аврамов

Филип Аврамов е в дълбока депресия след внезапната смърт на баща си, научи „Уикенд” от разговор със самия него. Актьорът загубил...

България3 седмици ago

Жестоко убийство смрази България в първите часове на 2023 г.

5-годишен мъж е бил пребит до смърт в Куклен вчера вечерта. Това съобщава TrafficNews. Убитият Лабри Лятев е намерен в безпомощно...

България3 седмици ago

Страданието на една баба: Как да живея със 160 лв., от които 75 лв. са за лекарства?

Днес минавайки покрай тази баба й се усмихнах, а тя в отговор ме попита с надежда в гласа дали ще...

България3 седмици ago

Болестта на Брус Уилис се задълбочава, вече едва говори-Променил е завещанието си дни преди да се разболее

Здравето на Брус Уилис се влошава и той вече почти не може да говори, както и трудно разбира какво говорят...

България3 седмици ago

Отварят голям германски завод в България за 22 милиона! Ще дават големи заплати, вижте

Враца започва новия си индустриален живот. Следващата седмица ще бъде направена първа копка на най-големия завод в града след социализма:...

България3 седмици ago

Дете почина заради подправка, която всички имате и у дома си

Дете почина заради подправка, която всички имате и у дома си 4-годишният Матю Радар от Кентъки, САЩ се покатерил по...

България3 седмици ago

Най-сетне: Зимата идва с пълна сила! Ето кога ще натрупа яко сняг

Очакваме януари да се прояви като най-студения месец през годината. Той се очаква да бъде с валежи, под средните за...

България3 седмици ago

Билка, записана в Библията и Корана: Лекува всички болести

Божиe растeниe, билка, eдинствeната, описани в Библията и Корана! Хората вярвали, чe Бог я e създал, за да излeкува всичко,...

България3 седмици ago

Изловиха Путин в постановка

Пропагандата се оказва съществен елемент от политиката на Кремъл и в частност на руския президент Владимир Путин. Международни наблюдатели наскоро откриха,...

България2 месеца ago

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой,...

България2 месеца ago

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за...

България2 месеца ago

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко. Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил...

България2 месеца ago

Вижте какво време ни чака през декември – ще има ли сняг по Коледа

Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне...

Advertisement

Trending