Connect with us

Made in BG

Акад. Петър Иванов: МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя

Published

on

МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО.

Това е краят, братя.

Повече няма накъде.

(Потънали сме в дълбока бездна и няма спасение. Пс. 69:3).
Разрухата е пълна, пределна и всеобхватна: демографска (всеки час етническите българи наналяваме с 19 души), икономическа, финансова, политическа, социална, нравствена, психична…

Пълна разруха има в армията, в митниците (Капитан Андреево), в международните отношения (Северна Македония, Русия), в туризма (100 лева чадър и шезлонг), в правосъдието (Гешев, Барниръбъла, агент Николай), в индустрията, в селското стопанство, в пенсионната система, в здравеопазването, в науката (БАН е посткомунистически паразит), в образованието, в културата, даже в спорта (във футбола, например)…

Навсякъде!

Ако някой мисли, че Киро, министър Наско, Кокорчо, Тошко Африкански, Баце Борисов и ГЕРБ, ПКП, агент Иван, Копейкин, Карадайъто, Чалгаджията от Учин дол, Буля Корни, Ристе Бойкикев, генералчето Танасчо (1,56 м.), баба ти Татяна Дончева, пенсионерът Радев от димитровградските села, Маяма Нолова Братгалева, Бабикянчо и други такива ще спасят България от разрухата, значи този човек никак не е в ред и се нуждае остро от медицинска помощ и грижи. Всички са купени и продадени!

Някой нещо?

Continue Reading

Made in BG

Доц. д-р Веселина Вачкова: Българската държава съществува още от 481 година

Published

on

Траките са имали писменост, дали са я на елините
Един съзнателно крит или забравен факт излиза наяве. Първите данни за съществуването на българска държава по нашите земи датира още от 480-481 година. Или цели двеста години по-рано от официално възприетата 681 година. Разговаряме за това с известната историчка доц. д-р Веселина Вачкова. Тя споделя и много неизвестни на масовата публика факти за тракийското население по българските земи. Както и за това, че траки са били доста време императори на Византия.

– Г-жо Вачкова, вие сте съавтор на учебното помагало „Моята България“ за пети клас. В него имате текст, в който казвате, че България е съществувала като държава поне двеста години преди официалната година, която знаем 681-ва. Дайте малко повече информация по този повод.
– Първо, ще дам малко повече информация за това голямо дело, което върши фондация „Българска памет“, първият том на „Моята България“. Създаден бе екип от учени, които правят възможно най-достъпен за широката публика в т. ч. и за ученици модерен прочит на българската история. Имаше за малки деца, сега излезе и за големи ученици, включително и за техните родители. Та, във втория том, а и в първия се обяснява следния факт. Ние до толкова сме свикнали с годината 681, че изобщо не се запитваме- добре, има ли някакво доказателство за тази година. Единственото доказателство на практика е т. нар. Аргументум екселенцио, което е мълчанието на изворите. Два века след 681 година изворите разказват това, което уж се е случило през 681 година, разказите на Теофан и на Никифор. Те използват един и същи неизвестен източник, в който не е ясно кога и защо е писан този текст. В края на VI-я Вселенски събор Константин Апамейски се изказва и го има в актовете, документите на събора: „Ако ме бяхте послушали миналата година, нямаше да ни сполети онова нещо от България, което ни сполетя“. Очевидно и миналата 680-та и много по-преди има някаква България, която е сторила нещо на Византия, което можело да бъде избегнато, ако са били послушали Константин Апамейски, каквото той е посъветвал управляващите в Константинопол и своите събратя на Събора. Дори това единствено сведение, което изглежда уж непоклатимо, е доказателство точно за противоположната теза, че България е факт доста преди 680-та, когато е сторила нещо на Византия. Другият факт, който е абсолютно безспорен е, че ние имаме договор между България и Византия от 480-та година

– Но това не се споменаваше досега в учебниците и в официалната историография…
– Да, само ще уточня, че не се споменава за този договор някъде от около 80-те години на миналия век. До тогава се споменава, в интерес на истината и в многотомните истории и в някои учебници. Дори има много сериозен спор дали договорът между император Зенон и българския крал, базилеос, цар, или рекс, както е наречен в западните извори. Ние не знаем точно кой е българския базилеус и след малко ще кажа колко е важно да имаме предвид, че може да е единия базилеус, който се споменава в изворите и другия, защото става дума за събития, които стават в двете части на Западна България. Единият вариант е това да е Божан и това да се развива около Сирмиум, т. е. в Северозападна България (б. р. – дн. Сремска Митровица), но може това да е Силан, който също е български базилеос.Само, че той е в т. н. Долната Охридска земя. Та както виждаме, ние имаме единствено двоумение с кой от двамата е сключен съюза и за каква борба срещу Теодорих става дума, защото на практика владенията на Теодорих са в Италия. При тази експанзия е възможно той да е напреднал чак до Сирмиум, дори до Белград, но винаги трябва да имаме предвид, че договорът срещу Теодорих, чийто център е в Равена в Северна Италия и би трябвало да включва защита точно на тези погранични краища на византийската империя. Нещо повече, в хипотетичния договор от 681 година тъй като нямаме текст, ние не знаем и какво се случва с този договор, а тук знаем.

– Какво е известно за този договор?

– Да продължим с това какво е било местното население тогава. Би трябвало то да е тракийско?
– Категорично тракийско, при това нещо, което е много знаменателно. Първото, което прави впечатление, е че ние нямаме езикова бариера. Не се споменава за такава нито между българите и завареното население, нито между т. н. доста по-късно „склавини“, и както ние ще ги наречем „словене“ през 9-и и 10-и век. Не трябва да забравяме, че не става на въпрос за идване от Централна Азия от Памир и от Тян Шан. Става дума за идване от левия бряг на Дунав, на десния бряг на Дунав. И то масово навлизане от едната част към другата част. Политическата консолидация при българите за времето, за което говорим, вече е много напреднала, толкова е напреднала, че точно по това време – 5-и век и началото на 6-ти, едно огромно въстание, водено от Виталиан, когото византийците наричат скит, предвожда войска от българи.

В изворите провинцията, от която събира войската, се нарича България и центърът u е Одесос. Тези земи, които по-късно ще бъдат обявени за Аспарухова България. Какво значи провинция? Както Рим, така и Византия може да нарича каквото иска „провинция“, защото като си провинция трябва да плащаш данъци и да пращаш войска. В случая тези хора подкрепят един човек, който се бунтува срещу централната власт. Директно можем да кажем, че това е православен бунт срещу еретическите възгледи на тогавашния император Анастасий. Та, имаме един прецедент с император тракиец по произход, имаме след Анастасий и неговите наследници на трона, които вече ще бъдат тракийци – Юстин, после Юстиниан и т. н. Така, че имаме едно много добро сработване между българите и местното население и когато четем възрожденските истории в изворите, ще видим, че казват от българите на римския престол пръв беше Виталиан, т. е. на византийския, следващият е Юстин, следващият е Юстиниан и т. н. Всички т. нар. Тракийски императори те ги броят за български без никакво притеснение.

– А, имали ли са траките писменост?
– Ако вярваме на античните извори, не само че са имали, но са я дали на елините. Става дума за културния герой на елинския свят. Елинският герой има един голям културен герой и това е Орфей. Орфей им дава не само изкуствата, музиката и прочее, той им дава писмеността. Това е най-древния пласт на паметта на елините. Орфей категорично е тракиец, никой не е оспорвал тракийската принадлежност на Орфей. Малко по-късно, когато учени започват да изследват античната писменост, те казват: първите четири души ни дадоха буквите. Спътниците на Орфей, а те са му и роднини, следващите букви ни ги дадоха още четири човека и накрая един пети ни даде дифтонгите. Същото, без музите ни разказва и Черноризец Храбър в Сказанието за писмената (б. р. – О писменех) Той не забравя да припомни на елините кой им е дал азбуката. Той им изрежда всички четирима създатели и човек като погледне кои са тия създатели, без един всичките са траки. Очевидно траките са имали писменост, друг е въпросът как се отнасят към писмеността различните типове култура. Елините имат превъзходна азбука и стават графомани, развиват това качество, развиват литературните видове и жанрове. Това графоманство идва от комплекса им, че трябва много бързо да наваксват културата на околните народи и в самата Елада има хора като Сократ, които не са написали нито един ред. Питагор не е написал също нито един ред. Това е наследеното типично тракийско качество да се преценява кое трябва и заслужава да се пише и кое не само не си заслужава, а категорично не трябва да се пише. Това е идеята за устното предаване на свещеното знание от една страна и за безсмислеността за писане на сметки, от друга страна. Това е абсурдно от гледна точка на една култура, която си представя свещеното знание като предавано без друга основа и чрез осенение. Разбира се особено елините записват т. н. „орфически химни“ и ние разполагаме с много такива текстове. Това е типичен свещен текст, но минал през литургична употреба. Този текст е преразказан, свит с избрани части и е посредник на голямото знание и участващите в една религиозна церемония. Това е причината писмеността на траките да остане много дълго време в един вид, който ние просто не можем да припознаем.

Да, имаме една златна, една бакърена и една желязна книга, всички те са орфически, макар, че много често особено „златната книга“в НИМ да се препраща към етруските. Не знам защо се препраща към етруските, тя категорично е в контекста на намерените други подобни книги и като очевидно назначение и като украса, защото е с много богата украса и илюстрации изковани върху тези листчета. В един момент траките не само прописват с всички останали, защото в техните земи много рано се налага християнството. Първите църкви още със самото му разпространение през 1-ви век в България има най-малко седем апостолски църкви, т. е. Църкви създадени от апостолите или от близките им, т. е имаме дванадесет апостоли и 72 ученици на апостолите. В България е така. И първият текст на траките е на тези около делтата на Дунав, около Силистра, това са скитите и бесите. Те пишат Космография. Това е християнско разказване за създаването на света за устройството на обитаемия свят, написано на местния език.

– Какво друго сочат историческите източници?
– Следващият случай за употребата на тази писменост е т. н. „Готска библия“ От тази библия на Вулфила ние нямаме запазени текстове, това е много интересно, защото изведнъж през 16 в. „пада от небето“, за да обслужи интересите на зараждащия се немски национален дух. Патриарх Йоан Златоуст учи и пише на готски през 4-ти и 5-и век, за да проповядва на своето паство в Константинопол, който е древен тракийски град – Бизантион и в него има много траки. Не на последно място споменаваме и мисията на Никита Ремесиански, папски пратеник за превод на библията на езика на бесите. Дали това една и съща азбука, което не е изключено, дали е азбука съобразена със западните говори, не се знае. Защото до днес нищо не е запазено. Съществуват езици за литургична употреба, защото библията е преведена на гетски или готски, след това е преведена на бески. И това е не просто, за да са грамотни, а за да се извършва богослужението, за да се преведе библията на този език.

– Да се върнем в днешно време към отношенията на България и Северна Македония. Някаква прогноза имате ли как ще се развиват нещата?
– Според мен има две причини за тези проблеми. Първата е една много груба грешка от наша страна. Предложението на македонската църква да се признае за дъщерна църква на българската църква. Оттук нататък нямаше да има никакво противоречие нито на верско, нито на историческо, нито на лингвистично основание. Защо българите не приеха това предложение? Има две обяснения.

Едното е масово спряганото руско влияние, което със сигурност съществува. Има и друг момент. Постоянната подозрителност какъв ли капан ни се готови с цялото това нещо. Точно по тази причина нашите учени са безкрайно предпазливи, когато пишат нещо. И това с македонския език, ако не бяха толкова предпазливи… Защото ние десетилетия наред сме казвали, че кирилицата е създадена в Охрид от Климент Охридски, въпреки че идеално са знаели, че първите надписи на кирилица са точно в Плиска и тя няма нищо общо с азбуката на Климент Охридски. И в учебниците тази предпазливост се поддържаше и до ден днешен го пише да не засегнем някой стар авторитет, или нещо подобно. Точно заради тази предпазливост в един момент тя става осъдителна. Тя поражда основа и съвсем конкретно основание за амбициите и за претенциите на нашите съседи към българското културно минало. Това е основната причина. Другата причина разбира се е синдромът на македонизма. Но не трябва да се сърдим на македонците. Всяка нова млада нация краде чужда история, няма какво друго да прави…

Нашият гост
Веселина Вачкова е историк и културолог, директор на Историческия музей в Перущица, експерт по Късна античност в ИИИ на БАН и преподавател по история и история на културата в НГДЕК “Константин Кирил Философ” в София. Преподавала е Средновековна история в Националната художествена академия и в Нов български университет.

Източник: Труд


– Той е военен договор, точно такива договори от тук нататък ще имаме много сключени. Онзи договор е за общи действия срещу общ неприятел, имаме равностойни отношения и повтаряме най-важното. Имаме титуловане на владетеля като рекс или като базилеус, т. е. като държавен глава, като позната фигура, а не просто като тартор на племе. В този контекст трябва да се каже, че всички българи дори и от Средновековието и до 19-и век неизменно казват кога българите усвояват Долната земя – земята от Охрид на север до Сирмиум. Точно от това време 480-493 г. е и границата за възприемане на трайното отсядане, овладяването, като хора със собствени структури на управление на юг от Дунава. Та това е този договор, който в един момент просто изпада от историята по един много елементарен начин, в контекста на промяната на българския герб, която става през 1971 година. Нашият герб придобива един не просто причудлив и абсурден вид, той не прилича на герб, защото няма аналог. Нито комунистически, нито фашистки нито на която и да е хунта или демократичен държава, който да съдържа две дати – 681 и 1944 година. Следователно нищо преди 681 г. не съществува, а онова след 1944 г. вече е безвремието. И оттогава съвсем негласно учените престават да споменават този договор, иначе като един много известен факт за историците. Но, колкото и да е известен този факт, той не влиза в историята. Давам пример как по същия начин повечето български историци знаят както за Волжка България, която става мюсюлманска и която е изключително развита културно. Обаче първите учебници, които я включват, са за Класическата гимназия и сега в „Моята България“ се казва, вижте волжките българи са не по малко българи отколкото ние. Ние трябва да знаем за тях и те трябва да знаят за нас. Така седят нещата с признаването на българската държава, защото какво означава признаване? На практика признаването означава, че се гарантира съседът ти, че няма безнаказано да воюва срещу теб. Договорът задължава и закриля едновременно и двете страни. Първият подобен договор между България и Византия е точно договорът от 480 или 481 година.

Continue Reading

Made in BG

Полковник от БНА: Ако Турция ни нападне, запасняците от Елхово ще превземат Истанбул за 12 часа

Published

on

Ердоган би направил най-великата глупост в живота си, ако реши да разшири държавните граници на Турция до „духовните“.

Това коментира полк. Пенко Джеров, служил 30 години в „триъгълника на смъртта“ – трите поделения в Грудово, Елхово и Звездец.

„Черните полкове в триъгълника бяха готови да разгромят турската армия още тогава. В момента тя е много по-слаба. В момента запасняците от Елхово могат да размажат всяка една натовска армия“ – обясни полковникът пред Ко4.

„Вижте какво става в Северна Сирия. Няколко стотин кюрдски партизани в Африн се подиграват с десетки хиляди турска армия с танкове и самолети. Нашите бойци са много по-добри от кюрдите. Знам го, защото още тогава идваха кюрди при нас да ги готвим. Несравними сме.“- добави Джеров.

Според него, голяма, и не толкова видима слабост на турците, е тяхната страхливост.

„Ние сме я изучавали в академиите. Турците са плашливи войници. Смели са само когато са много и противникът е слаб, но иначе се разбягват. Това го има описано и извън учебниците. Например Вазов го е описал в „Опълченците на шипка“ – „идат като тигри, бягат като овци“. Но не е само там. Ако погледнете втория роман на Вазов – „Нова Земя“, там това отново е описано – турците са смели само като срещу тях е някой смачкан. Окаже ли съпротива, бягат.“ – каза офицерът.

Това е в литературата, а в академиите е изучено много по-подробно. На Шипка 7 хиляди опълченци разбиват 40 хилядна турска армия. „Непревземаемата“ Одринска крепост пада просто, защото я бранят турци, а не например германци, които са силни войници. Не е ясно бихме ли превзели Одрин, ако вътре бяха самите немци. Крепостта е строена от тях, но без да отчитат какви ще са войниците вътре.

„Трите полка от „триъгълника“ бяха достатъчни да направят пробив и да нахлуят в Истанбул за 12 часа.

След това населението на града ще се превърне в заложник и Турция ще трябва да сключи мир. Това беше идеята ни. Ако не сключеше мир, имахме дори план за настъпление в Мала Азия и превземане на Анкара до 10 дни. Всичките планове бяха базирани на реални боеве с турците от миналото, в които е измерена тяхната ефективност като войници. Не е пресилено да се каже, че един българин с лекота побеждава десет турци.“ – обясни военният.

„Не е вярно, че целта на армията ни е била да издържи 3 дни, докато дойдат руснаците от Одеса. Това бяха пропагандни клишета, за да заблуждаваме врага. Целта ни винаги е била да разгромим сами турците и да завземем Истанбул. Точно това ще се случи, ако Ердоган се изправи срещу запасняците от Елхово…“- убеден бе полковникът.

З.Н.

Източник: Петел

Continue Reading

Made in BG

Тираджия: От цял паркинг с българи – турчин ми помогна! Не сме народ

Published

on

Български шофьор на камион “раздели” мрежата с публикацията си за негова случка в Гърция. Иван Иванов споделя, че след като имал нужда от помощ в на паркинг в южната ни съседка, въпреки многото български колеги, му е помогнал турски гражданин.

По думите му българите нямат навика да помагат на свои колеги, не сме задружни, както другите на Балканите. Той дори отбелязва, че най-вероятно, ако те види колега от България, ще те подмине като “пътен знак”.

“Едно ще ви кажа след тазвечершната ми случка в Гърция! Цял паркинг, пълен основно с български шофьори, ми помогна възрастен човек от Турция! Не сме народ, а мърша! Затова сме на този хал. Не се сърдете изобщо, това в положението. Виждате български камион и минавате като пътен знак. Който се припознае, да си замълчи! Основно винаги турския колега ще спре и ще помогне! Жалка работа сме ей.”, пише Иван П. Иванов.

Много шофьори го подкрепят в позицията му, като споделят, че и на тях им се е случвало точно турски колега да “удари едно рамо” и е по-вероятно да се случи това, отколкото български шофьор.

“И на мен само турски шофьори са ми помагали на пътя!”, пише Стефан С.

“Турчин на пътя в чужда държава никога няма да те изостави,винаги ще помогне!”, отбелязва Панчо П.

Други не са съгласни с Иван и посочват, че и нашенци са им помагали, а трети смятат, че няма значение откъде е шофьорът, а да помогнеш.

“Не е важно кой какъв е! Било турчин, българин,китаец и т .н. Редно е като видиш колега на пътя да спреш и да му помогнеш. В някои от случаите твоето спиране може да живото спасяващо за даден колега !Последно помагах на един сърбин да го извадя от канавката че без малко щеше да му се обърне камиона и на един колега от AIT му дадох хляб ,че небеше хапвал два дена завалйиката останал без пари! Но не е важно кой с какво е помогнал, а че е спрял и е помогнал на колега в нужда! Днеска сте добре но утре няма да е така! Нека си помагаме и да сме по добри и толерантни на пътя един към друг! Лек и безавариен път на всички колеги!И Бог да ни пази и закриля!”, пише Димитър С.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България1 седмица ago

Ето с колко наема се изплаща апартамент в София

Инвecтициятa в имoт винaги e билa пpивлeĸaтeлнa зa бългapинa. Πpитeжaвaнeтo нa имoт ce cмятa зa гapaнция зa дългocpoчнa дoxoднocт. Имa...

България1 седмица ago

Костадинов посочи виновниците за бягството на Гунчева

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа пост в социалните мрежи по повод изненадващото напускане на Елена Гунчева от редиците на...

България1 седмица ago

Жоро Мамалев го закъса със здравето. Лекува се на гърба на народа в топ СПА

Любимецът на зрителите Георги Мамалев е закъсал в здравословен план в навечерието на 70-годишния си юбилей, който ще празнува през...

Made in BG1 седмица ago

Акад. Петър Иванов: МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя

МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя. Повече няма накъде. (Потънали сме в дълбока бездна и няма...

България1 седмица ago

Така е в нормалните държави: За 20 години труд в Германия нашенец ще получава 2800 евро месечна пенсия

Преди повече от две десетилетия нашенецът отишъл да си търси късмета в Германия. 57-годишният Иван Никифоров е роден в Елена...

България1 седмица ago

Петков наредил нов кабинет! Ето как са разпределени министерските кресла

„Отцепниците от “Има такъв народ” (ИТН) са се събирали вчера около обяд на среща, на която са научили, че усилията...

България1 седмица ago

Убиха бизнесмена Мелников, жена му и двете им деца в дома им

Руският бизнесмен Василий Мелников, собственик на медицинската компания „Медстом”, е бил убит в град Нижни Новгород в Русия, предадоха Nexta...

България1 седмица ago

Стефан Янев взе певицата Луна в партията си

Попфолк легендата Луна изненадващо се появи на учредяването на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход”. „Бях там,...

България2 седмици ago

Кръщават улица на Стоянка Мутафова

Инициатива на дъщерята на голямата Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева, за улица на името на майка ѝ се увенча с...

България2 седмици ago

В кома ли е руският президент Владимир Путин?

Руският президент Владимир Путин е изпаднал в кома след тежка операция по отстраняването на раков тумор, се съобщи снощи в...

България2 седмици ago

Цеца пристигна с частен самолет за концерта си във Варна

Дворецът на културата и спорта в морската ни столица бе преобразен с красиви маси Сръбската мегазвезда Цеца пристигна за концерта...

България2 седмици ago

Путин „Искам Сорос Жив или Мъртъв!“ Ето какво ще му се случи

Русия издаде официално съобщение, че издирва Джордж Сорос жив или мъртъв, изтъквайки това, че го счита за сериозна заплаха за...

България2 седмици ago

Ножът опря до кокала! Първи случай на маймунска шарка на българската граница

В Сърбия е регистриран първият случай на маймунска шарка, съобщи  националната телевизия РТС. Институтът за обществено здраве „Батут“ съобщи, че...

България3 седмици ago

Йордан Цонев рядко се изказва, но днес в най-критичния момент прочете тежката си присъда за кабинета Петков

„Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. За мен нов кабинет в рамките на този е утопия. „. Това каза пред...

България3 седмици ago

ЧЕРВЕНА ТРЕВОГА В БЪЛГАРИЯ: Стихията отнесе паважа във Враца, скали рухват върху пътя край Петрохан

Дъждът увреди улици и тротоари във Враца и в други населени места от общината. Там дъждът достигна до 105 л/кв....

България3 седмици ago

Скръбна вест! Издъхна красивата кметица на Кричим –

Зам.-кметът на Община Кричим Дерия Мейманова е починала тази нощ. Новината обяви в личния си профил във Фейсбук кметът Атанас...

България3 седмици ago

България е в траур! Цяло семейство с бебе загина на пътя след тежка катастрофа

Трима души са загинали, а двама други са ранени при тежка катастрофа край Драгоман По информация на NOVA джип се...

България3 седмици ago

Откраднаха картечници за по 20 000 евро бройката от завод в България

„Военна полиция“ и ДАНС разследват кражба на картечници от военния завод „ТЕРЕМ – Ивайло“ ЕООД във Велико Търново. На място...

България3 седмици ago

Съболезнования за загиналия във Варна герой Иван

30-годишният Иван Иванов, жител на Варна, почина вследствие на инцидент на пътя. Геройската му постъпка става повод за неговата нелепа...

България3 седмици ago

Йотова разтресе държавата: След кабинета Петков ще останат пепелища! Решиха, че могат всичко

„Когато един кабинет се затваря само в кръга на министрите, той се отдалечава от хората, каза тя. Вицепрезидентът Илияна Йотова...

Advertisement

Trending