Connect with us

Здраве

Галина Стоянова поиска спешна среща с вътрешния министър

Published

on

Кметът на Казанлък Галина Стоянова поиска спешна среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Поводът е появилите се днес информации за закриване на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР – гр. Казанлък и превръщането й в лагер за бежанци. За подобна възможност първи предупреди народният представител от БСП Атанас Пъдев. Той обяви, че все още няма официално потвърдена информация за това, но до него са достигнали слухове за подготовка и настанявана на около 500 сирийски бежанци в базата на школата в Казанлък. „Уважаеми господин министър, във връзка с появила се в медиите информация от страна на народния представител от 27 Старозагорски многомандатен избирателен район г-н Атанас Пъдев за закриване на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР – гр. Казанлък и превръщането й в лагер за бежанци, Ви моля за спешна среща по този въпрос. Въпреки че засега това са само информации, тиражирани в медиите, аз като Кмет на община Казанлък съм силно обезпокоена и настоявам за разговор с Вас по този важен проблем от национално значение“, се казва в писмото на Галина Стоянова до вътрешния министър. Кметът на Казанлък изпрати и второ писмо – до министър-председателя Пламен Орешарски, до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до народните представители от 27 Старозагорски многомандатен избирателен район: „Има непотвърдени слухове, че е взето правителствено решение Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР – гр. Казанлък да бъде закрит и преобразуван в лагер за бежанци. С мен като Кмет на община Казанлък никой на нито едно държавно ниво не е разговарял и не е потърсил мнението ми. В качеството си на Кмет заявявам категорично от името на гражданите на община Казанлък и на целия регион, че едно подобно решение е безумие, с изключително тежки пагубни последици за Казанлък и региона! В Казанлък се намира най-големият военен комплекс „Арсенал“ – обект, който е от огромно значение за националната сигурност на България. В сервитута на Центъра за специализация и професионална подготовка се намира Казанлъшката тракийска гробница – паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО. Ако някой изобщо е обосновавал и анализирал подобно решение, взето ли е предвид нивото на безработицата в региона и наличието на голям състав от ромското малцинство?! Дали държавата изобщо има политика за развитието на този регион, който претендира да бъде основна туристическа дестинация?! В качеството си на Кмет нямам достъп до Правителството. Отправям настоятелно искане към народните представители от 27 Старозагорски многомандатен избирателен район в 42 Народно събрание да не търсят в момента политически дивиденти, а да бъдат наистина отговорни за този регион, които са загрижени за всички граждани и развитието на региона.
Настоявам за спешна среща с Министъра на вътрешните работи и опровергаване на намеренията, на които все по-настойчиво ставаме свидетели. Призовавам гражданите на Казанлък да подкрепят всичките ни действия в защита на Казанлък!“, се казва в писмото на Галина Стоянова.

България

Ядем замразено 20-годишно свинско: Кило вратни пържоли, набор на Гери-Никол, излиза на търговците по 2 лв

Published

on

По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа на възраст минимум 20 години, научи 365novini. Търговците често го пробутват наред с прясното месо. За това предупреди Христо Стойков, директор на свинекомплекса в русенското село Бръшлен, в който 40 000 животни бяха евтаназирани заради африканска чума по свинете.

Заради опасната зарада у нас бяха унижожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация.

Сега търговците запълват дефицита с внос, като много често докарват у нас нискокачествени екарисажни меса. Холандия, Франция и Германия ще си разчистят резервите, обясни Стойков. По думите му, когато в някоя от тези страни има свръхпроизводство, за да не паднат цените катастрофално и фермерът Ханс да е защитен, държавата изкупува големи количества месо, замразява ги дълбоко и ги трупа. Сега този резерв се прочиства с внос в страни, поразени от АЧС като България, предава „Трафик Нюз“.

„В Русе никой търговец не работи на 100% само с прясно месо. Вземат и такова, но го мешат с дълбоко замразено. Вратът например им излиза на цена от 2 лева, а като го смесят с пресния, го продават на 12 лв. Търсят бърза печалба” , обясни Стойков.

Потребителите могат да познаят прясното месо по цвета. Когато то е било дълбоко замразено и след това се размразява – отделя вода и цветът му избледнява. Стойков препоръчва клиентите винаги да питат търговеца или сервитьора в ресторанта откъде е месото и да се доверяват само на доказали се производители, дори и цената да е по-висока.

Ядем замразено 20-годишно свинско

Христо Стойков алармира за древните мръвки

„Ще дадете малко повече пари, но ще спестите от лекарства и болести, които ще ви налегнат, ако се храните с некачествено месо”, каза още шефът на фермата в Бръшлен.

Христо Стойков също съди Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ заради ниско обезщетение. „Първи заведохме дело, след нас заведе и Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. И другите свинекомплекси, където прасетата бяха унищожени заради АЧС, ще го направят”, каза Стойков.

По думите му, заради това, че цената на прасетата е изчислявана по статистиката, а не според пазарната, изплатеното обезщетение за неговата ферма е значително по-малко от реалното.

„Оцениха ни 80-килограмово прасе за 120 лв. Изобщо не провериха какви са цените по стоковите борси. В Холандия например 25-килограмово прасе с транспортните разходи дотук в момента излиза между 80 и 95 евро. И цените постоянно скачат”, обясни Стойков.

И допълни, че парите от обезщетението са нужни за възстановяване на производството в Бръшлен. „Очаквахме 12-14 млн. лева, а получихме само 8 млн. Не слагаме в сметката изгубените печалби. Не сме уволнили работниците, 65 човека вече трети месец след евтаназията на животните са на работа при нас. Освободихме само хората от кланицата и транжорната, защото не искаме да пускаме на пазара месо от чужди животни, а да имаме затворен цикъл”, обясни още Стойков.

Източник: novinitednes.info

Continue Reading

Здраве

Прост тест у дома показва дали сме заразени с коронавирус – ето как да се проверим сами за 10 секунди:

Published

on

През изминалите 10-тина дни всеки, дори при най-леките симптоми на настинка или неразположение, започва да си задава неизменния въпрос – дали това не са симптоми на коронавирус ? За съжаление към настоящия момент тестване е възможно единствено в специализираните лечебни заведения, но не можем да тичаме там при най-лекото покашляне или треска. Объркващото е, че COVID-19 има сходни симптоми с обикновения сезонен грип, което прави разпознаването му още по-трудно.

Но днес ще споделим с вас един лесен тест , който показва дали сме заразени с коронавирус .

Това са най-честите въпроси, които хората задават и вкъщи, и на работа. Много експерти дават съвети. “Вирус не се спира с паника, а с интелигентност. И със знание, разбира се. Това е найважното”, казва д-р Лидия Рота Вендер, хематолог и президент на ALT (Асоциация срещу тромбозата и сърдечносъдовите заболявания) в Италия.

Ето нейните обяснения: – Коронавирусната инфекция не причинява течащ нос или кашлица с настинка, а със суха и груба кашлица – това е най-простото за разграничаване.

– Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни.

– Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни.

– Вирусът не издържа на топлина и умира, ако е изложен на температури, по-високи от 26-27 градуса, поради което горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня. Тези горещи течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане.

– Избягвайте да пиете ледена вода или напитки с лед. За тези, които могат, да правят слънчеви бани.

– Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот. Различно е положението на лекарите и здравните работници, които са изложени на тежки товари на вируса и те трябва да използват специално оборудване.

– Когато вирусът е попаднал на метални повърхности, оцелява около 12 ч, затова е задължително да се дезинфекцират с алкохолен гел.

– Вирусът може да живее в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат. Ако е възможно, дрехите да се перат на температура над 30 градуса.

– Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира вирусът. Измиването на ръцете е от съществено значение.

– Вирусът оцелява в нашите ръце само 10 мин, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа – и вирусът влиза в гърлото. Повтаряме – мийте ръцете си често.

– Може да си правите гаргара вечер, а когато можете – и през деня, с топла вода.

Новият коронавирус може да не показва признаци на инфекция много дни и преди тях не е възможно да се знае дали човек е заразен. Но когато се появи температура или кашлица и отиде в болницата, белите дробове са с 50% фиброза, вече е късно!

Затова експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин:

Вдишайте дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако не почнете да кашляте и нямате задух, това показва, че няма фиброза в белите дробове. Няма и инфекция. Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази контрола всяка сутрин в среда с чист въздух.

Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги влажни, никога сухи. Затова трябва да пиете 2-3 глътки вода на всеки 15 минути!!! ЗАЩО? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще го унищожат, ОБАЧЕ ако не пиете редовно достатъчно вода, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.

– Помнете, човешкият имунитет е уникална система, но страхът и стресът го понижават. Бъдете смели и в добро настроение!

Continue Reading

Здраве

Защо момичетата у нас масово имат кистозни яйчници, а на момчетата им растат гърди, а ние не спираме да дебелеем

Published

on

Месото на масата ни е пълно с отрови, а сиренето – с тебешир, пазарувайте внимателно, съветват експерти по храните.

Непрекъснато четем и слушаме за опасната храна, която ядем и какво има в дадени продукти. Тъй като информацията се дава на час по лъжичка, когато човек отиде да пазарува в магазина, се опитва да се сети какво да гледа и за какво да внимава и обикновено не се сеща за повечето неща.

Рибите

Сьомгата е една от най-полезните и предпочитани риби не само у нас, но по света.

Първото нещо, което трябва да знаете обаче, е, че 90% от сьомгата у нас се внася от балтийските държави, където се лови в мръсни и дори отровни води. Въпреки че е установено, че норвежката сьомга е пълна с диоксини, страната ни продължава да внася предимно такава. Ако искате да ядете чисто сьомга, то трябва да купите атлантическа.

Една от най-мръсните и опасни, но в същото време и най-купувана риба в България е пангасиуса. Нашенците предпочитат въпросната риба по различни поводи и дори измести шарана на Никулден. Причината е ясна, цената й е доста по-ниска от другите. Пангасиусът обаче се внася от Виетнам, където се храни с отпадни продукти като кости. Това не е всичко. Оказва се, че рибата се инжектира с урина от бременни жени, за да дава повече хайвер. Освен това й инжектират и хормони, за да расте и да се размножава по-бързо. Голяма част от другите вносни риби също се тъпчат с хормони.

Месо

Колбасите присъстват традиционно на родната трапеза. Те са вкусни и са идеалното мезе за всякакъв алкохол. Следващия път преди да си купите колбаси обаче, помислете какво има в тях- всичко друго, но не и месо. Телешкият суджук се смята за деликатес заради скъпото месо, от което се произвежда и защото уж е чист продукт. В това обаче няма нищо вярно. Суджуците се правят от птиче месо, свински кожички, сухожилия, нишесте и разбира се глутен. Всичко останало са оцветители, подобрители и консерванти. Дифосфатите, с които е пълен телешкият суджук, могат да предизвикат сериозни стомашни разстройства. Глутаматът, който се слага вътре, за да ни се услажда и да искаме да ядем още и още пък въздейства на мозъка ни, като ни пречи да преценим какво количество сме изяли. Така пълнеем неусетно и на всичко отгоре се забавя метаболизмът ни.

Голяма част от колбасите, които ядем са пълни със сушени бръмбари. Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено и да им придадат вид на месни. Екзотичните бръмбари се внасят у нас в пресушен, готов вид, за да могат да се вложат в колбасите още при приготвянето им. Въпросните бръмбари се отглеждат специално за целта и оцветяват колбасите в розово и червено. Този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии. По-страшното е, че е един от виновниците за развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да предизвика увреждане на плода при бременните жени.

Различните отпадъци от животни се преработят и смилат, добавят се сушените бръмбари за цвят, овкусители с мирис на месо и саламът е готов! Към него разбира се се слага глутаматът, който се обозначава на опаковката с Е621 и продуктът, който хапвате за мезе вече е по щандовете в магазините.

Повече от 20 години страната ни е един от най-големите вносители на субстанцията „кръв на прах“ или „суха кръв“ в Европа. Това е отпадъчен продукт от кланиците, която се пакетира и заравя в специални септични ями. Вместо обаче да я изхвърлят големите европейски компании са намерили идеалния вариант – да я внасят у нас, тъй като родните производители я изкупуват и влагат в колбасите и ред други храни. Според експерти „сухата кръв“ в родните продукти е около 30%. Наред с този отпадъчен продукт, страната ни е и една от най-големите вносителки на суха мас на прах, която също се влага в продуктите. Тя се употребява обаче не само в саламите, но и в кашкавала, сиренето, млякото, шоколада, сладоледа.

Пилешкото месо се води най-диетичното, но в същото време е и месото, което се тъпче с най-много боклуци. Българските поризводите успяват да правят 1,5 килограма филе от 1 кг месо. И това не става с фокуси, а с високотехнологични машини. С тумблер и шприцове всяко парче мръвка може да „порасне“ с до 65%. Тумблирането или шприцоването на пилешкото представлява машинна обработка, при която продуктите се инжектират със специални разтвори. Целта е месото да бъде по-крехко, да се увеличи трайността му и естествено грамажът.

Български производители обаче признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите много вредни за здравето. Според лекари консумацията на такива продукти води до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб.

Освен тези разтвори, в пилешкото месо у нас се инжектират и много хормони. Множество изследвания вълху пилешкото месо на българския пазар, показва, че в него има огромни количества антибиотици и хормон на растежа. Стероидите, които приемаме без да сме информирани, се поставят в левите бутчета на пилетата. Отново обаче се оказва, че у нас има не само вредни, но и животозастрашаващи продукти. Доказателство за това е фактът, че по магазините могат да се открият само леви бутчета, които доставят повечето месопреработвателни фирми. Причината левите бутчета да са видно по-големи от десните е, че при отглеждането им всички „подобрители“ за растеж се инжектират именно от лявата страна. Именно това месо е и причината момичетата у нас масово да имат кистозни яйчници, а на момчетата да им растат гърди.

Млечните продукти

Млечните продукти също се тъпчат с боклуци. Експертите отдавна съветват да не се пие „киселото мляко за пиене“, защото много производители го правят от пача с нишесте. Затова, преди да купите т.нар. кисело мляко за пиене, задължително четете дребния шрифт на етикета. Иначе ще ви пробутат продукт, забъркан от свински желатин, модифицирано царевично нишесте, концентрат от моркови, грозде, арония, набухватели, както и млечнокисели бактерии.

Не си мислете, че сирене се прави само от мляко, става и от телешко шкембе и тебешир . Търговците, които правят такова сирене разтварят сухото мляко с вода, за да се получи от 2,8 до 3,5 литра течност. Към нея се прибавя палмовата мазнина в хомогенизатор. Така се постига нужната масленост, като мазнините и водата се свързват с различни емулгатори и се добавя протеин, извлечен от телешкото шкембе. При тази процедура обаче се получават трансмазнини, които се натрупват в кръвоносните съдове на организма и може да ви докарат инфаркт.

Кашкавалът у нас масово се прави от палмово масло. Палмата се познава при рязане с нож, престоял в хладилника. Причината е, че растителните мазнини полепват по острието при ниска температура, а млечните – не. Обяснението е, че в палмата има ненаситени мастни киселини, докато животинските са наситени.

Храни, пълни с химия

Бонбони – в производството им се използва силна химическа есенция.

Мармалади и сладка , които са мощни антиокислители. Никога не можете да съхраните плода във вида, в който го купувате от магазина. Конфютюрите и мармаладите там нямат нищо общо с натуралните сладка, които приготвяме вкъщи. Просто чудо на химическата промишленост, и то смъртоносно опасно.

Пържените картофи в заведенията за бързо хранене.

Продуктите за бързо приготвяне, юфки, разтворими супи, картофено пюре, бульонни кубчета, всичко това е истинска химия, която нанася вреда на организма.

Гъбите от магазина – те съдържат отровите цитотоксини. Най-опасните отрови, които се съдържат в тях са аманитините, които потискат образуването на клетки в РНК, който управлява синтеза на белтъчините, което води до дисфункция на черния дроб, а е възможен и летален изход.

Опаковани кексове, бонбони, шоколад- 90% от шоколада не е шоколад, а оцветители и заместители на захарта и какаовото масло; шоколадите са с много калории, съчетани с химически добавки, ГМ-продукти, оцветители и ароматизатори.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 дни ago

Една и съща сестра ваксинира Борисов и Пеевски

Една и съща медицинска сестра ваксинира бившия премиер Бойко Борисов и бизнесмена Делян Пеевски. Това съобщи във фейсбук страницата си...

България3 дни ago

Големите градове се вдигат срещу Радев и Кацаров! Сертификатът подпали България

Протести срещу въвеждането на зелен сертифакт за достъп до обществени места на закрито ще има и днес. По инициатива на...

България4 дни ago

Обичан и уважаван лекар спира дейност. Ще търси друго препитание

Уважаван лекар от Добрич е взел нелеко решение – прекратява своята вече 20-годишна практика. За това съобщи самият д-р Хасан...

България4 дни ago

Пловдивски сервитьор: Тестваме клиентите с монета – ако са ваксинирани, залепва като магнит

Здрав бойкот на мерките готвят ресторантьори, ще работят без сертификати Нов метод за тестване на клиентите измисли пловдивски сервитьор заради...

България4 дни ago

МЗ: До 10 дни обявяваме пълен локдаун, ако не проработи идеята със сертификатите

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи „зеленият сертификат“. Това обяви от...

България5 дни ago

Мария Силвестър забърса 15 години по-млад мъж, целува се с него по улиците

Мария Силвестър се целува по улиците с мъж, който изглежда поне 15 години по-млад от нея, ако не и повече,...

България5 дни ago

Намериха убити три студентки от медицински колеж! Издирват убиеца ВИДЕО

В град Гай, област Оренбург в Русия, са открити телата на три студентки, които са учили в местен медицински колеж....

България6 дни ago

Хиляди искат оставката на правителството на Радев, стигна се до сблъсъци, полицай хвана Костадин Костадинов за врата

Хиляди граждани продължават да протестират срещу въвеждането на „зелените сертификати“ от служебното правителство на Румен Радев. В триъгълника на властта...

България6 дни ago

Протест пред МЗ: „Стойчо и Радев, вие сте вирус за здравеопазването“ (СНИМКИ)

Протест срещу въвеждането „зелен сертификат“ и новите мерки, се провежда пред Министерството на здравеопазването. Паралелно с протестиращите медици, на демонстрация...

България6 дни ago

5 години затвор и глоба до 50 000 лева за нарушение на мерките

Затвор до 5 години и до 50 000 лева глоба за нарушение на мерките, свързани със зеления сертификат. Тази мярка...

България6 дни ago

ГЕРБ: Зеленият сертификат е дискриминационно отношение към 75 % българи

България изпусна златните летни месеци, през които можеше да постигне ваксинационно покритие от 70 %, такова каквото беше изискването на...

България1 седмица ago

Константин: Мои приятели починаха от вируса. Щях да поискам ваксинация за всички, ако бях здравен министър

Ако бях министър на здравеопазването щях да поискам за всички учители, служители на заведения и тн. абсолютна ваксинация. Да се...

България1 седмица ago

Двама роми изнасилиха 16-годишно момиче край Пловдив и го пребиха брутално

16-годишно момиче е било изнасилено от двама в село Войсил, научи от свой източник Plovdiv24.bg. Единият от изнасилвачите, с име...

Любопитно1 седмица ago

Пускат парното само на ваксинирани

Куцащата ваксинация, по която сме на дъното на ЕС, не спря българина да се надсмива над себе си. Актуалният виц...

България1 седмица ago

Мая Манолова избухна с нова визия! Неузнаваема е СНИМКИ

Мая Манолова изненада всички с нова визия. „Трябва да е ясно и на мутрите и на мафиотите, че не съм...

България1 седмица ago

Румен Радев въвежда задължителни маски на открито ако не се ваксинираме?

кадри: БНТ, Pixabay Президента Румен Радев и назначеният от него министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не спират с идеите за...

България1 седмица ago

Каква тъжна вест! Само на 15 години почина Ники Витанов

Кадър БТВ Родителите благодарят на всички дарители, които са дали шанс на сина им да се лекува 15-годишният Николай Витанов,...

България3 седмици ago

12-годишният Стиви почина в болницата в Стара Загора

Кадър Нова Тв Смъртта на малкия Стивън разтърси Стара Загора. Детето, което след дни щеше да навъши 12 години, е...

България3 седмици ago

Иван Лечев зачеркна Галена, иска я аут от Гласът на България

Част от менторите в „Гласът на България“ са бесни на колежката си Галена заради опасността, на която излага всички, като...

България3 седмици ago

Годеницата на Ангел го изпрати обляна в сълзи и прегърнала портрета му

Фолк изпълнителите Илиян и Борис Дали изпратиха своя колега Ангел, който си отиде от този свят на 26 септември, във...

Advertisement

Trending