Connect with us

Made in BG

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск – хората трябва да са щастливи

Published

on

Корупцията да се наказва като държавна измяна, затова са необходими затвори за още 70 000 души, казва IT специалистът, дарил 50 тона картофи на бедни

Компютърният специалист Димитър Димитров преди дни направи дарение от над 50 тона картофи на социални заведения, бедни, възрастни и болни хора в Кюстендилско.

Оставил беше дори и тир с картофи край полето, за да може всеки, който иска, да си вземе. Забелязал обаче, че спират хора със скъпи коли и товарят стотици килограми, а тези, които имат нужда – не могат да си вземат.

Заради това реши да организира доброволци, които извадиха картофите и закараха по едно чувалче до домовете на нуждаещите се по селата.

В Еремия, селото на баба му и дядо му, има ферма, където 10-ина работници отглеждат плодове, зеленчуци и животни. Преди години сам изгражда 3-километров път до две махали в селото, който чисти през зимата, прави водопровод, поставя контейнери за смет пред всяка къща и организира сметоизвозването. Изградил е система от пожарни хидранти и пред всяка къща в махалите има пожарен кран и шланг.

50-годишният Димитров от 18 г. е собственик на фирма за уебхостинг с 50 служители. За фирмата си казва, че е без маркетингов отдел и с нулев бюджет за реклама.

“Вълшебната дума за този феномен се нарича лоялност – ние сме лоялни към клиентите си и получаваме същото от тях. Затова и аритметиката ни се получава – клиентите получават качествена услуга на добра цена, служителите получават достойно заплащане и остава печалба за мен”, казва дарителят.

За себе си казва, че е имал нелеко детство. Не срещал разбиране от родителите си. Заради това за 10 г. е напуснал страната, без да каже на никого къде е.

“24 часа” го номинира в кампанията си “Достойните българи”.

– Г-н Димитров, от години правите дарения, влагате лични средства, но става някак без шум. Защо?

– Помагам за подобряване на средата, защото самият аз живея в нея. Правя го и за себе си – аз също ползвам този път, имам нужда от течаща вода, не искам гората да бъде опожарена, не искам в нея да се депонират отпадъци.

– Повече благодарности или повече хейт срещате, когато започнете някаква обществена инициатива?

– Не обръщам внимание и на едното, и на другото, затова съм забранил коментарите в профила си в социалната мрежа. Имам прекалено много работа, за да се впускам в дебати с когото и да било.

Моят съвет към всеки е да не обръща сериозно внимание на мнението на околните – всяко мнение е субективно и то по-скоро определя субекта, изказващ това мнение, а не този, когото коментират. Аз също не се изказвам ласкаво за някои хора, в това число дори за родителите си, но споделям факти, не слагам епитети.

– Имате голямо стопанство в село Еремия, то носи ли ви печалба?

– Еремия е с хълмист терен и земеделските парцели са изключително фрагментирани. Там е невъзможно да се оформи голям масив с цел индустриално земеделие. Аз обаче съм против сегашната система за държавни субсидии, не получавам никакви средства от държавата или от ЕС и всичко се субсидира от печалбата, която получавам от IT фирмата си. Харча ги включително за поддръжка и снегопочистване на пътя, за сметоизвозване, за изграждане на водоснабдяване на съседните махали, за пожарогасене.

– Ако няма помощ от държавата и ЕС, може ли да се развива бизнес у нас?

– Ако едно предприятие се изгради и управлява правилно, то няма нужда от дотации и помощи. Фирмата ми никога не е получавала и стотинка държавни помощи. Единствената обществена поръчка, която сме печелили, беше, когато след поредното ми дарение от 40 000 лв. за моята гимназия беше обявена обществена поръчка за покупка на лаптопи с тези средства и аз като дарител установих, че са посочени стари и евтини конфигурации, които биха стрували не повече от 30 000 лева, и така би се стигнало до разхищение на дарената от мен сума. Тогава се явихме на този конкурс с оферта от 38 000 лв., спечелихме го, а след това закупихме модерни лаптопи за 45 000 лева и ги доставихме на училището.

Участвали сме и в още един конкурс по обществена поръчка – за доставка на амфибии за спасителни дейности при наводнения. По онова време фирмата ми беше представител на канадски производител на амфибии. Конкурсът се превърна във фарс.

Това е опитът ми с обществени поръчки. Мнението ми за корупцията е, че тя изяжда от парите за образование, за здравеопазване, изяжда бъдещето на страната. Тя трябва да се наказва с цялата строгост на закона – като държавна измяна.

Много пъти съм заявявал, че ние трябва да изградим нови затвори с капацитет за още 70 000 лишени от свобода. И ако някой смята, че не можем да си позволим да храним още 70 000, ще му кажа, че ние ги храним и сега, но с хайвер и шампанско.

– Как се справяте с кризата около коронавируса?

– Фирмата ми не е засегната по никакъв начин. Имаме планове за действия във всякакви кризисни ситуации – природни бедствия, размирици, пандемии. През 2009 г. поставих задача за трениране на работа от вкъщи. След това при всяка прогноза за поледица или буря давах заповед да се работи от вкъщи.

Многократно под формата на игра сме работили в полеви условия, като разполагаме с няколко контейнера с всякакво къмпинг оборудване за целия личен състав. Винаги сме разполагали и със запаси от храна, медикаменти и защитни средства.

Чувам, че цената на маските се е увеличила, но ние все още ползваме маски, които сме купували на цена под 10 стотинки, много преди появата на този коронавирус. През пролетта попитах мои познати полицейски началници и медици дали си имат достатъчно защитни средства и им помогнах. Те взеха малки количества. Беше им неудобно да вземат повече.

– При вас работната седмица е 32,5 часа, заплатите са високи, има редица социални придобивки за служителите. Организацията на бизнеса ви не е ли умален модел на модерна социална държава?

– Няма значение дали отговаряш за един човек, или за няколко милиона. Алгоритъмът е един и същи – трябва да планираш всичко и да осигуриш безопасна и спокойна среда за хората си. Хората трябва да имат повече свободно време както за почивка и самоусъвършенстване, така и за децата си. Предпочитаме да си купим яйца, снесени от щастливи кокошки, но не се интересуваме дали стоките и услугите са произведени от щастливи хора.

– Живели сте на доста места по света, но България ли е мястото, където искате да останат да живеят децата и внуците ви?

– Прекарах 10 г. от живота си извън България с опознавателна цел. Аз за разлика от милионите ни сънародници, които изтъкват работата си зад граница като преимущество и натрупан опит спрямо онези, които са работили и са плащали данъците си само в страната ни, плащах данъците си само тук. В Хон конг, Чехия и Словакия използвах цялото си време, за да се запозная с техните държави и народи.

Всичко това нямаше да бъде възможно, ако зад гърба си нямах колегите в София, които се справят чудесно и без мен. Така аз разполагах с цялото време, а също и с достатъчно средства.

– Разкажете повече за себе си.

– До трети клас учих в основно училище в Кюстендил. Тогава моята учителка извика майка ми и каза непременно да ме запише в математическата гимназия.

С това си действие г-жа Илиева направи изключително много за мен. Защото нивото на обучение в тогавашната окръжна математическа гимназия беше безкомпромисно. Там учителите запалиха у мен жаждата за знания и за развитие. Там научих основите на програмирането и след това разработвах софтуер.

Избрах това поприще, защото само то можеше да ми даде възможност да бъда финансово ефективен – да създам продукт, който да може да се продава на много клиенти. Така аз разполагах със страшно много свободно време, което пък ползвах за четене, за самообразование в различни сфери, за опознаване на света. Представете си, че можете да си позволите 10 години да обикаляте света, без да ви се налага да работите! Представете си, че отделно от това са ви дадени допълнителни 20 години, в които можете да се развивате в която област пожелаете.

Това ми позволи да натрупам много житейски опит. Затова намалих работното време на колегите и им дадох два месеца платен годишен отпуск – защото сам изпитах ползите от свободното време. С работа от 9 до 17 ч или повече можете да станете тесен специалист в някоя област, да развиете професионално заболяване, да нямате какво да разкажете на внуците, нищо повече.

Хората трябва да се научат да ценят времето и да разберат, че то е по-важно от парите.

Continue Reading

Made in BG

Тончо Токмакчиев: Комунистите не ни даваха дори кренвирши и бира, българите не искат да работят!

Published

on

Някогашният кукувец Тончо Токмакчиев говори против комунизма навсякъде, където отиде. Той е един от най-явните противници на тоталитарния режим.
Тончо мрази социализма до мозъка на костите си

В интервю за Podmosta.bg комикът за пореден път разкри своята антипатия към социализма, който властваше у нас до 1989 г.

„Не мисля, че е имало човек, който да харесва онова време. Носталгията днес по тези минали времена е носталгия на хората по младостта. Няма как да им липсва, че чакаш години за кола, и то каквато ти дадат, че се редиш на опашки за кренвирши, ама то и кренвирши нямаше (сме се). Аз съм израснал в Бургас и лятно време нито ядене имаше, нито бира, нищо нямаше.“, казва Токмакчиев.

Той вижда големият проблем на българите днес, че те просто нямат желание за работа. Според него, това е остатък от социализма.

„Имам усещането, че на хората тук не им се работи. Аз си го обяснявам със социализма. Толкова много години хората бяха отделени от земя и имот, които се взимаха, после връщаха, големи простотии. Всичко това ги научи да не носят отговорност.“, смята продуцентът на „Шоуто на Канала“, което вече не се излъчва.

Хубавото днес, според актьора, е, че българинът има право на избор. Ако не му харесва тук, отива в Париж, от там в Берлин и после където си поиска. Докато по време на соца това е било невъзможно.

Самият Тончо беше постоянно в движение преди пандемията. Обикаляше света, за да изнася представления. Нещо, което при социализма е нямало никога да постигне.

/wsekidentuk.eu

Continue Reading

Made in BG

11 годишно момче намери 8 000 лева, върна ги на собственика им

Published

on

Момче на 11 години от Симеоновград намери чанта с документи и 8 000 лева и я върна на собственика.

Ученикът от СУ „Св. Климент Охридски“ Ангел Георгиев намерил чантата в близост до детската градина в кв. „Злати дол“.

След като видял съдържанието ѝ веднага я прибрал на сигурно място в дома си. Там, заедно с баба си намерили личната карта на собственика и потърсили начин да го открият.

По-късно на улицата видяли отчаяни хора, попитали ги защо плачат и те им казала, че са загубили чанта с пари и документи.

Ангел им показал намереното и хората възкликнали с облекчение, че все още има хора, които постъпват човешки.

„БулФото“

Continue Reading

Made in BG

Тя е от Пловдив, само на 23 г., но вече кара ТИР и обикаля света!

Published

on

Вероника Стефанова е на 23 г. от Пловдив. Завършва графичен дизайн и рекламна графика в училище “Св. Св. Кирил и Методий”, а сега изучава графичен дизайн в частен колеж в града под тепетата. Преди няколко месеца взима книжка за управление на камион. Любовта към приятеля й Петър е причината да се влюби и в тежкотоварните камиони. Ето какво каза тя за “България днес”:

– На 23 г. сте, а вече имате книжка за тежкотоварни камиони и карате. Защо и как решихте да се качите на тир?

– Качих се на камион, защото моят годеник избра да практикува тази професия, съответно аз реших да пътувам с него. Тогава преценихме, че вместо само да се возя, мога и аз да работя. Така ще взимаме не една, а две заплати.

– От колко време карате?

– Шофирам от 2 месеца, заедно пътуваме от 3 г. За тези два месеца съм била във Франция, Италия и Гърция.

– Вие ли сте най-младата тираджийка?

– Мисля, че да. Има още едно момиче от гр. Вършец, което е около моите години. Все повече жени започват да практикуват карането на камион. Мисля, че са над 400 българки.

– Защо според вас има наплив към тази професия?

– Защото е по-високоплатена. Самата професия дава свободата на човек, всеки ден е различен, пътуваме в чужбина. Днес си на едно място, утре – на друго.

– Правите го заедно със спътника си в живота Петър. Как се запознахте с него?

– С него се познаваме от училище още. Аз бях 5-и клас, той осми. Живеем от деца в един квартал, в съседни блокове. Излизахме заедно. След това бяхме заедно 2-3 месеца, разделихме се, всеки си пое по пътя. Пет години по-късно съвсем случайно той ми писа в интернет и отново се срещнахме. За тези 5 години въобще не сме се виждали, въпреки че живеем на 200 метра един от друг, дори случайно не сме се засичали.

– Не ви ли омръзва да сте постоянно заедно?

– Не. Свиква се с човека, просто той става част от всекидневието ми, дори за миг да го няма, го търся. Той е като въздуха, когато го няма, сякаш липсва част от теб и въздуха го няма.

– Как преминава един работен ден?

– Ставаме сутрин, правим по едно кафе, ядем в движение, защото не спираме за да почиваме, а караме на двойна езда. Къпем се всеки ден. На всяка бензиностанция в Италия, Франция има специално обособено места за къпане (душове, тоалетни) за шофьори.

– Трудно ли се кара камион от една жена?

– Всяко нещо си има своите трудности. Първите 2-3 седмици, докато свикна със самата композиция и габаритите, ми беше много трудно. След като свикнах с габаритите, всичко е много лесно.

– Занимавали ли сте се с нещо друго, преди да се качите на камион?

– Бях оператор на вендинг машини за 3 месеца.

– Как реагираха родителите ви на решението да сте тираджийка?

– Родителите ни ни подкрепят напълно. Единственото, което им тежи е, че не сме близо до тях.

– С вашия приятел сте сгодени, предстои сватба, после дете. Знаете ли вече как ще съчетавате работа и наследник?

– Засега не сме го мислили в дълбочина, но имаме някакви идеи за в бъдеще. Харесва ми естеството на работа, дава свобода на действие, минава бързо времето.

– Липсва ли ви домът?

– Домът – не, липсват ми близките. Домът не ни липсва, защото всичко в камиона ни е на една ръка разстояние. Камионът ни е повече дом, отколкото истинският дом. Прекарваме повече време в него, отколкото в апартамента ни.

– Къде ще прекарате празниците?

– Ще сме в България, у дома.

Източник: plovdiv24

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България6 дни ago

Борисов: Оперираха внучката на Цвета Караянчева

Колаж Булфото и Б.Борисов ФБ Неприятна вест съобщи Бойко Борисов. „На Цвета внучката й я оперираха и ще я изписват...

България6 дни ago

Пик: Самоуби се старши лейтенант, пръв докладвал за нахлуването на американски войници в цеха в Чешнигерово

Кадър Нова Според изданието „Пик“ лейтенант, който е разследван от Военна полиция за нахлуването на американските войници в цивилен цех...

България6 дни ago

Кораб, пълен със заразени с Делта на пристанище Бургас, има починал моряк

Снимка: Pexels Огнище на Делта вариантът бе открит на кораб на пристанище Бургас, констатираха здравните власти. Един моряк вече е...

България6 дни ago

Бойко: На Слави тъпкано ще му се върне подкрепата от ДПС

Кадър ФБ Слави и Бойко Бойко Борисов е убеден, че ДПС е прехвърлило гласове на Слави Трифонов. Ето какво каза...

България6 дни ago

Нова: Торнадо край София помете къщи

Кадър Нова и Пиксабей Необичайни природни явления и в България. Нова тв съобщава, че торнадо се развилня и остави жители...

България6 дни ago

Сензационен обрат в позицията на „Има такъв народ“!

Обрат в позицията на „Има такъв народ“ – преди да представят новото си предложение за правителство с техен мандат, ще...

България1 седмица ago

Човекът, когото смъртта забрави – вече е на повече от 180 години!

За подобни случаи сме чели единствено в библията – хора, доживели до 100 и много повече години. Днешният ни герой,...

България1 седмица ago

Πoĸлoн пpeд тoзи 70-гoдишeн вeтepaн бeз ĸpaĸa ĸoитo ycпя дa пocaди 17 000 дъpвeтa

70-гoдишeн ĸитaйcĸи вeтepaн ocтaнaл бeз ĸpaĸa пocaдил нaд 17 000 дъpвeтa! Ma Caнcяo coбcтвeнopъчнo cъздaл бyeн лec нaпpaвo oт нyлaтa....

България1 седмица ago

Проф. Балтов за Кацаров: Дойде в много тежко състояние, колегите го приеха по спешност, но той…

Министър Кацаров отдавна не е доктор и отдавна е забравил медицината. Мисля, че моралът на нашия министър е силно селективен....

България1 седмица ago

Покушение срещу депутат от „Има такъв народ“!

Неизвестни извършители са надупчили с шило и четирите гуми на личния автомобил Audi на депутата от ПП „Има такъв народ“...

България1 седмица ago

Доц. Кунчев с плашеща прогноза: К-19 ни връхлита отново през…

В България можеш да се имунизираш в рамките на 2 часа с ваксината, която си избереш. Няма друга такава страна...

България1 седмица ago

Буря удари Враца и я наводни, улиците са непроходими

Булфото, архив Сбъдна се прогнозата за мощни бури и наводнения днес. Повече от час силна буря с гръмотевици и мощен...

България1 седмица ago

В 17,40 часа на Подбалкански път с мотор са загинали мъж и жена

Булфото, архив Кървавият уикенд на пътя продължава. Тежка катастрофа отне живота на двама души на Подбалканския път. Произшествието е станало...

България1 седмица ago

Само на 45 години почина д-р Неделчо Георгиев

Кадър ДКЦ 7 Пловдив Тъжна вест от Пловдив. Едва 45-годишен си отиде уважаваният пловдивски лекар д-р Неделчо Георгиев. Тъжната вест...

България1 седмица ago

Изливам направо в барабана и пералнята се чисти сама: от години само така правя и няма ни мухъл, ни миризма!

Здравейте, бих искала да споделя с вас моя начин за почистване на пералнята . Всеки има своя процедура, но тази...

България1 седмица ago

Двама млади мъже, загинаха, а две момичета и една жена берат душа след тежка катастрофа –

Зверска катастрофа с двама млади мъже загинали на шосето Русе-Силистра. Инцидентът е станал към 18:50 часа след Дунав мост, в...

България1 седмица ago

Силен плач се чува в болницата: Почина още едно от момичетата в помления джип БМВ

Булфото Увеличава се броя на жертвите от катастрофата край Сатовча. Още едно от 5-те момичета в помления джип БМВ е...

България1 седмица ago

Върховно предателство разби Румен Радев! Слави го отстранява?

Pyмeн Paдeв пpeдaдeн oт coбcтвeнитe cи пoчитaтeли! Πoдпиcĸa cpeщy пpeзидeнтa Xopa, ĸoитo ca yчacтвaли в лeтнитe пpoтecти минaлaтa гoдинa и...

България1 седмица ago

Кошмар без край! Касапницата с момичета в Сатовчанско взе втора свидна жертва

Свирепата катастрофа на пътя между селата Кочан и Ваклиново взе втора жертва, пише „Монитор„. Днес около обед в болницата е починало...

България1 седмица ago

Лекарка от „Пирогов“ уличи Кацаров в долна лъжа!

Стойчо Кацаров подписа пред очите ми всички необходими и задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение. Това заяви д-р Христина...

Advertisement

Trending