Connect with us

Made in BG

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск – хората трябва да са щастливи

Published

on

Корупцията да се наказва като държавна измяна, затова са необходими затвори за още 70 000 души, казва IT специалистът, дарил 50 тона картофи на бедни

Компютърният специалист Димитър Димитров преди дни направи дарение от над 50 тона картофи на социални заведения, бедни, възрастни и болни хора в Кюстендилско.

Оставил беше дори и тир с картофи край полето, за да може всеки, който иска, да си вземе. Забелязал обаче, че спират хора със скъпи коли и товарят стотици килограми, а тези, които имат нужда – не могат да си вземат.

Заради това реши да организира доброволци, които извадиха картофите и закараха по едно чувалче до домовете на нуждаещите се по селата.

В Еремия, селото на баба му и дядо му, има ферма, където 10-ина работници отглеждат плодове, зеленчуци и животни. Преди години сам изгражда 3-километров път до две махали в селото, който чисти през зимата, прави водопровод, поставя контейнери за смет пред всяка къща и организира сметоизвозването. Изградил е система от пожарни хидранти и пред всяка къща в махалите има пожарен кран и шланг.

50-годишният Димитров от 18 г. е собственик на фирма за уебхостинг с 50 служители. За фирмата си казва, че е без маркетингов отдел и с нулев бюджет за реклама.

“Вълшебната дума за този феномен се нарича лоялност – ние сме лоялни към клиентите си и получаваме същото от тях. Затова и аритметиката ни се получава – клиентите получават качествена услуга на добра цена, служителите получават достойно заплащане и остава печалба за мен”, казва дарителят.

За себе си казва, че е имал нелеко детство. Не срещал разбиране от родителите си. Заради това за 10 г. е напуснал страната, без да каже на никого къде е.

“24 часа” го номинира в кампанията си “Достойните българи”.

– Г-н Димитров, от години правите дарения, влагате лични средства, но става някак без шум. Защо?

– Помагам за подобряване на средата, защото самият аз живея в нея. Правя го и за себе си – аз също ползвам този път, имам нужда от течаща вода, не искам гората да бъде опожарена, не искам в нея да се депонират отпадъци.

– Повече благодарности или повече хейт срещате, когато започнете някаква обществена инициатива?

– Не обръщам внимание и на едното, и на другото, затова съм забранил коментарите в профила си в социалната мрежа. Имам прекалено много работа, за да се впускам в дебати с когото и да било.

Моят съвет към всеки е да не обръща сериозно внимание на мнението на околните – всяко мнение е субективно и то по-скоро определя субекта, изказващ това мнение, а не този, когото коментират. Аз също не се изказвам ласкаво за някои хора, в това число дори за родителите си, но споделям факти, не слагам епитети.

– Имате голямо стопанство в село Еремия, то носи ли ви печалба?

– Еремия е с хълмист терен и земеделските парцели са изключително фрагментирани. Там е невъзможно да се оформи голям масив с цел индустриално земеделие. Аз обаче съм против сегашната система за държавни субсидии, не получавам никакви средства от държавата или от ЕС и всичко се субсидира от печалбата, която получавам от IT фирмата си. Харча ги включително за поддръжка и снегопочистване на пътя, за сметоизвозване, за изграждане на водоснабдяване на съседните махали, за пожарогасене.

– Ако няма помощ от държавата и ЕС, може ли да се развива бизнес у нас?

– Ако едно предприятие се изгради и управлява правилно, то няма нужда от дотации и помощи. Фирмата ми никога не е получавала и стотинка държавни помощи. Единствената обществена поръчка, която сме печелили, беше, когато след поредното ми дарение от 40 000 лв. за моята гимназия беше обявена обществена поръчка за покупка на лаптопи с тези средства и аз като дарител установих, че са посочени стари и евтини конфигурации, които биха стрували не повече от 30 000 лева, и така би се стигнало до разхищение на дарената от мен сума. Тогава се явихме на този конкурс с оферта от 38 000 лв., спечелихме го, а след това закупихме модерни лаптопи за 45 000 лева и ги доставихме на училището.

Участвали сме и в още един конкурс по обществена поръчка – за доставка на амфибии за спасителни дейности при наводнения. По онова време фирмата ми беше представител на канадски производител на амфибии. Конкурсът се превърна във фарс.

Това е опитът ми с обществени поръчки. Мнението ми за корупцията е, че тя изяжда от парите за образование, за здравеопазване, изяжда бъдещето на страната. Тя трябва да се наказва с цялата строгост на закона – като държавна измяна.

Много пъти съм заявявал, че ние трябва да изградим нови затвори с капацитет за още 70 000 лишени от свобода. И ако някой смята, че не можем да си позволим да храним още 70 000, ще му кажа, че ние ги храним и сега, но с хайвер и шампанско.

– Как се справяте с кризата около коронавируса?

– Фирмата ми не е засегната по никакъв начин. Имаме планове за действия във всякакви кризисни ситуации – природни бедствия, размирици, пандемии. През 2009 г. поставих задача за трениране на работа от вкъщи. След това при всяка прогноза за поледица или буря давах заповед да се работи от вкъщи.

Многократно под формата на игра сме работили в полеви условия, като разполагаме с няколко контейнера с всякакво къмпинг оборудване за целия личен състав. Винаги сме разполагали и със запаси от храна, медикаменти и защитни средства.

Чувам, че цената на маските се е увеличила, но ние все още ползваме маски, които сме купували на цена под 10 стотинки, много преди появата на този коронавирус. През пролетта попитах мои познати полицейски началници и медици дали си имат достатъчно защитни средства и им помогнах. Те взеха малки количества. Беше им неудобно да вземат повече.

– При вас работната седмица е 32,5 часа, заплатите са високи, има редица социални придобивки за служителите. Организацията на бизнеса ви не е ли умален модел на модерна социална държава?

– Няма значение дали отговаряш за един човек, или за няколко милиона. Алгоритъмът е един и същи – трябва да планираш всичко и да осигуриш безопасна и спокойна среда за хората си. Хората трябва да имат повече свободно време както за почивка и самоусъвършенстване, така и за децата си. Предпочитаме да си купим яйца, снесени от щастливи кокошки, но не се интересуваме дали стоките и услугите са произведени от щастливи хора.

– Живели сте на доста места по света, но България ли е мястото, където искате да останат да живеят децата и внуците ви?

– Прекарах 10 г. от живота си извън България с опознавателна цел. Аз за разлика от милионите ни сънародници, които изтъкват работата си зад граница като преимущество и натрупан опит спрямо онези, които са работили и са плащали данъците си само в страната ни, плащах данъците си само тук. В Хон конг, Чехия и Словакия използвах цялото си време, за да се запозная с техните държави и народи.

Всичко това нямаше да бъде възможно, ако зад гърба си нямах колегите в София, които се справят чудесно и без мен. Така аз разполагах с цялото време, а също и с достатъчно средства.

– Разкажете повече за себе си.

– До трети клас учих в основно училище в Кюстендил. Тогава моята учителка извика майка ми и каза непременно да ме запише в математическата гимназия.

С това си действие г-жа Илиева направи изключително много за мен. Защото нивото на обучение в тогавашната окръжна математическа гимназия беше безкомпромисно. Там учителите запалиха у мен жаждата за знания и за развитие. Там научих основите на програмирането и след това разработвах софтуер.

Избрах това поприще, защото само то можеше да ми даде възможност да бъда финансово ефективен – да създам продукт, който да може да се продава на много клиенти. Така аз разполагах със страшно много свободно време, което пък ползвах за четене, за самообразование в различни сфери, за опознаване на света. Представете си, че можете да си позволите 10 години да обикаляте света, без да ви се налага да работите! Представете си, че отделно от това са ви дадени допълнителни 20 години, в които можете да се развивате в която област пожелаете.

Това ми позволи да натрупам много житейски опит. Затова намалих работното време на колегите и им дадох два месеца платен годишен отпуск – защото сам изпитах ползите от свободното време. С работа от 9 до 17 ч или повече можете да станете тесен специалист в някоя област, да развиете професионално заболяване, да нямате какво да разкажете на внуците, нищо повече.

Хората трябва да се научат да ценят времето и да разберат, че то е по-важно от парите.

Continue Reading

Made in BG

Яна Маринова: Не може децата ни да гледат турски сериали и да изграждат ценностна система

Published

on

Яна Маринова е недоволна, че няма български качествени филми и вместо тях масово се гледат турски сериали.

„Трябва да се правят филми във всички жанрове. Нали разбирате, че не може децата ни да гледат турски сериали и да изграждат ценностна система. Нямам нищо против почитателите им, но това не може да определя нашето самосъзнание. През последните 25 години няма филм, с който да се гордеем“, заявява актрисата.

Тя не е доволна от липсата на подкрепа от страна на държавата към българското филмово изкуство, пише „България Днес“.

С тъга припомня най-добрите български филми като „Осъдени души“, „Време разделно“, „Една жена на 33“, както и детските „Войната на таралежите“, „Васко да Гама от село Рупча“, „Спас и Нели“.

„Тези филми са направени с подкрепата, на цялата държава, на целия държавен апарат. Реално като бюджет сега се равняват на десетки милиони левове. Това е единственият начин да се правят качествени филми, като бъдат подкрепени изцяло от държавата“, казва Яна Маринова.

Continue Reading

Made in BG

Проф. Шаренкова: Комунизмът сложи България на 27 място в света, 30 години слушаме само лъжи!

Published

on

Светлана Шаренкова направи на пух и прах днешните демократи, близки със западните ни „братя“!

Известната бесепарка Светлана Шаренкова вече повече от 30 години се бори срещу манипулациите и лъжливите данни за тоталитарния режим и най-вече времето на Тодор Живков. Тя категорично не е съгласна, че този период е нещо ужасно в българската история, а напротив, смята го за най-хубавия период на България след Освобождението.

„Толкова много години слушаме лъжите на едни хора, които преиначават историята. А истината е, че комунистите поеха една изключително слаба икономически държава, която тънеше в бедност и мизерия. Тодор Живков успя да докара България до 27-мо място на индустриално развитие в света. Тогава България имаше такъв авторитет пред света, какъвто повече никога няма да има“, твърди известната редакторка.

Проф. Шаренкова отказва да се съгласи с тиражираната в продължение на 32 години информация, че Тато е искал да „продаде“ България на СССР. За нея това е абсолютна лъжа.

Проф. Светлана Шаренкова продължава да се бори срещу лъжите за Тодор Живков„Другарят Живков никога не е искал България да стане 16 република на СССР, това са долни лъжи. На събранието е имало шеги на тази тема, но такова решение не е взимано“ – разкри в ефир издателката, която е автор на книгата „История на Българската социалистическа партия“.

Според професорката концлагерите също са представени манипулативно в историята. Тя твърди, че те са премахнати през 1962 г. лично от Тодор Живков и той няма никаква вина за тяхното съществуване преди това.

„Тодор Живков беше един модерен държавник, който знаеше как се прави политика, но преди всичко я правеше за българския народ.“ – смята проф. Шаренкова.

Издателката не може да се съгласи и с укорите срещу Живков, че е оставил външен дълг от 10 млрд. лв. Тя твърди, че след началото на промените в СССР България остава без подкрепа отвън и се налага да тегли кредити. Това обаче е нищо в сравнение с настоящите ни задължения.

„Михаил Горбачов е големият предател, който разби една добре смазана машина и това остави България без пари. Тези 10 млрд. се натрупаха в последните години от Живковото управление, когато нямахме друг избор, освен да търсим кредити.“ – разкрива Светлана Шаренкова, която беше кандидат за депутат от БСП и на последните парламентарни избори.

Според нея България трябва да обърне повече внимание на отношенията си с Русия, които са в криза, вместо да се подмазва постоянно на Брюксел и Вашингтон.

/interesninews.eu

Continue Reading

Made in BG

Икономическо чудо: Селото на милионерите в Пиринско с 20 работещи предприятия!

Published

on

Допреди 10 години село Брезница, което е най-голямото в Гоцеделчевска община, се споменаваше само когато се говореше за тютюн и изкупна кампания. Държавата и политиците тук присъстваха само по избори, а хората се чудеха как да оцеляват, пише toppresa.

Днес село Брезница в устата на всички се спряга като икономическото чудо на Пиринско. И има защо – профилът на селището изумява.

Статистиката казва следното: 3300 души население, безработица няма, напротив внася се работна ръка от други места, на територията му работят 20 собствени предприятия или цехове, имат училище от първи до 12 клас, детска градина, която сега се разширява, защото има недостиг на места за децата, на година се правят по 20 сватби, имат собствена ритуална зала, имат стадион и футболен отбор на собствена издръжка, три аптеки, над 30 магазина и още толкова кафенета, два хотела.

Това е и единственото село в Пиринско, което си има и вилна зона, която прилича на швейцарски пейзаж с кокетни красиви къщи.

Кметът на селото Иса Сакали разказва каква е тайната на това икономическо чудо.

“За нас формулата е ясна – труд и образование. Преди години хората основно разчитаха на тютюна, но след като всичко замря, държавата изостави тютюнопроизводителите, почнахме да търсим алтернатива”, каза той.

Първи младите мъже поели риска да правят бизнес в родното си село. Без кредити, със собствени средства, събрани във фамилиите, започнали да отварят шивашки цехове. Печалбите реинвестирали и така се разраснали.

Сега има 22 цеха, всички са в сектор лека промишленост. Най-малкото цехче има 50 души работници, а най-големите – по 250 души.

Над 1000 души са заети в предприятията, като има недостиг на работна ръка и тя се внася от околните населени места.

Работодателите са осигурили бусчета, с които ги извозват. Има и доста занаятчийски работилници в селото, автосервизи, дюкяни, предлагащи всякакви услуги. Работещите не взимат минимални заплати, а доста по-високи.

Работодателите имат и социална политика. Всяка година осигуряват на работниците безплатни екскурзии до Турция или други съседни държави, за празниците се дават премии, продукти. В Брезница бързо се прославили като добри шивачи и поръчките от чужбина потекли.

Две предприятия дори шият военни и полицейски униформи за Германия. Шие се трикотаж за цял свят. Всяка седмица идват гърци, македонци и други бизнесмени, които сключват договори.

Така през годините тук се е формирала и заможна класа, в селото има пет-шест милионери.

И така, след като хората се замогнали, започнали да строят и да обновяват домовете си. 860 къщи има в селото, някои направо бутали старите и започнали да си правят нови, по-модерни и красиви, другите се санират. Близо 10 строителни бригади в момента работят в селото по поръчка на местните.

Невероятно, но факт, миналата година дори цяло лято работеха бригади от Северна България, над 70% от фасадите на къщите са вече сменени и са модерни, при това тук хората санират със собствени средства, а не с правителствени, които се отпускат само за градовете, разказва кметът Иса Сакали.

Така се пръкнали и магазини, модни, хранителни, автомагазини, всякакви, та бройката им вече е над 30. Младите се отказали да стягат куфарите за чужбина и си останали в родната Брезница, защото има работа, има и добър стандарт на живот. Тук само мързеливият е безработен, но това са единици.

Селото се слави с работливите си хора. На повечето денят им започва от доста ранна утрин и свършва до залез слънце. И децата са научени на труд и че срамна работа няма. Образованието е издигнато в култ от години насам.

Над 50% от дипломантите записват висше образование. И голяма част от тях се връщат тук, но въпреки това в момента селото изпитва остър недостиг за инженерни кадри, счетоводители, учители. В момента имат пет млади хора, които ги чакат да завършат медицина, двама технически университет и едва чакат да се завърнат.

За разлика от други селища тук има над 400 ученика, а детската градина е пренаселена. Тя е строена за 180 деца, но са повече и сега се разширява, строи се нова пристройка с перспектива за прием на поне още 100 деца.

В селото има изградени и три детски площадки, модерни като в градовете. Последната е скоро направена, дарение от местен бизнесмен, другите са по проекти. А сега се планира и четвърта, защото имаме остра нужда, казва кметът. В Брезница сега се прави и медицински център, ще се закупи и линейка. Иначе аптеки имат, както и стоматологична практика.

Освен това селото много се гордее, че има и собствен футболен отбор – ФК “Пирин Брезница”, който почти винаги е първи в подгрупата на лигата си. Един от местните бизнесмени е спонсор. Имат си и стадион, но много им се иска и държавата да им помогне, както на други населени места, та стадионът да стане по-модерен, да имат и спортна площадка.

Спечелили проект за обновление на площада, точно с 200 хиляди лева построили красив център, с фонтан, трибуна, пейки и улично осветление.

По проект за трансгранично сътрудничество спечелили и 2 млн. лева за асфалтирането на пътя от 5 километра до вилната зона и сега там буквално се намира раят на Брезница.

В полите на Пирин, местните са вдигнали красиви вилни постройки, с басейни, някои дори имат мини футболно игрище.

Селото напредва и се развива с всяка година, но това се оказва нож с две остриета за кандидатстването по проекти. Заради това, че са голямо село и нямат безработица, отпадат от програмите за селските райони.

“Парадоксално, но това са фактите, вместо да ни подкрепят, отказват ни проекти”, казва Иса Сакали.

Общината има бюджет от 150 хиляди, 50 хиляди са заплатите, 40 хиляди са ток и вода на селото, 30 хиляди лева отиват за аварии, ремонти, поддръжка, инвестира се всяка стотинка, помагат и хората от местния бизнес.

В Брезница уважават и вярата, има само 100 християни, останалите са мюсюлмани, ходят задължително в джамията.

На площада от една страна е джамията, а от другата – църквата, която обаче я поддържат мюсюлманите.

Верски дрязги липсват и за политика не искат дори да говорят, защото нямат време и си гледат работата.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България49 минути ago

Почина едно от петте заразени с менингит деца в забавачката в София

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, научи „По света и у нас“. Става въпрос...

България2 часа ago

Слави Трифонов през март: Няма да се коалирам с ГЕРБ, БСП, ДПС! Мога да си го татуирам, но е тъпо

ИТН е на точно една крачка преди официалното влизане в коалиционно правителство – заедно с ПП, ДБ и… БСП. Последното...

България2 часа ago

В 7,30 часа мъж на 36 години се хвърли от Аспарухов мост във Варна

Снимка Булфото Поредна трагедия се случи на емблематично място във Варна. 36-годишен варненец е скочил от Аспаруховия мост тази сутрин....

България3 часа ago

Леден душ за пенсионерите: Няма да вземат 120 лева добавка

Снимка Булфото Леден душ за пенсионерите. Пенсионерите ще получат добавка от 60 лв. от януари 2022 г., а не 120...

България5 часа ago

Мъж помогна на старец, лежащ на пътя. Дни по-късно – кола го уби

Тежка и тъжна история сподели мъж в социалната мрежа. Той разказа за ужаса, да си сам, възрастен, на улицата без...

България7 часа ago

Арестуваха млада жена без маска в столичното метро ВИДЕО

Зрелищен арест е извършен в столицата. Случката се разиграва на метростанция „Красно село“, а задържаната е млада жена, която не...

България20 часа ago

Златна мина: Жената на Иван – Ирина Тенчева държи в ръце бизнес за милиони СНИМКА

Жената на продуцента Иван Христов, е сертифициран дегустатор и производител на зехтин. Бизнесът, който е захванала бившата водеща, може да...

България21 часа ago

Откриха тялото на 17-годишно момче в близост до Кнежа, задържани са двама негови приятели

Тялото на 17-годишен младеж е открито тази вечер между Кнежа и Бяла Слатина, съобщава БТВ. Момчето е било в неизвестност...

Българияедин ден ago

Спряха Янсен, след смъртта на 20-годишната Катя, получила съсирек и кръвоизлив в мозъка СНИМКИ

Министърът на здравеопазването на Словения Янез Поклукар обяви пълното спиране на прилагането на векторната ваксина на Johnson & Johnson срещу...

Българияедин ден ago

Тъжна вест! Почина Ивайло Мишуров – лекарят, който излекува хиляди безплатно

За много скръбна тъжна вест научи Plovdiv24.bg. Починал е младият ветеринарен лекар от Пловдив Ивайло Мишуров. Колегите му от „Карагьозов...

Българияедин ден ago

Борисов може да се върне като Наполеон

Булфото Мнозина смятат, че Борисов е приключил за политиката, но според анализаторите нищо не е сигурно. За Борисов идват нелоши...

Българияедин ден ago

Оперираха 12 часа Сашка Васева

Булфото Преминала е операцията на Сашка Васева. 12 часа продължила операцията по отстраняване на тумора в главата на фолкзвездата Сашка...

Българияедин ден ago

Толкова тъжна вест! Почина Надя Савова

Кадър „Етажна собственост“, Нова тв Почина актрисата от Младежкия театър „Николай Бинев“ Надя Савова, съобщават от културната институция. Ето какво публикуваха...

Българияедин ден ago

Руски учен: Омикрон е краят на пандемията

Sputnik на русском Разпространи ли се Омикрон в целия свят, това ще е края на тази пандемия. Това е мнението...

Българияедин ден ago

Ново предложение: Ето как ще променят пенсиите, минималната заплата и майчинството ВИДЕО

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев. „Над 750 хиляди души...

Българияедин ден ago

Мистерия обви случилото се с чисто голия окървавен мъж, завързан за дърво край Бузлуджа СНИМКИ

Откритият снощи вързан за дърво и изоставен в безпомощно състояние по пътя към Бузлуджа мъж е в критично състояние, според медицински...

Българияедин ден ago

Доц. Кунчев бие тревога: Само болен с делта може да зарази 1000 души-Ето как да се предпазите! –

„При положение, че сме в разгара на 4-та вълна няма нови мерки, които могат дда се въведат, няма нещо ново...

Българияедин ден ago

Това е най-силната молитва: Лекува тежки болести и носи неземна благодат

Булфото Според православната вяра тази молитва носи духовна сила е неземна благодат. Вярващите знаят, че Света Богородица е застъпница пред бога за...

Българияедин ден ago

Кирил Петков подхвана мафията, която ни засипва с фалшиви чужди плодове и зеленчуци

Браво! Това ще е голям удар. Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се очаква заедно да формират...

Българияедин ден ago

Млада жена падна и почина внезапно на оживена улица в центъра на Бургас

Бургаският сайт Флагман съобщи, че в момента става нещо ужасяващо в центъра на града. В момента се разпитват свидетели Полиция...

Advertisement

Trending