Connect with us

Любопитно

Изумително! Тази нощ Витлеемската звезда ще изгрее отново

Published

on

В нощта срещу сряда – 1 юли, Юпитер и Венера ще се доближат толкова близо до Земята, че практически на небето ще се вижда само една ярка звезда, пише „Sky & Telescope“, цитирано от новини.бг.

Така ще се възпроизведе митичната Витлеемска звезда, която е изгряла на небето по време на раждането на Исус Христос според Библията.

Двете планети ще прекарат така около седмица. За наблюдателите, невъоръжени с телескопи, те ще приличат на двойна звезда. Астрономите наричат това явление „прегръдка на звезди”, то се случва сравнително често, но между Юпитер и Венера е по-рядко.

Картината, която ще се вижда на небето напомня на библейската притча за Витлеемската звезда, която водила източните мъдреци към мястото, където се е родил Исус.

Continue Reading

България

Шефовете вече нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Published

on

Въпрос: Работодатeлят ми постоянно мe глобява със суми от 20 и 50 лв., защото спорeд нeго „нарушавам трудовата дисциплина”. Има ли законово основаниe да ми налага такива глоби?

В. Тодоров, гр. Враца

Отговор: Съгласно чл. 272, ал. 1 от Кодeкса на труда (КТ) бeз съгласиeто на работника или служитeля нe могат да сe правят удръжки от трудовото му възнаграждeниe освeн за: получeни аванси;

надвзeти суми вслeдствиe на тeхничeски грeшки; данъци, които по спeциални закони могат да сe удържат от трудовото възнаграждeниe; осигуритeлни вноски, които са за смeтка на работника или служитeля, осигурeн за всички осигуритeлни случаи; запори, наложeни по съотвeтния рeд; удръжки в случая по чл. 210, ал. 4 от КТ.

Работодатeлят има възможност да потърси и имущeствeна отговорност от работника или служитeля за врeдата, която e причинил на работодатeля по нeбрeжност при или по повод изпълнeниeто на трудовитe си задължeния.

За врeда, която e причинeна умишлeно или в рeзултат на прeстъплeниe или e причинeна нe при или по повод изпълнeниeто на трудовитe задължeния, отговорността сe опрeдeля от гражданския закон.

Съгласно чл. 206, ал. 1 от КТ за врeда, причинeна на работодатeля по нeбрeжност при или по повод изпълнeниeто на трудовитe задължeния, работникът или служитeлят отговаря в размeр на врeдата, но нe повeчe от уговорeното мeсeчно трудово възнаграждeниe.

Наказанията, които работодатeлят можe да налага при нарушаванe на трудовата дисциплина, са забeлeжка, прeдупрeждeниe за уволнeниe и уволнeниe. В закона нe същeствува дисциплинарно наказаниe „удръжка от заплатата при закъснeниe за работа“.

В чл. 187 от Кодeкса на труда (КТ) e прeдвидeно, чe нарушeния на трудовата дисциплина са:

1. закъснeниe, прeждeврeмeнно напусканe на работа, нeявяванe на работа или нeуплътняванe на работното врeмe; 2. явяванe на работника или служитeля на работа в състояниe, коeто нe му позволява да изпълнява възложeнитe му задачи; 3. нeизпълнeниe на възложeната работа, нeспазванe на тeхничeскитe и тeхнологичнитe правила;

4. произвeжданe на нeкачeствeна продукция; 5. нeспазванe на правилата за здравословни и бeзопасни условия на труда; 6. нeизпълнeниe на законнитe нарeждания на работодатeля;

8. злоупотрeба с довeриeто и уронванe на доброто имe на прeдприятиeто, както и разпространяванe на повeритeлни за нeго свeдeния;

9. уврeжданe на имущeството на работодатeля и разпиляванe на матeриали, суровини, eнeргия и други срeдства; 10. нeизпълнeниe на други трудови задължeния, прeдвидeни в закони и други нормативни актовe, в правилника за вътрeшния трудов рeд, в колeктивния трудов договор или опрeдeлeни при възникванeто на трудовото правоотношeниe.

Съгласно горното, можe да сe твърди, чe работодатeлят катeгорично няма законовото право и нe слeдва да прави удръжки от трудовото възнаграждeниe при нарушаванe на трудовата дисциплина. Налаганeто на подобни „глоби“ e грубо нарушeниe на трудовото законодатeлство.

Continue Reading

България

Шофьорът на автобуса и заповяда да седне-Финалът на историята ще ви накара да ръкопляскате

Published

on

Бях в 27-ма седмица от бременността и пътувах в автобус до болницата. В момента имах контракции.

Шофьорът някак си забеляза, че имам проблем. Когато пристигнахме на спирката, станах и тръгнах към вратата, а той ми каза:

– Седнете!

А към останалата част от пътниците:

– Ако някой бърза и иска да слезе сега, да слиза, защото малко ще се отклоним.

След това ме закара направо в болницата. Когато автобусът спря, той излезе и ме заведе право в сградата на болницата! На следващия ден се обадих на офиса на превозвача.

Аз:

“Здравейте! Качих се вчера следобед на автобус и шофьорът промени маршрута си заради мен. Искам да се уверя, че не е пострадал, заради това. Благодарение на него, … нероденият ми син е спасен! “

Служителят:

“Не се притеснявайте, ние получихме жалба от само един пътник. Шофьорът ни информира за инцидента веднага, след като пристигна на крайната спирка. И той вече получи благодарност за своите действия. Благодаря, че се обадихте … и се грижете за себе си! ”

С изричното желание на шофьора и фирмата, имена не се споменават!

Още интересни новини:

Покупките на имоти в малките населени места бележат истински бум, показват данни на Агенцията по вписвания. Без да броим сделките в шестте най-големи града в страната – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на имоти в останалите населени места през третото тримесечие на годината е 42 199.

Това е увеличение с 6,13% спрямо предходното тримесечие, пише „Trud News“.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трън. Само за едно тримесечие там са вписани 55 продажби на имоти, което е с 96,4% повече спрямо предходното тримесечие и с 48,6% повече спрямо същия период на миналата година. Основната причина за това е близостта на общината до София. От столицата до имотите в района с кола се стига за по-малко от час.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Ардино и Момчилград. За едно тримесечие в Ардино са вписани 37 продажби, което е с 76,2% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 254, което е с 57,8% повече спрямо предходното тримесечие и с 16,5% повече спрямо същия период на миналата година. Сред причините за този голям ръст е, че много хора, които са работили в чужбина и са спестили пари, искат да ги вложат в имоти.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Омуртаг. Регистрираните сделки там са 238, което е увеличение с близо 50% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от Пирдоп, където сделките са 191, а ръстът е с 42,5%.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Исперих (330 сделки и 38,6% ръст спрямо предходното тримесечие), Нови Пазар (440 продажби, +35,8%), Пещера (257 сделки, +35,3%), Кубрат (289 сделки, +34,4%) и Карнобат (468 продажби, +31,8%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 21 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

Continue Reading

България

На север от България взимаш 6600 лева заплата и купуваш кашкавал за 15 лева килото

Published

on

В Норвегия, една от страните с най-висок стандарт на живот в света, килограм кашкавал струва 79,90 норвежки крони или 15,14 лева, съобщава Plovdiv24.bg. Килограм сирене може да се купи и за 109 крони или 20,60 лева.

Предлаганите в магазините сирена се произвеждат предимно в страната. Има и вносни продукти, но те не са предпочитани от местните жители. Те купуват техните продукти и по този начин подкрепят и без това силната икономика.

За сравнение, средната заплата в Норвегия е 52 540 норвежки крони или 9 946 лева на месец. Вярно е, че норвежците плащат високи данъци, след което разполагат с около 35 000 норвежки крони на месец или средно 6 600 лева. Въпреки това, тъй като цените се повишиха поради инфлацията, държавата компенсира гражданите, като заплаща част от потреблението на електроенергия в домакинствата.

Килограм краве масло, също норвежки продукт, струва около 51 крони. В български цени тя е 9,61 лв. Сравнението с маслото, предлагано на българския пазар, отново е в полза на норвежците.

Кутия с 18 яйца струва 36 крони, което се равнява на 6,80 лева. Могат да се намерят и по-високи цени, но това е логично, когато имаме пазарна икономика.

Хлябът в скандинавската страна е много разнообразен и цените му също се различават. Цената варира от 9 норвежки крони (1,70 лв.) до 40 норвежки крони (7,56 лв.). За децата има специален хляб, който трябва да е пълнозърнест. На децата не се препоръчва да ядат бял хляб, което е специален закон. Това е позволено само 1-2 пъти месечно. Белият хляб се нарича „luft“, което означава „въздух“.

В училище децата задължително си носят кутия със сандвичи, а учителите следят през седмицата да не се яде нищо сладко. Но през уикендите могат да ядат килограми сладкиши и шоколад. Шоколадът е скъп, но често има промоции, при които 200 грама шоколад се продават за 20 крони или 3,78 лева.

Напоследък цените в България се повишиха рязко. Всеки може да направи сравнение с норвежките цени. Можем също така да говорим дълго за качеството и двойните стандарти в нашата страна.

Още за цените:

Значителното поскъпване на хранителните продукти, което наблюдаваме последните месеци, продължава. Рекордьори в надбягването с цените са млечните продукти – сирене, кашкавал, масло, прясно и кисело мляко, както и изварата, а тенденцията е ръстът да продължава.

Анка Сиракова работи по заместване от три години в магазин за млечни продукти в столичния квартал „Красно село”. Тя обяснява, че няколко пъти цените са се вдигнали и в момента са доста високи. Като човек, който продава млечни продукти, Сиракова споделя, че клиентите повече гледат цените и купуват по-малки количества.

В магазина се предлагат млечни продукти на няколко фирми. Киселото мляко се продава на цени от 1,40 лв. и достига до 2,10 лв. кофичката.

Цената на килограм краве сирене е 20,65 лв., 10 лв. е сиренето от 400 грама. Цената на кашкавала от краве мляко е между 26,90 лв. и 27,50 лв.

Поредно рязко поскъпване: Колко струват основните продукти у нас и в Европа

Овчето сирене се предлага на цена от 21,60 лв. и достига до 25,50 лв. за килограм, кашкавалът от овче мляко струва 27 лв.

Цената на килограм натурално краве масло гони 30 лв.

Проверката в съседен магазин показва, че литър прясно краве мляко с 3,6% масленост струва 3,20 лв. Краве кисело мляко с масленост 3,6% е на цени от 1,35 до 1,60 лв., а краве кисело мляко със сметана, което е с масленост 10%, струва 3,40 лв.

Киселото козе мляко струва 2,40 лв., а овчето кисело мляко – 2,90 лв.

Килограм бяло саламурено сирене от краве мляко започва на цени от 12,50 (тип селско) и достига до 18,70 лв.

Вакуумирано бяло саламурено сирене от краве мляко е на цена от 7,25 лв. до 9,35 лв. за 400 гр., а това без съдържание на лактоза – 8,70 лв., обезмасленото пък струва 8,90 лв.

Килограм биволско сирене е на цена от 23,40 лв., овчето сирене – 23,40 лв., козето – 22 лв.

22,50 лв. е цената на килограм сирене от овче и краве мляко, а 20,55 лв. струва сиренето от биволско и краве мляко.

При кашкавала цените също варират. Най-евтиният килограм кашкавал от краве мляко е 17,50 лв., като цената му достига до 25,50 лв. Овчият кашкавал струва 26,40 лв. за килограм и достига до 32 лв. За килограм кашкавал от козе сирене цената е 32,30 лв.

Цената за килограм масло започва от 21,50 лв. и достига до 23 лв.

Колко ще ни струва зимната трапеза

В трети магазин за млечни продукти на пазар „Красно село” овчето сирене струва 20,80 лв. за килограм, краве кашкавалът е на цени от 21,66 лв. и 24,30 лв. за килограм.

Огнян Милков пазарува различни млечни продукти, предимно сирене и кашкавал. Мъжът обясни, че цените са се увеличили, но намира от различни мандри в провинцията млечни продукти на „една идея” по-добри цени. Той е категоричен, че цените няма да го откажат да купува млечни продукти, защото „все нещо трябва да се яде”.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 дни ago

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой,...

България1 седмица ago

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за...

България2 седмици ago

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко. Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил...

България2 седмици ago

Вижте какво време ни чака през декември – ще има ли сняг по Коледа

Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне...

България2 седмици ago

Разкриха какво е състоянието днес на 12-годишния Сашко, все още не говори

Състоянието на 12-годишния Александър, намерен след девет дни издирване, е стабилно. Детето е преминало през множество изследвания в „Пирогов”, където...

България2 седмици ago

България ликува: Откриха и 18-годишната Габриела в София

Открита е и 18-годишната Габриела Бъръшка от Перник, съобщиха нейни близки приятели, които са разбрали това от нейните родители. Тя...

България2 седмици ago

Бащата на Александър с първи думи след като детето му бе открито

Няма по-хубаво нещо! Благодаря на всички, каза той Бащата на Александър от Перник с първи думи след откриването на сина...

България2 седмици ago

Не е само Сашко: Ето ги другите безследно изчезнали български деца

Кадри Нова ТВ Една седмица вече няма следа от изчезналия мистериозно Сашко. Въпреки огромните усилия, които положиха и полиция и...

България2 седмици ago

Дадоха подробности за откриването на Сашко от Перник

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник са хората, открили Сашко, който изчезна преди...

България2 седмици ago

Извънредно: Първа снимка на открития Сашко

Читател на БЛИЦ ни изпрати ексклузивно видео как линейката, превозваща 12-годишния Александър, пристигна в „Пирогов“ и детето е вкарано за преглед....

България2 седмици ago

Ето героите Веско и Милко , не искат 100-те бона

Здравичък е, живичък е, открит е от планински спасители и служители на МВР. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров...

България3 седмици ago

Шефовете вече нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Въпрос: Работодатeлят ми постоянно мe глобява със суми от 20 и 50 лв., защото спорeд нeго „нарушавам трудовата дисциплина”. Има...

България3 седмици ago

Нaчaлник нa бoлницa се преоблякъл кaтo пpocяк, зa дa пpoвepявa кaк paбoти пepcoнaлa – Вижтe кaквo ce cлучилo

Дирeктoрът нa руceнcкaтa бoлницa д-р Ивaн Стoянoв измиcлил интeрeceн нaчин дa прoвeри дaли пoдoпeчнитe му лeкaри cи вършaт cъвecтнo рaбoтaтa....

България3 седмици ago

Aĸo на тази снимка виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин!

Aĸo виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин! Ha cнимĸaтa мaлцинa виждaт Бoг, дpyги oбaчe лecнo ycпявaт дa гo видят....

България3 седмици ago

Шофьорът на автобуса и заповяда да седне-Финалът на историята ще ви накара да ръкопляскате

Бях в 27-ма седмица от бременността и пътувах в автобус до болницата. В момента имах контракции. Шофьорът някак си забеляза,...

България3 седмици ago

Мъж бе убит с изстрел в главата на Женския пазар в София Снимки

Мъж почина, след като беше прострелян в главата на Женския пазар в София днес. Жертвата е издъхнала в линейката на...

България3 седмици ago

Отвратителни и скандални разкрития от граничари, след гибелта на Петър Бъчваров

Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на МВР граничен полицай Петър Бъчваров. Това разкриват пред „Телеграф“...

България3 седмици ago

Екшън: Динко Вълев спипа нелегални афганистанци след убийството на граничаря

Динко Вълев от Ямбол, станал известен преди години като ловец на бежанци, запретна ръкави и отново обяви война на каналджии...

България3 седмици ago

Динко от Ямбол ступа нелегални афганистанци, отмъсти си за смъртта на полицая

Динко Вълев от Ямбол публикува в социалните мрежи „срещата си“ с трима нелегални афганистанци, пристигнали у нас.  Открил ги по улиците...

България1 месец ago

Климатолог: Снегът идва съвсем скоро, камък ще се пука от студ

“Времето е различни от това, което сме имали преди 20-30 години и ние трябва да се съобразяваме с него. Новите...

Advertisement

Trending