Connect with us

България

Искрица надежда за бедна България: Идва минималната европейска заплата

Published

on

Минималната работна заплата в ЕС, един от най-важните въпроси на комисията на Урсула фон дер Лайен, бе гореща тема в Европейския съюз в началото на годината, когато удари кризата с коронавируса.

Сега, когато настъпва икономическа криза и рецесия, въпросът е как Европейската комисия и държавите членки да осигурят справедливи възнаграждения и приличен жизнен стандарт по време и след коронакризата, пише в свой просторен анализ Eurofound – европейска фондация за подобряване на условията за живот и труд, която се финансира от ЕК.

Работещите на минимална заплата традиционно са сред най-уязвимите категории заети на пазара на труда. Въпреки че в началото на годината минималните заплати бяха увеличени в цяла Европа, 70% от хората, работещи срещу минимално възнаграждение, имат сериозни трудности да свържат двата края в сравнение с по-малко от половината останали работещи, според данните от 2018 г. Това ниво варира значително в отделните страни – от по-малко от 10% в Дания, Финландия и Швеция до 55% в Хърватия и Кипър, до 60% в България и до 80% в Гърция.

В същото време работещите на минимална работна заплата в цяла Европа все по-често са призовавани да предоставят основни услуги по време на мерките срещу Covid-19. А пък вероятността да бъдат съкратени или да се разболеят е значително по-голяма поради концентрацията им в силно засегнати сектори, посочва фондацията в анализа си.

Като цяло коронакризата засегна два вида работещи на минимална заплата особено силно, но по много различни начини.

От едната страна са най-важните работници – тези, които поддържаха икономиката по време на извънредните мерки и карантината. Те работят в сектори като селското стопанство, търговията на дребно и в сферата на чистотата. Това по правило са секторите с най-ниска работна заплата, която често пъти е минималната. В началото на юни еврокомисарят по въпросите на работните места и социалните права Николас Шмит посочи парадоксално слабата икономическа позиция на много основни работници по време на коронакризата.

„Тези работници поддържаха нашите общества и икономики живи, когато всички останали трябваше да спрат да работят. Парадоксално е обаче, че те ще бъдат засегнати най-силно от кризата. Работата за инициатива за минимални заплати в ЕС е съществен елемент от нашата стратегия за възстановяване. Всеки заслужава приличен жизнен стандарт„, каза Николас Шмит.

Другата група работещи на минимална заплата бяха тези, които си останаха у дома, когато бяха наложени извънредните мерки в редица страни. Проучването „Живот, работа и Covid-19“ на Eurofound показва, че 29% от анкетираните са загубили временна или постоянна работа заради пандемията. Те са работили в секторите засегнати най-силно от пандемията – хотелиерство (16%), изкуства, развлечения, отдих или домашни помощници (14%) и сервизни работници (16%).

Проучването показва още, че близо 40 на сто от анкетираните са завили, че доходите им са намалели в сравнение с тези от преди Covid-19. Близо половината твърдят, че техните домакинства не могат да свържат двата края, а над половината казват, че не могат да поддържат стандарта си на живот повече от три месеца без доход.

Ситуацията е още по-страшна за три четвърти от безработните, които не могат да се справят повече от три месеца, като 82% от тях съобщават, че домакинствата им срещат трудности. Не е необходимо много въображение, за да се определи как тези резултати се свързват с онези, които получават минимална работна заплата, които са загубили работата си пред кризата.

Пропастта между работниците на предните линии и ниските заплати, които получават, подчертава несправедливост, която може да бъде отстранена веднъж завинаги, пише в анализа си Eurofound. В политическата сфера минималните заплати станаха широко приети. Толкова, че политическата воля превърна дебата за минималната работна заплата в двупартиен въпрос.

Урсула фон дер Лийен, член на ЕНП, която традиционно е по-дясноцентристка, в своите политически насоки обеща да представи правен инструмент, който да гарантира, че всички работници в ЕС са защитени от справедлива минимална заплата, която да позволи достоен живот, където работят. На равнището на ЕС изглежда има политическата воля за решаването на този въпрос, след като в началото на юни започна втората фаза на консултациите за минималната заплата в ЕС.

Засега е ясно, че ЕК няма как да определи обща минимална заплата за целия ЕК, но може да се очаква да се опита да създаде споделена рамка, в която да се определят минимални заплати на национално ниво, пише Eurofound. Според фондацията това би могло да стане, че постигане на съгласие по общи критерии и цели, следене на изпълнението им чрез индикатори и насърчаване на икономическото сближаване. На този етап консултациите дават възможност за изработването на такъв правен инструмент за минималното заплащане в ЕС.

Все пак договорените правила не са на равнището на ЕС, а на държавите-членки и социалните партньори. Битката е между бизнеса и работниците, а ЕК е арбитърът, който трябва да разреши спора. „Гарантирането, че всички работници в ЕС да печелят достойно е от съществено значение за възстановяването, както и за изграждането на справедливи и устойчиви икономики, а минималните заплати играят важна роля за това“, отбеляза ЕК по време на започналите консултации през юни.

Ръководителят на научните изследвания в Eurofound Кристин Аумайр-Пинтар посочва, че Covid-19 е довел до значителни смущения както на пазара на труда, така и сред общество в Европа.

„Работещите на минимална заплата са непропорционално изложени не само на рисковете за здравето, но и върху въздействието на кризата върху заетостта. Въпреки че въз основа на тяхната индустрия, можем да видим, че съществуват две различни категории работници с минимална работна заплата, Европа трябва да бъде обединена в поставянето на интересите на работниците с минимална и ниска заплата на преден план в мерките за възстановяване“, казва Кристин Аумайр-Пинтар.

Така илиза, че пандемията от Covid-19 може да се окаже е повратната точка, която да отвори възможности за по-бърз напредък към по-равнопоставено и справедливо общество и договарянето на механизма за определянето на справедлива минимална заплата е една важна стъпка.

Ако бъде договорен общ европейски механизъм за определяне на минималната работна заплата очакванията са това да доведе до ръст на минималното възнаграждение у нас, което е далеч от средното за ЕС – 312 евро срещу 780 евро. Традиционно България е на дъното с най-ниска минимална работна заплата от 312 евро на месец (610 лв.) от началото на 2020 г., въпреки увеличението с 9 на сто спрямо миналата година. За сравнение, в Люксембург минималната заплата е 2142 евро месечно.

Като цяло в началото на 2020 г. почти всички страни-членки на ЕС увеличиха минималната работна заплата. Единственото изключение беше Латвия, където тя остана без промяна. Най-голям беше ръстът на минималната заплата в Полша от 523 до 611 евро месечно (17%), а наймалък във Франция – от 1521 до 1539 евро (1.2%).

Увеличаването на минималните заплати в сравнение с реалните не е достатъчно за да се преодолее голямата диспропорция в заплащането. Това е причината ЕК да иска да въведе минимална заплата, която е процент от средна заплата за съответната страна членка. Такава дискусия има в редица страни. Например в Полша, Словакия и Испания предложението е минималната заплата да е 60% от средната за страната. В България, Литва и Португалия се обсъждат други механизми за вдигането й.

Засега преговорите между синдикати и работодатели у нас за определяне на прозрачен и предсказуем механизъм за минималната заплата търпят провал. Синдикатите настояват за отмяната на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане. Българските работодатели пък искат да се премахнат допълнителните плащания за прослужено време и дори намаление на заплатите заради коронавируса. А само преди дни икономиста Красен Станчев разкритикува юлското увеличение на пенсиите и призова правителството в България да преосмисли намаляване или поне замразяване на минималните заплати и на пенсиите.

Continue Reading

България

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Published

on

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но въобще, ама въобще не изглежда на толкова. Даже може да се каже, че като едно цвете процъфтява и става по-красива.

Визията и е зашеметяваща. Тя е живото доказателство, че годните не са проблем и всяка жена може да изглежда добре, ако има достатъчно желание и положи нужните усилия.

Българските зрители познават госпожа Чехре много добре. Тя беше в ролята на майката на султан Сюлейман в популярния сериал Великолепният век. Той беше голям хит сред българските зрители.

Всъщност тя може да се опише като първата истинска модна икона и звезда в Турция. Едва на 15 години печели конкурса за красота Мис Турция. Това отваря широко портите на славата за нея.

Днес много турски жени и подражават. По време на снимките на гореспоменатия сериал, тя е на 68 години. Още тогава всички ахват пред въшния и вид. И на 76 години това продължава да е така.

Тя е и много съвременен човек. Ползва умело социалните мрежи, където редовно качва снимки и видеа. Наскоро публикува снимка от събитие, на което е била. Именно от нея разбираме, че тя все още изглежда зашеметяващо.

Не мисля, че ако някой не знае възрастта ѝ, би предположил, че тя е на 76. Бих и дала поне 20-30 години по-малко.

Continue Reading

България

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Published

on

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина само една седмица преди да навърши 70 години на 1 февруари.

Грандът Порто обяви новината за кончината на клубната си легенда, но не посочи причината за смъртта на знаменития централен защитник.

Лима Перейра започва кариерата си във Варзим през 1971 г. и през сезон 1975/76 с клуба печели промоция за португалския футболен елит. През 1978 г. прави трансфер в Порто, където остава в продължение на 11 години. На 37 години напуска, за да приключи с футбола като играч на Мая през 1991 г. След края на кариерата се завръща в Порто, за да работи за школата.

Като играч на „драконите“ печели пет шампионски титли, два пъти триумфира с националната купа и четири пъти взима Суперкупата на Португалия. През 1987 г. със „синьо-белите“ печели КЕШ, Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа.

През 1984 г. играе финал за КНК, но Порто отстъпва на Ювентус с 1:2. Само месец по-късно с националния отбор на Португалия достига до полуфиналите на европейското първенство във Франция, като в битката за място на финала „петлите“ печелят след продължения. Лима Перейра има общо 20 мача за „мореплавателите“, като четири от тях са изиграни именно на Евро`84.

Continue Reading

България

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

Published

on

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво не са необходими”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова.

По думите й благодарение на модела на Министерство на здравеопазването (МЗ) за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал.

„Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категоричен е министърът. Като проблемни области тя посочи София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора. И припомни, че мерките се взимат на областно ниво.

Мерки на национално ниво с масово затваряне на училища не са необходими, посочи тя и добави, че благодарение на новия модел на правителството, с който се управлява кризата, се отчита заболеваемостта не само сред децата, но и сред медиците.

Според нея е важно как протича вирусът, как се лекува заболяването, как се натоварва системата и броя на спешните повиквания. Това са повече от 10-15 фактора, посочи Сербезова.

„Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение за малките ученици. Към настоящия етап се запазва присъствения учебен процес. Ваканцията, която обяви министърът на образованието акад. Николай Денков, ще даде възможност за почивка без това да повлияе негативно на учебния процес“, обясни здравният министър проф. Сербезова.

Тя апелира да се увеличи ваксинационния обхват. „Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните отделения, в повечето случаи не са ваксинирани“, каза още министърът на здравеопазването.

Според нея е логично като се повиши ваксинационният обхват да се мисли в посока облекчаване на мерките. И припомни, че 24 държави в ЕС се използват т.нар. зелени сертификати за обекти с обществено предназначение и 100% за пътуване.

На този етап няма да отпадне сертификатът за антитела, припомни още тя.

Във връзка със зеления сертификат и неговото отпадане при 60%, Сербезова заяви, че в 24 държави от ЕС, се използват така наречените зелени сертификати. Зеленият сертификат не е българска иновация, а много от държавите го използват като средства за движение и обществено предназначение, изтъкна здравният министър.

С темповете на ваксинация, с които се ваксинираме е трудно да се каже кога ще стигнем 60% ваксинация, призна Сербезова. От 1 февруари при пълен ваксинационен курс, зеленият сертификат ще важи 270 дни. Няма по-голям стимул за ваксинация да се съхрани животът на хората, които обичаш, подчерта Сербезова.

Над 90% от хората, които стигат до интензивно лечение не са ваксинирани.  По отношение на смененото ръководство на болница „Лозенец“, проф. Сербезова уточни, че към настоящия момент не би искала да изнася данни дали има или няма злоупотреби в болничното заведение.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Българияедин час ago

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но...

България8 часа ago

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина...

България8 часа ago

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100...

България8 часа ago

Борисов се появи извънредно и хвърли в паника България

Кадър ГЕРБ Българи, когато се усетите какво ви готвят, ще бъде твърдо късно. Това заяви на извънредна пресконференция Бойко Борисов....

България8 часа ago

Търси се спешно кръв за 17-годишно момиче

Снимка: Петел, архив Спешно се търсят кръводарители за17-годишно момиче, което е било блъснато снощи в София, съобщава сайтът „Втори фронт“....

България8 часа ago

Валери Найденов: България без НАТО е със свалени гащи

кадър БНТ България не може да съществува без да е част от някакъв съюз за колективна защита. Русия ни изхвърли...

Made in BG8 часа ago

Преходът в очите на 74-годишна баба: Ядяхме по три пъти на ден, при Костов по два пъти, сега се храня веднъж, но бавно

БАБА МАРИЙКА Тя е на 74 години и е от едно малко градче край Дунава: – Много ги мразех комунистите!...

България24 часа ago

Мажа филиите с кайма и заливам с яйца – след половин час на фурна всичко живо мълчи и дъвче доволно

Обичам да готвя, но понякога ми омръзва. Така че, когато ме мързи да стоя до печката, но все пак трябва...

Българияедин ден ago

Д-р Кехайов: СЗО е против сертификатите, ще се извини ли някой на Мангъров и Чорбанов

Повече от редно е цялото ръководство на МЗ плюс доц. Кунчев да си подадат оставките веднага. СЗО се обяви вчера...

Българияедин ден ago

Асен Василев с лоши новини за чаканите милиарди от ЕС

Забавяне и през 2022 година на очакваните милиарди от ЕС по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и...

Made in BGедин ден ago

Историята на една силна жена: Ирина от Бургас се грижи сама за трите си деца и 250 бивола

Докато разказва за съдбата си и колко щастлива е била със своя съпруг, с когото е заживяла от ученичка, само...

Българияедин ден ago

Чудо! 42-годишната жена Ана роди петзнаци след 18 години борба с безплодие

След дълга борба с безплодието нигерийската двойка Учена и Джеймс Окигбо станали щастливи родители на три момчета и две момичета,...

Българияедин ден ago

Светкавичен отговор след ултиматума на Русия: Нидерландия праща изтребители F-35 да пазят България

Кадър НАТО България получава светкавична подкрепа от страни членки на НАТО след руския ултиматум. Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат...

България2 дни ago

Извънредно! България не приема Ултиматуми от когото и да е!

Кадър Булфото и ТАСС Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна...

България2 дни ago

Примката около врата на Мангъров се затяга, влиза ли в затвора? Погнаха го и от…

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на Нова телевизия...

България2 дни ago

Важни новини от НОИ за ваксинираните пенсионери и добавката от 75 лв.

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията...

България2 дни ago

Проф. Рачев ни смая с прогноза за още „ледени дни“ и температура -17 градуса, ето къде

Студено, хубаво, здраво време. Ледени дни до вторник, дори и до сряда. След това до края на месеца ще е...

България2 дни ago

Неописуем ужас: Влак прегази мъж и жена край Горна Оряховица! Режат ламарини, за да вадят телата СНИМКИ

Двама души са загинали след като влак е връхлетял върху лек автомобил на железопътен прелез. Кървавият инцидент станал около 9...

България2 дни ago

Мъж застреля медицинска сестра

Пиксабей Медицинска сестра бе убита днес на работното ѝ място в Истанбул, а нападателят е успял да избяга, предаде турската телевизия...

България2 дни ago

Екшън на касата в Билла с депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“

Кадър Булфото и ФБ Покрай депутатите от Възраждане винаги емоциите врят и кипят и никога не е скучно. Адв. Елена Гунчева е депутат...

Advertisement

Trending