Свържете се с нас

Здраве

Какво представлява „гниенето в леглото“ и опасно ли е?

Published

on

Ако досега не сте чували термина „гниене в леглото“, може да ви бъде простено, ако предположите, че става дума за описание на неподходяща декорацията или за детайл от особено ужасен случай на сериен убиец. Ако сте го чували, има голяма вероятност да смятате, че има нещо общо с депресията или че е просто най-новото извинение за мързела на поколението Z.

Но ако попитате някои от тези, които са избрали да го практикуват, те биха могли да отговорят, че това е чудесен ритуал за грижа за себе си. Хората, които практикуват техниката казват,  че всички ние бихме могли да се възползваме от малко мързелуване в леглото.

Има ли нещо вярно в тези твърдения?  

Потенциално – но експертите не са напълно убедени в това.

Какво представлява „гниенето в леглото“? Безопасно ли е? Трябва ли да го практикувате? 

Колкото и мрачно да звучи, „гниенето в леглото“ всъщност е сравнително доброкачествено на пръв поглед: това е практиката просто да останеш в леглото през целия ден. Ако сте малко по-възрастни от Поколението Z, може да си го представите като „ден с пухени завивки“, а ако сте малко по-възрастни – като „вегитиране“. Важното е, че не ставате от леглото и не се опитвате да бъдете продуктивни.

„Може да гледате филми, да скролвате в социалните мрежи, да говорите по телефона, да се храните или всичко, което обикновено правите, ако си почивате вкъщи“, казва психологът Робърт Комън пред The Independent.

„Това се различава от почивката на легло за възстановяване след болест или нараняване. Методът често се използва за справяне със стреса или тревожността“, обяснява той.

Подобно на много други измислени изрази – примери се намират най-лесно в TikTok, където някои инфлуенсъри могат да бъдат видени в “напудрени” за социалните медии легла, рекламирайки отхвърлянето на културата на суетата, която понякога може да доминира в живота ни.

Джефри Гардере, клиничен психолог и професор в Училището по здравни науки към университета Туро, казва пред Health, че това е най-популярно сред поколението Z и жените – две групи, които са по-стресирани от почти всички останали в наши дни.

„Нашето общество е склонно да набляга твърде много на това да бъдеш зает или продуктивен през цялото време. Това може да доведе до чувство на прегаряне“, казва Никол Холингсхед, психолог и клиничен асистент по семейна и обществена медицина в медицинския център „Уекснър“ към Държавния университет в Охайо.

Източник: iStock/Getty Images

Има ли някаква полза от “гниенето в леглото”? 

Не може да се отрече, че ако се въргаляш в леглото може да се чувстваш по-добре, отколкото, да речем, да се принуждаваш да вземеш душ, да се влачиш до работа, да работиш осем или девет часа на бюро.

„Живеем в много забързан свят, така че да се отдръпнеш, да се свържеш със себе си, да презаредиш батериите и да възстановиш психическата и физическата си енергия винаги е нещо положително. Всъщност това е нещо, което повече от нас трябва да включат в рутинните си дейности, ако могат“, казва Робърт Комън.

„Това не е само почивка за тялото – макар че тя безспорно е важна. Достатъчната почивка е от решаващо значение за доброто психическо здраве, а излежаването в леглото дава възможност за психическо възстановяване. То може да бъде почивка от ежедневния стрес и изтощение и „ни поставя в по-силна позиция да преосмислим целите си и да намерим мотивация да ги постигнем, да управляваме ангажиментите си и да изследваме личните си интереси и хобита, без да прегаряме“, обяснява експертът.

Един ден или дори само няколко допълнителни часа, прекарани в излежаване в леглото, могат да ви помогнат да се справите с всичко – от умора до пълна екзистенциална криза.

Източник: iStock/Getty Images

Но може ли да се стигне твърде далеч? 

Опасностите от “гниенето в леглото”? 

Има няколко неща, за които трябва да се внимава, когато става въпрос за “гниенето в леглото”. На първо място, искате да сте сигурни, че това не е симптом на нещо по-патологично: „Някои хора “гният в леглото”, защото страдат от депресия или психичното им здраве може да страда по много различни начини“, казва пред Glamour създателят на Tiktok съдържание @lifeasraven, който е направил редица видеоклипове по темата. „Някои хора, които страдат от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) също се борят с това“, коментира той.

Но ако случаят е такъв, тогава “гниенето в леглото” вероятно няма да е от полза. Преди стоенето в леглото по цял ден се е наричало дисания и е класически симптом на депресия и тревожност.

„За някой, който е депресиран, “гниенето в леглото” звучи като начин за потенциално отдръпване от другите, без социални връзки“, казва пред TODAY.com Лин Буфка, заместник изпълнителен директор по практическите изследвания и политиката в Американската психологическа асоциация.

Съществуват и физически проблеми, които могат да бъдат прикрити от “гниенето в леглото”: Рейвън отбелязва, че е виждала хора, които са откривали нередности с щитовидната жлеза или други хормонални проблеми, които са допринасяли за невъзможността да станат от леглото. От само себе си се разбира, че „бездействието“ не е добра стратегия за справяне с тези реални физиологични проблеми – и всъщност може да влоши нещата, тъй като продължителната липса на движение има известни вредни ефекти върху организма.

„Когато кръвта не се изпомпва постоянно, тя е склонна да се съсирва. Когато ходим или се разтягаме, мускулите се свиват по вените и ги принуждават да движат кръвта наоколо. Когато не се движим, вените не са в състояние да изтласкат кръвта наоколо“, казва Даниел Ландау, сертифициран специалист по хематология, вътрешни болести и медицинска онкология.

Източник: iStock/Getty Images

Твърде много от едно добро нещо 

Дори когато “загниването в леглото” не е симптом на нещо по-зловещо, все пак има вероятност то да създаде проблеми, които преди това не са съществували. Прекарването на твърде много време в скролинг например може да предизвика тревоги, които никога преди не сте имали. Изолацията от приятели и семейство може да предизвика депресия.

Истинската опасност от “гниенето в леглото” – нарушава графика на съня ви

„Гниенето в леглото вероятно ще попречи на съня ви, защото тялото всъщност е естествено обусловено – когато е в леглото – да освобождава определени хормони, които ви казват, че трябва да се изключите“, казва Ландау.

„Но ако останете в леглото цял ден, а след това се опитате да заспите, мозъкът ви ще се обърка. Той няма да знае кога искате да заспите и кога искате да останете будни и вероятно ще имате повишен риск от безсъние“, обяснява той.

Ето защо, ако използвате тази практика, експертите съветват да го правите на друго място, а не в леглото си. Струва си също така да се уверите, че между “гниенето” и спането има времева пауза.

Ключът, както винаги, е в баланса. Не се притеснявайте от време на време да “загнивате в леглото”, но се опитайте да не прекалявате и се уверете, че го правите по необходимост.

“Въпреки че почивката е важна за благосъстоянието, физическите упражнения също са мощен инструмент за поддържане на добро психическо и физическо здраве, обяснява Колман – като отбелязва, че също така е важно да изразходваме достатъчно енергия през деня, за да заспим навреме и да увеличим ползите, които идват с пълноценния сън”, казва Комън

„Както при всички неща в живота, балансът е от ключово значение. В крайна сметка става въпрос за това да не се намираме в двете крайности на спектъра“, казва той.

Съдържанието на тази статия не е предназначено да замени професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към квалифицирани здравни специалисти с въпроси, които може да имате във връзка с медицински състояния.

Още

Здраве

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Published

on

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод

Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект.

То е противопоказно и при бъбречна недостатъчност.

Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали, както се пише напоследък, е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.

Още

Здраве

Ако имате тези симптоми, тичайте при лекаря, защото…

Published

on

Преди една година забелязах, че едната ръка на шестгодишната ми дъщеря трепери, докато спи. Направихме й енцефалограма, а неврологът беше категоричен, че не е епилепсия. Но ме смущава това, че дъщеря ми спи много неспокойно, скърца със зъби по време на сън. По време на раждането й претърпя кислороден глад и я наблюдавахме при невролог. Има уголемени сливици, но я лекуваме при хомеопат. Всяка година я изследваме за глисти. На какво може да се дължат тези проблеми?

Ваня Атанасова, гр. Кърджали

Първо, при посочените от вас проблеми, може да се заподозре неврозоподобно разстройство. Но това може да се каже по-точно след допълнителни изследвания. На първо място, трябва да се консултирате с УНГ-специалист относно аденоидите.

Ако те са прекалено големи, усложняват носното дишане и поради това мозъкът страда. След това, определено трябва отново да проверите за хелминти – да направите на детето кръвен тест за антитела срещу глисти и протозои. Неврологичните проблеми често са свързани с интоксикация на организма, причинена от жизнената активност на паразитите.

Например, ламблията често провокира появата на тикове, но изключително рядко са причина за появата на епилептични припадъци. Затова невролозите винаги настояват родителите първо да излекуват детето от глисти, а след това, ако патологията не е изчезнала, да се насочат към лечение на нервната система.

Има и друг интересен момент, свързан с ламблиите. Тези протозои живеят в жлъчните канали, черния дроб, който е много тясно свързан с нервната система. Ако черният дроб е болен, със сигурност ще има симптоми от нервната система, а и обратно – при неврологична патология, функцията на черния дроб е нарушена. Всички знаем израза: жлъчен, тоест гневен, раздразнителен човек.

Причината е спазъм на жлъчните пътища и лоша функция на черния дроб. Необходимо е също така да се провери функцията му и при дете, което се оплаква от слабост, летаргия, главоболие и виене на свят, прилошаване при пътуване – тук също има директна връзка. Когато съберете резултатите от всички изследвания, консултирайте се със специалист.

Още

Здраве

Топкардиолог: Кръвно се мери само след ходене до WC!

Published

on

Д-р Александър Носиков е сред най-известните столични кардиолози. Той дава ценни съвети и насоки как хората да мерят правилно кръвното си налягане у дома ежедневно и стойностите да не са подвеждащи.

„Артериалното налягане се променя постоянно според нуждите на организма. Така например то е най-ниско по време на дълбок сън, а най-високо при стрес, физическо усилие, дискомфорт или болка. Разбирането, че някой може да поддържа постоянно 120/80 mmHg, е неиздържано от медицинска гледна точка. Противно на общоприетото схващане, промените в артериалното налягане най-често не се усещат.

Kогато налягането се измерва само по време на дискомфорт, е много трудно да се разграничи дали дискомфортът е причинен от високо АН или обратното. Поради тази причина е желателно да има проведени повече измервания при липса на оплаквания – това ни дава представа за така нареченото „базово“ или обичайно артериално налягане“, обяснява специалистът.

„Правилото е кръвното налягане да се измерва в състояние на душевен и физически покой, в седнало положение на стол с твърда облегалка, с подпряна на маса или бюро ръка. Измерванията трябва да са при празен пикочен мехур, преди кафе, цигара или храна. Прост пример – пълният пикочен мехур и позивите за уриниране водят до 20 mmHg по-високо АН в сравнение с измереното на празен мехур.

По време на измерванията не трябва да се говори или да се гледа телевизия. Мобилният телефон е желателно да не звъни по време на измерванията. Ако преди измерването е имало психо-емоционално напрежение или физическо усилие, е необходимо да минат поне 30 минути и пациентът да е напълно спокоен.

Тук следва да се добави, че е желателно да се провеждат

3 измервания през няколко минути, тъй като при част от пациентите има „емоционална оцветка“ и първото измерване е значително по-високо от 2-рото и 3-тото. В такава ситуация игнорираме 1-вото измерване и използваме средноаритметично от 2-рото и 3-тото. Ако има постоянна разлика в измерванията между двете ръце, се използва ръката с по-високото артериално налягане.

От голяма помощ за лекарите е т. нар. дневник, в който пациентът е записвал стойностите на артериалното си налягане през последните 1 или 2 седмици. В него се записват сутрешни – веднага след ставане, но на празен пикочен мехур, и вечерни измервания – в състояние на покой, но преди вечеря и питие. При наличие на оплаквания те трябва да се описват допълнително“, съветва кардиологът.

Още
Реклама

Интересни

България1 минута ago

Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издаване на електронна рецепта

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти,...

България3 минути ago

Проф. Рачев шокира: Три циклона удрят България, иде страшна снежна виелица в…

Проф. Георги Рачев развали настроението на българите. Бързо свикнахме с нетипичното за този месец топло, та даже и горещо време, но...

България5 минути ago

Дежавю: Скандален развой с делото срещу шефката на митниците

Делото по мегаскандала за ОПГ за контрабанда отново бе отложено. Вече бившата директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за втори...

България6 минути ago

Пикантна астропрогноза за кабинета „Главчев“

Служебният кабинет в зодиакалната обстановка се пада Овен, а първата му силна изява е родена по време мълчанието на Риби,...

България3 часа ago

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Едно от най-масово използваните приложения у нас готви изненада. Навигацията ще получи дългоочаквана актуализация. Waze обяви, че подготвя мащабен ъпдейт,...

България3 часа ago

СПОРЕД ОТЧЕТИТЕ: Най-много пари в кеш държи БСП, в банка – ГЕРБ

Най-много пари в кеш държи БСП. Това става ясно от годишните финансови отчети на политическите сили, публикувани от Сметната палата....

Made in BG3 часа ago

БАРОВСКО: Захари Бахаров стана лорд! (СНИМКА)

Захари Бахаров се сдоби с  се сдоби с топ гъзарийка. Актьорът вече има личен монограм, който бродират ръчно по дрехите...

Любопитно4 часа ago

Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи

Луната е в знак Лъв от 05:25ч на 16 април до 17:12ч на 18 април В дните на Лъва се...

България4 часа ago

Мъка: Това е приказната 20-г. красавица, блъсната от влак пред очите на майка си СНИМКИ

20-годишната Юлия Аврамова е загиналата при неделния инцидент с влака по време на мотосъбора край Благоевград. Младата жена бе пометена...

България4 часа ago

Излагация: Прекъснаха срещата на ПП с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо ВИДЕО

Съпредседателите на ПП Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков и Никола Минчев се срещнаха със симпатизанти на партията за...

Made in BG18 часа ago

ВРЪЩА МУ ЗАВОДСКИТЕ НАСТРОЙКИ: Ивка Бейбе и Азис правят тройка! (ВИДЕО)

Скандалната репортерка Ива Иванова, по известна като Ивка Бейбе разкри че е хвърлила мерак на Костинбродския славей Азис. След страстната им...

Любопитно18 часа ago

ОПАСНОСТ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ: Живият Нострадамус разкри от къде може да започне следващата пандемия!

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“, предупреди, че лабораториите за изкуствен интелект могат да станат източника на следващата голяма пандемия. Атос...

Made in BG18 часа ago

Риана иска още деца, ще пробва за момиченце

Риана и A$AP Роки вече имат две деца – двама сина, но носителката на Грами сподели, че няма нищо против...

България18 часа ago

Новите ни лични карти ще са немско производство. Цените скачат!

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предлага да се увеличи цената на услугите за издаване на лична карта. В случай...

България18 часа ago

БРУТАЛНО: Намериха труп, вързан със свински опашки, насред столичен парк!

Тяло на мъж е било открито в „Западен парк” в понеделник следобед, съобщи NOVA. Мястото е почерняло от полиция, районът...

България18 часа ago

Зловещо: Първа версия за кървавия ужас с два трупа в Пловдивско

Най-вероятно на водача, който е загинал в тежката катастрофа между пловдивските села Чешнегирово и Поповица този следобед, му е прилошало....

България21 часа ago

Огромен скандал със завърналата се у нас „Карфур“ и известен бизнесмен СНИМКИ

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има...

Българияедин ден ago

Този ли хотел във Варна е прилапал Робърт де Ниро

Гранд хотел Варна, който варненци помнят като Шведския хотел, вероятно ще е обектът на веригата на Робърт де Ниро в морската столица....

Българияедин ден ago

Какво се случва?! Нова стрелба по човек в България

21-годишен простреля с въздушна пушка 33-годишен мъж в село Бъркач, община Долни Дъбник, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на...

Made in BGедин ден ago

Ергенът Виктор влюбен във водеща на bTV

Риалити героят, който всеки път прави жестоко шоу в „Денсинг старс“, а последният път дори излезе с балетна пачка на...

Реклама

Trending