Свържете се с нас

България

Как 9-годишно момче и по-малката му сестра успяха да се спасят от терористи, убили семейството им?

Published

on

За чудото да оцелееш по време на война и как 9-годишно момче и по-малката му сестра успяха да се спасят от терористи, убили семейството им? Репортажът на Нова тв е предоставен от израелското посолство в София. 

Кадър, заснет от Рой Идан, фоторепортер, жител на Кфар Аза е последното доказателство за ужаса, който предстои да се случи няколко минути по-късно в дома му.

„Обадих се на Смадар, тогава ми отговори Амалия: „Мама е мъртва, татко е мъртъв, Авигайл е мъртва!“ И аз попитах: „Гледахте някакъв филм ли?” А тя ми отговори отново: „Бабо, мама е мъртва, татко е мъртъв, Авигайл е мъртва”. Затвори ми телефона”, разказва Лиза Идан, майка на Рой Идан.

Този ужасен филм, който Амалия е видяла пред очите си, е реалността за случилото се с Рой, Смадар и техните 3 деца – Михаел на 9 години, Амалия на 6 години и Авигайл, която все още не е навършила 4 години.

„Смадар беше у дома с децата. Терористът влязъл, стрелял по нея и я убил”, разказва Дафна Карнадян, сестра на Рой Идан.

Михаел и Амалия видели всичко: единият терорист застрелва майка им, а другият терорист стреля по баща им и го ранява тежко. Малката им сестра бяга.

Въпреки всичко това двете деца не изпадат в паника и Амалия спокойно обяснява на баба си какво точно се е случило. Казва й: „Не се притеснявай, армията идва да ни спаси всеки момент. Михаел се обади в полицията”.

„Вече се обадихме. Казаха ни, че спешните служби идват и чакахме половин час, но те не дойдоха”, разказва Михаел Идан.

„ Не съм говорил с Амалия. Говорих с Михаел, героят. Той ми се обади, мисля, че беше около 08:00 сутринта. Беше обаждане от полицията. Полицейският оператор ми каза, че има 9-годишно момче, чиито родители са застреляни. И той ме свърза с него”, разказва Линой Елезра, операторът на Спешна помощ, който разговаря с Михаел.

Трудно е да се сдържиш. 9-годишно дете, губи почти всичко, разбира, че сега той е отговорен за малката си сестра. Държи се като възрастен в невъзможната ситуация, а от другата страна на линията е Линой, спешен парамедик. Тя никога няма да забрави този разговор.

„Тогава му казах: „Добре, приближи се до тях и извикай силно „Мамо! Татко!”. Кажи ми, ако ти отговорят”. Той ми каза, че не отговарят”, разказва Линой.

„Попитах го дали кървят отнякъде, опитах се да разбера дали могат да бъдат спасени, дали можем да направим нещо за тях, но доста бързо разбрах, че сега трябва да се съсредоточим върху това как да спасим тези деца”, казва Линой.

„Тогава попитах Михаел, героят, дали може да изтича до вратата, да я заключи много здраво и да вземе ключа със себе си. И той го направи, той отиде, аз чувах малките стъпки на този герой. Приближи се до вратата и заключи. Тогава го чух да казва: „Амалия, ела“ и разбрах, че Михаел не е сам. Тогава го попитах: „Коя е Амалия?“ Той ми отговори: „Това е малката ми сестра, аз се грижа за нея”. Казах му: „Добре, дръж я за ръката много здраво и бягай към убежището”. Той влезе в убежището и аз го помолих да затвори вратата. Той ми каза, че не може. Следващото нещо, което ми хрумна беше гардеробът. Казах му: „Михаел, имаш ли гардероб в убежището?“  Тогава той ми каза: „Има гардероб”. Не излизай от вкъщи, чу ли? Заведи и сестра си там и се заключете, става ли?”, разказва Линой Елезра.

Тъй като разговорът е прекъснат, до вчера Линой не знае дали децата са оцелели. Днес тя се среща със семейството за първи път и им разказва за двете им деца герои.

„Тогава му казах: „Михаел, влез в гардероба. Вземи Амалия със себе си и затворете плътно вратата и не отваряйте, докато не дойдат добри хора. И всеки път, когато се почувстваш уплашен, набираш 101, обещавам да ти отговоря. Тогава той затвори гардероба и ми каза: „Седя, държа ръката й и всеки път, когато се почувствам уплашен, ще ти се обадя и ти ще ми отговориш”. Това дете набираше отново и отново номера, за да попита кога ще пристигнем. Не можех да държа линията с него, имахме още хиляди обаждания и тук връзката прекъсна”, разказва Линой Елезра.

„Аз съм дъщеря на оцелели от Холокоста. Чувала съм за тези ужасни неща – изгаряне, изнасилване и всичко това, от родителите ми, майка ми, от леля ми, която разказваше за това”, казва Лиза Идан.

Смадар е убита, тялото на Рой не е намерено и до днес, малката Авигайл, само на 3 години, е отвлечена в Газа.

„Почукали на вратата, казали им, че идват да ги спасят, че са от армията, че трябва да отварят, но децата не отворили. Не се съгласили да отворят. Те отново им казали: „Дойдохме да ви спасим”. Тогава извикали имената им: „Амалия, Михаел, отворете!“ Но те все още не са отваряли. Чичо им тогава казва: „Амите, дойдох да ви взема”. Едва тогава са отворили вратата”, разказва Дафна Карнадян, сестра на Рой Идан.

„Те бяха моята душа, толкова много ги обичах”, казва Кармел Идан, баща на Рой Идан.

Сега те притискат оцелелите Михаел и Амалия здраво в ръцете си и ги обгръщат с любов, надявайки се, че Рой все пак е оцелял, въпреки тежката си травма и се молят малката Авигайл да се върне у дома и да се присъедини към брат си и сестра си.

novini.bg

Още

България

Делото „Семерджиев” продължава

Published

on

Поредно заседание по делото „Семерджиев”.

Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги Семерджиев и трябва да определи кой е бил зад волана в момента на катастрофата. Другата експертиза ще покаже какви субстанции са открити в кръвта на обвиняемия за смъртта на две пешеходки.

Предвиден е и разпит на две ключови свидетелки.

Според Семерджиев те са правили тестдрайв с колата му по време на трагедията. До момента момичетата не са се явявали пред съда.

novini.bg

Още

България

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Published

on

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в селото и за здравния пункт. Тя успя само за 12 дни от встъпването си в длъжност на 15 ноември да организира доброволци и с помощта и на Общината да направи основен ремонт и обзавеждане на двата етажа на административната сграда, в която е разположено кметството в Бураново. На първия етаж бяха обособени пенсионерски клуб и социална кухня, съобщава struma.bg. 

Тържеството уважиха кметовете на Кочериново – Станислав Горов, и на Стоб – Светослав Гоцев, присъстваха и общинските съветници Александър Димитров и Симеон Кирилов. Празничната литургия и тържествения водосвет за здраве отслужи отец Георги Граховски. Свещеникът освети и богородичните питки и баници с лук, с които кметицата и жени от Бураново почерпиха за новата придобивка в селото.

Първи разгледаха новата социална кухня Каменка Лукарчина и Соня Рангелова. Славянка Райнова пък обясни, че очаква с нетърпение и откриването на здравния пункт в селото, от какъвто имат много голяма нужда. Полякинята Йоланта Бонур, която от 20 години живее в Бураново, се радваше като дете на красиво подредения пенсионерски клуб, в който е топло и уютно, с печка на дърва, има и телевизор, както и на удобствата в социалната кухня.

Даниела Гальова, Красимир Германов и Костадин Граховски са сред доброволците, участвали в ремонта на пенсионерския клуб и кухнята.

На тържеството присъства и 90-годишният бай Иван, който е най-възрастният мъж в селото, има и две жени почти столетнички – на 98 и 99 г. Бай Иван сподели, че е щастлив да доживее и да види пенсионерския клуб в родното си село.

Димитрина Янкова информира присъстващите, че в следващите дни социалната кухня ще заработи и ще бъде носена храна на болни и самотни хора в неравностойно положене, като менюто ще включва четири неща – супа, топъл обяд, десерт и плодове. Няма да остане необгрижен човек, допълни Янкова.

Местни зеленчукопроизводители са изявили желание да дарят продукти за социалната кухня. Кметската наместничка заяви, че ще търси срещи с бизнесмени и инвеститори за създаване на работни места в Бураново с идеята да се даде възможност на хората да живеят и работят в родното си село.

Още

България

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Published

on

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо.

Той е заподозрян в двойно убийство, включително на 14-годишното момиче Ваня. Палевски е арестуван в северозападния град Баликесир, където е пристигнал от Сърбия и е минал през България, съобщиха от полицията.

В случая, който шокира РСМ в неделя, бяха открити телата на момиче от столицата Скопие, изчезнало миналата седмица, и на 74-годишен мъж, изчезнал няколко дни преди нея.

В тежкото престъпление са замесени още трима души, включително бащата на детето. Планът бил тя да бъде отвлечена, за да се иска подкуп от майката на детето. blitz

Още
Реклама

Интересни

България38 минути ago

Делото „Семерджиев” продължава

Поредно заседание по делото „Семерджиев”. Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги...

България41 минути ago

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в...

Здраве43 минути ago

Пробив! Това е виновникът за Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е...

България45 минути ago

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо. Той е заподозрян в двойно убийство,...

България47 минути ago

Имен ден: 8 красиви имена черпят за морския повелител, традициите повеляват да…

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето...

Made in BG16 часа ago

Колегите в bTV бесни на Сашо Кадиев: Много е лесно с връзки и тарикатлък да прецакаш всички, за да се уредиш!

Преди лятото Сашо Кадиев прочувствено напусна Би Ти Ви след 12 години в ефира на „Преди обед“, за да се...

Made in BG16 часа ago

Сами Хосни се набута и в „Игри на волята“. Там го чака жрицата на любовта Вероника Ланчева (СНИМКИ)

Сами Хосни стана известен като риалити звезда и иска да затвърди този свой имидж. След като го видяха колко струва...

Made in BG16 часа ago

Скандал! Евгени Минчев: Цветанка Ризова да я назначат за портиер! Махнете и Гала, че е набор на Тодор Живков!

Типичен Евгени Минчев, друг и не сме очаквали. Но тези, които изкоментира, едва ли ще му се възрадват. Още повече,...

България16 часа ago

Ново 20! Изневяра в основата на кървавата баня с 3 трупа в Маноле

Подозрения в изневяра може да са причината за кървавата баня, разиграла се в село Маноле тази нощ, допускат хора от...

Здраве16 часа ago

Няма край: 600 млн. евро ще прахоса България за К-19 ваксини, заявил проф. Чорбанов

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ заявява,...

Здраве20 часа ago

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден. На пръв поглед изглежда, че нещата тук са...

България20 часа ago

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в...

Made in BG23 часа ago

Миро показа снимка от казармата и разкри как са го наричали

Певецът Миро реши да покаже своя снимка, направена по време на казармата. Той е сред мъжете, които са опитали от...

България23 часа ago

Проф. Рачев: Стискаме палци преди Коледа да се случи това, което казвам

10 дни преди Коледа вече може да говорим всичко. Стискаме палци да се случи това, което казвам. Продължава да е...

България23 часа ago

Първа версия за кървавата баня с три трупа в Маноле СНИМКИ

Ромската махала на пловдивското село Маноле е втрещена и шокирана от двойното убийство и самоубийство станало тази нощ. Жертвите са...

Българияедин ден ago

Психопат кла като прасета младежи в този български град, обидили го на брада ВИДЕО

Агресия пред дискотека в Кюстендил. Двама са ранени след нападение със сгъваем нож, а извършителят е задържан. Той е на...

Българияедин ден ago

Имен ден: Прекрасни имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен постъпил в манастир,...

Made in BG2 дни ago

Фики пя на Рълев за победата в столичен клуб

Фики честити победата на големия шампион в сезон 5 на “Игри на волята” Иван Рълев и му пя. Това се...

България2 дни ago

НОВИ ПРАВИЛА: Децата аут от ресторантите!

На ресторант с дете след 22 ч. – само с декларация. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. С...

България2 дни ago

Бивш собственик на ЦСКА плати 60 милиона за сватбата на дъщеря си, издирват го за източени 11 милиона

Индийският бизнесмен Прамод Митал стана собственик на ЦСКА на днешния ден през 2006 г. Към онзи момент той беше и...

Реклама

Trending