Connect with us

България

Лаура от Бергамо: Българи, пазете се! COVID-19 е убиец, който броди по улиците

Published

on

Само за няколко месеца италианският град Бергамо напълно промени облика си – от шумен и преизпълнен с живот, днес той е с траурно изражение. Шумните италианци, които се смееха с цяло гърло и пиеха вино по всяко време на денонощието са затворени в домовете си и са белязани със световната пандемия COVID-19.  „В края на месец септември аз успях да усетя именно тази весела и оживена страна на града. Отседнах за няколко дни в Бергамо, като използвах града за отправна точка за цяла Ломбардия.

Изборът ми беше по-скоро заради ниските цени, отколкото заради забележителностите на градчето. Оказа се, че не съм права. Още с пристигането бях очарована от Бергамо. В града се усеща италианския дух, който се е позагубил по-пълните с туристи места. В Бергамо определено има какво да видиш и какво да усетиш. Това, което ми направи най-силно впечатление беше безгрижието, което се носеше по улиците. Заведенията бяха постоянно пълни, без значение кое време на деня е. Разговорите бяха шумни, смехът също. Спираш да чуваш събеседника си, но не заради силна музика, а заради смеха, който е около теб. Просто ти показват как трябва да живееш – кафе и кроасан преди работа и вино с приятели след това. Към днешна дата градът е огласяван единствено от линейки.

А хората са забързани към супермаркета или аптеката и вече не са нито толкова безгрижни, нито толкова весели“, това разказа италианката Лаура Норманно, която живее и работи в града. Тя даде интервю, за да накара българите да разберат, че коронавирусът не трябва да се подценява. Ето какво сподели италианката в интервю за TrafficNews.bg: – Каква е ситуация в Бергамо? Какви мерки са предприети срещу инфекцията? – Ситуацията в Бергамо е много сериозна. Стотици заразени и десетки смъртни случаи на ден. Местният вестник, който обикновено има 1 или 2 страници с некролози, в наши дни има 11 или 12. Всички търговски и производствени дейности са прекратени, с изключение на тези, които са от първа необходимост.

Ние, гражданите, можем да излезем само за стоки от първа необходимост (закупуване на храна) или да отидем в аптеката. Улиците са предимно пусти и постоянно се чуват линейки, които превозват най-тежко болните хора до болницата. – Колко време сте в изолация и колко дълго мислите, че ще продължи? – Първите предприети действия бяха затварянето на училищата и повечето обществени места на 24 февруари, но очевидно това не беше достатъчно и броят на заразените нарасна тревожно. На 8 март влезнаха в сила ограниченията за напускане на дома и вече от няколко дни всички производствени дейности са затворени, с изключение на основните потребности.

Истината е, че не можем да знаем кога ще свърши; в момента насрочената дата е 3 април, но със сигурност ще продължи още. Вероятно учениците няма да се върнат на училище за тази година и онлайн преподаването ще продължи. – Каква е реакцията на италианската държавата? Доволни ли сте от предприетите мерки или бяха забавени? – Държавата се опита да реагира по разумен начин. В началото имаше много притеснения относно икономическо въздействие на мерките, особено на затварянето на производствените дейности.

Държавата предприема и невероятни мерки за оказване на подкрепа на хората, които не могат да работят от домовете си, тоест по-голямата част от хората. Ограничителните мерки трябваше да бъдат предприети по-рано, но честно казано, не беше възможно да се предвиди, че ситуацията толкова ще се влоши. Чувството е да си във война и да не знаеш дали изобщо ще се върнеш към нормалния си начин на живот. – Пренебрегна ли италианският народ опасността? – Вероятно да, но наистина никой не би могъл да си представи, че ще стигне до това. От първите няколко седмици (до най-ограничителните мерки) хората се опитаха да живеят максимално нормален живот. Сега знаем, че сгрешихме, но заразата се разнесе и вече е късно. – Имате ли всички необходими консумативи? Как купувате храна и лекарства?

Има ли недостиг на стоки в магазините? – В момента да, можете да намерите всичко. В магазините няма недостиг, поне засега. – Има ли достатъчно маски и предпазни средства в аптеките? – Единственото нещо, което е много трудно да се намери са защитните маски, ръкавиците и термометрите. Много хора се презапасиха в началото и сега почти е невъзможно да се намерят. – Успявате ли да работите от вкъщи? – Работя в мултинационална компания. До закриването на производството работех от вкъщи, както всички служители на компанията. Трябва да кажа, че са успели да създадат система, която работи много добре за всички. За съжаление, тъй като фабриките също се затвориха, ние също спряхме. – Как всичко това ще се отрази на икономиката на Италия? – За съжаление, въздействието ще бъде пагубно. За всички сфери, включително и туризмът, който е основен сектор за Италия. Очакват ни много трудни моменти. – Спазват ли италианците наложените мерки за безопасност, недоволни ли са от положението?

– Някои да, но като цяло хората спазват ограниченията. Поне тук, в Бергамо, където сме силно засегнати  и практически всеки е имал поне един смъртен случай в семейството или сред приятелите. Не е лесно да се живее затворен вкъщи, да не може да излезе по някаква причина, но това е единственият начин и хората разбират това. – Как властите следят за спазването на мерките? – Полицията непрекъснато проверява дали се спазват правилата, защото единственият начин да се спре заразяването е да се избегне контакт. Има много тежки наказателни и икономически санкции за тези, които не спазват ограниченията.

– Мислите ли, че през тази година отново ще има туристи в района? – Не мисля. За съжаление, ще отнеме повече време, за да се върнат туристите. – Как си обяснявате, че Италия беше първата държава в Европа, която е толкова силно засегната от коронавируса? – Всички се питаме за това. Едната хипотеза е, че имаме силни икономически връзки с Китай. Съответно постоянно се пътува напред-назад между двете страни, но това се отнася и за други страни, които работят с Китай. Истината е, че ние не знаем. – Как хората ще се върнат към нормалното си ежедневие след премахването на карантината? – Не мисля, че ще е лесно, защото карантината ще продължи дълго. След това ще трябва да бъдем постоянно нащрек.

Изолацията оказва тежко психологическо въздействие върху хората. – Какво бихте посъветвали българите, които пренебрегват извънредните мерки в България? – Този вирус е като убиец, който броди по улиците, удряйки произволно хора. Никой не е в безопасност. Жизненоважно е да спазваме ограниченията и правилата, които са ни наложени, дори и никой да не обича да живее така. Трябва да останете у дома и да избягвате контакт, това е всичко, което можете да направите.

Трябва да бъдете отговорни за себе си, за другите и за националната здравна система, която не може да се справи с безкраен брой случаи. Тази снимка е направена от прозореца на Лаура. Улицата е централна и попринцип е една от най-оживените в града, но не и сега… А ето и малко снимки от слънчевото Бергамо през септември, когато още не подозираше какво го очаква:


Continue Reading

България

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Published

on

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но въобще, ама въобще не изглежда на толкова. Даже може да се каже, че като едно цвете процъфтява и става по-красива.

Визията и е зашеметяваща. Тя е живото доказателство, че годните не са проблем и всяка жена може да изглежда добре, ако има достатъчно желание и положи нужните усилия.

Българските зрители познават госпожа Чехре много добре. Тя беше в ролята на майката на султан Сюлейман в популярния сериал Великолепният век. Той беше голям хит сред българските зрители.

Всъщност тя може да се опише като първата истинска модна икона и звезда в Турция. Едва на 15 години печели конкурса за красота Мис Турция. Това отваря широко портите на славата за нея.

Днес много турски жени и подражават. По време на снимките на гореспоменатия сериал, тя е на 68 години. Още тогава всички ахват пред въшния и вид. И на 76 години това продължава да е така.

Тя е и много съвременен човек. Ползва умело социалните мрежи, където редовно качва снимки и видеа. Наскоро публикува снимка от събитие, на което е била. Именно от нея разбираме, че тя все още изглежда зашеметяващо.

Не мисля, че ако някой не знае възрастта ѝ, би предположил, че тя е на 76. Бих и дала поне 20-30 години по-малко.

Continue Reading

България

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Published

on

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина само една седмица преди да навърши 70 години на 1 февруари.

Грандът Порто обяви новината за кончината на клубната си легенда, но не посочи причината за смъртта на знаменития централен защитник.

Лима Перейра започва кариерата си във Варзим през 1971 г. и през сезон 1975/76 с клуба печели промоция за португалския футболен елит. През 1978 г. прави трансфер в Порто, където остава в продължение на 11 години. На 37 години напуска, за да приключи с футбола като играч на Мая през 1991 г. След края на кариерата се завръща в Порто, за да работи за школата.

Като играч на „драконите“ печели пет шампионски титли, два пъти триумфира с националната купа и четири пъти взима Суперкупата на Португалия. През 1987 г. със „синьо-белите“ печели КЕШ, Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа.

През 1984 г. играе финал за КНК, но Порто отстъпва на Ювентус с 1:2. Само месец по-късно с националния отбор на Португалия достига до полуфиналите на европейското първенство във Франция, като в битката за място на финала „петлите“ печелят след продължения. Лима Перейра има общо 20 мача за „мореплавателите“, като четири от тях са изиграни именно на Евро`84.

Continue Reading

България

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

Published

on

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво не са необходими”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова.

По думите й благодарение на модела на Министерство на здравеопазването (МЗ) за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал.

„Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категоричен е министърът. Като проблемни области тя посочи София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора. И припомни, че мерките се взимат на областно ниво.

Мерки на национално ниво с масово затваряне на училища не са необходими, посочи тя и добави, че благодарение на новия модел на правителството, с който се управлява кризата, се отчита заболеваемостта не само сред децата, но и сред медиците.

Според нея е важно как протича вирусът, как се лекува заболяването, как се натоварва системата и броя на спешните повиквания. Това са повече от 10-15 фактора, посочи Сербезова.

„Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение за малките ученици. Към настоящия етап се запазва присъствения учебен процес. Ваканцията, която обяви министърът на образованието акад. Николай Денков, ще даде възможност за почивка без това да повлияе негативно на учебния процес“, обясни здравният министър проф. Сербезова.

Тя апелира да се увеличи ваксинационния обхват. „Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните отделения, в повечето случаи не са ваксинирани“, каза още министърът на здравеопазването.

Според нея е логично като се повиши ваксинационният обхват да се мисли в посока облекчаване на мерките. И припомни, че 24 държави в ЕС се използват т.нар. зелени сертификати за обекти с обществено предназначение и 100% за пътуване.

На този етап няма да отпадне сертификатът за антитела, припомни още тя.

Във връзка със зеления сертификат и неговото отпадане при 60%, Сербезова заяви, че в 24 държави от ЕС, се използват така наречените зелени сертификати. Зеленият сертификат не е българска иновация, а много от държавите го използват като средства за движение и обществено предназначение, изтъкна здравният министър.

С темповете на ваксинация, с които се ваксинираме е трудно да се каже кога ще стигнем 60% ваксинация, призна Сербезова. От 1 февруари при пълен ваксинационен курс, зеленият сертификат ще важи 270 дни. Няма по-голям стимул за ваксинация да се съхрани животът на хората, които обичаш, подчерта Сербезова.

Над 90% от хората, които стигат до интензивно лечение не са ваксинирани.  По отношение на смененото ръководство на болница „Лозенец“, проф. Сербезова уточни, че към настоящия момент не би искала да изнася данни дали има или няма злоупотреби в болничното заведение.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 часа ago

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но...

България8 часа ago

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина...

България8 часа ago

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100...

България8 часа ago

Борисов се появи извънредно и хвърли в паника България

Кадър ГЕРБ Българи, когато се усетите какво ви готвят, ще бъде твърдо късно. Това заяви на извънредна пресконференция Бойко Борисов....

България8 часа ago

Търси се спешно кръв за 17-годишно момиче

Снимка: Петел, архив Спешно се търсят кръводарители за17-годишно момиче, което е било блъснато снощи в София, съобщава сайтът „Втори фронт“....

България8 часа ago

Валери Найденов: България без НАТО е със свалени гащи

кадър БНТ България не може да съществува без да е част от някакъв съюз за колективна защита. Русия ни изхвърли...

Made in BG8 часа ago

Преходът в очите на 74-годишна баба: Ядяхме по три пъти на ден, при Костов по два пъти, сега се храня веднъж, но бавно

БАБА МАРИЙКА Тя е на 74 години и е от едно малко градче край Дунава: – Много ги мразех комунистите!...

България24 часа ago

Мажа филиите с кайма и заливам с яйца – след половин час на фурна всичко живо мълчи и дъвче доволно

Обичам да готвя, но понякога ми омръзва. Така че, когато ме мързи да стоя до печката, но все пак трябва...

Българияедин ден ago

Д-р Кехайов: СЗО е против сертификатите, ще се извини ли някой на Мангъров и Чорбанов

Повече от редно е цялото ръководство на МЗ плюс доц. Кунчев да си подадат оставките веднага. СЗО се обяви вчера...

Българияедин ден ago

Асен Василев с лоши новини за чаканите милиарди от ЕС

Забавяне и през 2022 година на очакваните милиарди от ЕС по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и...

Made in BGедин ден ago

Историята на една силна жена: Ирина от Бургас се грижи сама за трите си деца и 250 бивола

Докато разказва за съдбата си и колко щастлива е била със своя съпруг, с когото е заживяла от ученичка, само...

Българияедин ден ago

Чудо! 42-годишната жена Ана роди петзнаци след 18 години борба с безплодие

След дълга борба с безплодието нигерийската двойка Учена и Джеймс Окигбо станали щастливи родители на три момчета и две момичета,...

Българияедин ден ago

Светкавичен отговор след ултиматума на Русия: Нидерландия праща изтребители F-35 да пазят България

Кадър НАТО България получава светкавична подкрепа от страни членки на НАТО след руския ултиматум. Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат...

България2 дни ago

Извънредно! България не приема Ултиматуми от когото и да е!

Кадър Булфото и ТАСС Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна...

България2 дни ago

Примката около врата на Мангъров се затяга, влиза ли в затвора? Погнаха го и от…

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на Нова телевизия...

България2 дни ago

Важни новини от НОИ за ваксинираните пенсионери и добавката от 75 лв.

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията...

България2 дни ago

Проф. Рачев ни смая с прогноза за още „ледени дни“ и температура -17 градуса, ето къде

Студено, хубаво, здраво време. Ледени дни до вторник, дори и до сряда. След това до края на месеца ще е...

България2 дни ago

Неописуем ужас: Влак прегази мъж и жена край Горна Оряховица! Режат ламарини, за да вадят телата СНИМКИ

Двама души са загинали след като влак е връхлетял върху лек автомобил на железопътен прелез. Кървавият инцидент станал около 9...

България2 дни ago

Мъж застреля медицинска сестра

Пиксабей Медицинска сестра бе убита днес на работното ѝ място в Истанбул, а нападателят е успял да избяга, предаде турската телевизия...

България2 дни ago

Екшън на касата в Билла с депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“

Кадър Булфото и ФБ Покрай депутатите от Възраждане винаги емоциите врят и кипят и никога не е скучно. Адв. Елена Гунчева е депутат...

Advertisement

Trending