Connect with us

България

Мислехме, че е свит в ъгъла! Путин затегна железния си юмрук, вече мърдане няма

Published

on

Руският президент Владимир Путин днес призова за по-оптимизирано вземане на решения за руската военна кампания в Украйна. Този призив той отправи към участниците в новосъздадения Координационен съвет, предназначен да мобилизира подкрепата за руската инвазия (доставките на оръжия и на нужното за самите военни), която навлезе вече в деветия си месец, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Путин сформира съвета миналата седмица, когато въведе военно положение в четирите частично окупирани украински области, които обяви за част от Русия, но където руските сили понесоха редица неуспехи на бойното поле срещу укрепналата украинска армия.

Координационният съвет беше оглавен от руския премиер Михаил Мишустин, а негови заместници станаха вицепремиерът и ръководител на правителствената канцелария Дмитрий Григоренко и друг вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. В съвета влязоха и други вицепремиери, министри и ръководители на ведомства.

Говорейки чрез видеовръзка на заседанието на съвета, Путин отбеляза, че страната е изправена пред „нови сериозни предизвикателства“ и подчерта необходимостта от „по-високо темпо във всички области“, цитира го Асошиейтед прес.

„Работата в този формат продължава една седмица, това е малко време и, разбира се, може би проектът на целевите задания на Координационния съвет не е готов по обективни причини, но все пак ви моля да го изготвите възможно най-скоро“, каза Путин, цитиран от Интерфакс.

Изказванията на руския президент и тези на някои от членовете на съвета по същество са мълчаливо признание, че Русия не е била напълно подготвена за съпротивата, която е срещнала от страна на Украйна, чиято столица Киев устоя на руските опити да бъде превзета в началото на руската инвазия, отбелязва Ройтерс.

Путин каза, че засилената координация между държавните институции и регионите е необходима, за да се направлява работата на правителството за производството на повече екипировка за руските сили и за осигуряването им с по-добра медицинска и логистична подкрепа, макар и да не уточни в детайли как ще стане това.

„Много пъти, с много от вас, които сега участват в това съвещание, обсъждахме въпроси, свързани с необходимостта от обновяване на цялата ни работа за подобряване на административните процедури, и много пъти сме разглеждали тези проблеми от различни страни“, каза Путин пред съвета, чието съвещание бе предавано по телевизията.

„Сблъскахме се с определени трудности и с необходимостта да модернизираме нашата работа, да ѝ дадем нов импулс и нов характер още в периода на пандемията от коронавируса. Тогава успяхме да направим много неща от гледна точка на обновяване на нормативната база, избавяне от архаичните процедури, които ни пречат да вървим напред с такива темпове, каквито са необходими на страната“, допълни руският президент.

По думите на Путин вече много пъти във връзка с различни поводи и в сферата на икономиката, и в сферата на провеждането на специалната военна операция се е говорило за обновяване на процедурите, на нормативната база за вземане на решения по различни въпроси. „Това се отнася и до икономиката като цяло, отделните отрасли на стопанството, въоръжените сили, осигуряването на специалната военна операция с всичко необходимо“, каза руският лидер.

„Административната реформа е невъзможна без по-широка координация между всички институции: икономическия сектор, сектора на сигурността, регионите“, допълни руският президент.

„Координационният съвет ще започне да работи на редовна база и ще ви докладваме за взетите решения, както е предвидено в указа – на седмична база“, каза на Путин премиерът Мишустин.

Дори преди Путин да започне частичната мобилизация на стотици хиляди руски мъже миналия месец за войната в Украйна, руските войниците се оплакваха в социалните медии, че са лошо екипирани. Например на много от тях се наложило да си купят бронежилетки със собствени средства.

Ппремиерът Мишустин каза на Путин: „Трябва да ускорим работата за увеличаване на производството на лични защитни средства. Необходимо е да мобилизираме целия капацитет на леката промишленост, включително малките предприятия, за производство на военна екипировка. Трябва да направим така, че нашите защитници да не изпитват липса на екипировка“.

Какво още каза председателят на Съвета Мишустин

В Руската федерация е установена обратна връзка с мобилизираните граждани, на горещата линия са постъпили около 1,5 милиона обаждания, броят им намалява, каза министър-председателят, цитиран от Интерфакс.

„Има и други направления, в които ще се работи системно. На първо място, това се отнася за доставките на гориво, енергийните въпроси, комуникациите, базите данни, аналитичното осигуряване. И, разбира се, изграждането на обратна връзка с мобилизираните и техните семейства“, каза Мишустин в отчета си пред Путин.

„Съгласно вашето указание, такава система за информиране вече е изградена. Има телефонна линия за поддръжка с номер 122, където хората получават необходимата им информация“, припомни министър-председателят и отбеляза, че горещата линия е получила около 1,5 милиона обаждания, и броят им непрекъснато намалява.

„Беше намален до 20 000 на ден“, каза той.

Според Мишустин, в базата данни на горещата линия има повече от 600 отговора. „Когато постъпват въпроси, тя (базата данни) се разширява“, подчерта Мишустин.

Премиерът посочи, че голяма част от отговорите на въпросите на мобилизираните граждани и членовете на техните семейства са публикувани на правителствения портал „Обяснение.рф“.

Министър-председателят отбеляза, че почти 18 милиона души са посетили тази платформа от началото на мобилизацията.

Continue Reading

България

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

Published

on

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой, нанесен й от мъжа, с когото живее на семейни начала, съобщават от полицията.

Разпрата между двамата прераснала в скандал, а разяреният мъж започнал да я налага.

Около 23,30 часа медици подали сигнал в полицията, че при тях е постъпила жена с наранявания от побой. Така криминалистите стигнали до насилника. Той не е арестуван. krimrnalno

Continue Reading

България

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Published

on

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за превоза на нелегалните мигранти, научи NOVA.

По оперативна информация, на шофьорите им е разпоредено да не се подчиняват на полицейски разпореждания и в никакъв случай да не спират. Затова и през ден полицейските гонки с нелегални мигранти по пътищата са факт.

Бусът е с българска регистрация и е превозвал 12 нелегални мигранти. Шофьорът е криминално проявен българин. Нямал и шофьорска книжка.

Инцидентът стана тази сутрин, а един полицай е с опасност за живота след сблъсъка. Преследването на буса продължило около 50 км. Една патрулна кола го следвала от тунел „Траянови врата“, а още една тръгнала след него от Ихтиман.

Continue Reading

България

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Published

on

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко.

Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил 12-годишния Сашко. Това разкри самият доброволец Ивайло Манасиев в предаването “120 минути” по бТВ.

Той от първия ден участва в издирването на малкото момче, които страда от аутизъм и 9 дни бе в неизвестност. За щастие детето бе намерено невредимо в дере в Радомир на около 7 километра от Профилакториума в Перник, където той изчезна.

Ивайло каза, че е направил всичко по закон – пуснал си е отпуск, но въпреки това е бил уволнен. Той работи в сферата на охраната и сигурността.

“Започнахме да проверяваме места, които дори и полицията не беше проверявала, например заводи, обезлюдени къщи. Качвахме се на места, на които и дори професионалните спасители не се бяха качвали, бяхме без оборудване. Все пак успяхме и не загубихме надежда”, разказа Манасиев пред бТВ.

Координирахме се изключително професионално. Събрахме се всички доброволци и си казахме, че има надежда да открием Сашко жив, ако се откажем сега, се отказваме за цял живот, продължи той.

По думите му обаче е трябвало да се стигне до медиите, за да може полицията да окаже помощ за съвместно търсене на детето.

“Ние разбрахме още същата вечер, когато Александър беше изчезнал. Още по-лично се обвързах, когато видях бабата на детето. Видях в очите ѝ надеждата. Бяхме трогнати от тази вълна на съпричастност”, каза Ирина Тонева, също доброволец в търсенето на Сашко, пише standartnews.com.

Бабата на Александър, който бе открит край Радомир след 9-дневно издирване, днес го посети в стаята му в столичната болница „Пирогов“, за да го нахрани и да се увери, че той наистина е добре.

Пред Нова телевизия жената разказа, че още в събота приготвя любимата на внука си супа, убедена, че той ще бъде открит скоро.

„Съвпадение ли беше или не, важното е, че супата му я направих и след два часа казаха, че са го намерили”, споделя Анна Алексова.

С всеки час детето връща силите си, споделя баба му.

„Той вече започва да говори. Казва „тате”, „баба”, казва „супата”, дали идва супата, „банан“, „баница“. Всичко започва да иска. Вече гледам, че е по-жизнен. Не се е променил, само малко е отслабнал”, казва бабата.

Анна се надява внукът й да бъде изписан скоро.

„Вкъщи ще се чувства най-добре. Сега му разказвам „ще си редиш пак пъзели, ще си рисуваш, ще си играеш“. И той така виждам, че гледа по-бодро, по-ведро”, разказва Анна Алексова.

„Сашко е много по-добре!“. Това написа в профила си във Facebook бащата на 12-годишното дете Александър Цветанов. Той показа и първа снимка на детето от болничната стая.

От „Пирогов” също потвърдиха, че детето се възстановява бързо, но не дадоха отговор кога ще го изпишат.

„Детето е в много добро общо състояние. Няма някакви наранявания или увреди, които да застрашават живота или здравето му”, каза директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

Сред основните версии остава и тази за отвличане.

„Логично е да проверим версията дали не е държано някъде против волята му. Аз лично бих се притеснил и едва ли мога да преценя дали мога да оцелея 9 дни без храна, вода и без дрехи в планинска местност по това време на годината. Всичко е въпрос на доказателства”, каза Иван Гешев.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Българияедин ден ago

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой,...

България1 седмица ago

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за...

България1 седмица ago

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко. Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил...

България1 седмица ago

Вижте какво време ни чака през декември – ще има ли сняг по Коледа

Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне...

България2 седмици ago

Разкриха какво е състоянието днес на 12-годишния Сашко, все още не говори

Състоянието на 12-годишния Александър, намерен след девет дни издирване, е стабилно. Детето е преминало през множество изследвания в „Пирогов”, където...

България2 седмици ago

България ликува: Откриха и 18-годишната Габриела в София

Открита е и 18-годишната Габриела Бъръшка от Перник, съобщиха нейни близки приятели, които са разбрали това от нейните родители. Тя...

България2 седмици ago

Бащата на Александър с първи думи след като детето му бе открито

Няма по-хубаво нещо! Благодаря на всички, каза той Бащата на Александър от Перник с първи думи след откриването на сина...

България2 седмици ago

Не е само Сашко: Ето ги другите безследно изчезнали български деца

Кадри Нова ТВ Една седмица вече няма следа от изчезналия мистериозно Сашко. Въпреки огромните усилия, които положиха и полиция и...

България2 седмици ago

Дадоха подробности за откриването на Сашко от Перник

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник са хората, открили Сашко, който изчезна преди...

България2 седмици ago

Извънредно: Първа снимка на открития Сашко

Читател на БЛИЦ ни изпрати ексклузивно видео как линейката, превозваща 12-годишния Александър, пристигна в „Пирогов“ и детето е вкарано за преглед....

България2 седмици ago

Ето героите Веско и Милко , не искат 100-те бона

Здравичък е, живичък е, открит е от планински спасители и служители на МВР. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров...

България3 седмици ago

Шефовете вече нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Въпрос: Работодатeлят ми постоянно мe глобява със суми от 20 и 50 лв., защото спорeд нeго „нарушавам трудовата дисциплина”. Има...

България3 седмици ago

Нaчaлник нa бoлницa се преоблякъл кaтo пpocяк, зa дa пpoвepявa кaк paбoти пepcoнaлa – Вижтe кaквo ce cлучилo

Дирeктoрът нa руceнcкaтa бoлницa д-р Ивaн Стoянoв измиcлил интeрeceн нaчин дa прoвeри дaли пoдoпeчнитe му лeкaри cи вършaт cъвecтнo рaбoтaтa....

България3 седмици ago

Aĸo на тази снимка виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин!

Aĸo виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин! Ha cнимĸaтa мaлцинa виждaт Бoг, дpyги oбaчe лecнo ycпявaт дa гo видят....

България3 седмици ago

Шофьорът на автобуса и заповяда да седне-Финалът на историята ще ви накара да ръкопляскате

Бях в 27-ма седмица от бременността и пътувах в автобус до болницата. В момента имах контракции. Шофьорът някак си забеляза,...

България3 седмици ago

Мъж бе убит с изстрел в главата на Женския пазар в София Снимки

Мъж почина, след като беше прострелян в главата на Женския пазар в София днес. Жертвата е издъхнала в линейката на...

България3 седмици ago

Отвратителни и скандални разкрития от граничари, след гибелта на Петър Бъчваров

Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на МВР граничен полицай Петър Бъчваров. Това разкриват пред „Телеграф“...

България3 седмици ago

Екшън: Динко Вълев спипа нелегални афганистанци след убийството на граничаря

Динко Вълев от Ямбол, станал известен преди години като ловец на бежанци, запретна ръкави и отново обяви война на каналджии...

България3 седмици ago

Динко от Ямбол ступа нелегални афганистанци, отмъсти си за смъртта на полицая

Динко Вълев от Ямбол публикува в социалните мрежи „срещата си“ с трима нелегални афганистанци, пристигнали у нас.  Открил ги по улиците...

България1 месец ago

Климатолог: Снегът идва съвсем скоро, камък ще се пука от студ

“Времето е различни от това, което сме имали преди 20-30 години и ние трябва да се съобразяваме с него. Новите...

Advertisement

Trending