Connect with us

България

Млади българи прилагат хитър трик и не връщат кредити

Published

on

Двойки подписват брачни договори, за да се спасяват от дългове, които са натрупали към кредитори. Новата тенденция е засечена от представители на Нотариалната камара у нас.

„Понякога подписват брачни договори и в опит да избягат от кредитори, като се надяват, че по този начин затъналият в дългове съпруг ще се спаси“, разказа Милена Илчева, нотариус от Бургас. Според нея сключването на брачно споразумение не се влияе от възрастта на двойката.

Всички с кредити трябва да знаят това! Ето какво се случва с тях след приемането на еврото

„Правят го и хора с 30 – 40 години брак. Всичко е въпрос на мотивация или някакъв повод. Най-често по този начин постъпват съпрузи с имот или проблем, който искат да разрешат, докато са живи и в добри отношения. По-често това се прави, когато това не е първи брак, заради това, че съпрузите имат различни наследници“, обяснява тя.

По думите й по подобен начин постъпват някои двойки, когато имуществото е придобито със средства на единия съпруг (вкл. и активи от бизнеса му – б.р.) и брачните договори се ползват, за да не се налага да се води съдебно производство за установяване на лично имущество. Най-често брачни договори подписват двойки, имащи повече имоти от последващи бракове.

„Това са по-богати хора, със собствен бизнес. Обикновено недвижимите имоти остават при съпругата, защото мъжете са по-рискови в начинанията си и най-вероятно заради това предпочитат да не притежават недвижимости. Обикновено става дума за хора на възраст 50 – 60 години“, каза Пламенка Халачева, нотариус от Плевен.

Младите най-често избират режим на разделност

Още преди сватбата решават всичко, което придобиват, да е индивидуална собственост на този, който го е придобил със свои средства. Те подписват при нотариуса такава декларация, която след това подписват и пред длъжностното лице по гражданското състояние, пред което сключват брака“, пояснява тя.

„Не бих казала, че жените по-често успяват да убедят половинките си да им оставят имотите. Напротив – по-често мъжете вземат недвижимостите, защото явно са в по-силни позиции“, смята нотариусът от Монтана Валерия Тодорова. „При нас в повечето случаи хората идват с готови договори, подготвени от адвокати, особено когато става дума за имуществени отношения“, поясни тя.

„Хората най-често по този начин делят апартаменти и пари, като такива договори се подписват от млади хора, разполагащи с повече имущество.
Това, което четем по книгите за някакви пикантерии за особени ангажименти и издръжки след развод, в България го няма

Ние сме доста ортодоксални хора“, казва помощник-нотариусът Йордан Еленков.
„В момента повече са такива договори в заварените бракове“, отчита председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев. „Има обаче и нарастваща тенденция от по-младите не толкова за договор преди браковете, колкото за сключване на режим на придобиване на имуществени отношения за в бъдеще. Това става с декларация, например за разделна собственост. Казусите по такъв тип договори са много и са индивидуални“, поясни Анадолиев.

В същото време статистиката показва, че през 2018 г. в Софийския районен съд са образувани 2270 бракоразводни дела, съобщиха за „Монитор“ от институцията. 1355 от тях са дела по взаимно съгласие, при които двамата съпрузи искат да се разделят бързо и без делби като предварително са договорили раздялата си. 915 от образуваните бракораздводни дела през м.г. са по вина, т.е. единият от съпрузите е ищец, а другият – ответник. През 2018 г. са приключили 2305 бракоразводни дела в СРС, цифрата е по-голяма от образуваните заради дела от 2017 г. 1396 са столичаните, които са се развели по взаимно съгласие през 2018 г., съобщиха още от съда.

Според магистрати болшинството от разводите стават все по-цивилизовано и без скандали. От години статистиката показва значително по-голям брой на разделите по взаимно съгласие и дори много от тези по исков ред, т.е. когато единият съпруг подаде молба срещу другия, също приключват със споразумения. Делата за разводи по взаимно съгласие се насрочват веднага и официализирането на раздялата става бързо и евтино.

Изневяра и алкохолизъм-основни причини за развод

Изневярата и алкохолизмът остават най-честите поводи за разрушаване на семействата, коментираха пред „Монитор“ адвокати по бракоразводни дела. Сред другите причини са безпаричието, еднообразното съжителство и домашното насилие. Според психолози пък динамичното ежедневие и борбата за оцеляване често пъти разрушават отношенията между съпрузи и това води до криза в брака, завършваща с развод.

При подаване на молба за развод по взаимно съгласие тя е от името на двамата съпрузи и таксата в съда е 25 лв. След решението на съда за разтрогване на брака, ако няма издръжка, се плащат още 25 лв. Така за 50 лв. съпрузите могат да се разведат по взаимно съгласие и това е причината този начин да е предпочитан.

Разводите в столицата варират около 2200 на година. По взаимно съгласие съпрузите могат да се разделят и за месец, а с искова молба – за 3 до 6 месеца. При късането на брачните окови по взаимно съгласие съпрузите подписват споразумение, в което съобщават какво са се разбрали, и съдът просто го одобрява в едно заседание, в някои случаи в две.
Адвокатският хонорар при делата по исков ред започва от 300 лв. и стига до няколко хиляди в зависимост от сложността и продължителността на процеса. В повечето случаи тарифата на адвоката се движи около 1000 лв.

В съдилищата не се води статистика кой пол по-често подава молба за разтрогване на брака, но практиката на адвокатите е категорична, че инициативата обикновено идва от жените.

Битката е не при раздялата между съпрузите, а при спора за родителските права, коментират съдии и адвокати. Борбата за родителските права е по-ожесточена от раздялата, сочи практиката. Не са единици случаите, когато мъже получават родителски права – има критерии, по които съдът преценява във всеки конкретен случай, имущественото състояние не е от толкова голямо значение, колкото родителският капацитет.

Нови правила за раздели и имущество в ЕС

В началото на февруари 2019 г. в 18 държави – членки на ЕС, сред които и България, влязоха в сила нови правила за имуществото на брачни двойки или регистрирани партньорства на хора от различни страни. Нормата засяга Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция. С новите регламенти се установяват ясни правила при развод или смърт и целта е да се сложи край на успоредните и противоречащи си производства в различни държави от ЕС, свързани например с имущество или с банкови сметки.

Правилата изясняват кой национален съд е компетентен да помогне на двойките при управлението на тяхното имущество или при поделянето му при развод, раздяла или смърт. Разяснява се кое национално право има предимство, ако са приложими правилата на няколко държави. Ще бъде улеснено признаването и изпълнението в една държава от ЕС на съдебно решение по имуществени въпроси, постановено в друга държава от съюза.
Страните от ЕС, които не участват в прилагането на новите правила, могат да се присъединят към тази спогодба по всяко време. Дотогава те ще продължат да прилагат своето национално законодателство към трансгранични случаи, свързани с имуществото на съпрузи и регистрирани партньори.

Източник: „Монитор“.

Continue Reading

България

Шойгу обяви колко още бойци от „Азовстал“ са се предали в плен и какво се е случило на Змийския остров

Published

on

177 цивилни са спасени от завода „Азовстал“ в Мариупол, а близо 2000 националисти се предадоха. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от информационните агенции.

„Блокадата на стоманодобивния завод „Азовстал“ продължава. Цивилни лица, държани там от украински националисти, са евакуирани от завода. Спасени са 177 души, включително 85 жени и 47 деца. На всички е оказана квалифицирана медицинска и психологическа помощ“, посочи той.

Шойгу допълни, че блокираните в завода украински бойци са започнали да се предават. „Досега 1908 души са сложили оръжие. Да припомня, че преди това 1387 морски пехотинци сложиха оръжие“, отбеляза той.

Украинските бойци, които излязоха от разрушения завод „Азовстал“, след като украинските власти им наредиха да се предадат, са изправени пред несигурна съдба.

Някои бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от подкрепяните от Москва сепаратисти. Засега няма информация колко бойци остават все още в подземията на огромния завод.

Украинските власти казват, че не могат да коментират публично съдбата на бойците, тъй като се водят задкулисни преговори за спасяването им.

От своя страна, Русия отрича да се е съгласила на размяна на пленници и заплаши да съди някои от тях за военни престъпления.

Много от защитниците на „Азовстал“ принадлежат към украинско подразделение с крайно десен произход – полка „Азов“, които Москва нарича нацисти, а Киев – национални герои.

Докато Украйна заяви, че се надява да върне войниците при размяна на пленници, руският парламент обсъжда резолюция за забрана на обмена на бойци от полк „Азов“, но засега отложи нейното приемане.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи подробности за авантюристичния опит на ВСУ да превземе Змийския остров, който, както ние знаем, приключи с тотален провал.

„В навечерието на Деня на победата украинските власти предприеха авантюристичен опит за превземане на Змийския остров. Тази съмнителна акция приключи с тотален провал“, каза Шойгу в хода на заседание на военната колегия.

ВС на Русия в хода на боевете в района на Змийския остров са били ликвидирани над 50 военнослужещи от елитните подразделения на ВСУ.

За три денонощия са били ликвидирани 4 самолета и 10 хеликоптера на Въздушните сили на ВСУм, 30 дрона и три катера. „Всичките провокации ще бъдат пресичани по най-суровия начин“, подчерта руският министър на отбраната.

Continue Reading

България

Дениз от „Ергенът“ размаза Виктор: Той не е джентълмен, много ме разочарова, когато… ВИДЕО

Published

on

Дениз Хайрула е сред финалистките в „Ергенът“. По всичко личи, че тя е много харесвана от Виктор и точно заради това стига до финалната тройка. 

Все още не е ясно кое е момичето, което печели сърцето на фитнес инструктора, но Дениз е спрягана за победител от седмици.

В Youtube обаче излезе подкаст с нейно участие, в което тя разказва за разочарованията си след формата. Дениз споделя, че в началото е мислела, че Виктор е изключителен джентълмен, но някои последвали постъпки доста я разочаровали.

„Вече не се шокирам, просто се разочаровам. Честно казано, от Виктор се разочаровах от някакви неща след излизането ни, но на този етап ще го запазя в тайна“, каза тя в подкаста „Вярваш или не“ с DIA.

„Докато бях вътре си мислех, че е много голям джентълмен. Не че не е, но не е във всяко отношение. Има конкретни случки, от които съм си извадила такива изводи. Сега мога да кажа за последното нещо. Гледах някакви видеа в инстаграма му. Това безкрайно много ме разочарова. С момичетата коментирахме, че не е редно да плюеш там, където си целувал и да си измиеш ръцете с някой друг.

За мен, да застанеш и да кажеш: „Аз много съжалявам, не знаех какво се е случило“. Не, знаеш какво се е случило. Ние бяхме на пейката и чухме всичко. То е видимо и за зрителите. Той отиде при полятата дама и я попита какво се е случило. Как така не разбра? Много съм разочарована от това нещо. Аз съм имала друго мнение за него, но за мен това е защото се е излял много голям хейт“, споделя Дениз.

Дали между Дениз и Виктор е имало нещо повече, ще стане ясно съвсем скоро.

Continue Reading

България

От Киев отхвърлиха оферта на Кирил Петков, с която той се хвалеше много

Published

on

България не може да е транспортен хъб за украински стоки. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков по време на изслушване в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, пише Труд бг

Кубраков беше попитан от българския евродепутат Петър Витанов как пристанище Варна може да помогне за възстановяване на веригата на доставки. Кубраков отговори, че засега това е невъзможно, защото черноморският ни порт не е свързан с железопътна линия.

Това е и причината украинският износ да се осъществява главно през румънското пристанище Констанца. От думите му стана ясно също така, че опцията стоки да се транспортират през България изобщо не е дневен ред и Украйна търси транспортни коридори през портовете на прибалтийските държави.

Думите на Кубраков пред евродепутатите са в пълен противовес на казаното преди седмици от премиера Кирил Петков.

След връщането си от Украйна, където отиде с част от коалиционните партньори, той обяви, че Варна ще стане транспортен хъб, а украинците нямат търпение да изнасят през него житото си.

Оказва се обаче, че властта в Киев действа по съвсем други сценарии за възстановяване на доставките, а липсата на инфраструктура не включва България да има някаква роля в тях.

Освен за затруднените доставки украинския министър говори пред евродепутатите и за пораженията, които са нанесени на страната му към днешна дата.

Войната в Украйна продължава вече трети месец, а инфраструктурата на страната е 70% унищожена.

Директните щети за инфраструктурата към днешна дата се изчисляват на 92 милиарда долара. 500 милиарда долара е загубата за цялата икономика.

Разрушени са напълно 7 летища, 1200 моста, 6000 километра пътища. Блокирани са всички пристанища на Черно и Азовско море, както и транспортът през река Днепър.

Евродепутатите се обединиха около мнението, че загубите не само за Украйна, но и за цяла Европа ще са огромни и войната трябва да приключи по най-бързия начин, защото континентът може да бъде застигнат от невиждана криза.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България30 минути ago

Шойгу обяви колко още бойци от „Азовстал“ са се предали в плен и какво се е случило на Змийския остров

177 цивилни са спасени от завода „Азовстал“ в Мариупол, а близо 2000 националисти се предадоха. Това съобщи руският министър на отбраната...

България32 минути ago

Дениз от „Ергенът“ размаза Виктор: Той не е джентълмен, много ме разочарова, когато… ВИДЕО

Дениз Хайрула е сред финалистките в „Ергенът“. По всичко личи, че тя е много харесвана от Виктор и точно заради...

България34 минути ago

От Киев отхвърлиха оферта на Кирил Петков, с която той се хвалеше много

България не може да е транспортен хъб за украински стоки. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков по...

България44 минути ago

Появи се по древен народ от Македонския?! С. Македония къса дипломатически отношения с тях?

Постоянният представител на Русия в ООН попита френския си колега дали знае, че е украинец Постоянният представител на Русия в...

Българияедин час ago

Бербатов най-сетне показа красивата си съпруга и порасналите си дъщери – вижте хубавата Елена и двете ѝ деца на плажа

Един от най-именитите българи, футболната звезда Димитър Бербатов , ревностно пази от хорските погледи най-близките си хора – половинката си...

България3 часа ago

Радев вече е решил – Сваля Киро от власт! Вижте какви ги вършат съветниците му из цяла България

Печално известните съветници на Румен Радев Пламен Узунов, получател на подаръчни комплекти в ресторанти, и Николай Копринков, са хората, които...

България3 часа ago

КОСТАДИНОВ ХВЪРЛИ БОМБА: СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ УПРАВЛЯВАМЕ СТРАНАТА ЗАРАДИ

Лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов заяви във фейсбук, че след няколко месеца партията му ще управлява страната. Повод за...

България3 часа ago

Известна българка закъса на светофар и чу: Овцооо! Тук ли са спира, ма?

Десислава Христозова, известна от предаването „Отблизо с Мира“ по БНТ , както и с книгата си „Тихо! За това не се...

България7 часа ago

Предаваме директно от болницата. Извънредни новини за състоянието на патриарх Неофит

Патриарх Неофит скоро ще започне да ходи, макар и с чужда помощ. Състоянието му е стабилно. Провежда рехабилитация – сяда...

България7 часа ago

Русия се променя завинаги. В ход е преврат срещу президента Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин със сигурност не си е представял, че инвазията в Украйна ще се развие по този начин....

България7 часа ago

Баретите нахлуха в частен дом в Сливен, буквално откриха пещерата на Аладин!

Мащабна специализирана акция с участието на служители от ГДБОП се е провела днес в Сливен. Девет души са задържани, съобщи bTV. При...

България7 часа ago

Забравете за КОВИД 19! Нова Маймуснка шарка връхлетя света. Какво се знае

Все повече случаи на маймунска шарка се регистрират в света. Великобритания, Португалия и Испания съобщиха за такива случаи този месец....

България8 часа ago

Трагедия съсипа абитуриентския сезон. Баловете у нас започнаха да дават жертви

19-годишен абитуриент загина на място, след като се хвърли с колата си в дере. Инцидентът е станал в ранните часове...

България20 часа ago

Лудост: 105% скочи цената на имотите по морето, ето защо

Едностаен апартамент от 34 квадрата, разположен в Слънчев бряг до Дюните, се продава за 24 500 евро. Жилището е напълно...

България20 часа ago

България почерня. Трагедията се случи край град Акула. Почивай в мир, мило дете

Разследват 38-годишна българка, чийто автомобил се вряза в детска градина в Италия. При инцидента в град Акуила загина четиригодишно момче,...

България20 часа ago

На прага на България: Адът буквално се изсипа в Гърция, гледайте на живо! Вече има изчезнали

Силна буря удари Гърция, един човек е в неизвестност. Властите на остров Евия издирват един човек, като в акцията участват...

България23 часа ago

Траур в Сатовча! Неописуема трагедия с 18-г абитуриент тази нощ

Трагедия потресе Сатовчанско днес. Малко преди 11. 30 часа на телефон 112 е получен сигнал за автомобил паднал в дерето...

България23 часа ago

Костадинов хвърли бомба: След няколко месеца ще управляваме страната заради…

Лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов заяви във фейсбук, че след няколко месеца партията му ще управлява страната. Повод за...

България23 часа ago

Corriere della Sera: Ситуацията в Донбас е критична! ВИДЕО

Ситуацията за украинските войници в Донбас се влошава с всяка изминала минута, съобщава от фронта журналистът Нийл Хауер, който е...

България23 часа ago

Румен радев извади тежката артилерия и ги смаза! Скочи на най-голямата сила

В навечерието на посещението на българския държавен глава в Германия, немскоезичното издание на „Дойче веле“ публикува статията „Двете лица на...

Advertisement

Trending