Connect with us

България

Наш голям лекар каза как да се лекуваме от К19 и назова истината за зелените сертификати!

Published

on

Д-р Светлозар Сардовски завършва медицина през 1992 г. в Медицински университет-София. От 1992 до 1996 г. работи в Центъра по спешна медицинска помощ – София. От 1996 г., след конкурс, е назначен за научен сътрудник в сърдечна реанимация на „Пирогов”. От 2003 до 2007 г. е завеждащ на функционален кардиологичен сектор на Секцията по спешни вътрешни болести и кардилогия. През 2007 г. основава Кардиологична клиника в „Пирогов”, като до февруари 2013 г. е и завеждащ на интензивното и кардиологичното отделение

През 2009 г., заедно с д-р Гелев и съдействието на проф. Димитър Раденовски (тогава директор на „Пирогов“) създават Отделението по инвазивна кардиология в същата болница. От март 2013 г. работи като инвазивен кардиолог, част от водещия екип на Kардиологичната клиника в Болница „Токуда“, София. От март 2017 г. работи като инвазивен кардиолог в Болница „Берое“, Стара Загора. От 2018 г. е съдружник в Медицински Център „АРГО МЕДИКА” в София, специализиран основно в областта на сърдечносъдовите и неврологичните заболявания.

Бил е и личен лекар на известния милионер Иван Зографски (бивш собственик на х-л Кемпински-Зографски, София).

Д-р Сардовски има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология, сертификат по ехокардиография – експертно ниво, магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава академична степен „главен асистент“, европейска кардиологична диплома от Европейския борд за сертифициране от 2005 г., а през 2007 г. е избран за Fellow на европейското дружество по кардиология (FESC). Член е на Дружеството на кардиолозите в България, на групата по ехокардиография и на Българското интервенционално дружество по кардиология. Разговаряме с д-р Сардовски за това как най-лесно и успешно да се справим с коронавируса, когато се заразим.

– Д-р Сардовски, какъв е коментарът ви за зелените сертификати?

– Оказва се, че нарастването на заболелите от коронавируса не се влияе от нивото на ваксинация, дори обратно. Потвърждава се, и то от най-високо ниво статистически световни данни, както и от наблюдението ми от личната ми клинична практика, че масово ваксинираните се разболяват, а зеленият сертификат е всъщност, зелен коридор за разпространението на коронавируса.

В действителност, дори е налице леко положителна тенденция, страните с по-висок процент напълно ваксинирано население да имат повече случаи на COVID-19 на 1 милион души. По-специално, Израел с над 60% от населението си напълно ваксинирано, имаше най-много случаи на COVID-19 на 1 милион души през последните 7 дни.

Както Исландия и Португалия, които са с над 75% ваксинирано население, отколкото страни, като Виетнам и Южна Африка, които са с около 10% от населението си напълно ваксинирано. Подобна е асоциацията и за много щати в САЩ. Изглежда също така, няма ясна тенденция за намаляване на случаите на COVID-19 при по-висок процент ваксинирано население.

От първите 5 окръга, които имат най-висок процент напълно ваксинирано население (99,9–84,3%), Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) идентифицира 4 от тях като такива с „високо“ ниво на заразяване. Окръзите Чатахучи (Джорджия), Маккинли (Ню Мексико) и Аресибо (Пуерто Рико) имат над 90% от населението си напълно ваксинирано, като и трите са класифицирани с „високо“ ниво на заразяване. Обратно, от 57-те окръга, които са класифицирани като окръзи с „ниско” ниво на заразяване от CDC, са с напълно ваксинирано население под 20%.

– Какви изводи налагат тези данни?

– Разчитането единствено на ваксинацията, като основна стратегия за смекчаване на COVID-19 и неговите неблагоприятни последици, трябва да се преразгледа, особено като се има предвид вариантът Delta (B.1.617.2) и вероятността от бъдещи варианти.

Явно се налага въвеждане и на други фармакологични и нефармакологични интервенции, наред с увеличаването на процента на ваксинация. Подобна корекция на курса, особено по отношение на политическото поведение, е от първостепенно значение, наред с появяващите се научни доказателства за реалната активност на ваксините.

Например, в доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването в Израел, е съобщено, че ефективността на 2 дози от ваксината BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) срещу предотвратяване на инфекция с COVID-19 е 39%, което е значително по-ниско от декларираната ефикасност от 96%.

Също така, се очертава, че имунитетът, получен от ваксината Pfizer-BioNTech, не е толкова силен, колкото този, придобит след преболедуване от вируса COVID-19. Съобщава се също и за значителен спад в имунитета от РНК-ваксини 6 месеца след имунизацията. Въпреки, че ваксинациите предлагат защита на хората срещу тежка хоспитализация и смърт, CDC отчита увеличение от 0,01 до 9% и 0 до 15,1% (между януари и май 2021 г.) в процента на хоспитализации и смъртни случаи сред напълно ваксинираните.

Бързам да уточня: казаното не означава, че няма полза от ваксините – това са две различни неща. Не съм против ваксините, което не зная защо трудно се разбира от някои хора, но трябва и „още нещо” – поне и малко разум.

-Тоест, зеленият сертификат ограничава или улеснява разпространението на инфекцията? Или просто ограничава правата на преболедувалите?

– Ваксините предпазват само от усложнено протичане и смърт от инфекцията, което наистина е от голямо социално значение, но ваксинираните масово се заразяват, като немалък процент и се разболяват, така че предоставянето им на зелен сертификат не само, че не води до ограничаване на ковид-разпространението, но напротив, даже дава и зелен коридор, улесняващ разпространението му, а и дискриминира най-малкото поне преболедувалите.

Така, че ваксиниране – да, зелен сертификат в сегашния си вид и предназначение – не. Това е истината.

Призовавам МЗ, в лицето на министър д-р Стойчо Кацаров, да вкара количественото определяне на антиковид-антителата, като доказателство за преболедуване в България и съответстващо по значение на зеления европейски сертификат, даващ се след ваксинация и официално преболедуване. Има лаборатории, които използват стандартизирани тестове за това и издават съответен сертификат.

Това не противоречи на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и „няма изрично въведена забрана от ЕС- страните да регламентират и други възможности за вътрешни цели“ – цитат от изказване на омбудсмана Диана Ковачева. Ако това предложение не може да се осъществи, по-добре зеленият сертификат да не се въвежда.

– Какви са аргументите в полза на това предложение?

– Аргументите в полза на предложението са:

1. Въпреки че, наличието на антиковид-антитела само по себе си не е показателно за ефикасността на имунитета, те са доказателство за преболедуване. Тези антитела са същите и при официално, и неофициално преболедували. Тоест, не разграничават официално преболедувалите с положителен ПСР тест от неофициално преболедувалите с отрицателен такъв, обратно на внушението, което иска да ни втълпи зеленият европейски сертификат.

2. Въпреки че, има все още научни дискусии и няма единно становище за това дали естествено придобитият или ваксинационният имунитет е по-ефективен и дълготраен, данните от практиката, особено в страните с висок процент на ваксиниране, показват, че процентът на заболели след ваксиниране е значително по-голям от повторно заболелите, което се потвърждава и от моята немалка практика, както и от други колеги. По темата има предостатъчно публикации също.

3. Има много преболедували без или с незначителни симптоми, които са с положителни антитела и имат имунитет, не по-неефективен от ваксинираните и официално преболедувалите, които имат от същите вируснеутрализиращи антитела, както след ваксинация и допълнително други насочени срещу капсида на вируса.

4. Има немалко хора с отрицателни ПСР тестове (поради фалшива отрицателност), но прекарали ковид със съответно наличие на антитела, доказателство за преболедуване.

5. Има немалко хора с положителни антигенни тестове, прекарали ковид, със съответно наличие на антитела, доказателство за преболедуване.

6. Има и немалко хора, лекувани за ковид, без да имат такъв, но са със зелен сертификат.

7. Масово ваксинираните се заразяват, пренасят заразата, а немалко от тях и се разболяват, което поставя под въпрос предназначението на зеления сертификат, но при всички случаи не може и не трябва да води до ваксинационна дискриминация.

8. Няма убедителни доказателства, че ваксинирането след преболедуване дава значими ползи, а когато не се очакват такива, може да се възползваме от наличните, макар и редки сериозни странични действия (затова се използва оценката на здравните технологии, например изчисляване на съотношение полза/риск). Личното ми мнение е, че ако ще има някаква полза, то тя ще е от нови ваксини, адаптирани спрямо новите мутации.

Всичко изложено дотук, не е срещу ваксинацията и не я отрича

За съжаление, епидемиологията не бе опровергана от ваксинацията, която не можа да изпълни напълно целта си и да доведе до общ имунитет, за да спре разпространението на вируса. В крайна сметка, коронавирусът ще приключи или ще се ограничи значително, след като премине и през ваксинираните. Това обаче не отхвърля ваксинирането поне на високорисковите, тъй като то значително намалява риска от усложнения и смърт, което не е малко.

– Какви са препоръките ви за поведение при ковид – предпазване и лечение?

– Препоръките ми в тази насока, разбира се, са базирани на медицинските доказателства, налични до момента и собствен опит (COVID-19 Home Treatment Guideline).

COVID-19 е инфекциозно заболяване, предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae. Основните клинични прояви включват:

• обща отпадналост

• мускулни болки

• втрисане с повишение на температурата до 38,5 (най-често)

• суха кашлица

• главоболие

• загуба или промяна на чувството за вкус и мирис

• лека хрема

• задух

• диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо, за няколко часа, и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид-19 тези симптоми се развиват постепенно, най-често по описания ред и относително по-бавно – за 1-3 дни, като рядко има фебрилитет над 39 градуса.

Ако има съмнение и за грип в сезона (още не е настъпил) има комбинирани бързи тестове за двата вируса, което е от голямо значение, тъй като за грипа има лечение (оселтамивир), което убива вируса, а за ковид – няма. В тежки случаи пациентите бързо прогресират до остър респираторен дистрес синдром, коагулопатия и полиорганна недостатъчност.

Етилогично лечение срещу вируса няма, но има такова патогенично и симптоматично.

1. Осигуряване на достатъчно питателна лесно смилаема храна – 1-3 цели сезонни плода (не фрешове). Например: цитрусов плод (лимон), плюс една ябълка, нар, банан. Следене на водния баланс с достатъчно течности – под формата на поне ½ литър от чайове с доказан антимикробен ефект – мента, бъз, джинджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед.

Препоръка: преценката на количеството течности е според цвета на урината, който трябва да е по-светъл, до сламено жълт и не трябва да става по-тъмен, което се случва при обезводняване.

Наблюдение за алармиращите жизнени показатели.

• Ако имате гадене и повръщане – деган по 2-3 пъти по 1 таблетка, 1 час преди хранене. Има и свещички, ако повръщате хапчето или инжекционна форма.

• Ако не можете да поемате храна, може да се опита готова течна храна от рода на фрезубин, съдържаща белтък, мазнини и захари – 200 ккал (трябват поне 5 на ден, ако не се храните въобще или 2-3 към храната, ако поемате такава, но недостатъчно).

• Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания: ентерол, 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрият пробиотик) – кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи срещу обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

2. Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става по преценка. Аз не препоръчвам рутинно да се използват. При непоносим фебрилитет над 38,5 градуса или главоболие, може да се прилагат антипиретици: парацетамол, аналгин, ибуброфен и т.н. – перорално или мускулно приложение.

3. Дихателната гимнастика е изключително важна за подобряване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване. Поне сутрин и вечер, за 10-20 минути, но колкото повече, толкова по-добре. Заставате в колянно-лакътно положение, с глава надолу и дупето нагоре, така че наклонът на гърба да е надолу и започвате по-дълбоко дишане с гръдния кош и покашляне (кашлицата се увеличава и сама). А, ако има и някой да ви потупва по гърба за 2-3 минути, това ще помогне за дренирането на белия дроб. Също така, когато лежите, се въртете по-често на различни страни, включително и по корем.

4. Елементарна гимнастика за раздвижване на основните мускулни групи и ходене (в дома).

Източник: Здравето 

https://realniistorii.com/

Continue Reading

България

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Published

on

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но въобще, ама въобще не изглежда на толкова. Даже може да се каже, че като едно цвете процъфтява и става по-красива.

Визията и е зашеметяваща. Тя е живото доказателство, че годните не са проблем и всяка жена може да изглежда добре, ако има достатъчно желание и положи нужните усилия.

Българските зрители познават госпожа Чехре много добре. Тя беше в ролята на майката на султан Сюлейман в популярния сериал Великолепният век. Той беше голям хит сред българските зрители.

Всъщност тя може да се опише като първата истинска модна икона и звезда в Турция. Едва на 15 години печели конкурса за красота Мис Турция. Това отваря широко портите на славата за нея.

Днес много турски жени и подражават. По време на снимките на гореспоменатия сериал, тя е на 68 години. Още тогава всички ахват пред въшния и вид. И на 76 години това продължава да е така.

Тя е и много съвременен човек. Ползва умело социалните мрежи, където редовно качва снимки и видеа. Наскоро публикува снимка от събитие, на което е била. Именно от нея разбираме, че тя все още изглежда зашеметяващо.

Не мисля, че ако някой не знае възрастта ѝ, би предположил, че тя е на 76. Бих и дала поне 20-30 години по-малко.

Continue Reading

България

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Published

on

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина само една седмица преди да навърши 70 години на 1 февруари.

Грандът Порто обяви новината за кончината на клубната си легенда, но не посочи причината за смъртта на знаменития централен защитник.

Лима Перейра започва кариерата си във Варзим през 1971 г. и през сезон 1975/76 с клуба печели промоция за португалския футболен елит. През 1978 г. прави трансфер в Порто, където остава в продължение на 11 години. На 37 години напуска, за да приключи с футбола като играч на Мая през 1991 г. След края на кариерата се завръща в Порто, за да работи за школата.

Като играч на „драконите“ печели пет шампионски титли, два пъти триумфира с националната купа и четири пъти взима Суперкупата на Португалия. През 1987 г. със „синьо-белите“ печели КЕШ, Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа.

През 1984 г. играе финал за КНК, но Порто отстъпва на Ювентус с 1:2. Само месец по-късно с националния отбор на Португалия достига до полуфиналите на европейското първенство във Франция, като в битката за място на финала „петлите“ печелят след продължения. Лима Перейра има общо 20 мача за „мореплавателите“, като четири от тях са изиграни именно на Евро`84.

Continue Reading

България

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

Published

on

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво не са необходими”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова.

По думите й благодарение на модела на Министерство на здравеопазването (МЗ) за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал.

„Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категоричен е министърът. Като проблемни области тя посочи София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора. И припомни, че мерките се взимат на областно ниво.

Мерки на национално ниво с масово затваряне на училища не са необходими, посочи тя и добави, че благодарение на новия модел на правителството, с който се управлява кризата, се отчита заболеваемостта не само сред децата, но и сред медиците.

Според нея е важно как протича вирусът, как се лекува заболяването, как се натоварва системата и броя на спешните повиквания. Това са повече от 10-15 фактора, посочи Сербезова.

„Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение за малките ученици. Към настоящия етап се запазва присъствения учебен процес. Ваканцията, която обяви министърът на образованието акад. Николай Денков, ще даде възможност за почивка без това да повлияе негативно на учебния процес“, обясни здравният министър проф. Сербезова.

Тя апелира да се увеличи ваксинационния обхват. „Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните отделения, в повечето случаи не са ваксинирани“, каза още министърът на здравеопазването.

Според нея е логично като се повиши ваксинационният обхват да се мисли в посока облекчаване на мерките. И припомни, че 24 държави в ЕС се използват т.нар. зелени сертификати за обекти с обществено предназначение и 100% за пътуване.

На този етап няма да отпадне сертификатът за антитела, припомни още тя.

Във връзка със зеления сертификат и неговото отпадане при 60%, Сербезова заяви, че в 24 държави от ЕС, се използват така наречените зелени сертификати. Зеленият сертификат не е българска иновация, а много от държавите го използват като средства за движение и обществено предназначение, изтъкна здравният министър.

С темповете на ваксинация, с които се ваксинираме е трудно да се каже кога ще стигнем 60% ваксинация, призна Сербезова. От 1 февруари при пълен ваксинационен курс, зеленият сертификат ще важи 270 дни. Няма по-голям стимул за ваксинация да се съхрани животът на хората, които обичаш, подчерта Сербезова.

Над 90% от хората, които стигат до интензивно лечение не са ваксинирани.  По отношение на смененото ръководство на болница „Лозенец“, проф. Сербезова уточни, че към настоящия момент не би искала да изнася данни дали има или няма злоупотреби в болничното заведение.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България16 минути ago

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но...

България7 часа ago

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина...

България7 часа ago

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100...

България7 часа ago

Борисов се появи извънредно и хвърли в паника България

Кадър ГЕРБ Българи, когато се усетите какво ви готвят, ще бъде твърдо късно. Това заяви на извънредна пресконференция Бойко Борисов....

България7 часа ago

Търси се спешно кръв за 17-годишно момиче

Снимка: Петел, архив Спешно се търсят кръводарители за17-годишно момиче, което е било блъснато снощи в София, съобщава сайтът „Втори фронт“....

България7 часа ago

Валери Найденов: България без НАТО е със свалени гащи

кадър БНТ България не може да съществува без да е част от някакъв съюз за колективна защита. Русия ни изхвърли...

Made in BG7 часа ago

Преходът в очите на 74-годишна баба: Ядяхме по три пъти на ден, при Костов по два пъти, сега се храня веднъж, но бавно

БАБА МАРИЙКА Тя е на 74 години и е от едно малко градче край Дунава: – Много ги мразех комунистите!...

България23 часа ago

Мажа филиите с кайма и заливам с яйца – след половин час на фурна всичко живо мълчи и дъвче доволно

Обичам да готвя, но понякога ми омръзва. Така че, когато ме мързи да стоя до печката, но все пак трябва...

България23 часа ago

Д-р Кехайов: СЗО е против сертификатите, ще се извини ли някой на Мангъров и Чорбанов

Повече от редно е цялото ръководство на МЗ плюс доц. Кунчев да си подадат оставките веднага. СЗО се обяви вчера...

Българияедин ден ago

Асен Василев с лоши новини за чаканите милиарди от ЕС

Забавяне и през 2022 година на очакваните милиарди от ЕС по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и...

Made in BGедин ден ago

Историята на една силна жена: Ирина от Бургас се грижи сама за трите си деца и 250 бивола

Докато разказва за съдбата си и колко щастлива е била със своя съпруг, с когото е заживяла от ученичка, само...

Българияедин ден ago

Чудо! 42-годишната жена Ана роди петзнаци след 18 години борба с безплодие

След дълга борба с безплодието нигерийската двойка Учена и Джеймс Окигбо станали щастливи родители на три момчета и две момичета,...

Българияедин ден ago

Светкавичен отговор след ултиматума на Русия: Нидерландия праща изтребители F-35 да пазят България

Кадър НАТО България получава светкавична подкрепа от страни членки на НАТО след руския ултиматум. Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат...

България2 дни ago

Извънредно! България не приема Ултиматуми от когото и да е!

Кадър Булфото и ТАСС Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна...

България2 дни ago

Примката около врата на Мангъров се затяга, влиза ли в затвора? Погнаха го и от…

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на Нова телевизия...

България2 дни ago

Важни новини от НОИ за ваксинираните пенсионери и добавката от 75 лв.

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията...

България2 дни ago

Проф. Рачев ни смая с прогноза за още „ледени дни“ и температура -17 градуса, ето къде

Студено, хубаво, здраво време. Ледени дни до вторник, дори и до сряда. След това до края на месеца ще е...

България2 дни ago

Неописуем ужас: Влак прегази мъж и жена край Горна Оряховица! Режат ламарини, за да вадят телата СНИМКИ

Двама души са загинали след като влак е връхлетял върху лек автомобил на железопътен прелез. Кървавият инцидент станал около 9...

България2 дни ago

Мъж застреля медицинска сестра

Пиксабей Медицинска сестра бе убита днес на работното ѝ място в Истанбул, а нападателят е успял да избяга, предаде турската телевизия...

България2 дни ago

Екшън на касата в Билла с депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“

Кадър Булфото и ФБ Покрай депутатите от Възраждане винаги емоциите врят и кипят и никога не е скучно. Адв. Елена Гунчева е депутат...

Advertisement

Trending