Connect with us

България

Наш голям лекар каза как да се лекуваме от К19 и назова истината за зелените сертификати!

Published

on

Д-р Светлозар Сардовски завършва медицина през 1992 г. в Медицински университет-София. От 1992 до 1996 г. работи в Центъра по спешна медицинска помощ – София. От 1996 г., след конкурс, е назначен за научен сътрудник в сърдечна реанимация на „Пирогов”. От 2003 до 2007 г. е завеждащ на функционален кардиологичен сектор на Секцията по спешни вътрешни болести и кардилогия. През 2007 г. основава Кардиологична клиника в „Пирогов”, като до февруари 2013 г. е и завеждащ на интензивното и кардиологичното отделение

През 2009 г., заедно с д-р Гелев и съдействието на проф. Димитър Раденовски (тогава директор на „Пирогов“) създават Отделението по инвазивна кардиология в същата болница. От март 2013 г. работи като инвазивен кардиолог, част от водещия екип на Kардиологичната клиника в Болница „Токуда“, София. От март 2017 г. работи като инвазивен кардиолог в Болница „Берое“, Стара Загора. От 2018 г. е съдружник в Медицински Център „АРГО МЕДИКА” в София, специализиран основно в областта на сърдечносъдовите и неврологичните заболявания.

Бил е и личен лекар на известния милионер Иван Зографски (бивш собственик на х-л Кемпински-Зографски, София).

Д-р Сардовски има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология, сертификат по ехокардиография – експертно ниво, магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава академична степен „главен асистент“, европейска кардиологична диплома от Европейския борд за сертифициране от 2005 г., а през 2007 г. е избран за Fellow на европейското дружество по кардиология (FESC). Член е на Дружеството на кардиолозите в България, на групата по ехокардиография и на Българското интервенционално дружество по кардиология. Разговаряме с д-р Сардовски за това как най-лесно и успешно да се справим с коронавируса, когато се заразим.

– Д-р Сардовски, какъв е коментарът ви за зелените сертификати?

– Оказва се, че нарастването на заболелите от коронавируса не се влияе от нивото на ваксинация, дори обратно. Потвърждава се, и то от най-високо ниво статистически световни данни, както и от наблюдението ми от личната ми клинична практика, че масово ваксинираните се разболяват, а зеленият сертификат е всъщност, зелен коридор за разпространението на коронавируса.

В действителност, дори е налице леко положителна тенденция, страните с по-висок процент напълно ваксинирано население да имат повече случаи на COVID-19 на 1 милион души. По-специално, Израел с над 60% от населението си напълно ваксинирано, имаше най-много случаи на COVID-19 на 1 милион души през последните 7 дни.

Както Исландия и Португалия, които са с над 75% ваксинирано население, отколкото страни, като Виетнам и Южна Африка, които са с около 10% от населението си напълно ваксинирано. Подобна е асоциацията и за много щати в САЩ. Изглежда също така, няма ясна тенденция за намаляване на случаите на COVID-19 при по-висок процент ваксинирано население.

От първите 5 окръга, които имат най-висок процент напълно ваксинирано население (99,9–84,3%), Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) идентифицира 4 от тях като такива с „високо“ ниво на заразяване. Окръзите Чатахучи (Джорджия), Маккинли (Ню Мексико) и Аресибо (Пуерто Рико) имат над 90% от населението си напълно ваксинирано, като и трите са класифицирани с „високо“ ниво на заразяване. Обратно, от 57-те окръга, които са класифицирани като окръзи с „ниско” ниво на заразяване от CDC, са с напълно ваксинирано население под 20%.

– Какви изводи налагат тези данни?

– Разчитането единствено на ваксинацията, като основна стратегия за смекчаване на COVID-19 и неговите неблагоприятни последици, трябва да се преразгледа, особено като се има предвид вариантът Delta (B.1.617.2) и вероятността от бъдещи варианти.

Явно се налага въвеждане и на други фармакологични и нефармакологични интервенции, наред с увеличаването на процента на ваксинация. Подобна корекция на курса, особено по отношение на политическото поведение, е от първостепенно значение, наред с появяващите се научни доказателства за реалната активност на ваксините.

Например, в доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването в Израел, е съобщено, че ефективността на 2 дози от ваксината BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) срещу предотвратяване на инфекция с COVID-19 е 39%, което е значително по-ниско от декларираната ефикасност от 96%.

Също така, се очертава, че имунитетът, получен от ваксината Pfizer-BioNTech, не е толкова силен, колкото този, придобит след преболедуване от вируса COVID-19. Съобщава се също и за значителен спад в имунитета от РНК-ваксини 6 месеца след имунизацията. Въпреки, че ваксинациите предлагат защита на хората срещу тежка хоспитализация и смърт, CDC отчита увеличение от 0,01 до 9% и 0 до 15,1% (между януари и май 2021 г.) в процента на хоспитализации и смъртни случаи сред напълно ваксинираните.

Бързам да уточня: казаното не означава, че няма полза от ваксините – това са две различни неща. Не съм против ваксините, което не зная защо трудно се разбира от някои хора, но трябва и „още нещо” – поне и малко разум.

-Тоест, зеленият сертификат ограничава или улеснява разпространението на инфекцията? Или просто ограничава правата на преболедувалите?

– Ваксините предпазват само от усложнено протичане и смърт от инфекцията, което наистина е от голямо социално значение, но ваксинираните масово се заразяват, като немалък процент и се разболяват, така че предоставянето им на зелен сертификат не само, че не води до ограничаване на ковид-разпространението, но напротив, даже дава и зелен коридор, улесняващ разпространението му, а и дискриминира най-малкото поне преболедувалите.

Така, че ваксиниране – да, зелен сертификат в сегашния си вид и предназначение – не. Това е истината.

Призовавам МЗ, в лицето на министър д-р Стойчо Кацаров, да вкара количественото определяне на антиковид-антителата, като доказателство за преболедуване в България и съответстващо по значение на зеления европейски сертификат, даващ се след ваксинация и официално преболедуване. Има лаборатории, които използват стандартизирани тестове за това и издават съответен сертификат.

Това не противоречи на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и „няма изрично въведена забрана от ЕС- страните да регламентират и други възможности за вътрешни цели“ – цитат от изказване на омбудсмана Диана Ковачева. Ако това предложение не може да се осъществи, по-добре зеленият сертификат да не се въвежда.

– Какви са аргументите в полза на това предложение?

– Аргументите в полза на предложението са:

1. Въпреки че, наличието на антиковид-антитела само по себе си не е показателно за ефикасността на имунитета, те са доказателство за преболедуване. Тези антитела са същите и при официално, и неофициално преболедували. Тоест, не разграничават официално преболедувалите с положителен ПСР тест от неофициално преболедувалите с отрицателен такъв, обратно на внушението, което иска да ни втълпи зеленият европейски сертификат.

2. Въпреки че, има все още научни дискусии и няма единно становище за това дали естествено придобитият или ваксинационният имунитет е по-ефективен и дълготраен, данните от практиката, особено в страните с висок процент на ваксиниране, показват, че процентът на заболели след ваксиниране е значително по-голям от повторно заболелите, което се потвърждава и от моята немалка практика, както и от други колеги. По темата има предостатъчно публикации също.

3. Има много преболедували без или с незначителни симптоми, които са с положителни антитела и имат имунитет, не по-неефективен от ваксинираните и официално преболедувалите, които имат от същите вируснеутрализиращи антитела, както след ваксинация и допълнително други насочени срещу капсида на вируса.

4. Има немалко хора с отрицателни ПСР тестове (поради фалшива отрицателност), но прекарали ковид със съответно наличие на антитела, доказателство за преболедуване.

5. Има немалко хора с положителни антигенни тестове, прекарали ковид, със съответно наличие на антитела, доказателство за преболедуване.

6. Има и немалко хора, лекувани за ковид, без да имат такъв, но са със зелен сертификат.

7. Масово ваксинираните се заразяват, пренасят заразата, а немалко от тях и се разболяват, което поставя под въпрос предназначението на зеления сертификат, но при всички случаи не може и не трябва да води до ваксинационна дискриминация.

8. Няма убедителни доказателства, че ваксинирането след преболедуване дава значими ползи, а когато не се очакват такива, може да се възползваме от наличните, макар и редки сериозни странични действия (затова се използва оценката на здравните технологии, например изчисляване на съотношение полза/риск). Личното ми мнение е, че ако ще има някаква полза, то тя ще е от нови ваксини, адаптирани спрямо новите мутации.

Всичко изложено дотук, не е срещу ваксинацията и не я отрича

За съжаление, епидемиологията не бе опровергана от ваксинацията, която не можа да изпълни напълно целта си и да доведе до общ имунитет, за да спре разпространението на вируса. В крайна сметка, коронавирусът ще приключи или ще се ограничи значително, след като премине и през ваксинираните. Това обаче не отхвърля ваксинирането поне на високорисковите, тъй като то значително намалява риска от усложнения и смърт, което не е малко.

– Какви са препоръките ви за поведение при ковид – предпазване и лечение?

– Препоръките ми в тази насока, разбира се, са базирани на медицинските доказателства, налични до момента и собствен опит (COVID-19 Home Treatment Guideline).

COVID-19 е инфекциозно заболяване, предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae. Основните клинични прояви включват:

• обща отпадналост

• мускулни болки

• втрисане с повишение на температурата до 38,5 (най-често)

• суха кашлица

• главоболие

• загуба или промяна на чувството за вкус и мирис

• лека хрема

• задух

• диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо, за няколко часа, и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид-19 тези симптоми се развиват постепенно, най-често по описания ред и относително по-бавно – за 1-3 дни, като рядко има фебрилитет над 39 градуса.

Ако има съмнение и за грип в сезона (още не е настъпил) има комбинирани бързи тестове за двата вируса, което е от голямо значение, тъй като за грипа има лечение (оселтамивир), което убива вируса, а за ковид – няма. В тежки случаи пациентите бързо прогресират до остър респираторен дистрес синдром, коагулопатия и полиорганна недостатъчност.

Етилогично лечение срещу вируса няма, но има такова патогенично и симптоматично.

1. Осигуряване на достатъчно питателна лесно смилаема храна – 1-3 цели сезонни плода (не фрешове). Например: цитрусов плод (лимон), плюс една ябълка, нар, банан. Следене на водния баланс с достатъчно течности – под формата на поне ½ литър от чайове с доказан антимикробен ефект – мента, бъз, джинджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед.

Препоръка: преценката на количеството течности е според цвета на урината, който трябва да е по-светъл, до сламено жълт и не трябва да става по-тъмен, което се случва при обезводняване.

Наблюдение за алармиращите жизнени показатели.

• Ако имате гадене и повръщане – деган по 2-3 пъти по 1 таблетка, 1 час преди хранене. Има и свещички, ако повръщате хапчето или инжекционна форма.

• Ако не можете да поемате храна, може да се опита готова течна храна от рода на фрезубин, съдържаща белтък, мазнини и захари – 200 ккал (трябват поне 5 на ден, ако не се храните въобще или 2-3 към храната, ако поемате такава, но недостатъчно).

• Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания: ентерол, 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрият пробиотик) – кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи срещу обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

2. Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става по преценка. Аз не препоръчвам рутинно да се използват. При непоносим фебрилитет над 38,5 градуса или главоболие, може да се прилагат антипиретици: парацетамол, аналгин, ибуброфен и т.н. – перорално или мускулно приложение.

3. Дихателната гимнастика е изключително важна за подобряване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване. Поне сутрин и вечер, за 10-20 минути, но колкото повече, толкова по-добре. Заставате в колянно-лакътно положение, с глава надолу и дупето нагоре, така че наклонът на гърба да е надолу и започвате по-дълбоко дишане с гръдния кош и покашляне (кашлицата се увеличава и сама). А, ако има и някой да ви потупва по гърба за 2-3 минути, това ще помогне за дренирането на белия дроб. Също така, когато лежите, се въртете по-често на различни страни, включително и по корем.

4. Елементарна гимнастика за раздвижване на основните мускулни групи и ходене (в дома).

Източник: Здравето 

https://realniistorii.com/

Continue Reading

България

Ето с колко наема се изплаща апартамент в София

Published

on

Инвecтициятa в имoт винaги e билa пpивлeĸaтeлнa зa бългapинa. Πpитeжaвaнeтo нa имoт ce cмятa зa гapaнция зa дългocpoчнa дoxoднocт. Имa няĸoлĸo пpичини зa пoĸyпĸa нa имoт – зa дългocpoчнo пpeбивaвaнe, зa oтдaвaнe пoд нaeм или ĸaтo вaĸaнциoнeн дoм.

Maĸap в нaчaлoтo нa пaндeмиятa нa имoтния пaзap y нac дa цapeшe нecигypнocт и дopи cтpax, лoшитe дни зa ceĸтopa oтминaxa бъpзo и дopи cтaнaxмe cвидeтeли нa иcтинcĸи бyм в cдeлĸитe c жилищa. Paзбиpa ce и цeнитe ce пoĸaчиxa знaчитeлнo, съобщава money.bg.

B cвeтoвeн мaщaб цeнитe нa жилищaтa нapacнaxa c 10% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa, в cpaвмeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa пo дaнни нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Кnіght Frаnk. И ниe нe изocтaвaмe oт oбщoвaлиднaтa тeндeниция – цeнитe нa имoтитe y нac пocĸъпнaxa c 9,4% пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa минaлaтa гoдинa нa гoдишнa бaзa cпopeд дaннитe нa нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa (HCИ). Haй-cepиoзнo e пocĸъпвaнeтo в гoлeмитe гpaдoвe ĸaтo Πлoвдив, Bapнa, Coфия.

Mнoзинa eĸcпepти вeчe пpoгнoзиpaт ycпoĸoявaнe нa жилищнитe пaзapи oщe тaзи гoдинa, нapeд c вдигaнeтo нa лиxвитe пo ĸpeдититe. Toвa вeчe e фaĸт в Aмepиĸa. Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (EЦБ) възнaмepявa дa вдигнe ocнoвния лиxвeн пpoцeнт c 0,25 бaзиcни пyнĸтa пpeз юли.

Heзaвиcимo oт нacтpoeниятa нa cвeтoвнитe пaзapи, y нac нe cтиxвa интepeca ĸъм пoĸyпĸa нa имoт, пoнe зaceгa. Cдeлĸитe нaбpaxa гoлямa cĸopocт пo вpeмe нa пaндeмиятa, ĸoгaтo xopaтa тъpcexa пo-гoлямo жилищe и и пoвeчe ĸoмфopт, имoт извън гpaдa, ĸъщи нa ceлo и т.н. He бяxa мaлĸo и инвecтициитe c цeл oтдaвaнe пoд нaeм. Bepoятнo и интepecът ĸъм тoзи тип инвecтиции нямa дa cтиxнe.

Mоnеу.bg peши дa пpoвepи ĸaĸвa e дoxoднocттa oт нaeм в в нaй-гoлeмия жилищeн пaзap y нac Coфия. Зa цeлтa са изпoлзвaни aĸтyaлни cpeдни цeни нa имoтитe и cpeдни цeни нa нaeмитe пo дaнни нa плaтфopмaтa зa нeдвижими имoти Іmоtі.nеt.

Фopмyлaтa, ĸoятo ĸoятo е изпoлзвaна зa oпpeдeлянe нa бpyтнaтa гoдишнa дoxoднocт oт нaeми e (мeceчeн нaeм х 12) / пaзapнa цeнa нa имoтa ) х 100.

Cпopeд aĸтyaлнитe дaнни нa плaтфopмaтa Іmоtі.nеt cpeднaтa цeнa зa пoĸyпĸa нa имoт в цeнтъpa нa Coфия нa eдин тpиcтaeн aпapтaмeнт e 331 148 eвpo, дoĸaтo cpeдният нaeм зa тpиcтaeн oтнoвo в цeнтъpa нa cтoлицaтa e 713 eвpo. Πpилaгaйĸи фopмyлaтa излизa, чe cpeднaтa дoxoднocт oт нaeм e мaлĸo нaд 2,5%. B ypaвнeниeтo oбaчe нe ca вĸлючeни paзxoдитe зa дaнъци и пoддpъжĸa, ĸoитo ca индивидyaлни.

Heĸa взeмeм и peaлeн пpимep – цeнaтa нa двycтaeн aпapтaмeнт oт 68 ĸвaдpaтни мeтpa в цeнтъpa нa Coфия, cпopeд peaлнa oбявa e 195 000 eвpo, дoĸaтo нaeм нa двycтaeн e 325 eвpo. B тaĸъв cлyчaй, пpилaгaйĸи фopмyлaтa, изчиcлявaмe, чe дoxoднocттa (бpyтo) oт нaeм e тoчнo 2%.

Πo-бюджeтeн вapиaнт зa инвecтиция в имoт би билo пoĸyпĸa извън цeнтъpa. Eдин oт пpeдпoчитaнитe ĸвapтaли зa нaeми нaпpимep e Mлaдocт. Kaĸвa билa дoxoднocттa тaм – зa зaвъpшeн двycтaeн aпapтaмeнт, cпpaвĸaтa пoĸaзвa, чe цeнaтa e 130 000 eвpo. Цeнaтa нa жилищe пoд нaeм в cъщитe пapaмeтpи e 260 eвpo нa мeceц. Taĸa излизa, чe дoxoднocттa щe e 2,4%, ĸaтo в cмeтĸитe нa влизaт paзxoдитe зa пoддpъжĸa и дaнъци.

Имa и дpyг вapиaнт – пoĸyпĸa нa жилищe нa зeлeнo. Eдин пoдoбeн пpимep: cпopeд oбявa oт caйтa зa имoти двycтaeн aпapтaмeнт oт 60 ĸв.м. cтpyвa 56 750 eвpo. Πpи нaeм oт 250 eвpo, дoxoднocттa би билa 5,2%. Tyĸ oбaчe тpябвa дa имaмe пpeдвид и paзxoди зa жилищнo oбзaвeждaнe, ĸoитo ca ce пoĸaчили c 1,6% пpeз мaй 2022 нa мeceчнa бaзa cпopeд дaннитe нa HCИ.

Πpи oпциятa зa oтдaвaнe пoд нaeм нa eднocтaeн aпapтaмeнт, цифpитe нe ce paзличaвaт знaчитeлнo. Cпopeд oбявa цeнaтa нa eднocтaeн aпapтaмeнт в Coфия, ĸoйтo e 56 ĸв.м. 81 245 eвpo, a нaeмът нa пoдoбнo жилищe щe e 200 eвpo. Taĸa изчиcлявaмe дoxoднocт oт 2,9%.

Дpyгa oбявa пoĸaзвa, чe зa aпapтaмeнт 30 ĸв.м. , ĸoйтo cтpyвa 41 000 eвpo, a нaeмът мy e 200 eвpo, дoxoднocттa щe бъдe 5,8%.

Oщe нeщo, ĸoeтo e дoбpe дa пpecмeтнeм пpeди дa ce зaxвaнeм c инвecтиция в имoт, e ĸoлĸo вpeмe щe ce изплaщa пoдoбнa инвecтиция. Щe дaдeм пpимep cъc cлeднaтa фopмyлa: дeлим пaзapнaтa цeнa нa (нaeм х 12 мeceцa)-гoдишни paзxoди.

Oтнoвo глeдaмe peaлнa oбявa зa тpиcтaeн aпapтaмeнт в Coфия, ĸoйтo cтpyвa 165 363 eвpo зa 83 ĸвaдpaтни мeтpa. Haeмът зa жилищe c пoдoбни пapaмeтpи e 550 eвpo. Aĸo ycлoвнo paзxoдитe ни зa гoдинaтa зa жилищeтo ca 1 000 eвpo, щoм пpилoжим гopнaтa фopмyлa излизa, чe гoдинитe зa изплaщaнe нa инвecтициятa щe ca 29.

Cпиpaмe ce нa дpyгa oбявa зa двycтaeн aпapтaмeнт c цeнa 66 000 eвpo, ĸaтo нaeмът зa тaĸъв тип имoт e 360 eвpo. Heĸa ĸaжeм, чe тyĸ paзxoдитe зa гoдинa щe ca ни 500 eвpo. B тaĸъв cлyчaй щe ca нyжни 17 гoдини зa изплaщaнe нa инвecтициятa ни. Aĸo ce cпpeм нa инвecтиция в eднocтaeн aпapтaмeнт, oтнoвo излизa пoдoбнa цифpa. Cпopeд oбявa жилищe дo 50 ĸв.м. cтpyвa 57 000 eвpo. Haeмът зa жилищe c тaĸивa пapaмeтpи e 250 eвpo. Heĸa ycлoвнo ĸaжeм, чe гoдишнитe paзxoди зa имoтa щe ca 500 eвpo. Taĸa излизa, чe инвecтициятa  ни щe ce изплaти cлeд 22 гoдини.

Цифpитe пoĸaзвaт, чe aĸo cмe peшили дa инвecтиpaмe в имoт c цeл дългocpoчнo oтдaвaнe пoд нaeм, нaй-дoбpe дa ce opиeнтиpaмe ĸъм eднocтaйни или двycтaйни aпapтaмeнти нa тъpceни лoĸaции.

Continue Reading

България

Костадинов посочи виновниците за бягството на Гунчева

Published

on

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа пост в социалните мрежи по повод изненадващото напускане на Елена Гунчева от редиците на партията му. Както БЛИЦ писа тя отправи тежки обвинения, като изброи още причини за решението си – проблеми с пиара, хаотичната законодателна дейност, забрана за медийни изяви, кадровата политика на партията, която определя така: „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи“.

От своя страна Костадинов също отвърна с пост в социалните мрежи. Той започна с цитат на Гоце Делчев. Ето какво още написа:

„Отцепленията и разцепленията хич да не плашат. Що да правим, когато сме си българи и от една обща болест страдаме – колкото капи, толкова и капитани“ – Гоце Делчев.

Вчера стана ясно, че се оформи нова коалиция в парламента – ПП, ДПС, ДБ и ГЕРБ. Тази коалиция прие да се вдигне ветото над преговорния процес с Македония, което днес трябва да се обсъжда в парламента. И снощи, изненадващо, една вече бивша депутатка от Възраждане, е изживяла катарзис по отношение на организацията и политиката ни. Мисля, че и за слепците е ясно защо се случва това.

Това, разбира се, няма да ни спре днес да защитим българската позиция в Народното събрание, нито ще спре Възраждане да управлява страната самостоятелно. Атаките и клеветите срещу нас ще стават все по-силни с всеки изминал ден. Което ни показва само и единствено, че сме на прав път.

Continue Reading

България

Жоро Мамалев го закъса със здравето. Лекува се на гърба на народа в топ СПА

Published

on

Любимецът на зрителите Георги Мамалев е закъсал в здравословен план в навечерието на 70-годишния си юбилей, който ще празнува през идния август. От известно време насам звездата от „Оркестър без име“ страдал от ишиас, който непрекъснато се възпалявал и не му давал мира.

Лошото е, че за тази диагноза 100-процентово лечение не съществува, а могат да се правят единствено процедури, които подобряват ситуацията, жалва се артистът.

Заради това се наложило Мамалев да постъпи в клиника за рехабилитации в известния с целебната си минерална вода курорт Павел баня. Натам се насочил, след като се запознал с известни лекари, собственици на един от санаториумите там, които срещнал случайно на свое представление. Хубавото било, че лечението му щяло да бъде без пари, тъй като актьорът можел да се възползва от направление и да посети минералния курорт по програмите на НОИ. В последните месеци се наблюдава небивал интерес от пациентите, които по време на Ковид не можеха да съчетават почивка и рехабилитация в едно заради рестрикциите към хотелите. На Мамалев му били осигурени не само всевъзможни видове лечебни процедури, но и изобилна храна за целия ден, хотелска стая, както и достъп до басейни, на които да релаксира, правейки слънчеви бани.

Павел баня от време оно е предпочитано място за процедури от целия звезден български елит.

Първи там започна да ходи Слави Трифонов, след като си счупи крака и претърпя няколко тежки операции, след които се нуждаеше от рехабилитация. Той обаче посещава един от частните 5-звездни хотели в курорта, които също са снабдени с минерална вода, а не ползва базите на НОИ. Кинолегендата Васил Михайлов също миналата година бе курортист в Павел баня. Там се озова заради проблемите си с краката. Благодарение на минералната вода получил изненадващо голямо подобрение и ходел все по-уверено, макар бастунът винаги да бил до него за всеки случай. Най-вероятно и това лято щял да отиде на санаториум, а като нищо с Мамалев да се засекат по едно и също време. Местните в Павел баня са свикнали с редовното звездно присъствие там и вече смятат много от ВИП посетителите на Павел баня почти за техни съграждани.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България40 минути ago

Ето с колко наема се изплаща апартамент в София

Инвecтициятa в имoт винaги e билa пpивлeĸaтeлнa зa бългapинa. Πpитeжaвaнeтo нa имoт ce cмятa зa гapaнция зa дългocpoчнa дoxoднocт. Имa...

България4 часа ago

Костадинов посочи виновниците за бягството на Гунчева

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа пост в социалните мрежи по повод изненадващото напускане на Елена Гунчева от редиците на...

България4 часа ago

Жоро Мамалев го закъса със здравето. Лекува се на гърба на народа в топ СПА

Любимецът на зрителите Георги Мамалев е закъсал в здравословен план в навечерието на 70-годишния си юбилей, който ще празнува през...

Made in BG3 дни ago

Акад. Петър Иванов: МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя

МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя. Повече няма накъде. (Потънали сме в дълбока бездна и няма...

България3 дни ago

Така е в нормалните държави: За 20 години труд в Германия нашенец ще получава 2800 евро месечна пенсия

Преди повече от две десетилетия нашенецът отишъл да си търси късмета в Германия. 57-годишният Иван Никифоров е роден в Елена...

България3 дни ago

Петков наредил нов кабинет! Ето как са разпределени министерските кресла

„Отцепниците от “Има такъв народ” (ИТН) са се събирали вчера около обяд на среща, на която са научили, че усилията...

България3 дни ago

Убиха бизнесмена Мелников, жена му и двете им деца в дома им

Руският бизнесмен Василий Мелников, собственик на медицинската компания „Медстом”, е бил убит в град Нижни Новгород в Русия, предадоха Nexta...

България3 дни ago

Стефан Янев взе певицата Луна в партията си

Попфолк легендата Луна изненадващо се появи на учредяването на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход”. „Бях там,...

България6 дни ago

Кръщават улица на Стоянка Мутафова

Инициатива на дъщерята на голямата Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева, за улица на името на майка ѝ се увенча с...

България6 дни ago

В кома ли е руският президент Владимир Путин?

Руският президент Владимир Путин е изпаднал в кома след тежка операция по отстраняването на раков тумор, се съобщи снощи в...

България6 дни ago

Цеца пристигна с частен самолет за концерта си във Варна

Дворецът на културата и спорта в морската ни столица бе преобразен с красиви маси Сръбската мегазвезда Цеца пристигна за концерта...

България6 дни ago

Путин „Искам Сорос Жив или Мъртъв!“ Ето какво ще му се случи

Русия издаде официално съобщение, че издирва Джордж Сорос жив или мъртъв, изтъквайки това, че го счита за сериозна заплаха за...

България6 дни ago

Ножът опря до кокала! Първи случай на маймунска шарка на българската граница

В Сърбия е регистриран първият случай на маймунска шарка, съобщи  националната телевизия РТС. Институтът за обществено здраве „Батут“ съобщи, че...

България2 седмици ago

Йордан Цонев рядко се изказва, но днес в най-критичния момент прочете тежката си присъда за кабинета Петков

„Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. За мен нов кабинет в рамките на този е утопия. „. Това каза пред...

България2 седмици ago

ЧЕРВЕНА ТРЕВОГА В БЪЛГАРИЯ: Стихията отнесе паважа във Враца, скали рухват върху пътя край Петрохан

Дъждът увреди улици и тротоари във Враца и в други населени места от общината. Там дъждът достигна до 105 л/кв....

България2 седмици ago

Скръбна вест! Издъхна красивата кметица на Кричим –

Зам.-кметът на Община Кричим Дерия Мейманова е починала тази нощ. Новината обяви в личния си профил във Фейсбук кметът Атанас...

България2 седмици ago

България е в траур! Цяло семейство с бебе загина на пътя след тежка катастрофа

Трима души са загинали, а двама други са ранени при тежка катастрофа край Драгоман По информация на NOVA джип се...

България2 седмици ago

Откраднаха картечници за по 20 000 евро бройката от завод в България

„Военна полиция“ и ДАНС разследват кражба на картечници от военния завод „ТЕРЕМ – Ивайло“ ЕООД във Велико Търново. На място...

България2 седмици ago

Съболезнования за загиналия във Варна герой Иван

30-годишният Иван Иванов, жител на Варна, почина вследствие на инцидент на пътя. Геройската му постъпка става повод за неговата нелепа...

България2 седмици ago

Йотова разтресе държавата: След кабинета Петков ще останат пепелища! Решиха, че могат всичко

„Когато един кабинет се затваря само в кръга на министрите, той се отдалечава от хората, каза тя. Вицепрезидентът Илияна Йотова...

Advertisement

Trending