Свържете се с нас

България

Нешка Робева: Изумена съм каква глупост ни управлява!

Published

on

Нешка Робева коментира горещите теми в държавата в типичния си безкомпромисен стил. Легендарната треньорка разкри какво я радва и плаши днес, какви послания иска да отправи към политиците и има ли фаворит за кметските избори в София.

– Г-жо Робева, какво ви радва, какво ви плаши сега – вас, толкова безспорно смел човек?
– Кой знае дали съм смела. Много често си задавам този въпрос: Аз смел човек ли съм? Може би по-скоро безразсъден, не знам. Но в последно време това, което най-много ме радва, е природата, защото живея сред нея с моето четириного семейство – две кучета и две котки (бел. ред. – Робева има къща в село Трудовец, където се уединява през повечето време от годината). Ето това ме радва.Аз съм живяла един живот безкрайно динамично, с възходите и паденията, с всичко. И съм обръгнала. Понякога имам необходимост да кажа това, което мисля. Не че вярвам, че на някого ще му повлияе или ще ме чуе.– Кажете – сега към кого искате да се обърнете и какво искате да му кажете – право куме, та в очи?

– Изумена съм каква глупост ни управлява. Не, не мисля, че такива като мен трябва да управляват, не. Но такова невежество, такава арогантност, такава безпардонност. Хора, които застават и лъжат в очите цял един народ и това го наричат политика.

– Кои са тези, които най-много ви отвращават, кажете имена?

– А кой не е?! Единици в управлението не отвращават. И тъй като не съм съдник, аз си затварям телевизора и не искам да ги гледам. Обаче отворя ли го, то се лее глупост, то е една толкова тъпа пропаганда, толкова обидно тъпа. И тя върви и се продава и се лансира. И аз не мога да разбера коя съм – руски шпионин ли съм, защото искам мир в този свят?! Защото смятам, че се води една братоубийствена война, която се стимулира с всичка сила отвън. И никой не пита народа. Кажете ми за какво го попитаха? По повод скандала с Руската църква. Аз съм вярващ човек. Но 99 процента от поповете не ги харесвам. Много рядко ходя на църква – тогава, когато няма никой, сутрин рано или в момент, в който почувствам нужда. Гледам и руски канали, и украински. И виждам, че и едните, и другите си прокарват политиката. Човек може да избере. Но тук по всички телевизии непрекъснато ти набиват с канчето по главата едно и също и ти обясняват, че тук има руски шпиони. И кой бил руският шпионин – попът?! Ама предполагало се, ама може би… Тези хора са до такава степен нагли, че почвам да си мисля – може би аз греша.

– Именувайте ги.

– Какво да ги именувам, да не са слепи. Цялото ПП – много ми харесаха, като дойдоха, и гласувах за тях. Млади хора, инициативни, учили на Запад… Както е било след Освобождението – връщат се у нас, носят европейската култура. Боже, какви млади хора е имало тогава.И ние всички се повлияхме. А после виждаш тези млади хора от ПП, които ти дрънкат глупости, глупости… За мен те са престъпници. Защото аз чух Онзи запис, макар и не целия. И ДАНС се активират – хванали големите шпиони – трима попове, а си затварят очите пред този запис. Ама извинете, вие може да искате да бъдете подлоги на американците. А други да искат да бъдат на руснаците. Направете един референдум! Защо не го направите? Слушах наскоро една бивша активистка на ГЕРБ, Румяна Бъчварова. Тази жена сериозно ли говори? В началото на века хората събрали пари за „Ал. Невски“, разбирате ли колко са били богати? Излиза, че даренията идват от богатите хора. Но ние знаем, че и богатите, и бедните са дарявали. Обаче тя пропусна да каже, че в началото на XX век тези хора, които са събирали стотинки, и други, които са давали своята лепта според възможностите си, са дали името на тая църква. И когато тази жена казва, че трябва да преосмислим историята, де факто тя казва – трябва да я пренапишем.
А когато пък вземат да ми сочат Оруел като едва ли не идеолог на тия, си казваш – те четат, обаче един огромен процент от четящите не вникват в съдържанието.

– Сорос им е иделогът на тях.

– По телевизията цитираха Оруел. Накъде вървим ние? Вече имаме министерство на лъжата, тоест на истината, което сътворява лъжи, но сега сме вече във фазата на полицията на мисълта. И аз се сблъсквам със страха на хората.

– Беше ли по-страшно преди 32 години, или сега е по-страшно с диктатурата на страха?

– Тогава беше страшно. Но за разлика от много, които се бият по гърдите как са се борили, аз знам какво е било и знам какво съм понесла и през какво съм минала. А сега ти обясняват, че си свободен, че имаш свобода на словото – да, ама къде да го кажеш, да си говориш сам?! Или ти казват – имаш свободна инициатива. А, добре, ама другият ти взема бизнеса, третият е готов да те блъсне под влака, за да бъде той.Аз се определям като либерал. Давам правото на всеки човек да живее както иска. Не съм за канона – щом аз така мисля, и ти трябва така. Но дайте да говорим за тази сексуална революция. Да ми обясняват, че някакво човече с мустаците е жена, защото той се смятал за такъв… И ако аз му кажа – не, бе, ти си мъж, могат да ме вкарат в затвора. Значи аз трябва да лъжа и да кажа: Да, ти си жена. Защото истината ме застрашава.

– Г-жо Робева, а имате ли вече избор за кмет на София, харесахте ли някой от кандидатите?

– Мъчно ми е за един, но ми е все тая.

– За кого?

– Няма да кажа. Познавам един кандидат, когото винаги съм смятала за свестен човек, знам какво ще направят с него, тъжно ми е.

– Но ще гласувате за него?

– Не съм сигурна дали ще гласувам. А може би ще отида да гласувам в село Трудовец, а не в София. Да ми е чиста съвестта.

– Аз съм израснала в Петрич. Вие сте били близки с Баба Ванга, а през годините толкова много се спекулира какво е рекла, какво е предрекла…

– Вижте, спекулациите са огромни. Но в момента отново се подема кампания срещу нея. Онзи ден видях един брадатко по телевизията, необръснат, може би някъде под 30, който обясняваше своята теория, че Ванга е продукт на комунистите.

– Не знам кой е, но е глупак. Аз я познавах като дете, знам какъв феномен беше.

– Той говори как тя лъгала, как хората тук са суеверни…

– Оставете ги тези ловци на слава, комплексари.

– Но това се внушава, дава му се гласност.

– Тогава излезте вие и разкажете за нея. Кой е най-яркият ви спомен за Ванга?

– Няма спомен от леля Ванга, който да не е ярък. Но последния път, когато тя беше в състояние да говори, изпращайки ме, каза: „На кого ви оставям, клетите ми приятели…“. А иначе най-яркият спомен е последният ѝ завет към българите: „Не се мразете, не си завиждайте, не си пречете…“.

– Какво лично на вас ви позна?

– Всичко ми е познала.

– И добро, и лошо ли?

– Вижте, когато се касае за лоши неща като болест например, тя казваше: „Ако на един болен му кажеш, че има рак, след няколко време ще умре“. Най-напред трябва да се лекува духът.

Интервю на
Соня Колтуклиева, ПИК

Още

България

Делото „Семерджиев” продължава

Published

on

Поредно заседание по делото „Семерджиев”.

Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги Семерджиев и трябва да определи кой е бил зад волана в момента на катастрофата. Другата експертиза ще покаже какви субстанции са открити в кръвта на обвиняемия за смъртта на две пешеходки.

Предвиден е и разпит на две ключови свидетелки.

Според Семерджиев те са правили тестдрайв с колата му по време на трагедията. До момента момичетата не са се явявали пред съда.

novini.bg

Още

България

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Published

on

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в селото и за здравния пункт. Тя успя само за 12 дни от встъпването си в длъжност на 15 ноември да организира доброволци и с помощта и на Общината да направи основен ремонт и обзавеждане на двата етажа на административната сграда, в която е разположено кметството в Бураново. На първия етаж бяха обособени пенсионерски клуб и социална кухня, съобщава struma.bg. 

Тържеството уважиха кметовете на Кочериново – Станислав Горов, и на Стоб – Светослав Гоцев, присъстваха и общинските съветници Александър Димитров и Симеон Кирилов. Празничната литургия и тържествения водосвет за здраве отслужи отец Георги Граховски. Свещеникът освети и богородичните питки и баници с лук, с които кметицата и жени от Бураново почерпиха за новата придобивка в селото.

Първи разгледаха новата социална кухня Каменка Лукарчина и Соня Рангелова. Славянка Райнова пък обясни, че очаква с нетърпение и откриването на здравния пункт в селото, от какъвто имат много голяма нужда. Полякинята Йоланта Бонур, която от 20 години живее в Бураново, се радваше като дете на красиво подредения пенсионерски клуб, в който е топло и уютно, с печка на дърва, има и телевизор, както и на удобствата в социалната кухня.

Даниела Гальова, Красимир Германов и Костадин Граховски са сред доброволците, участвали в ремонта на пенсионерския клуб и кухнята.

На тържеството присъства и 90-годишният бай Иван, който е най-възрастният мъж в селото, има и две жени почти столетнички – на 98 и 99 г. Бай Иван сподели, че е щастлив да доживее и да види пенсионерския клуб в родното си село.

Димитрина Янкова информира присъстващите, че в следващите дни социалната кухня ще заработи и ще бъде носена храна на болни и самотни хора в неравностойно положене, като менюто ще включва четири неща – супа, топъл обяд, десерт и плодове. Няма да остане необгрижен човек, допълни Янкова.

Местни зеленчукопроизводители са изявили желание да дарят продукти за социалната кухня. Кметската наместничка заяви, че ще търси срещи с бизнесмени и инвеститори за създаване на работни места в Бураново с идеята да се даде възможност на хората да живеят и работят в родното си село.

Още

България

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Published

on

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо.

Той е заподозрян в двойно убийство, включително на 14-годишното момиче Ваня. Палевски е арестуван в северозападния град Баликесир, където е пристигнал от Сърбия и е минал през България, съобщиха от полицията.

В случая, който шокира РСМ в неделя, бяха открити телата на момиче от столицата Скопие, изчезнало миналата седмица, и на 74-годишен мъж, изчезнал няколко дни преди нея.

В тежкото престъпление са замесени още трима души, включително бащата на детето. Планът бил тя да бъде отвлечена, за да се иска подкуп от майката на детето. blitz

Още
Реклама

Интересни

България2 часа ago

Делото „Семерджиев” продължава

Поредно заседание по делото „Семерджиев”. Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги...

България2 часа ago

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в...

Здраве2 часа ago

Пробив! Това е виновникът за Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е...

България2 часа ago

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо. Той е заподозрян в двойно убийство,...

България2 часа ago

Имен ден: 8 красиви имена черпят за морския повелител, традициите повеляват да…

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето...

Made in BG16 часа ago

Колегите в bTV бесни на Сашо Кадиев: Много е лесно с връзки и тарикатлък да прецакаш всички, за да се уредиш!

Преди лятото Сашо Кадиев прочувствено напусна Би Ти Ви след 12 години в ефира на „Преди обед“, за да се...

Made in BG17 часа ago

Сами Хосни се набута и в „Игри на волята“. Там го чака жрицата на любовта Вероника Ланчева (СНИМКИ)

Сами Хосни стана известен като риалити звезда и иска да затвърди този свой имидж. След като го видяха колко струва...

Made in BG17 часа ago

Скандал! Евгени Минчев: Цветанка Ризова да я назначат за портиер! Махнете и Гала, че е набор на Тодор Живков!

Типичен Евгени Минчев, друг и не сме очаквали. Но тези, които изкоментира, едва ли ще му се възрадват. Още повече,...

България17 часа ago

Ново 20! Изневяра в основата на кървавата баня с 3 трупа в Маноле

Подозрения в изневяра може да са причината за кървавата баня, разиграла се в село Маноле тази нощ, допускат хора от...

Здраве17 часа ago

Няма край: 600 млн. евро ще прахоса България за К-19 ваксини, заявил проф. Чорбанов

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ заявява,...

Здраве21 часа ago

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден. На пръв поглед изглежда, че нещата тук са...

България21 часа ago

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в...

Made in BG24 часа ago

Миро показа снимка от казармата и разкри как са го наричали

Певецът Миро реши да покаже своя снимка, направена по време на казармата. Той е сред мъжете, които са опитали от...

България24 часа ago

Проф. Рачев: Стискаме палци преди Коледа да се случи това, което казвам

10 дни преди Коледа вече може да говорим всичко. Стискаме палци да се случи това, което казвам. Продължава да е...

България24 часа ago

Първа версия за кървавата баня с три трупа в Маноле СНИМКИ

Ромската махала на пловдивското село Маноле е втрещена и шокирана от двойното убийство и самоубийство станало тази нощ. Жертвите са...

Българияедин ден ago

Психопат кла като прасета младежи в този български град, обидили го на брада ВИДЕО

Агресия пред дискотека в Кюстендил. Двама са ранени след нападение със сгъваем нож, а извършителят е задържан. Той е на...

Българияедин ден ago

Имен ден: Прекрасни имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен постъпил в манастир,...

Made in BG2 дни ago

Фики пя на Рълев за победата в столичен клуб

Фики честити победата на големия шампион в сезон 5 на “Игри на волята” Иван Рълев и му пя. Това се...

България2 дни ago

НОВИ ПРАВИЛА: Децата аут от ресторантите!

На ресторант с дете след 22 ч. – само с декларация. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. С...

България2 дни ago

Бивш собственик на ЦСКА плати 60 милиона за сватбата на дъщеря си, издирват го за източени 11 милиона

Индийският бизнесмен Прамод Митал стана собственик на ЦСКА на днешния ден през 2006 г. Към онзи момент той беше и...

Реклама

Trending