Свържете се с нас

България

Огромен скандал със завърналата се у нас „Карфур“ и известен бизнесмен СНИМКИ

Published

on

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има амбицията да направи рестарт в България на мултинационалната корпорация за търговия на дребно чрез гръцкия посредник „Ритейл енд Мор“, пише „Марица“.

При това на фона на досегашните ​​му неуспешни проекти с хранителните вериги „Паркмарт“ и „Алдо“, както и с други негови начинания, за които говори фрапиращото му фирмено му досие.

От него лъсват безброй еквилибристики, извършени напълно законно. Андонов е имал участие в 71 дружества, 23 от които вече нямат дейност. За повечето от тях, които имат различни по размер задължения, е обявен банкрут, търговецът е заличен или няма участие. Някои от фирмите са преобразувани и регистрирани във Великобритания, както и в офшорни страни с данъчен рай, като Кипър и Маршаловите острови.

Локацията, която Андонов е избрал за „Карфур“ в Пловдив, е бившата десета палата в Панаира, в която преди няколко години се канеше да настани „Паркмарт“. От близо година в изложбената зала, за която има договор от 2021 г., тече ремонт, а по план френският маркет трябва да се открие до края на тази година.

Добромир Андонов не пожела да коментира пред „Марица“ фирмената си биография. Относно милионите му борчове към НАП чакаме отговор от приходната агенция.

Добромир Андонов лавира с борчове за милиони

Варненският бизнесмен Добромир Андонов, чието име наскоро нашумя заради намерението му да направи рестарт на френската верига „Карфур“ в България, е сред големите длъжници на НАП. Разследване на „Марица“ установи, че редица негови фирми имат непогасени публични задължения към приходната агенция, банки и юридически лица за милиони левове.

Тази информация, огласена от медията през 2021 г., е в пълна сила и към днешна дата.  На фона на компрометираното ​си фирмено досие и печалната слава на веригите си „Паркмарт“ и „Алдо“, сега Андонов се хвърля в нова бизнес авантюра.

Чрез „Паркмарт холдинг“ ЕАД, регистриран през януари 2023 г., той ще оперира с френския бранд „Карфур“ у нас. Правата като подфранчайзинг са му предоставени чрез гръцкия посредник Retail&More („Ритейл енд Мор“), част от групата AVE на Никос Вардиноянис, която основно държи франчайз правата на „Карфур“.

Наскоро се откриха два от френските магазини в София – единият е в ЦУМ (нает от Георги Гергов), на мястото на бившия „Паркмарт“, а вторият – в „Младост 4″. В Пловдив локацията ще е в бившата 10-а палата на Панаира.

Андонов е наел имота през 2021 г. чрез фирмата си „Глобал ритейл холдинг“, регистрирана във Варна и в активите на  „Паркмарт холдинг“. От няколко месеца изложбената зала с площ от близо 3000 кв. метра е изтърбушена, но ремонтът върви мудно.  По план магазинът трябва да заработи до края на 2024 г. Преди време Андонов имаше намерение точно там да отваря магазин „Паркмарт“, но идеята не се реализира.

Корпоративното досие на Добромир Андонов е изключително богато, а фирмените му еквилибристики са впечатляващи. С действията си той може да е достоен конкурент на героя  на Джордан Белфорт от „Вълкът от Уолстрийт“.

Справка в ДАКСИ показва, че през годините варненецът е имал участие като собственик или съдружник в 71 компании с различен предмет на дейност – от търговия на дребно с хранителни стоки, таксиметрови услуги, недвижими имоти до хотелиерска и търговия с брикети, както и изграждане на соларни паркове. Към днешна дата той е излязъл от 23 фирми, под формата или на банкрут и спряно производство,  заличаване на търговеца, или вече няма участие.

„Алдо фреш“ ЕООД, едно от дружествата, чрез които се управляваха фалиралите супермаркети по Черноморието от веригата „Алдо“, е сред длъжниците на НАП със 182 204.76 лв. Фирмата с капитал от 100 лв. е заличена като търговец през 2023 г.

Предишната година е минала през процедурите спряно производство,  постановена обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника, обявяване в несъстоятелност и прекратяване на търговската дейност. Заради борчове през 2016 г. данъчните във Варна проведоха безпрецедентна акция, като затвориха едновременно 15 магазина от веригата – 11 в курорта Златни пясъци и четири – в Албена.

„Алдо Златни пясъци“, което е под шапката на „Алдо холдинг“ (заличен като търговец през 2017 г.), е с публични задължения в размер на 334 692.91 лв. „Алдо холдинг“ се е преименувало два пъти от „Алдо груп“ – веднъж като ООД, а след това като ЕООД.

Запознати с фирмените гимнастики коментират, че у нас съществува порочна, но законово уредена практика длъжниците да прехвърлят фирми на новорегистрирани дружества, без борчове, но с едни и същи собственици, както и да продават дяловете си на други лица, добили популярност като „бушони“.

Конците в „Алдо холдинг“ е дърпал собственикът на „Транскомерс S.A.“, а Добромир Андонов е бил пълномощник, сочат фирмените регистри.  „Транскомерс S.A.“ е на територията на Маршаловите острови, които са популярна офшорна зона.

Тамошната фирма, основана през 2012 г., става собственик на „Алдо холдинг“, който преди това изкупува своите дялове в „Алдо Албена“ ЕООД, „Алдо Златни пясъци“ ЕООД, „Алдо Маркет“ ЕООД и „Алдо Лозенец“ ЕООД, става ясно от решение от 2015 г. на едноличния собственик на капитала Добромир Андонов.

Припомняме, че варненският предприемач е бил част от борда на директорите на неуспешно приватизираната емблематична в миналото фабрика „Дунавска коприна“ в Русе, с пререгистрация във Варна. Дълговете на фалиралото предприятие са 1 810 397.01 лв.

Заради нищожен капитал от 2 лева, може би щеше да е смешно, ако не е жалко, как се активира и изразходва държавен фин​ансов и административен ресурс, но да се подходи законно, в случая към фирмата „Ню фууд ритейл“ ООД, в която съдружник на Андонов е Йордан Стефанов.

Същата дължи на НАП 1 038 145.29 лв., както и кредит към Инвестбанк. По съдебен път двете институции са направили запор на дяловете от 2 лв., като всяка е държала по лев, а след това пак по съдебен път запорите са вдигнати. Тези действия са по-оправдани, ако капиталът е за доста по-голяма сума.

Първенец по данъчни задължения е едноличното дружество на Андонов „Алдо деливъри“, с капитал от 100 лв. При предишната справка в ДАКСИ, към ноември 2021 г., борчът към НАП бе в размер на 1 163 318 лв. Към днешна дата сумата е набъбнала с лихвите до 1 210 254.44 лв.

„Паркмарт ​холдинг“ ЕАД, което ще управлява „Карфур“ в България, е с адресна регистрация във Варна. Дружеството е с внушителен уставен капитал в размер на 18 581 425 лева. Негов собственик е „Паркмарт ​холдинг ЛТД“ -Великобритания.

То е наследник на „Паркмарт холдинг“ ЕООД, което е сред заличените търговци. В документ от 30 декември 2022 г., удостоверяващ списъка на лицата, записали акции при учредяването, единственият посочен акционер със 100 процента участие, е Добромир Андонов. Седалището и адресът на управление на преобразуваната фирма е в Лондон.

Колкото и да е странно, оказа се, че Андонов не фигурира в списъка на издирваните от НАП лица. При зададени параметри в сайта на приходната агенция – по ЕГН или юридическо лице, търсачката дава информация, че „лицето не се търси от НАП“.

Изданието задава пет въпроса към НАП

Във връзка с фирменото досие на Добромир Андонов изпратихме до приходната агенция следните въпроси, а отговорите ще публикуваме веднага след получаване.

1. Предприети ли са и какви законови действия от страна на НАП срещу посочения длъжник?

2. Защо същият не фигурира – нито като физическо, нито като юридическо лице, в списъка на НАП с длъжници за над 5 млн. лв., както и в публичния бюлетин или в списъка с издирвани лица?

3. Какви полезни ходове има НАП, за да събере вземанията си от Добромир Андонов? Възможно ли е в неговия случай дълговете му или част от тях да бъдат опростени?

4. Принципно как се процедира при невъзможност да се приберат вземанията под каквато и да е форма от който и да е длъжник?

5. На какво законово основание се дава възможност на длъжник с компрометирана финансова биография да регистрира нова фирма или да прехвърли задлъжнялата фирма на друго лице (добило популярност като „бушон“)? Това не е ли начин за „замитане на следи“ на истинския длъжник?

Относно задълженията на фирми на Добромир Андонов го попитахме по Вайбър каква комуникация има с НАП и други органи​. Също – дали срещу него са предприети действия за принудително или под друга форма събиране на задълженията. Той обаче не отговори. Иначе преди това даде контакти на своя човек, на когото да се изпратят въпроси по имейл, но касаещи „Карфур“ в Пловдив.

Любопитно е как човек със задължения за милиони левове има милиони, за да ги вложи като уставен капитал във фирма, която ще дирижира „Карфур“ в България? Според запознати Андонов е подставено лице, а този, който дава парите, е скрит в сянка.

Още

България

Скандал с коси на онкоболни, фризьорки ги продават за екстеншъни

Published

on

Фризьорки продават коси на онкоболни и мамят клиентите си с фалшиви екстеншъни, разказа певицата Сузанита пред „Телеграф“. Екип на вестника се опита да се свърже с фризьорките многократно, но те не вдигнаха телефоните си до затваряне на броя.

Дарение

Сузанита публикува пост за случилото се в социалните мрежи и заваляха коментари от клиенти на същия салон, измамени по същия начин. Собствениците на тази марка екстеншъни са фризьорките Диляна Пискова и Гергана Славова, разбираме от жертвата. „На моя приятелка майка й е онкоболна жена. Тя отишла в същия салон при Диляна да си обръсне косата. Искала е да дари екстеншъните си, а въпросната фризьорка й казала, че това е боядисана коса и не може да се дари. След което си я прибрала, за да си я препродаде“, сподели изпълнителката.

Силикон

Звездата не иска аудиторията й в Инстаграм да пострада по същия начин, затова целта й е да предупреди възможно най-много хора за измамата. „Разбрах, че взимат коси от починали и възрастни и ги продават, но не мога да го потвърдя на 100 процента, защото го знам от страничен човек. Знам със сигурност, че бях напълно излъгана за коса от 3000 лв., а цената на тази коса не е повече от 400 лв. реално“, разкри певицата. „Схемата им е да обливат косите със силикон и да изглеждат добре. Но след 2-3 измивания пада силиконът и се вижда колко лошо качество е, не мисля, че трябва да си мълча. Косата започна да се заплита и да падат топки от нея“, добави самата тя.

Още

България

Собственик на бизнес: Знаете ли, че едно момче на 30 години от Украйна замени трима българи?

Published

on

Кирил Василев е роден в Пловдив. През 1990 г. създава и става съсобственик на „Хелиос ​- Пловдив ​- Василев и Сие“ – компания за търговия с метали.

През 2006 г. събирателното дружество се разделя на две независими компании, едната от които е „Хелиос Метал Център“ с акцент върху производството, разбра Ко4. Кирил Василев е ктитор и основен строител на пловдивския храм „Свети Николай Чудотворец“. Член на сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

– Г-н Василев, работодателите ли плащат малко, или служителите работят лошо? Защо има перманентна криза на пазара на работна ръка за позиции, свързани с производство?

– Няма еднозначен отговор на този въпрос. Само ще ви кажа, че мои партньори в Германия имат същото производство като моето, на същата площ. Оборудвано е с по-малко машини и численият състав на персонала им е 40 души. Моите работници в това производство също са 40. Германецът обаче има 2,8 пъти повече произведена продукция. Оставяме настрана факта, че и цената на произведената му продукция е 2,5-3 пъти по-висока от моята. Ето как се получава разминаването между производителността на труда и заплащането.

Тук работната ръка иска заплати като германските, но аз като работодател не получавам производителност като немската. Няма откъде да извадя тези пари, без да имам произведени стоки, които да продам. Въобще тук не става въпрос за това високи или ниски са заплатите у нас. В Турция например заплатата на един много добър заварчик е 3000 турски лири, или 462 евро. За тези пари при мен няма кой да влезе във фабриката. А онези работят в пъти повече.

– Как ще се реши проблемът?

– Не знам. Всички казват „плащайте повече“, но аз наистина плащам повече, отколкото преди две години. Мен лично ме дразни и един друг, наследен проблем – коефициентите за прослужено време. Това е историческа глупост! Имаме закон за трудови отношения, който е от 1952 година, и от него нищо не е изтрито, само се е дописвало.

Може ли някой да ми обясни защо аз трябва да плащам повече пари на един 55-годишен човек с 30 години стаж, който имитира работа, отколкото на негов колега, който е на 30 години и заварява неуморно? Държавата ме задължава да плащам този коефициент за прослужено време, но този човек не е служил през целия си стаж при мен.

При държавните служители се премахна този коефициент, защото държавата трябва да го плаща, но за частния бизнес – не. Това е анахронизъм, който е останал от времето, в което държавата е била единствен работодател.

– Във вашата компания работят украинци. Защо предприехте внос на работна ръка?

– От миналата година имам петима украински работници. И трябва да ви кажа, че едно момче на 30 години от Украйна замени трима българи. Тези хора идват с желание на работа, те знаят, че при полагане на допълнителни часове труд ще получат допълнително възнаграждение. Същото важи и за другите ми работници, но сякаш не се възприема по този начин. Украинците се държат както нашите, когато отидат на гурбет в чужбина – дисциплинирано и отговорно. Доволен съм, че предприех тази мярка, но ваденето на съответните разрешителни бе цяла епопея.

За да си „внеса“ един украински заварчик, първо трябваше българската Асоциацията по заваряване, която е частна организация, да одобри сертификата му. За целта аз платих 300 лева. След това чаках цял месец Агенцията по заетостта да отговори дали мога да наема чужди работници. Агенцията по заетостта не ползва телефони, там обичат да пишат писма. Цялата процедура по стиковката отнема четири месеца и най-накрая украинците влизат в България законно с всичките разрешителни и договори. Сега трябва да извървя всичко отново, за да удължа работните им документи.

Ако същите тези хора отидат да работят в Полша, работодателят получава за две седмици разрешение да ги назначи на работа. Има и друг ход -аз като български предприемач отивам в Полша и срещу скромна сума, нещо като нашите 2 лева капитал, регистрирам фирма там. Чрез нея наемам украинците и ги пращам в командировка в България. Но в този случай българската държава няма да получи нищо, защото аз ще плащам осигуровките им там.

– Има и други варианти ​- или да си обучите кадри от ученическата скамейка, или да инвестирате в модерни машини, които да спестят нуждата от работна ръка.

– Срещу производствената ми база се намира техникумът за подготовка на кадри за машиностроенето. По съседски знам, че за последните пет години там няма нито един младеж, който да се е записал в специалност металообработка.

Огромната част от учениците отиват в паралелки, където се учат да управляват багер и кранове, но само защото им дават шофьорски книжки. Наистина няма никакви кадри за нашия бранш. А и няма как да обучим някого, който не желае да влезе във фабрика. Знаете ли какво е за мен добър работник? Това е този, който идва с желание и знае, че трябва да свърши определено нещо. А добрият работодател е този, който осигурява добри условия на труд, редовно и коректно заплащане. Всичко друго е въпрос на търсене и предлагане.

В момента има дисбаланс в очакванията на хората – какво искат да постигнат, и реалната действителност. Не е причината, че ние не искаме да плащаме повече, а че не можем да получим за продукта си повече. Пазарът на моя продукт е 70% вътре в страната, а той не е голям и е с ниски цени. Това, което продавам тук, е на цена 1.00 евро, а в чужбина е поне 1.70 до 2.50 евро.

Относно втория вариант – аз наистина инвестирам в машини и в момента служителите ми са поне с 30-40 души по-малко отпреди години.

– Как оценявате бизнес климата в Пловдив и региона?

– Имам една основна забележка и тя е, че нямаме никаква държавна или общинска визия как трябва да се развие този регион и този град. В Америка например обучават хората, че краткосрочната визия за развитие на един град е 30 години, а дългосрочната е от 50 до 100 години. Какво да говорим за Пловдив, за който нямаме визия какво ще правим през следващата година, защото може да не сме на власт?

Визията на един град не се прави от един кмет за един мандат. Прави се от общност от хора, които са визионери и няма никакво значение какво е политическото им пристрастие.

Ние правим бизнес тук, хората, които работят за нас, са тук и не е без значение какво ще стане с този град и как ще се развива. Ще ви дам пример с моя собствен бизнес ​- моят терен е 35 декара и няма къде да се разширявам, защото около мен строят жилищни кооперации. Затова са ни грозни градовете, защото няма ясна визия как трябва да изглежда този район – индустриален или жилищен ще е? Не може и двете.

– Членувате в сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Предприемачите настояват да се изгради естакада на Асеновградско шосе, което по принцип е модерно решение и лесно изпълнимо. Не се ли опасявате обаче, че ще ви обвинят, че лобирате за нещо, което е в интерес на собствената ви фирма, защото ще доставите конструкцията за естакадата?

– Това е проект за естакада, изготвен от проектантско бюро „Иркон“, предлага най-безопасното и съвременно транспортно решение – разминаване на трафика по околовръстния път и трасето Пловдив-Асеновград. Проектът е в интерес на хората, само и единствено в името на пътната безопасност и спокойното пътуване. Този „мост“ може да бъде произведен и от две фирми, много бързо конструкцията да се транспортира и монтира и движението да бъде пуснато. Кой ще го изпълнява, това е въпрос на конкурентни и прозрачни процедури на следващ етап.

А що се отнася до участието ми в Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, под бизнес аз разбирам екип, а не собственик. Затова и съм член на Сдружението. Отговорността, която нося пред моите работници, пред семействата им, се разширява към моите съграждани. В Пловдив съм роден, в Пловдив са и децата ми, Пловдив искам да бъде град за работа и бизнес, почтено и ефективно управляван.

Още

България

Изчезна култов роден журналист СНИМКА

Published

on

Известният журналист Жоро Георгиев е в неизвестност. Това става ясно от постове във Фейсбук.

Той бе един от най-запомнящите се гласове на вече несъществуващото радио „Канал Ком“ във Варна. Жоро е известен и с острото си перо, предаде „Варна 24“.

Приятели, помогнете! Жоро Георгиев е в неизвестност от няколко дни. Телефонът му е изключен и няма никаква връзка с него. Подаден е сигнал в полицията, пишат негови приятели.

От полицията съобщиха, че няма подаден сигнал от негови роднини. Въпреки това снимката му е разпространена сред униформените в града.

По данни на журналисти от Варна, се прозвъняват болничните заведения в града.

Още
Реклама

Интересни

Здраве9 часа ago

Вземете 1 ЧАША ОВЕСЕНИ ЯДКИ И 2 ЯБЪЛКИ и направете тази страхотен десерт БЕЗ ЗАХАР И БЕЗ БРАШНО!

Необходими продукти: 1 чаена чаша овесени ядки 2 ябълки 100 милилитра вода 1 банан 2 яйца 80 грама сушени червени...

България9 часа ago

Скандал с коси на онкоболни, фризьорки ги продават за екстеншъни

Фризьорки продават коси на онкоболни и мамят клиентите си с фалшиви екстеншъни, разказа певицата Сузанита пред „Телеграф“. Екип на вестника...

Made in BG9 часа ago

СКАНДАЛ след финала на „Един за друг“, моралните победители били други Онур 10:00 | 21 май 24 45157 1

Страшен скандал се развихри след финала на най-романтичното риалити „Един за друг“. Победата отиде у семейството от Перник – Михаела...

Made in BG10 часа ago

Вальо Бореца отвлякъл Гущеров заради 3 млн. лв. дългове (Светлана се връща към стария занаят)

Милионерският наследник Християн Гущеров е съумял да профука на комар и за луксозен живот със съпругата си Светлана Василева –...

Made in BG11 часа ago

Валерия от „Ергенът“ направо разби Алек с видеото, което направи, всички говорят само за това…

Определено една от най-запомнящите се дами в „Ергенът“ ще остане Валерия Даковска. Тя сама прецени кога да си тръгне от...

Made in BG11 часа ago

Ергенът Алек сготви пред всички прочутото телешко варено по рецептата на майка му-Видео

С кулинарката и риалити звезда Божана Кацарова. Двамата се консултираха през цялото време с майката на Алек – Ксения, станаха...

България11 часа ago

Собственик на бизнес: Знаете ли, че едно момче на 30 години от Украйна замени трима българи?

Кирил Василев е роден в Пловдив. През 1990 г. създава и става съсобственик на „Хелиос ​- Пловдив ​- Василев и...

Любопитно11 часа ago

За ЕДНА Зодия се отварят уникални възможности в края на май 2024 г.: мнението на Тамара Глоба

Астрологът Тамара Глоба направи прогноза за май 2024 г. Експертът смята, че представителите на едно зодиакално съзвездие ще станат щастливи....

Здраве11 часа ago

Експерти изброиха ястията, които да не ядете на блок маса в хотел!

За да предотвратите блок масата да провали почивката ви с безкрайни ходения до тоалетната, експертите по безопасност на храните съветват...

България11 часа ago

Изчезна култов роден журналист СНИМКА

Известният журналист Жоро Георгиев е в неизвестност. Това става ясно от постове във Фейсбук. Той бе един от най-запомнящите се...

България12 часа ago

Жителите на тази страна мечтаят за работа в България, пътуват хиляди километри за виза

Пиксабей Служители от Киргизстан наемат хотелиерите за летния сезон. В бившата съветска република БВП на човек е около 10 пъти...

България15 часа ago

Жертва ли е на домашно насилие първата дама?! (ВИДЕО)

Жертва ли е на домашно насилие президентшата Десислава Радева, или произнесена от нея реплика на публично място е част от характерното...

България16 часа ago

Главоболие, депресия и безсъние: Магнитните бури влияят на мозъка!

Бавно ставане от леглото сутрин, движение, разходки, спорт и умерена физическа активност, съчетана с по-лека храна. Това е рецептата за...

България16 часа ago

Трета българка изкачи Еверест

Българка отново стъпи на Покрива на света. Мариета Георгиева изкачи Еверест (8848 м) и стана третата наша сънародничка на най-високия...

Made in BG16 часа ago

Бившият на Глория продаде неин хит на сръбска звезда

Бившата половинка на фолкпевицата Глория – композиторът Илия Загоров, предостави един от най-големите хитове на изпълнителката в дует с Азис – „Не сме безгрешни“,...

Любопитно17 часа ago

Главен готвач отсече: Никога не правете това с краставиците!

Има няколко неща, които сякаш задължително (или много често) присъстват в българската кухня и трапеза. Един от тези продукти са...

Made in BG17 часа ago

И Ергенът Виктор посече жестоко Алек, нарече го мошеник! ВИДЕО

Виктор Стоянов, който стана национално известен благодарение на първия сезон на „Ергенът“, не спести отрицателното си отношение към Алек Младенов....

България17 часа ago

След трагедията с 2 трупа: Пловдив настръхна след нов случай по ключов булевард ВИДЕО

Мерцедес лети със 170 км/ч по Асеновградско шосе. Кадри от безумното шофиране са публикувани във фейсбук и инстаграм профила на...

България17 часа ago

Прикриват ли се следи: Ето какво изникна на мястото на катастрофата с джипа на Кирил Петков

Мястото, където стана катастрофата с колата на НСО с Кирил Петков и загина човек, е прясно асфалтирано преди два-три дни. Това...

Made in BG20 часа ago

Какво се случва?! Нина Добрев пусна притеснителна СНИМКА от болничната стая

Нина Добрев притесни сериозно феновете си с кадър, който сподели в социалните мрежи. Звездата от „Дневниците на вампира“ е претърпяла...

Реклама

Trending