Connect with us

България

Отвратителни и скандални разкрития от граничари, след гибелта на Петър Бъчваров

Published

on

Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на МВР граничен полицай Петър Бъчваров. Това разкриват пред „Телеграф“ негови колеги, пожелали анонимност.

„Срещу трафиканти и мигранти сме само със стоппатрони, а и нямаме право да стреляме към чужда територия. Гледаме да си пазим повече живота, не границата“, признаха униформените, които са вбесени на цялото ръководство на МВР заради думите им по калпавата организация по охрана на границата.

„То дори не е охрана, а официално е наблюдение на границата и нямаме право да използваме оръжие. Това, което ви разправят началниците, са пълни глупости, защото ние сме тук и знаем за какво става въпрос“, оплакаха се униформените.

„Раздали са ни тези стари пистолети и се отчита дейност, а когато стане проблем и се стигне до такъв нещастен случай, никой не иска да поеме отговорност“, коментираха още момчетата, пазещи браздата с Турция.
Риск

„Твърде рисковано е, трафикантите познават перфектно района, тук има десетки черни пътища. Пращат момчета от полицията, които не са подготвени, не познават терена и няма как да са ни полезни. Местните, които сме в Гранична полиция, сме твърде малко за този периметър“, оплака се друг от граничните полицаи, който обясни, че има 17 години служба в системата и все е бил на границата.
Лов

Сержант Петър Бъчваров и колегата му от Министерството на отбраната повече от 30 минути са дебнели нарушителите като на лов. Мигрантите и техният трафикант са се готвили да влязат от Турция в България през една от дупките в оградата, която се намира на метри от 242-ра гранична пирамида.

Това е на около 4 км от центъра на пустото село Голям Дервент, в което само по документи се водят, че живеят 30 души, но реално няма повече от трима.

„Всеки ден се минава оттук, направо денонощно се прескача границата и продължават. Директно си идват с коли и си ги извозват“, призна кметският наместник на Голям Дервент Иван Франсъзов.

„Повечето са млади момчета и деца. От полицаите знам, че са основно от Афганистан и Сирия“, допълни Франсъзов.
Фенер

В нощта на инцидента малко след 20.30 часа мигрантите, водени от техните трафиканти, са тръгнали да влизат през дупката под прикритието на тъмнината. Сержант Бъчваров и колегата му от МО са реагирали моментално.

Граничният полицай е насочил фенер към дупката в оградата. Запалили са и фар от джипа, с който са дебнели в засада. В този момент изненадващо за тях от групата бежанци някой открива стрелба.

„Стреляли са на месо, доколкото разбрах, колегата е улучен в главата, а военният е успял да се прикрие зад джипа. По него има близо 20 изстрела. Целта със сигурност е била да не ги оставят живи“, коментира служител на Гранична полиция от Елхово.

На мястото при огледа са намерени между 12 и 15 гилзи. Тепърва се изяснява с какво оръжие е стреляно. Има съмнение, че е самоделка.

Граничните полицаи разкриха още, че убитият им колета и военният не са имали радиостанция. „Използвали са телефоните си, за да се свържат. Писали са по Вайбър, за да съобщят за нападението“, възмущават се униформените в Елхово.

Местните униформени потвърдиха още, че бежанският натиск е огромен, постоянно намират пробойни в оградата, често има зарязани стълби, с които са я преодолявали, скъсани мрежи, както и множество захвърлени дрехи, обувки и други принадлежности на бежанците.
Според граничните полицаи много е възможно колегата им да е разпознал трафиканта в тъмното и затова да е убит.

„Вероятно е местен, те се познават и да не го издаде“, призна млад служител на реда, който е от 7 години на границата в района. Военният, който е оцелял, се е крил в джипа близо 2 часа и не е имал възможност да излезе.

При всеки опит да премести колата или да слезе от нея е проехтявала стрелба. За инцидента се е разбрало след повече от 2 часа, а около полунощ в Голям Дервент са се изсипали разследващи и полиция.

По думите им цяла нощ са обхождали района. Има съмнения, че извършителят на престъплението е местен трафикант, който наскоро е имал повдигнато обвинение за каналджийство.
Сватба не дочакахме, правим погребение

Цяло Елхово потъна в скръб след новината за трагедията с младия граничен полицай Петър Бъчваров. 32-годишният мъж стягал сватба веднага след Нова година. Събирал пари, за да я направи. Искал да остане да живее в 14-хилядния граничен град, в който отраснал. Това разказаха местните жители.

Хората не могат да повярват, че младият и лъчезарен техен съгражданин вече не е между живите. Повечето местни го познават, тъй като произхожда от уважавано семейство.
Почтен

Баща му е дългогодишен полицай, който преди няколко години се е пенсионирал.

„Беше началник на управлението в Елхово, преди това е служил в Гранични войски. Много честен и почтен човек, възпита така й сина си – да милее и да брани България“, коментира жител на града.

Младият граничен полицай бил много благороден и възпитан, знаел езици, но въпреки това предпочел да остане в града. „Възпитан е добре от баща си, а и от майка си.

Тя беше начална учителка“, обясни друг местен. Неотдавна Петър се задомил. Заживял с приятелката си на семейни начала. Искали да се оженят и да имат деца.
„Недоимъкът го принуди да изчака, но подготвяше сватба“, разкриха още хората.

„Сега какво стана, заради безхаберието на политиците дадохме курбан едно младо момче. Момче, пред което беше бъдещето. Така загиват децата на България, това е жалкото“, просълзи се възрастна колежка на граничния полицай, която идваше на работа в бившето поделение 56 480 на Гранични войски, превърнато днес в регионална структура на Гранична полиция.
Пример

По примера на баща си Димитър преди 8 години младежът влязъл в системата на МВР. Още от самото начало изявил желание да е на границата, която познавал много добре от малък. Много бързо показал своите качества като граничен полицай и бил високо оценен от началниците си.

„Беше заедно с мен в школата. Не мога да повярвам, че вече не е сред нас. Не мога да коментирам нищо повече. Това не трябваше да се случва“, заяви пред „Телеграф“ негов близък приятел, който беше на поста си на границата в района на село Голям Дервент, където часове по-рано от упор през оградата с Турция бе застрелян колегата му.

Continue Reading

България

Турският бизнес с инвестиции за над 1 млрд. евро у нас

Published

on

Активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и търговско-икономическите отношения обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок на среща в Министерството, съобщават от пресцентъра на министерството.

Акцент в разговора беше поставен върху подготовката на предстоящия бизнес и инвестиционен форум, който Българската агенция за инвестиции (БАИ) към МИР, организира в Истанбул в края на месец януари.

На форума ще бъдат представени възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на турския бизнес. На събитието ще присъстват водещи компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и балнеология.

Целта на форума е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в Турция като добро място за развитие на успешен бизнес, както и да покаже добри примери на турски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

Министър Пулев посочи, че Турция е сред водещите външнотърговски и инвестиционни партньори на България. Това се потвърждава както от непрекъснато увеличаващият се брой турски компании, опериращи на българския пазар, така и от ускорения темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни.

По данни на БНБ към 1 януари 2022 г. общият размер на инвестициите от Турция в Република България е 1,057.5 млрд. евро. За първо тримесечие на 2022 г. турските инвестиции са на стойност 33.3 млн. евро

Само по Закона за насърчаване на инвестициите за периода 2005-2022 г. турските компании у нас имат 29 сертифицирани инвестиционни проекти. Общият размер на инвестициите по тях е близо 1 млрд. лв. (992,41 млн. лв.), като те са разкрили 4 308 нови работни места. Инвестиционните проекти са основно в секторите производство и здравеопазване.

За първите шест месеца на 2022 г. стокообменът с Турция е в размер на 3,794 млрд. евро, което е ръст от 55,4, спрямо същия период на 2021 година. Износът към Турция през същия период възлиза на 1,459 млрд. евро, което е ръст от 31,6%, с което Турция заема пето място между търговските партньори на България.

Continue Reading

България

Прогнозират двоен ръст на лихвите по кредитите тази година

Published

on

След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с един – до два процента.

Процесът ще се случва бавно и постепенно, но очакванията са за постигане на положителни нива до края на годината.

Лихвите по депозитите в Европа вече се покачват и са на значително по-високи нива, отколкото в България. У нас обаче банките все още разполагат с достатъчно ликвидни средства и предпочитат да раздават кредити. Това все още пречи на ръста на лихвените проценти при спестяванията, но увеличение до края на годината ще има, прогнозира пред БНР икономистът Йордан Генов: „Очаква се тази година и това да започне да се случва, може би в рамките на процент-два. Тук бих бил по-консервативен, по-малки са очакванията ми за повишенията на лихвите по депозитите, но защо не, поне с 1 процент, да видим повишение“.

Вече има банки, които предлагат доходност от депозити над нулата. Разликата с нивата на инфлацията обаче ще остане голяма, казва още Йордан Генов:

„Не очаквам това нещо да бъде нещо, което да успява да компенсира инфлацията със сигурност, защото тя остава доста висока, дори да има намаление в инфлацията, аз не очаквам, че то ще бъде толкова голямо“.

Continue Reading

България

ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена

Published

on

„Демократична България“ (ДБ) се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление, със съзнание колко е сериозно е положението, в което се намира България. Това заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

По-рано днес депутатите отхвърлиха проекта на декларация на „Продължаваме Промяната“ (ПП) за определяне на приоритетни национални цели и задачи. От прессекретариата на държавния глава информираха, че в понеделник, 9 януари, от 10:00 часа президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател на ПП Николай Денков.

Според Христо Иванов декларацията на ПП е поставила важни теми. Той каза, че е очаквал формациите, които не са се включили в изработването на предложението, поне в пленарната зала да заявят своето мнение. По думите му мълчанието е оставило неприятно впечатление не за съдбата на дадения мандат, а за отношението как въобще ще се управлява страната. Председателят на ПГ на ДБ изказа мнение, че не трябва да се допускат нови избори.

Иванов каза, че от ДБ смятат, че президентът може да проведе консултации с политическите сили преди връчването на третия мандат. Ние сме готови да носим отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е, коментира още той.  Според него трябва да се види дали има „минимална нагласа за правене на реформи“.

На въпрос готова ли е ДБ да получи третия мандат за съставяне на кабинет, Иванов отговори: „На този етап ние не можем да заявим, че искаме третия мандат, защото, пак казвам, за да го поискаме, трябва да сме сигурни, че можем да свършим работата“. Според него последният мандат не е някаква награда, а тежка отговорност. По думите му това налага да се констатира „ангажираща готовност“ на политическите сили за реформи, сред които е съдебната.

Ако президентът реши да ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит да излъчи

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Турският бизнес с инвестиции за над 1 млрд. евро у нас

Активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и търговско-икономическите отношения обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев...

България2 седмици ago

Прогнозират двоен ръст на лихвите по кредитите тази година

След прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с...

България2 седмици ago

ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена

„Демократична България“ (ДБ) се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление, със съзнание колко е сериозно е положението,...

България3 седмици ago

След четири часа напрежение и сблъсъци: Депутатите приеха доклада за Gemcorp

Със 129 гласа „за“, 54 „против“ и 8 „въздържал се“ народните представители приеха доклада за дейността на Временната комисия за...

България3 седмици ago

Задържаха бежанец, опитал да внесе наркотици през Летище София

На Аерогара София, вчера, гранични полицаи задържаха сириец, опитал да внесе наркотици в страната, съобщиха от МВР. Той е пристигнал...

България3 седмици ago

Защо онлайн казината са по-печеливши от наземните казина

Когато все още живеехме в нормалните времена, това да отидеш в наземно казино беше предпочитано, пред това да си останеш...

България3 седмици ago

Ето кога ще завали сняг

На 10-11 януари има вероятност да завали сняг.  Това заяви пред БНТ Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология...

България3 седмици ago

България скърби с актьора Филип Аврамов

Филип Аврамов е в дълбока депресия след внезапната смърт на баща си, научи „Уикенд” от разговор със самия него. Актьорът загубил...

България3 седмици ago

Жестоко убийство смрази България в първите часове на 2023 г.

5-годишен мъж е бил пребит до смърт в Куклен вчера вечерта. Това съобщава TrafficNews. Убитият Лабри Лятев е намерен в безпомощно...

България3 седмици ago

Страданието на една баба: Как да живея със 160 лв., от които 75 лв. са за лекарства?

Днес минавайки покрай тази баба й се усмихнах, а тя в отговор ме попита с надежда в гласа дали ще...

България3 седмици ago

Болестта на Брус Уилис се задълбочава, вече едва говори-Променил е завещанието си дни преди да се разболее

Здравето на Брус Уилис се влошава и той вече почти не може да говори, както и трудно разбира какво говорят...

България3 седмици ago

Отварят голям германски завод в България за 22 милиона! Ще дават големи заплати, вижте

Враца започва новия си индустриален живот. Следващата седмица ще бъде направена първа копка на най-големия завод в града след социализма:...

България3 седмици ago

Дете почина заради подправка, която всички имате и у дома си

Дете почина заради подправка, която всички имате и у дома си 4-годишният Матю Радар от Кентъки, САЩ се покатерил по...

България3 седмици ago

Най-сетне: Зимата идва с пълна сила! Ето кога ще натрупа яко сняг

Очакваме януари да се прояви като най-студения месец през годината. Той се очаква да бъде с валежи, под средните за...

България3 седмици ago

Билка, записана в Библията и Корана: Лекува всички болести

Божиe растeниe, билка, eдинствeната, описани в Библията и Корана! Хората вярвали, чe Бог я e създал, за да излeкува всичко,...

България3 седмици ago

Изловиха Путин в постановка

Пропагандата се оказва съществен елемент от политиката на Кремъл и в частност на руския президент Владимир Путин. Международни наблюдатели наскоро откриха,...

България2 месеца ago

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой,...

България2 месеца ago

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за...

България2 месеца ago

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко. Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил...

България2 месеца ago

Вижте какво време ни чака през декември – ще има ли сняг по Коледа

Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне...

Advertisement

Trending