Свържете се с нас

България

ОТЕЦ ИРИНЕЙ МИТОВ ЗА РИТУАЛИТЕ ЗА УСПЕХ, ЛЮБОВ И МЪСТ: Погубваме душата си, ако поръчаме магия!

Published

on

Отец Ириней Митов нашумя покрай проповедите си в интернет. Там вече го наричат Тик-Ток Попа, по името на социалната мрежа, в която често прави кратки, но поучителни видеоклипчета. Предлагаме ви втората част от интервюто с младия свещеник, служещ в софийското село Чепинци и в Обрадовския манастир „Св. Мина“.

– В едно свое видеопослание разяснявате разликата между магията и Божието чудо, каква е тя от православно гледище?

– Магията е насочена към земното и цели решаване на някакъв проблем с бърз резултат, независимо от цената, която ще платим. Често пъти човекът в желанието си да бъде обикнат, да бъде успял в дадено поприще или да си отмъсти някому е готов да прибегне и до силата на сатаната. И за тази цел отива при магьосник, гадател или някой екстрасенс, контактьор, като за услугите им е готов да плати всяка цена само да изпълнят желанието му. Често пъти обаче не осъзнаваме, че всъщност това може да ни донесе нещо по-страшно от проклятие, да погуби нашата душа. И после същият този човек идва в храма и ние не знаем точно коя по-напред молитва да му четем, защото споделя, че нещо не се чувства добре, а докторите не знаят какво му. Това е така, защото досегът с нечистите сили не остава без последствия, те внасят объркване в душата и тялото, водят до опасни депресии, след които човек трудно се връща в живота.

– А как да разпознаем тогава божието чудо, като и магията има претенцията за чудо и феноменалност?

– Истинските чудеса винаги имат за цел да ни приближат към Бога и да ни покажат неговата слава и величие и неговата любов към нас. Те се дават понякога и за нещо земно, но само за да ни се покаже голямата цел, която трябва да имаме – не земното, а небесното царство. За това Божиите чудеса винаги са свързани с Възкресението и с Христос. В противен случай явлението остава невалидирано духовно и за нас то е сатанинско дело, което не е полезно за нашата душа.

– В своите кратки проповеди в интернет учите и да не вярваме на сънища, но доста хора често сънуват покойници. Ето сега и около Архангелова задушница бе така, което е видно и от коментарите в социалните мрежи. Не търсят ли умрелите през сънищата връзка с нас?

– Да, има някои изключения със сънища, в които виждаме покойници, които могат и да ни напътстват по някакъв начин. Ако видим например, че те желаят от нас храна, някаква дреха или вещ, то най-вероятно душите на нашите близки имат силна нужда от молитвата ни за тях. Много често хора споделят, че покойникът им се е явил насън (било след погребение или задушница) и им е казал, че е гладен. Това означава, че поменът, който е бил направен, не е допринесъл необходимата духовна полза.

– Значи някакво ниво на тълкувание все пак трябва да се приложи, така ли?

– Ние не ги тълкуваме поотделно сънищата, а по-скоро тези знамения означават само едно – трябва да се молим за покойника. От друга страна обаче, не бива да се доверяваме толкова на съновиденията и да казваме, че едва ли не всяко едно е истина. Това е грешно! Не бива да търсим някакви специални послания и съновници, тъй като това вече ще ни доведе до суеверие.

– Хората ви питат в Тик-Ток и доста практични въпроси, като например може ли един християнин да се омъжи за мюсюлманка, като го има и обратният случай – девойката да е кръстената?

– Разбира се, щом се обичат хората, ние не ги спираме да се женят, но не могат да имат църковен брак. После е хубаво да преценят и другия въпрос: каква ще е религията на децата, за да нямат проблеми от духовен характер в бъдеще. Според мен след като ще живеят в държава, където източното православие е вписано в конституцията като традиционно, е най-редно те да са православни християнчета.

– А ако родителите нямат църковен брак, след това децата им могат ли да бъдат кръстени?

– Може. Родителят християнин има своите задължения да възпитава правилно децата в духа на християнските добродетели и да ги учи на молитви. Кръстникът обаче е основният учител и духовен баща на детенцето. Така че родителят дори да не е християнин, то кръстникът задължително е и после той носи отговорност за детенцето.

– Друг риторичен от ваша гледна точка въпрос, който поставяте в мрежата, е: може ли християнин да украсява дома си с африкански сувенири и въобще с чуждоземно етноизкуство, което в момента доста е на мода и у нас?

– Тези екзотични символи за нас често представляват просто украса без никаква духовна стойност, но всъщност в домовете си, без да осъзнаваме, вкарваме изображения на езически божества и идоли. Православните християни обаче знаем, че така отваряме вратите си за окултни бесове и различни демонични създания. Това е грешка, която един християнин не бива да допуска. Аз съм виждал домове, в които няма нито една икона, а навсякъде са наслагани такива идолски украшения. Не говоря само за африканските маски, сега модни са и различни скулптури със сини очета, будистки предмети, различни амулети и талисмани.

– У нас мнозина носят и прабългарската розета от Плиска като талисман, изработен като висулка. Как ще коментирате това?

– Не бива да носим такива незнайни символи. Ние си имаме кръстното знамение, което ни предпазва и ни помага. То е символ на нашето спасение чрез Господ Иисус Христос.

– С какви проблеми се сблъсква един млад свещеник като вас в своето служение?

– Основният проблем е, когато виждаш, че проповедите ти са безплодни. Това е най-голямата мъка и „депресия“ за един свещеник и проповедник. Много трудно вярващият намира пътя и за това често пъти ние се чувстваме като гласове в пустиня, както се казва. Виждаме, че промяната към доброто и Бога е много трудна в обикновения човек, както и в нас, разбира се, защото и ние непрестанно търпим някаква духовна еволюция. Всичко става много мъчно, но може би така и трябва да бъде. Защото в Божието слово се казва, че един сее, друг полива, трети жъне. Така че Бог промисля за всеки по различен начин. Често ни е отредено да не видим плодовете от труда си. Друг път ни е дадено да берем реколтата на тези, които са посяли преди нас. И съответно друг ще бере плодовете на това, което сега ние сеем. Но това се отнася както за доброто, така и за злото.

– Сега вие сеете в интернет и Тик-Ток, но пък сте чували в това число и от съвременни свети отци, че тия високи технологии са сатанинско дело. В тази връзка да ви попитам може ли в отровна почва да се роди нещо добро?

– Най-удачното сравнение за технологиите е, че те са като един нож. Той може да се използва за хубаво нещо, като да си приготвите храна, или за лошо – за нараняване. И без Църквата да ги благославя, технологиите са тук и се развиват всекидневно. Те могат да бъдат един огромен лост за православните християни, а още повече и за нас, свещениците. От друга страна, технологиите няма да бъдат вредни за нас, просто трябва да има някакъв контрол при ползването им.

– Да, но в интернет има всякаква поквара от порнографско съдържание през езика на омразата до видеоклипчета на реални убийства, дело на фанатици и терористи?

– Реално погледнато, ако говорим за видеата, тези с най-греховното съдържание са и най-гледаните. И не можем да ги спрем. Единственият начин е да атакуваме злото с доброто и полезното.

– Но Кутията на Пандора сякаш вече е отворена и покварява всяко следващо поколение?

– Тя е отворена отдавна, но сега процесите като че ли текат с по-голяма сила и скорост заради ерата, в която живеем. В ръцете на хората е да измислят такива правила, че технологиите да бъдат използвани по най-безопасния начин. Успоредно с това ние трябва да се утвърждаваме във вярата пред Бога. Защото при него няма привилегировани – той иска всички да се спасим. Просто трябва да намерим най-краткия и правилен път, който за нас е един – православието.

Още

България

Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни

Published

on

След като съпругата на екс-премиера Кирил Петков, Линда, обяви официално цените на своите козунаци, които откровено предизвикаха смут в социалните мрежи, ето че „наддаването“ за най-скъп козунак продължава.

Специален „бутиков“ козунак у нас се предлага за „скромната“ цена от 45 лева за 550 грама, което прави 82 лева за килограм.

Скъпото лакомство се предлага от бутикови фурни, които обещават на заможните си и претенциозни клиенти да използват само най-качествените съставки. Офертите им се рекламират усилено в социалните мрежи, които препращат към сайтовете на пекарните, показа проверка на „Телеграф“.

Пекарната с най-скъп козунак уточнява за бялото брашно, че е от каменна мелница, а яйцата – от свободни кокошки.

Пълнежът от солен карамел пък се прави с най-скъпата морска сол, която се произвежда само във Франция. Името й на френски означава „Цвете на солта“.

Бутиковият козунак се праща на клиента в специална опаковка в комплект с ром или с френския аналог на мастиката пастис. Като го нарежете, можете да го напръскате с „парфюма“, уточняват от пекарната. Поръчката се прави в сайта й, като предварително може да се избере дата на доставката, а плащането е предварително с карта или след получаването с наложен платеж. Скъпият великденски сладкиш се доставя до дома, но има и опция за офис на куриерска фирма.

Друга малка квартална фурна обещава, че ще достави ръчно направен козунак със собствен транспорт до дома на клиента навръх самия Великден. За да ползвате обаче това улеснение, ще трябва да се бръкнете с 10 лева и да се уговорите поне два-три предварително. Плащането също е предварително – с карта или в самата пекарна. Бутиковият козунак от пекарната е на цена близо 20 лева за 600 грама разфасовка, тоест килото е над 30 лева.

Великденското лакомство се предлага с няколко варианта глазура – лате шоколад, пистачио, черен шоколад и шам фъстък. Вариантът без глазура е по-евтин – 17 лева за разфасовка от 700 грама. Домашното козуначено руло с малини и бял шоколад е също 20 лева, но за 800 грама. Има варианти и за пълнеж с локум или шипков мармалад.

Верига ресторанти за италианска храна пък предлага на клиентите си биокозунаци в пет различни вида. Най-евтиният е традиционния вариант – със захар и бадемови люспи, като 750 грама струват 19 лева. Най-скъп пък е биокозунакът с пълнеж от крем пистачио и глазура от бял шоколад с шам фъстък. Разфасовката е 1,2 кг, а цената 45 лева. Предлагат се и варианти с локум, мармалад и пет вида ядки, с два вида френски шоколад и печени лешници и с пълнеж от крем лимончело и глазура от бял шоколад с лайм.

Гръцка пекарна за сладки също се включва в наддаването за по-претенциозни клиенти. Класическият козунак със захар и филирани бадеми върви по 19 лева за 400 грама. Може да се достави до дома в стилна кутия или да се вземе от място. Козунакът със стафиди или локум е по 20,90 лева. Този с пълнеж от шоколад или шоколадова глазура е най-скъп – 22,90 лева, но е с 50 грама отгоре. Това прави цена за килограм от около 45 лева.

Освен козунаци за празника пекарната предлага и огромни шоколадови яйца. Те са високи 17 см, тежат половин килограм, а цената им е близо 40 лева. Някои са оформени като анимационни герои, има и вариант с логото на скъпата френска модна марка Louis Vuitton. Предлагат се и яйца в червено или черно с пръски от злато. Цената е близо 25 лева, но грамажът не е уточнен.

Цените на шоколадовите яйца и зайци тази година са по-високи заради климатичните промени.

Известни марки като „Линд“ и „Фереро Роше“ вдигнаха цените на великденските лакомства с 50% спрямо миналата година, съобщи британският потребителски сайт Which?.

Високите температури и влажното време стресираха и влошиха реколтата от какао в Западна Африка, която произвежда над 70% от световното количество от суровината за шоколад.

Цените на какаото на международните борси се удвоиха спрямо миналата година от 2220 евро за тон през февруари 2023-а до рекордните 5490 тона към момента. Цените на захарта са също нагоре.

Евтиният козунак, който не съдържа пресни яйца и мляко, а се прави от сухи смески, върви по 5 лева за 400 грама в големите вериги. Предлагат се козуначени рула с мармалад, козунак с капки шоколад и различни други разновидности на великденския сладкиш. Традиционно по време на празника веригите предлагат и италианския побратим на козунака – сладкиша панетоне, който обаче на Ботуша е коледно, а не великденско лакомство. Разфасовката от 500 грама се предлага за 6 лева. Веригите извадиха на щандовете и великденски зайчета, яйца и други подобни шоколадови фигурки. Зайчето от 125 грама се продава по 2,59 лева.

Съпругата на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков – Линда Петкова, обяви преди дни, че започва записвания за безглутенови козунаци за Великден. Тя има малка пекарна в центъра на София, която е известна с това, че предлага лакомства, подходящи за хора с глутенова непоносимост.

В социалните мрежи Линда Петкова обяви, че тази година ще предлага три вида козунаци – със стафиди и цитрони, с натурален шоколад и бадеми или с шипков мармалад и орехи.

Малките разфасовки са по 450 грама и струват 34 лева, а големите са 950 грама на цена 59 лева. Високата цена на сладките изкушения стана обект на коментари и в парламента. Това се случи по време на обсъжданията при приемането на второ четене на великденската добавка от 100 лева за най-бедните пенсионери.

Георги Свиленски от БСП поиска и пенсионерите над линията на бедност да получат добавки от 50 лева. Нека има поне по един безглутенов козунак за тях по 60 лв., призова Свиленски, явно препращайки към темата за цените на сладкишите на Линда Петкова.

Още

България

Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издаване на електронна рецепта

Published

on

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава.

Това съобщава „Сега“, като посочва и много примери за пациенти, които са принудени да плащат повече от обичайните 2,90 лв.

Такса „компютър“ се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса.

„Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има „такса за издаване на електронна рецепта“, твърди пациент. От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото.

„Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано“, посочиха от здравното министерство, след като им описахме случай на диабетик, чиято такса изведнъж е поскъпнала от 2,90 на 8 лв. И в този случай се оказа, че е въведена такса от 5 лв. за електронно обслужване.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил „административно“ да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

От потребителска такса са освободени пациентите със заболявания, включени в специален списък към Националния рамков договор, децата до 18 години, неработещи членове на семейството, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и други.

Проблем с неясни такси има и при бележките, с които родителите извиняват отсъствия на децата си. Личните лекари масово искат пари за тях. От МЗ първоначално обявиха, че бележката е закономерен резултат от преглед, поради което не бива да се таксува допълнително.

В крайна сметка обаче се наложи позицията на лекарите, че издаването на тази бележка е услуга, която не попада в основния пакет от медицински дейности, поемани от касата.

Източник: Факти

Още

България

Проф. Рачев шокира: Три циклона удрят България, иде страшна снежна виелица в…

Published

on

Проф. Георги Рачев развали настроението на българите. Бързо свикнахме с нетипичното за този месец топло, та даже и горещо време, но идва промяна.

„След скучното топло и сухо време идва едно динамично с много изяви. Ще има дъжд, застудяване, вятър и сняг. Април месец ще бъде като Баба Марта“, заяви специалистът в ефира на bTV.

Климатологът очаква 3 циклона да ударят България.

„Утре, в четвъртък и в събота ще ни ударят първите два. България попада точно на техния път. Затова ще имаме динамично, бързо сменящо се време. Все още ще е доста топло.

Още довечера обаче ще започне да превалява над западните райони. Чух се с една дама в Германия. Тя е в Берлин и каза, че вече е много студено, добре че си е взела зимното палто.

В събота и неделя в София ще е най-студено. Не съм съгласен със слънчицата на картата за събота.

Вече наистина говорим за джапанки. Морската вода е 17 градуса, това е сериозно затопляне. През уикенда водата ще е по-топла от въздуха. В Плевен ще се развият гръмотевични бури. Възможно е да има слаба проява на градобитна дейност“, добави професорът.

 

Още
Реклама

Интересни

България54 минути ago

Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни

След като съпругата на екс-премиера Кирил Петков, Линда, обяви официално цените на своите козунаци, които откровено предизвикаха смут в социалните...

Made in BG56 минути ago

Отново негативизъм срещу самотна майка, герой в „Бригада нов дом“

Каквото и да се направи за доброто на някой, винаги се намират хора, които ще търсят негативи. Едва показан последния...

Българияедин час ago

Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издаване на електронна рецепта

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти,...

Българияедин час ago

Проф. Рачев шокира: Три циклона удрят България, иде страшна снежна виелица в…

Проф. Георги Рачев развали настроението на българите. Бързо свикнахме с нетипичното за този месец топло, та даже и горещо време, но...

Българияедин час ago

Дежавю: Скандален развой с делото срещу шефката на митниците

Делото по мегаскандала за ОПГ за контрабанда отново бе отложено. Вече бившата директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за втори...

Българияедин час ago

Пикантна астропрогноза за кабинета „Главчев“

Служебният кабинет в зодиакалната обстановка се пада Овен, а първата му силна изява е родена по време мълчанието на Риби,...

България4 часа ago

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Едно от най-масово използваните приложения у нас готви изненада. Навигацията ще получи дългоочаквана актуализация. Waze обяви, че подготвя мащабен ъпдейт,...

България4 часа ago

СПОРЕД ОТЧЕТИТЕ: Най-много пари в кеш държи БСП, в банка – ГЕРБ

Най-много пари в кеш държи БСП. Това става ясно от годишните финансови отчети на политическите сили, публикувани от Сметната палата....

Made in BG4 часа ago

БАРОВСКО: Захари Бахаров стана лорд! (СНИМКА)

Захари Бахаров се сдоби с  се сдоби с топ гъзарийка. Актьорът вече има личен монограм, който бродират ръчно по дрехите...

Любопитно5 часа ago

Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи

Луната е в знак Лъв от 05:25ч на 16 април до 17:12ч на 18 април В дните на Лъва се...

България5 часа ago

Мъка: Това е приказната 20-г. красавица, блъсната от влак пред очите на майка си СНИМКИ

20-годишната Юлия Аврамова е загиналата при неделния инцидент с влака по време на мотосъбора край Благоевград. Младата жена бе пометена...

България5 часа ago

Излагация: Прекъснаха срещата на ПП с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо ВИДЕО

Съпредседателите на ПП Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков и Никола Минчев се срещнаха със симпатизанти на партията за...

Made in BG18 часа ago

ВРЪЩА МУ ЗАВОДСКИТЕ НАСТРОЙКИ: Ивка Бейбе и Азис правят тройка! (ВИДЕО)

Скандалната репортерка Ива Иванова, по известна като Ивка Бейбе разкри че е хвърлила мерак на Костинбродския славей Азис. След страстната им...

Любопитно19 часа ago

ОПАСНОСТ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ: Живият Нострадамус разкри от къде може да започне следващата пандемия!

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“, предупреди, че лабораториите за изкуствен интелект могат да станат източника на следващата голяма пандемия. Атос...

Made in BG19 часа ago

Риана иска още деца, ще пробва за момиченце

Риана и A$AP Роки вече имат две деца – двама сина, но носителката на Грами сподели, че няма нищо против...

България19 часа ago

Новите ни лични карти ще са немско производство. Цените скачат!

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предлага да се увеличи цената на услугите за издаване на лична карта. В случай...

България19 часа ago

БРУТАЛНО: Намериха труп, вързан със свински опашки, насред столичен парк!

Тяло на мъж е било открито в „Западен парк” в понеделник следобед, съобщи NOVA. Мястото е почерняло от полиция, районът...

България19 часа ago

Зловещо: Първа версия за кървавия ужас с два трупа в Пловдивско

Най-вероятно на водача, който е загинал в тежката катастрофа между пловдивските села Чешнегирово и Поповица този следобед, му е прилошало....

България22 часа ago

Огромен скандал със завърналата се у нас „Карфур“ и известен бизнесмен СНИМКИ

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има...

Българияедин ден ago

Този ли хотел във Варна е прилапал Робърт де Ниро

Гранд хотел Варна, който варненци помнят като Шведския хотел, вероятно ще е обектът на веригата на Робърт де Ниро в морската столица....

Реклама

Trending