Свържете се с нас

България

ОТЕЦ ИРИНЕЙ МИТОВ ЗА РИТУАЛИТЕ ЗА УСПЕХ, ЛЮБОВ И МЪСТ: Погубваме душата си, ако поръчаме магия!

Published

on

Отец Ириней Митов нашумя покрай проповедите си в интернет. Там вече го наричат Тик-Ток Попа, по името на социалната мрежа, в която често прави кратки, но поучителни видеоклипчета. Предлагаме ви втората част от интервюто с младия свещеник, служещ в софийското село Чепинци и в Обрадовския манастир „Св. Мина“.

– В едно свое видеопослание разяснявате разликата между магията и Божието чудо, каква е тя от православно гледище?

– Магията е насочена към земното и цели решаване на някакъв проблем с бърз резултат, независимо от цената, която ще платим. Често пъти човекът в желанието си да бъде обикнат, да бъде успял в дадено поприще или да си отмъсти някому е готов да прибегне и до силата на сатаната. И за тази цел отива при магьосник, гадател или някой екстрасенс, контактьор, като за услугите им е готов да плати всяка цена само да изпълнят желанието му. Често пъти обаче не осъзнаваме, че всъщност това може да ни донесе нещо по-страшно от проклятие, да погуби нашата душа. И после същият този човек идва в храма и ние не знаем точно коя по-напред молитва да му четем, защото споделя, че нещо не се чувства добре, а докторите не знаят какво му. Това е така, защото досегът с нечистите сили не остава без последствия, те внасят объркване в душата и тялото, водят до опасни депресии, след които човек трудно се връща в живота.

– А как да разпознаем тогава божието чудо, като и магията има претенцията за чудо и феноменалност?

– Истинските чудеса винаги имат за цел да ни приближат към Бога и да ни покажат неговата слава и величие и неговата любов към нас. Те се дават понякога и за нещо земно, но само за да ни се покаже голямата цел, която трябва да имаме – не земното, а небесното царство. За това Божиите чудеса винаги са свързани с Възкресението и с Христос. В противен случай явлението остава невалидирано духовно и за нас то е сатанинско дело, което не е полезно за нашата душа.

– В своите кратки проповеди в интернет учите и да не вярваме на сънища, но доста хора често сънуват покойници. Ето сега и около Архангелова задушница бе така, което е видно и от коментарите в социалните мрежи. Не търсят ли умрелите през сънищата връзка с нас?

– Да, има някои изключения със сънища, в които виждаме покойници, които могат и да ни напътстват по някакъв начин. Ако видим например, че те желаят от нас храна, някаква дреха или вещ, то най-вероятно душите на нашите близки имат силна нужда от молитвата ни за тях. Много често хора споделят, че покойникът им се е явил насън (било след погребение или задушница) и им е казал, че е гладен. Това означава, че поменът, който е бил направен, не е допринесъл необходимата духовна полза.

– Значи някакво ниво на тълкувание все пак трябва да се приложи, така ли?

– Ние не ги тълкуваме поотделно сънищата, а по-скоро тези знамения означават само едно – трябва да се молим за покойника. От друга страна обаче, не бива да се доверяваме толкова на съновиденията и да казваме, че едва ли не всяко едно е истина. Това е грешно! Не бива да търсим някакви специални послания и съновници, тъй като това вече ще ни доведе до суеверие.

– Хората ви питат в Тик-Ток и доста практични въпроси, като например може ли един християнин да се омъжи за мюсюлманка, като го има и обратният случай – девойката да е кръстената?

– Разбира се, щом се обичат хората, ние не ги спираме да се женят, но не могат да имат църковен брак. После е хубаво да преценят и другия въпрос: каква ще е религията на децата, за да нямат проблеми от духовен характер в бъдеще. Според мен след като ще живеят в държава, където източното православие е вписано в конституцията като традиционно, е най-редно те да са православни християнчета.

– А ако родителите нямат църковен брак, след това децата им могат ли да бъдат кръстени?

– Може. Родителят християнин има своите задължения да възпитава правилно децата в духа на християнските добродетели и да ги учи на молитви. Кръстникът обаче е основният учител и духовен баща на детенцето. Така че родителят дори да не е християнин, то кръстникът задължително е и после той носи отговорност за детенцето.

– Друг риторичен от ваша гледна точка въпрос, който поставяте в мрежата, е: може ли християнин да украсява дома си с африкански сувенири и въобще с чуждоземно етноизкуство, което в момента доста е на мода и у нас?

– Тези екзотични символи за нас често представляват просто украса без никаква духовна стойност, но всъщност в домовете си, без да осъзнаваме, вкарваме изображения на езически божества и идоли. Православните християни обаче знаем, че така отваряме вратите си за окултни бесове и различни демонични създания. Това е грешка, която един християнин не бива да допуска. Аз съм виждал домове, в които няма нито една икона, а навсякъде са наслагани такива идолски украшения. Не говоря само за африканските маски, сега модни са и различни скулптури със сини очета, будистки предмети, различни амулети и талисмани.

– У нас мнозина носят и прабългарската розета от Плиска като талисман, изработен като висулка. Как ще коментирате това?

– Не бива да носим такива незнайни символи. Ние си имаме кръстното знамение, което ни предпазва и ни помага. То е символ на нашето спасение чрез Господ Иисус Христос.

– С какви проблеми се сблъсква един млад свещеник като вас в своето служение?

– Основният проблем е, когато виждаш, че проповедите ти са безплодни. Това е най-голямата мъка и „депресия“ за един свещеник и проповедник. Много трудно вярващият намира пътя и за това често пъти ние се чувстваме като гласове в пустиня, както се казва. Виждаме, че промяната към доброто и Бога е много трудна в обикновения човек, както и в нас, разбира се, защото и ние непрестанно търпим някаква духовна еволюция. Всичко става много мъчно, но може би така и трябва да бъде. Защото в Божието слово се казва, че един сее, друг полива, трети жъне. Така че Бог промисля за всеки по различен начин. Често ни е отредено да не видим плодовете от труда си. Друг път ни е дадено да берем реколтата на тези, които са посяли преди нас. И съответно друг ще бере плодовете на това, което сега ние сеем. Но това се отнася както за доброто, така и за злото.

– Сега вие сеете в интернет и Тик-Ток, но пък сте чували в това число и от съвременни свети отци, че тия високи технологии са сатанинско дело. В тази връзка да ви попитам може ли в отровна почва да се роди нещо добро?

– Най-удачното сравнение за технологиите е, че те са като един нож. Той може да се използва за хубаво нещо, като да си приготвите храна, или за лошо – за нараняване. И без Църквата да ги благославя, технологиите са тук и се развиват всекидневно. Те могат да бъдат един огромен лост за православните християни, а още повече и за нас, свещениците. От друга страна, технологиите няма да бъдат вредни за нас, просто трябва да има някакъв контрол при ползването им.

– Да, но в интернет има всякаква поквара от порнографско съдържание през езика на омразата до видеоклипчета на реални убийства, дело на фанатици и терористи?

– Реално погледнато, ако говорим за видеата, тези с най-греховното съдържание са и най-гледаните. И не можем да ги спрем. Единственият начин е да атакуваме злото с доброто и полезното.

– Но Кутията на Пандора сякаш вече е отворена и покварява всяко следващо поколение?

– Тя е отворена отдавна, но сега процесите като че ли текат с по-голяма сила и скорост заради ерата, в която живеем. В ръцете на хората е да измислят такива правила, че технологиите да бъдат използвани по най-безопасния начин. Успоредно с това ние трябва да се утвърждаваме във вярата пред Бога. Защото при него няма привилегировани – той иска всички да се спасим. Просто трябва да намерим най-краткия и правилен път, който за нас е един – православието.

Още

България

Делото „Семерджиев” продължава

Published

on

Поредно заседание по делото „Семерджиев”.

Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги Семерджиев и трябва да определи кой е бил зад волана в момента на катастрофата. Другата експертиза ще покаже какви субстанции са открити в кръвта на обвиняемия за смъртта на две пешеходки.

Предвиден е и разпит на две ключови свидетелки.

Според Семерджиев те са правили тестдрайв с колата му по време на трагедията. До момента момичетата не са се явявали пред съда.

novini.bg

Още

България

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Published

on

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в селото и за здравния пункт. Тя успя само за 12 дни от встъпването си в длъжност на 15 ноември да организира доброволци и с помощта и на Общината да направи основен ремонт и обзавеждане на двата етажа на административната сграда, в която е разположено кметството в Бураново. На първия етаж бяха обособени пенсионерски клуб и социална кухня, съобщава struma.bg. 

Тържеството уважиха кметовете на Кочериново – Станислав Горов, и на Стоб – Светослав Гоцев, присъстваха и общинските съветници Александър Димитров и Симеон Кирилов. Празничната литургия и тържествения водосвет за здраве отслужи отец Георги Граховски. Свещеникът освети и богородичните питки и баници с лук, с които кметицата и жени от Бураново почерпиха за новата придобивка в селото.

Първи разгледаха новата социална кухня Каменка Лукарчина и Соня Рангелова. Славянка Райнова пък обясни, че очаква с нетърпение и откриването на здравния пункт в селото, от какъвто имат много голяма нужда. Полякинята Йоланта Бонур, която от 20 години живее в Бураново, се радваше като дете на красиво подредения пенсионерски клуб, в който е топло и уютно, с печка на дърва, има и телевизор, както и на удобствата в социалната кухня.

Даниела Гальова, Красимир Германов и Костадин Граховски са сред доброволците, участвали в ремонта на пенсионерския клуб и кухнята.

На тържеството присъства и 90-годишният бай Иван, който е най-възрастният мъж в селото, има и две жени почти столетнички – на 98 и 99 г. Бай Иван сподели, че е щастлив да доживее и да види пенсионерския клуб в родното си село.

Димитрина Янкова информира присъстващите, че в следващите дни социалната кухня ще заработи и ще бъде носена храна на болни и самотни хора в неравностойно положене, като менюто ще включва четири неща – супа, топъл обяд, десерт и плодове. Няма да остане необгрижен човек, допълни Янкова.

Местни зеленчукопроизводители са изявили желание да дарят продукти за социалната кухня. Кметската наместничка заяви, че ще търси срещи с бизнесмени и инвеститори за създаване на работни места в Бураново с идеята да се даде възможност на хората да живеят и работят в родното си село.

Още

България

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Published

on

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо.

Той е заподозрян в двойно убийство, включително на 14-годишното момиче Ваня. Палевски е арестуван в северозападния град Баликесир, където е пристигнал от Сърбия и е минал през България, съобщиха от полицията.

В случая, който шокира РСМ в неделя, бяха открити телата на момиче от столицата Скопие, изчезнало миналата седмица, и на 74-годишен мъж, изчезнал няколко дни преди нея.

В тежкото престъпление са замесени още трима души, включително бащата на детето. Планът бил тя да бъде отвлечена, за да се иска подкуп от майката на детето. blitz

Още
Реклама

Интересни

България55 минути ago

Делото „Семерджиев” продължава

Поредно заседание по делото „Семерджиев”. Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги...

България58 минути ago

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в...

Здравеедин час ago

Пробив! Това е виновникът за Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е...

Българияедин час ago

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо. Той е заподозрян в двойно убийство,...

Българияедин час ago

Имен ден: 8 красиви имена черпят за морския повелител, традициите повеляват да…

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето...

Made in BG16 часа ago

Колегите в bTV бесни на Сашо Кадиев: Много е лесно с връзки и тарикатлък да прецакаш всички, за да се уредиш!

Преди лятото Сашо Кадиев прочувствено напусна Би Ти Ви след 12 години в ефира на „Преди обед“, за да се...

Made in BG16 часа ago

Сами Хосни се набута и в „Игри на волята“. Там го чака жрицата на любовта Вероника Ланчева (СНИМКИ)

Сами Хосни стана известен като риалити звезда и иска да затвърди този свой имидж. След като го видяха колко струва...

Made in BG16 часа ago

Скандал! Евгени Минчев: Цветанка Ризова да я назначат за портиер! Махнете и Гала, че е набор на Тодор Живков!

Типичен Евгени Минчев, друг и не сме очаквали. Но тези, които изкоментира, едва ли ще му се възрадват. Още повече,...

България16 часа ago

Ново 20! Изневяра в основата на кървавата баня с 3 трупа в Маноле

Подозрения в изневяра може да са причината за кървавата баня, разиграла се в село Маноле тази нощ, допускат хора от...

Здраве16 часа ago

Няма край: 600 млн. евро ще прахоса България за К-19 ваксини, заявил проф. Чорбанов

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ заявява,...

Здраве21 часа ago

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден. На пръв поглед изглежда, че нещата тук са...

България21 часа ago

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в...

Made in BG23 часа ago

Миро показа снимка от казармата и разкри как са го наричали

Певецът Миро реши да покаже своя снимка, направена по време на казармата. Той е сред мъжете, които са опитали от...

България23 часа ago

Проф. Рачев: Стискаме палци преди Коледа да се случи това, което казвам

10 дни преди Коледа вече може да говорим всичко. Стискаме палци да се случи това, което казвам. Продължава да е...

България23 часа ago

Първа версия за кървавата баня с три трупа в Маноле СНИМКИ

Ромската махала на пловдивското село Маноле е втрещена и шокирана от двойното убийство и самоубийство станало тази нощ. Жертвите са...

Българияедин ден ago

Психопат кла като прасета младежи в този български град, обидили го на брада ВИДЕО

Агресия пред дискотека в Кюстендил. Двама са ранени след нападение със сгъваем нож, а извършителят е задържан. Той е на...

Българияедин ден ago

Имен ден: Прекрасни имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен постъпил в манастир,...

Made in BG2 дни ago

Фики пя на Рълев за победата в столичен клуб

Фики честити победата на големия шампион в сезон 5 на “Игри на волята” Иван Рълев и му пя. Това се...

България2 дни ago

НОВИ ПРАВИЛА: Децата аут от ресторантите!

На ресторант с дете след 22 ч. – само с декларация. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. С...

България2 дни ago

Бивш собственик на ЦСКА плати 60 милиона за сватбата на дъщеря си, издирват го за източени 11 милиона

Индийският бизнесмен Прамод Митал стана собственик на ЦСКА на днешния ден през 2006 г. Към онзи момент той беше и...

Реклама

Trending