Connect with us

България

Писмото до мама, която вече я няма. И не плачете, като го четете. Недейте!

Published

on

“Личните истории достигат до сърцето на всеки човек. А с моята много лична история искам да спася живота на колкото може повече българи. Защото само една дълбоко изстрадана лична история може да накара повече хора да вземат мерки и да осъзнаят, че към този момент единственият начин да преодолеем тази огромна криза е с помощта на ваксините”.

С тези думи се обръща към DW Тихомир Ценкуловски, като моли да публикуват неговото емоционално писмо…

“Писмо до мама”:

“Мили хора, скъпи българи, пиша Ви от Мадрид, Испания. В неделя не успях да упражня правото си на глас, тъй като ме застигна най-тежката новина. Научих какво е чувството да разбереш, че си загубил най-ценния човек на света – скъпата ми майчица Геновева. Позволявам си да Ви пиша с надеждата историята на моето семейство да достигне до колкото може повече българи, защото обичам безкрайно България.

Пристигнах тук да преподавам “Дипломация” в университет през януари тази година. През лятото прекарах два месеца в България. Майка ми Геновева цял живот е работила като учителка по математика в гр. Червен бряг. След като се пенсионира, претърпя операция и миналата година се възстановяваше вкъщи. Това лято беше научила, че има остра нужда от учители по математика в София и ме помоли да подготвя и подам документи от нейно име. Изпитваше трепет не само от това, че навсякъде, където кандидатства, я поканиха на интервю и ѝ предложиха работа, но и от това, че след примерен урок в едно основно училище реакцията била: “Толкова емоционален учител по математика, с такава сърдечност и личен подход”.

Наех ѝ квартира на ул. “Шейново”, до БНТ. В първия ѝ работен ден я придружих до училището. Тя се радваше на какво удобно място е спирката до Софийския университет, откъдето има директен автобус до училището. Докато минавахме покрай Докторската градина, тя гледаше през прозореца и ми каза: “Понякога може да сядам на някоя пейка на слънце и да си готвя урока”. Като стигнахме до училището, я прегърнах, снимах я и се пошегувах, че е дошло време аз да я изпращам на училище.

На път за училището не спирах да ѝ напомням колко е важно да се пази, а маската ѝ да покрива и носа, и устата. Преди да се върна в Мадрид толкова настоявах да се ваксинира. Но мама отказа.

Обаждах ѝ се всеки ден по телефона. Сподели ми как едно момиченце в 5-и клас идвало при нея в междучасието и ѝ казвало: “Госпожо, много Ви обичам! “. В началото на октомври мама навърши 65 години. Малко след рождения ѝ ден започна да се чувства недобре и в крайна сметка се оказа, че се е заразила с коронавируса. Настоявах да се обърне към лекар веднага, но тя се лекуваше вкъщи в продължение на около две седмици. След това внезапно се наложи да бъде приета в болница. В момента, в който влезе в болница, загубих всякакъв контакт с нея. Не беше позволено дори да ѝ се обадя по телефона. Кой човек би издържал да се озове в безлично болнично отделение, заобиколен от непознати хора, без близък човек, който да държи ръката ти, да те погали, да прошепне думи на обич и подкрепа?

Мама получаваше кислород в продължение на една седмица. Само тя си знае какъв страх е изживяла. От лекарката научих, че може би в страха и отчаянието си е махала кислородната си маска и затова се наложила интубация. Един полицай в Мадрид случайно видя колко съм разстроен и като научи причината, се опита да ме успокои. Каза ми, че баща му също е бил интубиран за три седмици, но с Божията помощ е успял да се възстанови. Разликата беше, че близките му са могли да му се обаждат за малко всеки ден. В болницата, където беше мама, категорично ми отказаха тя да ползва телефон, тъй като това щяло да навреди на апаратурата.

Ходех по улиците на Мадрид без цел и посока, молех се на глас за нейното изцеление, отложих лекциите, които трябваше да изнеса пред седемдесет студенти от различни страни, защото исках мислено да бъда с мама. Успях да сбъдна своите академични цели благодарение на безброй саможертви на моите скъпи родители – и най-вече на мама.

Мила мамо, толкова много те обичам. Ти имаш най-щедрото сърце, най-красивата усмивка, най-благия глас, най-светлата душа. Ти винаги ще живееш. Ти ми позволи да стъпя на твоите крехки рамене, за да съм там, където съм сега. Всичко дължа на теб.

Мили хора, скъпи българи, когато минавате покрай Докторската градина, знайте, че всяка сутрин по ул. “Шипка” с автобус минаваше една светла душа.

Нося в сърцето си безкрайна обич към България и ме боли, когато виждам как осиротява”.

Тихомир
/newsbgcom.eu

Continue Reading

България

Почина едно от петте заразени с менингит деца в забавачката в София

Published

on

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, научи „По света и у нас“. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група, научи GlasNews.bg.

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска градина номер 37 „Вълшебство“ в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

„Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика“, каза за „По света и у нас“ проф. Тодор Кантарджиев.

Днес са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

„Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството – братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца“, каза проф. Кантарджиев.
Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

 

Continue Reading

България

Слави Трифонов през март: Няма да се коалирам с ГЕРБ, БСП, ДПС! Мога да си го татуирам, но е тъпо

Published

on

ИТН е на точно една крачка преди официалното влизане в коалиционно правителство – заедно с ПП, ДБ и… БСП. Последното може да се оцени като лоша изненада за симпатизантите на Слави Трифонов. Или поне тези от тях, чиято памет не им изневерява и имат спомени няколко месеца назад.

Партия „Има такъв народ“ няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС, нито с някоя от патриотичните формации, които за предстоящите парламентарни избори се разделиха за участие“, това дословно заяви Трифонов във Фейсбук интервю на 20 март 2021. Според него тези (в това число и БСП) са „статуквото“, виновно „за това дередже“.

„Няма да се коалирам с тях, мога да си го татуирам, но е тъпо“, поясни колко точно е категоричен в убежденията си Трифонов.

Тогава той беше абсолютно непреклонен, че виждал потенциални коалиционни партньори САМО в ДБ и партията на Манолова, които били „по-малкото лошо“.

Continue Reading

България

В 7,30 часа мъж на 36 години се хвърли от Аспарухов мост във Варна

Published

on

Снимка Булфото

Поредна трагедия се случи на емблематично място във Варна.

36-годишен варненец е скочил от Аспаруховия мост тази сутрин.

Трагедията се е случила в 7:30 часа сутринта. Очевидци, пътували по моста, споделят в социалните мрежи, че са забелязали мъж с патерици зад парапета на моста и са подали сигнал до полицията.

От МВР потвърдиха за “Нова Варна”, че мъжът е скочил.

Много от хората станали свидетели на случката, призовават за незабавни мерки, заради зачестилите случаи на хора, които се хвърлят от там.

Припомняме, че само преди седмици млада жена се хвърли от Аспаруховия мост в ранните часове на деня. Месеци преди това възрастна жена опита да скочи, но беше спасена от преминаващ мъж.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България10 минути ago

Почина едно от петте заразени с менингит деца в забавачката в София

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, научи „По света и у нас“. Става въпрос...

България56 минути ago

Слави Трифонов през март: Няма да се коалирам с ГЕРБ, БСП, ДПС! Мога да си го татуирам, но е тъпо

ИТН е на точно една крачка преди официалното влизане в коалиционно правителство – заедно с ПП, ДБ и… БСП. Последното...

България2 часа ago

В 7,30 часа мъж на 36 години се хвърли от Аспарухов мост във Варна

Снимка Булфото Поредна трагедия се случи на емблематично място във Варна. 36-годишен варненец е скочил от Аспаруховия мост тази сутрин....

България3 часа ago

Леден душ за пенсионерите: Няма да вземат 120 лева добавка

Снимка Булфото Леден душ за пенсионерите. Пенсионерите ще получат добавка от 60 лв. от януари 2022 г., а не 120...

България4 часа ago

Мъж помогна на старец, лежащ на пътя. Дни по-късно – кола го уби

Тежка и тъжна история сподели мъж в социалната мрежа. Той разказа за ужаса, да си сам, възрастен, на улицата без...

България6 часа ago

Арестуваха млада жена без маска в столичното метро ВИДЕО

Зрелищен арест е извършен в столицата. Случката се разиграва на метростанция „Красно село“, а задържаната е млада жена, която не...

България19 часа ago

Златна мина: Жената на Иван – Ирина Тенчева държи в ръце бизнес за милиони СНИМКА

Жената на продуцента Иван Христов, е сертифициран дегустатор и производител на зехтин. Бизнесът, който е захванала бившата водеща, може да...

България20 часа ago

Откриха тялото на 17-годишно момче в близост до Кнежа, задържани са двама негови приятели

Тялото на 17-годишен младеж е открито тази вечер между Кнежа и Бяла Слатина, съобщава БТВ. Момчето е било в неизвестност...

България23 часа ago

Спряха Янсен, след смъртта на 20-годишната Катя, получила съсирек и кръвоизлив в мозъка СНИМКИ

Министърът на здравеопазването на Словения Янез Поклукар обяви пълното спиране на прилагането на векторната ваксина на Johnson & Johnson срещу...

Българияедин ден ago

Тъжна вест! Почина Ивайло Мишуров – лекарят, който излекува хиляди безплатно

За много скръбна тъжна вест научи Plovdiv24.bg. Починал е младият ветеринарен лекар от Пловдив Ивайло Мишуров. Колегите му от „Карагьозов...

Българияедин ден ago

Борисов може да се върне като Наполеон

Булфото Мнозина смятат, че Борисов е приключил за политиката, но според анализаторите нищо не е сигурно. За Борисов идват нелоши...

Българияедин ден ago

Оперираха 12 часа Сашка Васева

Булфото Преминала е операцията на Сашка Васева. 12 часа продължила операцията по отстраняване на тумора в главата на фолкзвездата Сашка...

Българияедин ден ago

Толкова тъжна вест! Почина Надя Савова

Кадър „Етажна собственост“, Нова тв Почина актрисата от Младежкия театър „Николай Бинев“ Надя Савова, съобщават от културната институция. Ето какво публикуваха...

Българияедин ден ago

Руски учен: Омикрон е краят на пандемията

Sputnik на русском Разпространи ли се Омикрон в целия свят, това ще е края на тази пандемия. Това е мнението...

Българияедин ден ago

Ново предложение: Ето как ще променят пенсиите, минималната заплата и майчинството ВИДЕО

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев. „Над 750 хиляди души...

Българияедин ден ago

Мистерия обви случилото се с чисто голия окървавен мъж, завързан за дърво край Бузлуджа СНИМКИ

Откритият снощи вързан за дърво и изоставен в безпомощно състояние по пътя към Бузлуджа мъж е в критично състояние, според медицински...

Българияедин ден ago

Доц. Кунчев бие тревога: Само болен с делта може да зарази 1000 души-Ето как да се предпазите! –

„При положение, че сме в разгара на 4-та вълна няма нови мерки, които могат дда се въведат, няма нещо ново...

Българияедин ден ago

Това е най-силната молитва: Лекува тежки болести и носи неземна благодат

Булфото Според православната вяра тази молитва носи духовна сила е неземна благодат. Вярващите знаят, че Света Богородица е застъпница пред бога за...

Българияедин ден ago

Кирил Петков подхвана мафията, която ни засипва с фалшиви чужди плодове и зеленчуци

Браво! Това ще е голям удар. Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се очаква заедно да формират...

Българияедин ден ago

Млада жена падна и почина внезапно на оживена улица в центъра на Бургас

Бургаският сайт Флагман съобщи, че в момента става нещо ужасяващо в центъра на града. В момента се разпитват свидетели Полиция...

Advertisement

Trending