Connect with us

Made in BG

Росен Петров: Комунистите милееха за народа, а демокрацията го обрече на мизерия!

Published

on

Росен Петров е един от онези, които не хулят комунизма, а напротив – възхвалява го и оценява всичко, което е направено тогава, разбра 365 Новини!

Днес е много модерно да се плюе по тоталитарния режим и да се обвиняват за всичко случващо се в България комунистите. Не една и две известни личности се изказаха именно в тази насока, но не и Росен Петров.

Мнението на водещия на „Операция: История“ по Bulgaria On Air е малко по-различно. Той има положително становище относно времето преди 1989 г. въпреки цялата пропаганда, която се изсипва в последните 30 години.

„Комунистите милееха за народа много повече от сегашните партии, които се пишат демократични. По време на социализма имаше 200 семейства партиен елит и 20 Мерцедеса. Единственото хоби на богатите беше да ходят на лов. Сега свръхбогатите са над 20 000, пълно е със скъпи коли по улиците, а народът мизерства и живее много зле.“ – смята Росен Петров, пише Faktor.bg.

Той осъзнава, че много хора ще го обвинят, че се опитва да реставрира комунизма и ще го намразят, защото днес е модерно да се мрази този режим, но тв водещият не може да се криви душата. Бил е на 19 г.. когато идва демокрацията и това му стига да направи разликата с днес.

Росен Петров оценява това, което направиха комунистите в България

Росен Петров има кратка политическа кариера зад гърба си. Той беше депутат от „България без цензура“ на Николай Бареков.

Към днешна дата обаче 50-годишната бивша дясна ръка на Слави Трифонов се е върнал към телевизията и не иска и да чува за политика.

„Съжалявам, че напуснах телевизията заради политиката. Политиката не е за мен, там не можеш да говориш така, както в журналистиката.“ – споделя Петров, пише Offnews.bg.

Очевидно бившият сценарист е огорчен от мръсните игри в политиката. Той е очаквал, че се работи за народа, а истината, която е видял от първо лице, се е оказала съвсем различна.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

Made in BG

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск – хората трябва да са щастливи

Published

on

Корупцията да се наказва като държавна измяна, затова са необходими затвори за още 70 000 души, казва IT специалистът, дарил 50 тона картофи на бедни

Компютърният специалист Димитър Димитров преди дни направи дарение от над 50 тона картофи на социални заведения, бедни, възрастни и болни хора в Кюстендилско.

Оставил беше дори и тир с картофи край полето, за да може всеки, който иска, да си вземе. Забелязал обаче, че спират хора със скъпи коли и товарят стотици килограми, а тези, които имат нужда – не могат да си вземат.

Заради това реши да организира доброволци, които извадиха картофите и закараха по едно чувалче до домовете на нуждаещите се по селата.

В Еремия, селото на баба му и дядо му, има ферма, където 10-ина работници отглеждат плодове, зеленчуци и животни. Преди години сам изгражда 3-километров път до две махали в селото, който чисти през зимата, прави водопровод, поставя контейнери за смет пред всяка къща и организира сметоизвозването. Изградил е система от пожарни хидранти и пред всяка къща в махалите има пожарен кран и шланг.

50-годишният Димитров от 18 г. е собственик на фирма за уебхостинг с 50 служители. За фирмата си казва, че е без маркетингов отдел и с нулев бюджет за реклама.

“Вълшебната дума за този феномен се нарича лоялност – ние сме лоялни към клиентите си и получаваме същото от тях. Затова и аритметиката ни се получава – клиентите получават качествена услуга на добра цена, служителите получават достойно заплащане и остава печалба за мен”, казва дарителят.

За себе си казва, че е имал нелеко детство. Не срещал разбиране от родителите си. Заради това за 10 г. е напуснал страната, без да каже на никого къде е.

“24 часа” го номинира в кампанията си “Достойните българи”.

– Г-н Димитров, от години правите дарения, влагате лични средства, но става някак без шум. Защо?

– Помагам за подобряване на средата, защото самият аз живея в нея. Правя го и за себе си – аз също ползвам този път, имам нужда от течаща вода, не искам гората да бъде опожарена, не искам в нея да се депонират отпадъци.

– Повече благодарности или повече хейт срещате, когато започнете някаква обществена инициатива?

– Не обръщам внимание и на едното, и на другото, затова съм забранил коментарите в профила си в социалната мрежа. Имам прекалено много работа, за да се впускам в дебати с когото и да било.

Моят съвет към всеки е да не обръща сериозно внимание на мнението на околните – всяко мнение е субективно и то по-скоро определя субекта, изказващ това мнение, а не този, когото коментират. Аз също не се изказвам ласкаво за някои хора, в това число дори за родителите си, но споделям факти, не слагам епитети.

– Имате голямо стопанство в село Еремия, то носи ли ви печалба?

– Еремия е с хълмист терен и земеделските парцели са изключително фрагментирани. Там е невъзможно да се оформи голям масив с цел индустриално земеделие. Аз обаче съм против сегашната система за държавни субсидии, не получавам никакви средства от държавата или от ЕС и всичко се субсидира от печалбата, която получавам от IT фирмата си. Харча ги включително за поддръжка и снегопочистване на пътя, за сметоизвозване, за изграждане на водоснабдяване на съседните махали, за пожарогасене.

– Ако няма помощ от държавата и ЕС, може ли да се развива бизнес у нас?

– Ако едно предприятие се изгради и управлява правилно, то няма нужда от дотации и помощи. Фирмата ми никога не е получавала и стотинка държавни помощи. Единствената обществена поръчка, която сме печелили, беше, когато след поредното ми дарение от 40 000 лв. за моята гимназия беше обявена обществена поръчка за покупка на лаптопи с тези средства и аз като дарител установих, че са посочени стари и евтини конфигурации, които биха стрували не повече от 30 000 лева, и така би се стигнало до разхищение на дарената от мен сума. Тогава се явихме на този конкурс с оферта от 38 000 лв., спечелихме го, а след това закупихме модерни лаптопи за 45 000 лева и ги доставихме на училището.

Участвали сме и в още един конкурс по обществена поръчка – за доставка на амфибии за спасителни дейности при наводнения. По онова време фирмата ми беше представител на канадски производител на амфибии. Конкурсът се превърна във фарс.

Това е опитът ми с обществени поръчки. Мнението ми за корупцията е, че тя изяжда от парите за образование, за здравеопазване, изяжда бъдещето на страната. Тя трябва да се наказва с цялата строгост на закона – като държавна измяна.

Много пъти съм заявявал, че ние трябва да изградим нови затвори с капацитет за още 70 000 лишени от свобода. И ако някой смята, че не можем да си позволим да храним още 70 000, ще му кажа, че ние ги храним и сега, но с хайвер и шампанско.

– Как се справяте с кризата около коронавируса?

– Фирмата ми не е засегната по никакъв начин. Имаме планове за действия във всякакви кризисни ситуации – природни бедствия, размирици, пандемии. През 2009 г. поставих задача за трениране на работа от вкъщи. След това при всяка прогноза за поледица или буря давах заповед да се работи от вкъщи.

Многократно под формата на игра сме работили в полеви условия, като разполагаме с няколко контейнера с всякакво къмпинг оборудване за целия личен състав. Винаги сме разполагали и със запаси от храна, медикаменти и защитни средства.

Чувам, че цената на маските се е увеличила, но ние все още ползваме маски, които сме купували на цена под 10 стотинки, много преди появата на този коронавирус. През пролетта попитах мои познати полицейски началници и медици дали си имат достатъчно защитни средства и им помогнах. Те взеха малки количества. Беше им неудобно да вземат повече.

– При вас работната седмица е 32,5 часа, заплатите са високи, има редица социални придобивки за служителите. Организацията на бизнеса ви не е ли умален модел на модерна социална държава?

– Няма значение дали отговаряш за един човек, или за няколко милиона. Алгоритъмът е един и същи – трябва да планираш всичко и да осигуриш безопасна и спокойна среда за хората си. Хората трябва да имат повече свободно време както за почивка и самоусъвършенстване, така и за децата си. Предпочитаме да си купим яйца, снесени от щастливи кокошки, но не се интересуваме дали стоките и услугите са произведени от щастливи хора.

– Живели сте на доста места по света, но България ли е мястото, където искате да останат да живеят децата и внуците ви?

– Прекарах 10 г. от живота си извън България с опознавателна цел. Аз за разлика от милионите ни сънародници, които изтъкват работата си зад граница като преимущество и натрупан опит спрямо онези, които са работили и са плащали данъците си само в страната ни, плащах данъците си само тук. В Хон конг, Чехия и Словакия използвах цялото си време, за да се запозная с техните държави и народи.

Всичко това нямаше да бъде възможно, ако зад гърба си нямах колегите в София, които се справят чудесно и без мен. Така аз разполагах с цялото време, а също и с достатъчно средства.

– Разкажете повече за себе си.

– До трети клас учих в основно училище в Кюстендил. Тогава моята учителка извика майка ми и каза непременно да ме запише в математическата гимназия.

С това си действие г-жа Илиева направи изключително много за мен. Защото нивото на обучение в тогавашната окръжна математическа гимназия беше безкомпромисно. Там учителите запалиха у мен жаждата за знания и за развитие. Там научих основите на програмирането и след това разработвах софтуер.

Избрах това поприще, защото само то можеше да ми даде възможност да бъда финансово ефективен – да създам продукт, който да може да се продава на много клиенти. Така аз разполагах със страшно много свободно време, което пък ползвах за четене, за самообразование в различни сфери, за опознаване на света. Представете си, че можете да си позволите 10 години да обикаляте света, без да ви се налага да работите! Представете си, че отделно от това са ви дадени допълнителни 20 години, в които можете да се развивате в която област пожелаете.

Това ми позволи да натрупам много житейски опит. Затова намалих работното време на колегите и им дадох два месеца платен годишен отпуск – защото сам изпитах ползите от свободното време. С работа от 9 до 17 ч или повече можете да станете тесен специалист в някоя област, да развиете професионално заболяване, да нямате какво да разкажете на внуците, нищо повече.

Хората трябва да се научат да ценят времето и да разберат, че то е по-важно от парите.

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

Made in BG

Балкан 1200: първият български автомобил разработен в бившата авиационна фабрика в Ловеч

Published

on

Проектирането и изработването на опитни серии от леки и лекотоварни автомобили в бившата авиационна фабрика в Ловеч започва през втората половина на 50-те години, като първоначално се извършва без каквато и да било официална подкрепа от страна на държавата.

Реализирането на тези проекти, както и последвалото усвояване на автомобилен монтаж до голяма степен успяват да се наложат именно благодарение на самоинициативата и решителността на конкретни заводски ръководители и инженери.

Предварителната подготовка за създаването на прототип на лек автомобил в Завод 14 стартира в края на 1958 г. под ръководството на инж. Димитър Дамянов. По това време към неговия екип се включват и специалисти от софийския Завод 12, които успяват да изработят абсолютно идентично и най-важното функциониращо копие на предоставения им оригинален двигател от лек автомобил Volkswagen.

Димитър Дамянов си спомня някои подробности за цялата организация по изработването на първите прототипи:

„Когато се заговори усилено за производството на леки автомобили, чието търсене бе голямо, ръководството реши да се изработи прототип на лек автомобил, с който да се представим на Пловдивския панаир, за да заинтересоваме държавните ръководители с умението си да извършваме сложни неща. Започвайки сложната и непозната работа, напълно разбирахме, че е немислимо при тогавашното световно автомобилостроене с наши конструкции и модели да произвеждаме масово леки автомобили. Изработката на лекия автомобил ни затрудни много, но я завършихме в предвидените срокове.“

За проектирането на дизайна първоначално е нает един скулптор от София, който се съгласява да изпълни задачата срещу възнаграждение от две средни месечни заплати, но неговият интересен и необичаен като форма макет е приет резервирано. В крайна сметка с оформлението на каросерията се ангажира самият екип на инж. Дамянов, който по това време включва Юли Костов, инж. Кънчо Кънчев, инж. Иван Петров (заместник на главния инженер на завода), Георги Филипов, Пейчо Пейчев, Георги Лазаров и още няколко души.

Изковаването на отделните компоненти на каросериите от тънколистна ламарина се извършва изцяло на ръка с помощта на дървени чукове върху кожени възглавници, пълни с пясък.Това, което особено затруднява екипа на инж. Дамянов, е така наречената геометрическа разработка, която се разчертава върху огромна маса в мащаб 1:1. Именно от нея впоследствие се свалят всички мерки за изработването на шаблони, от които пък се правят детайлите на дървения макет. Последният етап от работата е свързан с разрязването на дървения модел на отделни части, от които се отливат металните щампи за външните форми на каросерията.

Отговорник по изработването на моделите е Марин Радев, а външните елементи са направени от Георги Лазаров. Интересно е да се отбележи, че в началния стадий от предварителната подготовка са спазени стриктно всички работни етапи, свързани с изготвянето на пълна конструктивна документация, предлагането и обсъждането на графични проекти и гипсови модели на автомобила, както и изработването на няколко дървени макета в мащаб 1:10 (един от които и днес може да се види в заводския музей на „Балкан“).

Първото официално представяне на двата завършени прототипа пред публика става на 1 май 1960 г. в Ловеч, а през септември един от двата екземпляра, боядисан в цветова комбинация от бяло и червено, е изложен на открита площ на територията на Международния мострен панаир в Пловдив. Скоро след това всички планове за създаването на оригинален български лек автомобил потъват в историята. Настъпва времето на лицензните монтажи.

Източник:autobild.bg

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading

Made in BG

БЪЛГАРИ В АНГЛИЯ. БЪЛГАРИН НАПРАВИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ФЕРМА ЗА ЯГОДИ И МАЛИНИ

Published

on

Инвестирах 600 хил. лева за производство на разсад на ягоди и малини между селата Костур и Младиново

44-годишният Славей Славчев е българин в чужбина в Англия от 20 години. През този период е успял да създаде трите най-големи ферми за разсад на ягоди и малини в Кралството. Стоката, която произвежда, е определена като най-качествената в Европа. В началото на 2016 г. направи ферма и между селата Костур и Младиново. Женен, с две деца на 2- и 5-годишна възраст. По образование е агроном.

Стоката на Славей Славчев е най-качествената в Европа. Нашенецът направи ферма и между Костур и Младиново и отвори 20 работни места

Свиленградчанинът Славей Славчев е създател и собственик на трите най-големи ферми за разсад на ягоди и малини в Англия. Произвежданата от него стока е определена като най-качествената в Европа. Тази година нашенецът, който от 20 години живее в Обединеното кралство.

Първите 130 000 малинови растения произведени в тукашната ферма, която е от най-модерните в света, вече напуснаха Сакара и бяха доставени в Холандия, световноизвестна с производството на разсад.

Сега 20 души се грижат за младите растения, плановете са да бъдат отворени още около 100 работни места.

Славей обаче среща трудности на родна земя заради бюрокрацията, липсата на инфраструктура и нелогичния ламтеж за пари на собственици на земи. Пише в. “Старият мост”

'); break case width < 600: document.write(''); break default: document.write(''); break }
Continue Reading
Advertisement

Интересни

България1 седмица ago

Страшна далавера с ваксинацията у нас, срещу 300 лв. можете да…

Започнаха първите големи далавери, свързани с ваксинациите срещу коронавирус у нас и издаването на ваксинационни паспорти. Читатели алармираха медията ни,...

България1 седмица ago

5-годишно момиченце почина в болница във Велико Търново

5-годишно момиченце е починало в областната болница във Велико Търново. Детето е постъпило за лечение в педиатричното отделение на лечебното...

България1 седмица ago

29-годишна кифла: За какво ми е да работя! По-младото ми гадже дава по 3 бона на седмица! –

Секси мадама разкри как успява да си позволи да живее толкова луксозно. Маргарита Томовска се похвали, че по-младото й гадже...

България1 седмица ago

Момиченце на 7 години помоли лекарите да го оставят за малко да си почине и то умря –

7-годишно момиченце, което в продължение на четири месеца е било в интензивното отделение в болницата в мексиканския град Пуебло, е...

България1 седмица ago

Гърми скандал: ГЕРБ показаха зловещо ВИДЕО, свързано със Спецов

ГЕРБ проверява седалището на фирмата, която Румен Спецов е продал на малоимотно лице. Кандидат-депутатите на ГЕРБ Тома Биков и Александър Иванов се включиха...

България1 седмица ago

Бомба в БЛИЦ: Диксън подкоси краката на Сираков с ужасяваща новина!

Джоузеф Диксън е шокирал Наско Сираков с признанието, че в следващите три седмици да не очаква пари за спасението на...

България1 седмица ago

Пълен отличник, който отиде на бала с костюм за 50 лева, чака вест за погребението на България

Млад българин реши да се обърне към политиците ни, говорейки за погребение. Погребението на България, видя Novini.store! Звучи шокиращо, в...

България1 седмица ago

Мангъров помете Кантарджиев. Добре, че го махнаха. Изпълняваше заповеди на

Снимка Булфото, архив Началникът на детското отделение в Инфекциозна болница дoц. Aтaнac Мaнгърoв изрази мнение пред България он еър, че пo...

България1 седмица ago

Осъдиха Каракачанов за насаждане на омраза

Кадър Булфото Красимир Каракачанов вече е с присъда за насаждане на омраза и то на последна инстанция без право на...

България1 седмица ago

Веселина Томова я закъса здраво след видеата с президентския съветник

Току-що бях уведомена конфиденциално от високопоставени мои източници в службите, че от 14 юни т.г., ще бъда поставена на „външно...

България1 седмица ago

Грандиозен скандал с Тошко Йорданов! Замесени са и други известни политици СНИМКИ

Представителят на „Има такъв народ“ и председател на ПГ на партията в последния парламент Тошко Йорданов скандализира. Разкрития направи математикът Петър Велков,...

България1 седмица ago

Арестуваният измамник Никола Маринов се оказа протестър

Той обясняваше, че е координатор за протестиращите от движението на Мая Манолова Арестуваният измамник Никола Маринов се оказа един от...

Свят1 седмица ago

Почина милионерът, който раздаде всичко на бедните, след като научи, че има рак

Преди три години австралийският милионер Али Банат научил, че боледува от рак, а лекарите му казали, че му остават седем...

България1 седмица ago

Гордост! Български доктор спасил живота на Ериксен на терена в Копенхаген

Българин беше сред главните действащи лица при шокиращия инцидент на Евро 2020 с Кристиан Ериксен. Датският национал падна на терена...

България2 седмици ago

Племенницата на Петко Петков била назначена от служебното правителство в „Митници“ – Пловдив

Узунов помогнал на Петко Петков за трансплантация, в замяна получил ром и пури Племенницата на Петко Петков е била назначена...

България2 седмици ago

Борисов празнува рожден ден вкъщи с внучетата

Борисов, ФБ Днес Бойко Борисов става на 62 години. Съпартийците му избраха да открият кампанията на ГЕРБ на рождения му...

България2 седмици ago

Слави с шокиращо завръщане, готов е за президент

Слави Трифонов се е завърнал към нормалния живот и изглежда в добра форма. Това довериха пред „Марица“ свидетели, видели лидера...

България2 седмици ago

Край на сагата! Убиецът на Милен Цветков няма да излезе никога от затвора

Kpиcтиaн Hиĸoлoв щe пoнece нaй-тeжĸoтo нaĸaзaниe в бългapcĸoтo пpaвocъдиe! Убиeцът нa Mилeн Цвeтĸoв щe пoлyчи дoживoтeн ypoĸ зa yжacявaщoтo cи...

България2 седмици ago

Извънредно! Оптимизъм за Ериксен, вижте последна информация

Последна информация: Ериксен е в болница в стабилно състояние! Истински кошмар прекъсна двубоя между Дания и Финландия на Евро 2020....

България2 седмици ago

Шокиращи сцени! Прекъснаха Дания – Финалндия, Ериксен колабира! Ето какво се знае

Двубоят между Дания и Финландия от UEFA EURO 2020 бе прекъснат, след като звездата на домакините Кристиан Ериксен колабира на...

Advertisement

Trending