Connect with us

България

Стив Ханке: България ще загуби, ако приемете еврото! Левът работи, защо го изоставяте?

Published

on

Българският народ ще загуби от приемането на еврото. Това коментира в ексклузивно интервю световноизвестният икономист професор Стив Ханке, въвел у нас системата на валутния борд.

Според Ханке влизането в еврозоната ще повиши риска от по-голяма инфлация.

Ето и цялото интервю пред bTV с проф. Стив Ханке:

Българското правителство възнамерява да въведе Еврото на 1 януари 2024 г. Какво мислите за това?

Ханке: Иска ми се да кажа няколко неща за този, както го наричат, План за въвеждане на еврото. Преди всичко ще спомена процеса, по който това се случва. Не ми харесва начинът, по който темата е била управлявана в миналото. Това е старият подход за секретност на правителството на Борисов. Те се опитваха да направят това нещо тайно. Затова мисля, че най-доброто нещо, което може да се направи с плана, е да позволим слънцето да го огрее и да не се прави тайно. Това е от една страна. Вторият момент е, че досега не е имало никакъв икономически анализ на ползите и цената от преминаването от системата на валутен борд към еврото. Този процес трябва да се вземе предвид, а анализът на ползите и цената трябва да бъде направен, според мен, от три институции. От една страна, очевидно, БНБ и Министерството на финансите трябва да си направят анализа. Но от друга – група български финансови и икономически експерти също трябва да съставят доклад. Трябва да има и група външни експерти, които също да се изкажат за ползите и цената от преминаването от системата на валутен борд към еврото.

Целевата дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година

И така – отървете се от тайните. Второ, трябва да има серия от изследвания, направени за ползите и цената. Третото нещо би било темата да се обсъди открито след приключване на проучванията. Трябва да има обществен дебат. И четвъртото нещо е, че е задължително да има референдум в България. Обществеността трябва да гласува на референдум дали наистина иска да приеме еврото, или не. Това е много важна тема и трябва да бъде предмет на референдум. Този цялостен подход не виждам да се случва на този етап. Всичко е някак тайно, някак размито – като старите тайни на Борисов, които се създаваха посред нощ.

Но България има ново правителство, вие знаете това…

Ханке: Да, имаме ново правителство и знам, че коалицията обсъжда това. Имали са срещи по тази тема. Струва ми се, че коалицията не иска да продължи да работи скришом. Те задават въпроси. Ако действаха както Борисов, всичко вече щеше да се е случило. А сега все още не е одобрено.

И все пак тук финансови експерти казват, че еврото ще донесе повече стабилност и инвестиции?

Ханке: Няма официални проучвания за това. Това е цялата ми идея за изследванията. Казах ви какво бих направил – първо ще позволя на Слънцето най-после да огрее темата, след това трябва да последва дебат и референдум. Нека хората да решат. А сега по същество. Защо бихте искали да промените система, която работи много добре от 25 години? Инфлацията е под контрол. Дългът е много нисък. Корупцията е много по-малка, отколкото би била, ако бяхте в еврозоната. Имахте икономическа стабилност в България. Така че валутният борд работи много добре. И така моят първи въпрос е защо да изоставяте нещо, което работи? Вторият ми въпрос е как точно ще се случи преходът? Видяхте какво стана със страните, които са имали валутен борд и след това приеха еврото. Да вземем за пример две от тях. Въведох валутните бордове през 1992 г. в Естония, през 1994 г. в Литва. Те влязоха в еврозоната и приеха еврото и са страните с двете най-високи нива на инфлация в еврозоната. Инфлацията в Литва е почти 16% годишно. В момента тя е на първо място, а в Естония е почти 15%. Така че инфлация там е много висока, много по-висока от българската – на европейска база тя е само десет и половина. Това би бил следващият ми въпрос. Как работи на практика? Проработи ли в Естония и Литва? Е, не проработи много добре. Мога да ви кажа, че инфлацията, двете най-високи инфлации в еврозоната, са в две държави, които изоставиха валутния си борд и приеха еврото.

Кажете честно – има ли връзка между инфлацията и въвеждането на еврото?

Ханке: В това няма никакво съмнение. Просто погледнете числата. Това не е висша математика. Просто погледнете числата. Предупредих Естония и Литва, че това ще се случи, ако се присъединят към еврото и това се случи.

Хората тук много се страхуват, че всичко ще стане много по-скъпо, ако приемем еврото. Има ли връзка между присъединяването към еврозоната и цените?

Ханке: Да. Мисля, че рискът от повишена инфлация е по-голям, ако приемете еврото и се отдалечите от системата на валутния борд. Но всичко това трябва да бъде доказано от експертни проучвания. Ако имахме тези три групи, проучване на Българска народна банка, проучване на Министерството на финансите, българско експертно проучване и след това външна група от експерти, които изследват, тогава щяхме да имаме много информация и тогава бихме могли да проведем обществен дебат в България. И след разискването щеше да има референдум и българската общественост щеше да го гласува в момента. Между другото имам друг въпрос. Българската общественост подкрепя ли това? И отговорът е – не. Всички проучвания на общественото мнение показват, че между 60 и 70% от българите имат достатъчно разум да осъзнаят, че валутният борд работи и не искат да се откажат от него. Само около 20% от обществеността действително иска да се присъедини към еврото. Така че политически е много непопулярно в България да се направи тази промяна точно сега.

Мислите ли, че страната ни ще успее да се подготви за този преход в толкова кратък срок. Отговаряме ли на критериите?

Ханке: Не, не отговаряте. И защо е цялото това бързане? За къде бързате? За къде бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо бързате да я променяте, без да анализирате, без да обсъждате, без да имате референдум по темата? Това е истинска лудост. Цялата идея е лудост, според мен.

Но ние имаме такова задължение като член на Европейския съюз.

Ханке: По принцип, евентуално, приемането на еврото ще се осъществи. Но в крайна сметка евентуално може да означава безкрайност. Може и никога да не се случи. Това не означава нищо. Ако прочетете внимателно, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото. Но не се казва кога и календарът може да отброява много години, много десетилетия. Може да мине цял век. И между другото, стигаме до друг ключов фактор, който ще се появи в проучванията. И това е как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и еврозоната се разпадне? Какво мислите в момента? Ако сте вътре, имате проблем. И ако други страни са в беда, като Гърция, със сигурност ще бъде създаден фонд за солидарност. И българските данъкоплатци ще трябва да плащат във фонда за солидарност, за да спасят някой от паричния съюз, който е изпаднал в беда. Така че имате красива застрахователна полица, тя ви дава много гъвкавост.

Кой ще спечели и кой ще загуби най-много, ако България се присъедини към еврозоната?

Ханке: Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Като човек, който започна да проектира тази система през 1991 г., между другото, първото нещо, което написах беше книга по темата за България. И тогава през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, получих възможност да реализирам тази идея. Така че изучавам темата от доста време. И мога да ви кажа – моето заключение е, че българският народ ще загуби от това. Защо българското общество ще иска да приеме нещо, което е рисковано и ще иска промяна, която ще повиши цените? А инфлацията?

Присъединяването към еврозоната е по-скоро политически или финансов въпрос?

Ханке: И двете. Това е политически въпрос. И е политически, виждате защо. Това нещо се натрапва в главите на българите отвън. То не идва отвътре, то идва отвън. И затова тази година е разработен план за тази промяна. И знаем, че хората в България не го искат, повечето хора не го искат. И затова процесът се управлява тайно, това не ми харесва в него. Не обичам потайността. Обичам Слънцето да огрява нещата, които се случват, които са политически, защото темата е политическа. Но е и финансова. Защото ако влезете, ще имате много по-високи дефицитни разходи, ще имате по-висок дълг, ще имате повече корупция. И ще имате по-висока инфлация. Всичко това са финансови въпроси. Така че въпросът е политически, но политическите ходове имат финансови последици. И според мен всички те са лоши. Мисля, че политиката е лоша. Процесът дотук е бил много лош. И също така мисля, че в крайна сметка, ако промяната бъде направена, финансовите последици ще бъдат отрицателни, а не положителни.

И към друга важна тема за българската политика и общество. Премиерът Кирил Петков беше на посещение в САЩ по-рано тази седмица. Той сключи договор с вицепрезидента Камала Харис за доставка на втечнен природен газ от САЩ за България. Мислите ли, че това ще е добре за България?

Ханке: Ще бъде интересно да се види, защото САЩ обещават да доставят много природен газ на много високи цени. На много хора. Големият проблем е в това, че нямаме толкова много природен газ, за да снабдим всички. И между другото, това е политически въпрос. Тук вицепрезидентът Харис не управлява тези компании за втечнен природен газ. Това са частни фирми. Това не са държавни фирми. Така че тя може да обещава каквото си поиска и това е без значение. Тя не управлява компаниите.

Това е интересно. Трябва ли тогава България да се откаже от Руския газ и петрол?

Ханке: Разбира се, че можете да го направите, ако искате да платите цената.

Continue Reading

България

Ето с колко наема се изплаща апартамент в София

Published

on

Инвecтициятa в имoт винaги e билa пpивлeĸaтeлнa зa бългapинa. Πpитeжaвaнeтo нa имoт ce cмятa зa гapaнция зa дългocpoчнa дoxoднocт. Имa няĸoлĸo пpичини зa пoĸyпĸa нa имoт – зa дългocpoчнo пpeбивaвaнe, зa oтдaвaнe пoд нaeм или ĸaтo вaĸaнциoнeн дoм.

Maĸap в нaчaлoтo нa пaндeмиятa нa имoтния пaзap y нac дa цapeшe нecигypнocт и дopи cтpax, лoшитe дни зa ceĸтopa oтминaxa бъpзo и дopи cтaнaxмe cвидeтeли нa иcтинcĸи бyм в cдeлĸитe c жилищa. Paзбиpa ce и цeнитe ce пoĸaчиxa знaчитeлнo, съобщава money.bg.

B cвeтoвeн мaщaб цeнитe нa жилищaтa нapacнaxa c 10% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa, в cpaвмeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa пo дaнни нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Кnіght Frаnk. И ниe нe изocтaвaмe oт oбщoвaлиднaтa тeндeниция – цeнитe нa имoтитe y нac пocĸъпнaxa c 9,4% пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa минaлaтa гoдинa нa гoдишнa бaзa cпopeд дaннитe нa нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa (HCИ). Haй-cepиoзнo e пocĸъпвaнeтo в гoлeмитe гpaдoвe ĸaтo Πлoвдив, Bapнa, Coфия.

Mнoзинa eĸcпepти вeчe пpoгнoзиpaт ycпoĸoявaнe нa жилищнитe пaзapи oщe тaзи гoдинa, нapeд c вдигaнeтo нa лиxвитe пo ĸpeдититe. Toвa вeчe e фaĸт в Aмepиĸa. Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (EЦБ) възнaмepявa дa вдигнe ocнoвния лиxвeн пpoцeнт c 0,25 бaзиcни пyнĸтa пpeз юли.

Heзaвиcимo oт нacтpoeниятa нa cвeтoвнитe пaзapи, y нac нe cтиxвa интepeca ĸъм пoĸyпĸa нa имoт, пoнe зaceгa. Cдeлĸитe нaбpaxa гoлямa cĸopocт пo вpeмe нa пaндeмиятa, ĸoгaтo xopaтa тъpcexa пo-гoлямo жилищe и и пoвeчe ĸoмфopт, имoт извън гpaдa, ĸъщи нa ceлo и т.н. He бяxa мaлĸo и инвecтициитe c цeл oтдaвaнe пoд нaeм. Bepoятнo и интepecът ĸъм тoзи тип инвecтиции нямa дa cтиxнe.

Mоnеу.bg peши дa пpoвepи ĸaĸвa e дoxoднocттa oт нaeм в в нaй-гoлeмия жилищeн пaзap y нac Coфия. Зa цeлтa са изпoлзвaни aĸтyaлни cpeдни цeни нa имoтитe и cpeдни цeни нa нaeмитe пo дaнни нa плaтфopмaтa зa нeдвижими имoти Іmоtі.nеt.

Фopмyлaтa, ĸoятo ĸoятo е изпoлзвaна зa oпpeдeлянe нa бpyтнaтa гoдишнa дoxoднocт oт нaeми e (мeceчeн нaeм х 12) / пaзapнa цeнa нa имoтa ) х 100.

Cпopeд aĸтyaлнитe дaнни нa плaтфopмaтa Іmоtі.nеt cpeднaтa цeнa зa пoĸyпĸa нa имoт в цeнтъpa нa Coфия нa eдин тpиcтaeн aпapтaмeнт e 331 148 eвpo, дoĸaтo cpeдният нaeм зa тpиcтaeн oтнoвo в цeнтъpa нa cтoлицaтa e 713 eвpo. Πpилaгaйĸи фopмyлaтa излизa, чe cpeднaтa дoxoднocт oт нaeм e мaлĸo нaд 2,5%. B ypaвнeниeтo oбaчe нe ca вĸлючeни paзxoдитe зa дaнъци и пoддpъжĸa, ĸoитo ca индивидyaлни.

Heĸa взeмeм и peaлeн пpимep – цeнaтa нa двycтaeн aпapтaмeнт oт 68 ĸвaдpaтни мeтpa в цeнтъpa нa Coфия, cпopeд peaлнa oбявa e 195 000 eвpo, дoĸaтo нaeм нa двycтaeн e 325 eвpo. B тaĸъв cлyчaй, пpилaгaйĸи фopмyлaтa, изчиcлявaмe, чe дoxoднocттa (бpyтo) oт нaeм e тoчнo 2%.

Πo-бюджeтeн вapиaнт зa инвecтиция в имoт би билo пoĸyпĸa извън цeнтъpa. Eдин oт пpeдпoчитaнитe ĸвapтaли зa нaeми нaпpимep e Mлaдocт. Kaĸвa билa дoxoднocттa тaм – зa зaвъpшeн двycтaeн aпapтaмeнт, cпpaвĸaтa пoĸaзвa, чe цeнaтa e 130 000 eвpo. Цeнaтa нa жилищe пoд нaeм в cъщитe пapaмeтpи e 260 eвpo нa мeceц. Taĸa излизa, чe дoxoднocттa щe e 2,4%, ĸaтo в cмeтĸитe нa влизaт paзxoдитe зa пoддpъжĸa и дaнъци.

Имa и дpyг вapиaнт – пoĸyпĸa нa жилищe нa зeлeнo. Eдин пoдoбeн пpимep: cпopeд oбявa oт caйтa зa имoти двycтaeн aпapтaмeнт oт 60 ĸв.м. cтpyвa 56 750 eвpo. Πpи нaeм oт 250 eвpo, дoxoднocттa би билa 5,2%. Tyĸ oбaчe тpябвa дa имaмe пpeдвид и paзxoди зa жилищнo oбзaвeждaнe, ĸoитo ca ce пoĸaчили c 1,6% пpeз мaй 2022 нa мeceчнa бaзa cпopeд дaннитe нa HCИ.

Πpи oпциятa зa oтдaвaнe пoд нaeм нa eднocтaeн aпapтaмeнт, цифpитe нe ce paзличaвaт знaчитeлнo. Cпopeд oбявa цeнaтa нa eднocтaeн aпapтaмeнт в Coфия, ĸoйтo e 56 ĸв.м. 81 245 eвpo, a нaeмът нa пoдoбнo жилищe щe e 200 eвpo. Taĸa изчиcлявaмe дoxoднocт oт 2,9%.

Дpyгa oбявa пoĸaзвa, чe зa aпapтaмeнт 30 ĸв.м. , ĸoйтo cтpyвa 41 000 eвpo, a нaeмът мy e 200 eвpo, дoxoднocттa щe бъдe 5,8%.

Oщe нeщo, ĸoeтo e дoбpe дa пpecмeтнeм пpeди дa ce зaxвaнeм c инвecтиция в имoт, e ĸoлĸo вpeмe щe ce изплaщa пoдoбнa инвecтиция. Щe дaдeм пpимep cъc cлeднaтa фopмyлa: дeлим пaзapнaтa цeнa нa (нaeм х 12 мeceцa)-гoдишни paзxoди.

Oтнoвo глeдaмe peaлнa oбявa зa тpиcтaeн aпapтaмeнт в Coфия, ĸoйтo cтpyвa 165 363 eвpo зa 83 ĸвaдpaтни мeтpa. Haeмът зa жилищe c пoдoбни пapaмeтpи e 550 eвpo. Aĸo ycлoвнo paзxoдитe ни зa гoдинaтa зa жилищeтo ca 1 000 eвpo, щoм пpилoжим гopнaтa фopмyлa излизa, чe гoдинитe зa изплaщaнe нa инвecтициятa щe ca 29.

Cпиpaмe ce нa дpyгa oбявa зa двycтaeн aпapтaмeнт c цeнa 66 000 eвpo, ĸaтo нaeмът зa тaĸъв тип имoт e 360 eвpo. Heĸa ĸaжeм, чe тyĸ paзxoдитe зa гoдинa щe ca ни 500 eвpo. B тaĸъв cлyчaй щe ca нyжни 17 гoдини зa изплaщaнe нa инвecтициятa ни. Aĸo ce cпpeм нa инвecтиция в eднocтaeн aпapтaмeнт, oтнoвo излизa пoдoбнa цифpa. Cпopeд oбявa жилищe дo 50 ĸв.м. cтpyвa 57 000 eвpo. Haeмът зa жилищe c тaĸивa пapaмeтpи e 250 eвpo. Heĸa ycлoвнo ĸaжeм, чe гoдишнитe paзxoди зa имoтa щe ca 500 eвpo. Taĸa излизa, чe инвecтициятa  ни щe ce изплaти cлeд 22 гoдини.

Цифpитe пoĸaзвaт, чe aĸo cмe peшили дa инвecтиpaмe в имoт c цeл дългocpoчнo oтдaвaнe пoд нaeм, нaй-дoбpe дa ce opиeнтиpaмe ĸъм eднocтaйни или двycтaйни aпapтaмeнти нa тъpceни лoĸaции.

Continue Reading

България

Костадинов посочи виновниците за бягството на Гунчева

Published

on

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа пост в социалните мрежи по повод изненадващото напускане на Елена Гунчева от редиците на партията му. Както БЛИЦ писа тя отправи тежки обвинения, като изброи още причини за решението си – проблеми с пиара, хаотичната законодателна дейност, забрана за медийни изяви, кадровата политика на партията, която определя така: „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи“.

От своя страна Костадинов също отвърна с пост в социалните мрежи. Той започна с цитат на Гоце Делчев. Ето какво още написа:

„Отцепленията и разцепленията хич да не плашат. Що да правим, когато сме си българи и от една обща болест страдаме – колкото капи, толкова и капитани“ – Гоце Делчев.

Вчера стана ясно, че се оформи нова коалиция в парламента – ПП, ДПС, ДБ и ГЕРБ. Тази коалиция прие да се вдигне ветото над преговорния процес с Македония, което днес трябва да се обсъжда в парламента. И снощи, изненадващо, една вече бивша депутатка от Възраждане, е изживяла катарзис по отношение на организацията и политиката ни. Мисля, че и за слепците е ясно защо се случва това.

Това, разбира се, няма да ни спре днес да защитим българската позиция в Народното събрание, нито ще спре Възраждане да управлява страната самостоятелно. Атаките и клеветите срещу нас ще стават все по-силни с всеки изминал ден. Което ни показва само и единствено, че сме на прав път.

Continue Reading

България

Жоро Мамалев го закъса със здравето. Лекува се на гърба на народа в топ СПА

Published

on

Любимецът на зрителите Георги Мамалев е закъсал в здравословен план в навечерието на 70-годишния си юбилей, който ще празнува през идния август. От известно време насам звездата от „Оркестър без име“ страдал от ишиас, който непрекъснато се възпалявал и не му давал мира.

Лошото е, че за тази диагноза 100-процентово лечение не съществува, а могат да се правят единствено процедури, които подобряват ситуацията, жалва се артистът.

Заради това се наложило Мамалев да постъпи в клиника за рехабилитации в известния с целебната си минерална вода курорт Павел баня. Натам се насочил, след като се запознал с известни лекари, собственици на един от санаториумите там, които срещнал случайно на свое представление. Хубавото било, че лечението му щяло да бъде без пари, тъй като актьорът можел да се възползва от направление и да посети минералния курорт по програмите на НОИ. В последните месеци се наблюдава небивал интерес от пациентите, които по време на Ковид не можеха да съчетават почивка и рехабилитация в едно заради рестрикциите към хотелите. На Мамалев му били осигурени не само всевъзможни видове лечебни процедури, но и изобилна храна за целия ден, хотелска стая, както и достъп до басейни, на които да релаксира, правейки слънчеви бани.

Павел баня от време оно е предпочитано място за процедури от целия звезден български елит.

Първи там започна да ходи Слави Трифонов, след като си счупи крака и претърпя няколко тежки операции, след които се нуждаеше от рехабилитация. Той обаче посещава един от частните 5-звездни хотели в курорта, които също са снабдени с минерална вода, а не ползва базите на НОИ. Кинолегендата Васил Михайлов също миналата година бе курортист в Павел баня. Там се озова заради проблемите си с краката. Благодарение на минералната вода получил изненадващо голямо подобрение и ходел все по-уверено, макар бастунът винаги да бил до него за всеки случай. Най-вероятно и това лято щял да отиде на санаториум, а като нищо с Мамалев да се засекат по едно и също време. Местните в Павел баня са свикнали с редовното звездно присъствие там и вече смятат много от ВИП посетителите на Павел баня почти за техни съграждани.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България3 дни ago

Ето с колко наема се изплаща апартамент в София

Инвecтициятa в имoт винaги e билa пpивлeĸaтeлнa зa бългapинa. Πpитeжaвaнeтo нa имoт ce cмятa зa гapaнция зa дългocpoчнa дoxoднocт. Имa...

България3 дни ago

Костадинов посочи виновниците за бягството на Гунчева

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа пост в социалните мрежи по повод изненадващото напускане на Елена Гунчева от редиците на...

България3 дни ago

Жоро Мамалев го закъса със здравето. Лекува се на гърба на народа в топ СПА

Любимецът на зрителите Георги Мамалев е закъсал в здравословен план в навечерието на 70-годишния си юбилей, който ще празнува през...

Made in BG6 дни ago

Акад. Петър Иванов: МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя

МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя. Повече няма накъде. (Потънали сме в дълбока бездна и няма...

България6 дни ago

Така е в нормалните държави: За 20 години труд в Германия нашенец ще получава 2800 евро месечна пенсия

Преди повече от две десетилетия нашенецът отишъл да си търси късмета в Германия. 57-годишният Иван Никифоров е роден в Елена...

България6 дни ago

Петков наредил нов кабинет! Ето как са разпределени министерските кресла

„Отцепниците от “Има такъв народ” (ИТН) са се събирали вчера около обяд на среща, на която са научили, че усилията...

България6 дни ago

Убиха бизнесмена Мелников, жена му и двете им деца в дома им

Руският бизнесмен Василий Мелников, собственик на медицинската компания „Медстом”, е бил убит в град Нижни Новгород в Русия, предадоха Nexta...

България6 дни ago

Стефан Янев взе певицата Луна в партията си

Попфолк легендата Луна изненадващо се появи на учредяването на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход”. „Бях там,...

България1 седмица ago

Кръщават улица на Стоянка Мутафова

Инициатива на дъщерята на голямата Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева, за улица на името на майка ѝ се увенча с...

България1 седмица ago

В кома ли е руският президент Владимир Путин?

Руският президент Владимир Путин е изпаднал в кома след тежка операция по отстраняването на раков тумор, се съобщи снощи в...

България1 седмица ago

Цеца пристигна с частен самолет за концерта си във Варна

Дворецът на културата и спорта в морската ни столица бе преобразен с красиви маси Сръбската мегазвезда Цеца пристигна за концерта...

България1 седмица ago

Путин „Искам Сорос Жив или Мъртъв!“ Ето какво ще му се случи

Русия издаде официално съобщение, че издирва Джордж Сорос жив или мъртъв, изтъквайки това, че го счита за сериозна заплаха за...

България1 седмица ago

Ножът опря до кокала! Първи случай на маймунска шарка на българската граница

В Сърбия е регистриран първият случай на маймунска шарка, съобщи  националната телевизия РТС. Институтът за обществено здраве „Батут“ съобщи, че...

България2 седмици ago

Йордан Цонев рядко се изказва, но днес в най-критичния момент прочете тежката си присъда за кабинета Петков

„Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. За мен нов кабинет в рамките на този е утопия. „. Това каза пред...

България2 седмици ago

ЧЕРВЕНА ТРЕВОГА В БЪЛГАРИЯ: Стихията отнесе паважа във Враца, скали рухват върху пътя край Петрохан

Дъждът увреди улици и тротоари във Враца и в други населени места от общината. Там дъждът достигна до 105 л/кв....

България3 седмици ago

Скръбна вест! Издъхна красивата кметица на Кричим –

Зам.-кметът на Община Кричим Дерия Мейманова е починала тази нощ. Новината обяви в личния си профил във Фейсбук кметът Атанас...

България3 седмици ago

България е в траур! Цяло семейство с бебе загина на пътя след тежка катастрофа

Трима души са загинали, а двама други са ранени при тежка катастрофа край Драгоман По информация на NOVA джип се...

България3 седмици ago

Откраднаха картечници за по 20 000 евро бройката от завод в България

„Военна полиция“ и ДАНС разследват кражба на картечници от военния завод „ТЕРЕМ – Ивайло“ ЕООД във Велико Търново. На място...

България3 седмици ago

Съболезнования за загиналия във Варна герой Иван

30-годишният Иван Иванов, жител на Варна, почина вследствие на инцидент на пътя. Геройската му постъпка става повод за неговата нелепа...

България3 седмици ago

Йотова разтресе държавата: След кабинета Петков ще останат пепелища! Решиха, че могат всичко

„Когато един кабинет се затваря само в кръга на министрите, той се отдалечава от хората, каза тя. Вицепрезидентът Илияна Йотова...

Advertisement

Trending