Свържете се с нас

България

СТОЛЕТНИЦИ: Българин дишал в три века! (СНИМКИ)

Published

on

Днешният българин търси оправдание във все по-краткия си живот в несигурното и напрегнато всекидневие, спорната медицина и световните катаклизми.

Но и в миналото е имало войни, мизерия и неравноправие. Лекарите също са били кът. Това не е попречило на Кръстю Илянов от някогашното плевенско село, а днес град Пордим, да диша въздуха в три столетия. Той доживява „на акъла си“ 128 години?! Рекорд, който може би и в Европа не е подобряван!

Житие

Благословеният с дълголетие дядо Кръстю е роден през далечната 1785 г. Родното му място Пордим днес е градче с близо 6000 души население. Пълното му име е Кръстю Бешев Илянов.

 

Последната снимка на опълченеца Кръстю Илянов

 Последната снимка на опълченеца Кръстю Илянов

Архив

 

В младите си години чумната епидемия през 1803 година го подминава, но пък става свидетел на разпространението на Паисиевата „История славянобългарска“. Вече на достолепна възраст, той е съпричастен  към извоюването на самостоятелна българска църква, също е съвременник на турските зверства през  Априлското въстание.

Живее и във времената на Руско-турската война, Освобождението от 1878-а, Съединението на 6 септември 1885-а и обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 година. Дядо Кръстю склопва очи в началото на Междусъюзническата война на 128-годишна възраст през 1913 година.

Картичка

Името на дядо Кръстю Илянов става популярно не само в Плевенско и България, но и в цяла Европа, когато през 1910 година, по случай 125 години от рождението му, от Главна дирекция на пощите и телеграфите  (днешните Български пощи), отпечатват специална картичка с неговия лик. На картичката е написано: „Дядо Кръстю Бешев  Илянов, роден през 1785 година в с. Пордим.

Преживял през XVIII-XIX-XX столетия. Снимката е по случай 125-годишен юбилей от рождението му, навършено през 1910 година“. По тази снимка в Германия изготвят 1000 пощенски картички, че това е най-възрастният установен столетник в целия континент.

Картичките се разпространяват в цяла Европа. Част от тях са изпратени и се съхраняват в пордимския музей. Те са размножени и се подаряват  като сувенири за посетителите.

Краевед

До наши дни достигат оскъдни подробности за живота на българския столетник рекордьор. Писателят краевед и колекционер Любомир Буковски споделя в книгата си „Плевен – среща с миналото 1877-1944″, че дядо Кръстю е хрисим и уважаван човек в селото си.

Приживе се занимава основно със земеделие, не обича да стои без работа, не обича също караниците и дрязгите между съселяните си. Въпреки тежките времена на епидемии, войни и глад, дядо Кръстю не поема пътя на емигрантството, каквито вълни има и тогава. Той остaва в родното си място, за да съхранява родовата си  памет и принадлежност.

Писателят краевед Буковски попада на най-стария българин, след като разглежда важни и малко познати документи и фотографии, ровейки се в  родните архиви. Книгата „Плевен – среща с миналото 1877-1944″ е издавана два пъти, през 2007 и  2014 година: „Сред интересните фотоматериали не мога да пропусна и този, свързан с пордимчанина дядо Кръстю Бешев Илянов, който е починал на 128 години през 1913 г.

Когато е бил на 125 години, той е заснет и по тази снимка в Германия изготвят 1000 пощенски картички, част от които са изпратени в пордимските музеи като сувенири за посетителите. Дядо Кръстю е стъпвал по земята на България, дишал е въздуха й в годините на три столетия…“, пише Любомир Буковски в книгата си.

Мадан

Рекордът между българските жени държи столетницата баба Фейме Хасанова от махалата Яновска, край град Мадан. Баба Фейме е родена на 14 април 1879 г. – два дни преди приемането на Търновската конституция. За последен път Фейме Хасанова става майка на 62-годишна възраст. Наследници са й 16 внуци, 17 правнуци и 3 праправнуци.

 

Баба Нурие

 Баба Нурие

Архив

 

Нейният съпруг също е столетник – умира на 105-годишна възраст. На 31 март 1998 г. родопчанката отпразнува 119-ия си рожден ден всред многолюдната си челяд от живите й двама синове, внуци, правнуци и пра-правнуци. Майка е на  пет деца, а надживява трима от синовете си.

Столетницата рекордьор почти не е мърдала от 200-годишната каменна къща, строена някога от нейния дядо.  Няколко месеца след 119-ия си рожден ден баба Фейме отлита в отвъдното.

Спор

През 1996 година тогава 117-годишната баба Фейме е българският кандидат за приза най-стара жива жена в свeта. Тя несправедливо е лишена от рекорда на “Гинес”, въпреки доказателствата, че е с няколко месеца по-възрастна от канадката Мари-Луи Мейор, която официално е вписана. Спорът между жените столетници се разгаря след смъртта на 122-годишната французойка Жан Калмен.

Статистика

В края на месец ноември 2022 година в България живеят 325  столетници – 242 жени и 83-ма мъже, съобщава БТА, позовавайки се на данни на Националния статистически институт към 31 декември 2021 г. На предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. най-възрастният гласувал избирател в България е на 108 г. от 325-те  столетници с право на глас, показва справка на НСИ.

Рекорд

Живият до 2016 година 146-годишен тогава индонезиец Мба Гото е обявен за столетника – световен рекордьор по дълголетие. Родом е от малко село в централната индонезийска провинция Ява и притежава документи, в които се твърди, че е роден на 31 декември 1870 г., а индонезийските власти са потвърдили, че това е вярно, съобщава британският в. „Индипендънт“.

Мба Гото  надживява всичките си братя и сестри, четирите си съпруги и децата си. На 146-ия си рожден ден дядото успява да загаси всички свещи на тортата с едно духване. Питан за тайната за дълголетен живот, Мба Гото отговаря лаконично: „Рецептата е просто търпение.“

Той започва да се готви за смъртта си още през 1992 г., като си  приготвя и надгробната си плоча. В последното си интервю се оплаква пред местна медия, че вече желае смъртта си, защото му е все по-трудно да се къпе и да се храни и сам.

Още

България

Имен ден: 8 красиви имена черпят за морския повелител, традициите повеляват да…

Published

on

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ.

Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.

Обреди и Традиции на Никулден

Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани.

Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината.

Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост – “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Поверия за Никулден

Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.

Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете

На този ден имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Още

България

Ново 20! Изневяра в основата на кървавата баня с 3 трупа в Маноле

Published

on

Подозрения в изневяра може да са причината за кървавата баня, разиграла се в село Маноле тази нощ, допускат хора от квартала, съобщава „Марица“.  Мотивите за трагедията се изясняват, по случая тече разследване.

Трагедията се разиграла в полунощ, когато 40-годишният Васко влязъл в дома на родителите на жена си Таня. След луд скандал мъжът натиснал спусъка и убил тъстовете си Иван и Атанаска и ранил в рамото сина им Запрян. След случилото се Запрян е откаран в болница с прострелна рана, но няма опасност за живота му.

Сигналът за касапницата подала Таня, която само успяла да позвъни на телефон 112 и казала на диспечера, че мъжът ѝ започнал да гърми и има жертви.

Пристигналите на място полицаи открили убити на място родителите на Таня – Атанаска на 57 г. и Иван на 61 г., както и самоубили я се Васил. Братът на Таня – Запрян бил ранен. След кървавата баня от къщата била изведена бабата на Таня – Мария, която била в инвалидна количка.

Според хора в махалата седмица преди драмата Таня напуснала дома на съпруга си и се преместила да живее при родителите си, в къщата отсреща, като взела и багаж от дома им с Васко. Някои смятат, че когато Васко се прибрал и видял, че от къщата липсват неща, се ядосал и може би това е станало причина да тръгне да се разправя с тъстовете.

„Нищо не сме чули, но между Таня и Васко често имаше скандали, както и между тъстовете и Васко“, разказа жена от махалата, представила се за Анка. Тя твърди, че ходила да пазарува в магазина им и чувала разправията.

В махала смятат, че повод за разстрела е изнасянето на Таня от дома на Васко, други пък допускат , че в основата стои подозрение на Таня, че мъжът ѝ и изневерява с момичето, което ѝ помага в магазина. 19-годишната Тодорка била от махалата, имала дете от друг брак, и помагала на Таня в бакалията, като ходела да работи по няколко часа на ден.

„Дъщеря ми няма връзка с Васко. Това са слухове, пуснати от Таня и родителите ѝ. Тя помагаше в магазина на Таня, като ѝ даваха по 5 лв на час.  Когато Тодорка спря да ходи, тръгнаха слуховете, разказа Георги Стефанов, баща на Тодорка. Той разказа, че Тодорка и Таня се познават още от деца. Тъй като Тодорка била от бедно семейство и имала още 7 братя и сестри, момичето ходело още от малко да помага в къщата на Таня, като ѝ давали продукти и дребни суми.

Днес махалата на Маноле бе почерняла от полиция. Жандармерия охраняваше квартала. „В шок сме от случилото се, обясняваха хора от махалата и оглеждаха счупените стъкла по магазина на семейството и къщата им.

Роднини на Васко коментираха единствено, че не знаят защо се е случило всичко. Те отрекоха той да е изневерявал. Хора от селото разказаха, че Васко бил кротък човек. Работел в строителството в Пловдив, а съпругата му Таня въртяла магазина до дома им, който родителите ѝ дали. Имали две дъщери – Ася и Ванеса, на 10 и 16 г.

По време на кървавата разпра те са се намирали в имот на семейството, но не са станали свидетели на разигралата се драма, обявиха разследващите на брифинг днес.

 

Още

България

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Published

on

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в Благоевград, но зад гърба му има богато криминално досие. 

На 26 юни 2015 г. Емил Първанов–Ембака е обвинен за убийството на охранител на строежа на магистрала „Струма”. Той му направил забележка да не минава през неотворения още участък. Последвал побой. В скандала Емил Първанов грабнал камък и разбил фатално главата на опонента си.

После го придружил до Спешния център в Сандански и избягал, което наложи издирването му. След няколко месеца Ембака сам се предаде и бе обвинен за умишлено убийство по хулигански подбуди.

През 2018 г. състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновен Емил Първанов за убийството и му наложи наказание от 12 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване за убийството на Николай Чивиев. Ембака бе осъден да заплати и обезщетение на наследниците на убития в размер на 340 000 лева.

Прокуратурата поиска 20 г. затвор и протестира присъдата пред Софийския апелативен съд. Магистратите обаче счетоха, че размерът на наказанието е неоправдано завишен и намалиха присъдата на 10 г. След това и ВКС намали с още 2 г. наказанието и окончателната присъда на Ембака падна на 8 г. затвор.

Убийството на Чивиев всъщност далеч не е първият сблъсък със закона от страна на Ембака. Името му от години се спряга около разни афери, но той почти винаги излиза чист от ситуациите.

Измъкна се сух и от дръзкия опит за кражба на 250 мастербокса конфискувани контрабандни цигари от полицейския склад на 11 октомври 2012 г. около 1 часа през нощта, когато дежурните полицаи видели как трима мъже се прекачват през оградата на РУП – Сандански.

След кратка гонка Ембака е заловен и задържан, но след 24 часа е пуснат на свобода с мотив, че липсват доказателства за престъпни намерения.

На 23 октомври същата година отново бе прибран за 24 часа след оперативна информация, че има участие в домова кражба, но до обвинение пак не се стига.

За разлика от сина им Емил, родителите му се славят в Сандански като трудолюбиви хора. Майката Таня Чачева продава прясно мляко на пазара в Сандански от 150-те крави на сина й, които по документи се водят на друг стопанин, а преди това  стопанисвала магазин за автоаксесоари, намиращ се в къщата й на ул. „Мелник“ в Сандански.

Бащата Димитър пък работил като механик по заводите. Таня Чачева се води собственичка на огромна къща в с. Лешница, в която Ембака живееше със съпругата и детето им, преди да го приберат в затвора.

Освен Ембака, съпругата му също е стара познайничка на органите на реда. в началото на 2022 г. полицията извърши акция в Сандански като бе претарашен и дома на Ембака. Жена му бе закопчана заради наркотици в началото на 2022 г.

BLITZ

Още
Реклама

Интересни

България24 секунди ago

Имен ден: 8 красиви имена черпят за морския повелител, традициите повеляват да…

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето...

Made in BG15 часа ago

Колегите в bTV бесни на Сашо Кадиев: Много е лесно с връзки и тарикатлък да прецакаш всички, за да се уредиш!

Преди лятото Сашо Кадиев прочувствено напусна Би Ти Ви след 12 години в ефира на „Преди обед“, за да се...

Made in BG15 часа ago

Сами Хосни се набута и в „Игри на волята“. Там го чака жрицата на любовта Вероника Ланчева (СНИМКИ)

Сами Хосни стана известен като риалити звезда и иска да затвърди този свой имидж. След като го видяха колко струва...

Made in BG15 часа ago

Скандал! Евгени Минчев: Цветанка Ризова да я назначат за портиер! Махнете и Гала, че е набор на Тодор Живков!

Типичен Евгени Минчев, друг и не сме очаквали. Но тези, които изкоментира, едва ли ще му се възрадват. Още повече,...

България15 часа ago

Ново 20! Изневяра в основата на кървавата баня с 3 трупа в Маноле

Подозрения в изневяра може да са причината за кървавата баня, разиграла се в село Маноле тази нощ, допускат хора от...

Здраве15 часа ago

Няма край: 600 млн. евро ще прахоса България за К-19 ваксини, заявил проф. Чорбанов

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ заявява,...

Здраве20 часа ago

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден. На пръв поглед изглежда, че нещата тук са...

България20 часа ago

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в...

Made in BG22 часа ago

Миро показа снимка от казармата и разкри как са го наричали

Певецът Миро реши да покаже своя снимка, направена по време на казармата. Той е сред мъжете, които са опитали от...

България22 часа ago

Проф. Рачев: Стискаме палци преди Коледа да се случи това, което казвам

10 дни преди Коледа вече може да говорим всичко. Стискаме палци да се случи това, което казвам. Продължава да е...

България22 часа ago

Първа версия за кървавата баня с три трупа в Маноле СНИМКИ

Ромската махала на пловдивското село Маноле е втрещена и шокирана от двойното убийство и самоубийство станало тази нощ. Жертвите са...

България24 часа ago

Психопат кла като прасета младежи в този български град, обидили го на брада ВИДЕО

Агресия пред дискотека в Кюстендил. Двама са ранени след нападение със сгъваем нож, а извършителят е задържан. Той е на...

България24 часа ago

Имен ден: Прекрасни имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен постъпил в манастир,...

Made in BG2 дни ago

Фики пя на Рълев за победата в столичен клуб

Фики честити победата на големия шампион в сезон 5 на “Игри на волята” Иван Рълев и му пя. Това се...

България2 дни ago

НОВИ ПРАВИЛА: Децата аут от ресторантите!

На ресторант с дете след 22 ч. – само с декларация. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. С...

България2 дни ago

Бивш собственик на ЦСКА плати 60 милиона за сватбата на дъщеря си, издирват го за източени 11 милиона

Индийският бизнесмен Прамод Митал стана собственик на ЦСКА на днешния ден през 2006 г. Към онзи момент той беше и...

България2 дни ago

Това ли е убиецът на 14-г. Ваня? Изплуваха смразяващи подробности как я вързали и натикали в багажник

14-годишната Ваня Гьорчевска, която беше намерена мъртва в околностите на Скопие, е отвлечена на излизане от дома си на входа на...

България2 дни ago

Бащата на близнаците от Цалапица отправи люти закани: Кошмарът започва! СНИМКИ

Преди броени дни издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица – Рангел Бизюрев, бе задържан в Дания. А с...

Made in BG2 дни ago

Стана ясно от какво си е отишъл съпругът на Деси Стоянова и къде е бил

Деси Стоянова остана вдовица само на 48 години, след като внезапно загуби съпруга си – популярния журналист Велислав Русев, който...

България2 дни ago

Синоптичката Стойчева: Гответе се за студ и сняг на тези дати през декември

Синоптиците очакват сняг между Коледните и Новогодишни празници. „Динамичното време ще се запази до края на декември, ще има чести...

Реклама

Trending