Свържете се с нас

Здраве

Странната и шокираща история на трансплантациите на животински органи на хора

Published

on

Ксенотрансплантацията, трансплантацията на нечовешки органи в телата на хора, наскоро излезе на преден план в биомедицинската наука. През последните две години тази някога неясна област на хирургията достигна няколко важни етапа, включително трансплантацията на генетично модифицирани свински сърца и бъбреци на пациенти в мозъчна смърт.

Колкото и новаторски да са тези подвизи, ксенотрансплантацията има странно дълга история – с много съмнителни от етична гледна точка грешки.

Някои от първите неясни научни опити започнали през XVII-ти век с работата на френския лекар Жан-Батист Дени – пионер в кръвопреливането. При първия документиран опит за кръвопреливане Денис изпомпал кръвта на овца в 15-годишно момче, което страдало от хронична треска. Според разказите на Денис, той се е възстановил „поразително добре“ и бързо си възвърнал „усмивката на лицето“. Дългосрочното му възстановяване остава загадка.

Не е изненадващо обаче, че не всички тези експерименти били успешни. Ксенотрансфузиите се извършвали извън закона във Франция около 1670 г. след смъртта на един от пациентите на Денис.

Векове по-късно учените започнали да се занимават с междувидовите присадки на тъкани и органи, не само с преливането на кръв. Един смел пионер на този груб предшественик на ксенотрансплантацията бил Серж Воронов, руски учен, работещ в Париж в началото на XX-ти век.

Неговият „pièce de résistance“ трансплантирал части от тестиси на шимпанзе в тези на по-възрастни мъже, които били загубили „жаждата си за живот“. Съобщава се, че той извършил „значителен брой“ от тези операции и спечелил цяло състояние, правейки това.

Един от пациентите на работата на Воронов е австралийският фармацевт д-р Хенри Лейтън-Джоунс, по-известен като „Маймуната Джоунс“, който получил присадка на маймунски тестис в Париж през 1929 г. Щастлив от резултатите, той се завърнал у дома в Австралия и продължил наследството на Воронов, като извършил многобройни подобни операции.

До 60-те години на миналия век идеята за използване на нечовекоподобни примати като донори за трансплантация пленило въображението на д-р Кийт Реемтсма, американски учен, който прекарал голяма част от кариерата си в университета Тулейн в Луизиана. Въпреки че бъбречните трансплантации били разработени около това време, броят им бил изключително ограничен поради липсата на налични органи от починали хора.

За да се справи с проблема, Реемтсма направил опити с помощта на бъбреци от най-близките ни живи роднини, шимпанзето. Между 1963 и 1964 г. най-малко 13 човешки пациенти получили двойна бъбречна трансплантация с органи, получени от шимпанзета.

Повечето от тези трансплантации били неуспешни поради отхвърляне или инфекции, причинявайки смъртта на пациентите в рамките на осем седмици. Забележително е обаче, че няколко случая имали определен успех. Един от пациентите на Реемтсма живяла девет месеца и дори успяла да се върне на работа като учителка, като изглеждала в добро здраве.

Един ден обаче внезапно припаднала и починала. Бъбрекът на шимпанзето изглеждало здраво и не било настъпило отхвърляне, което накарало лекарите да заключат, че тя просто е починала от остро електролитно нарушение.

Имало дори множество предложения за трансплантация на сърца на примати на хора. Един от най-известните опити бил извършен от д-р Леонард Бейли, който през 1984 г. трансплантирал сърце на павиан на момиченце, известно като Baby Fae.

Момиченцето било родено преждевременно и страдало от хипопластичен синдром на сърцето, критичен дефект, който изисквал спешна операция. Тъй като нямало налични сърца от донори бебета, Бейли съставил следния план – отишъл в изследователската лаборатория на болницата и извадил сърцето на упоен павиан. Върнал се горе и го имплантирал в гърдите на детето.

Първоначално изглеждало, че планът е проработил, когато сърцето с размерите на орех започнало да бие. Бебето обаче починало 20 дни по-късно поради остро отхвърляне.

Случаят станал широко известен и предизвикал много полемики в медиите. Ако има нещо добро от тази операция, то е, че се повишила осведомеността за належащата нужда от повече човешки органи, за нуждаещите се от трансплантация бебета.

Дори днес ксенотрансплантацията е повод за разногласия сред обществеността и биоетиците все още се борят с моралните съображения, свързани с практиката. Струва си обаче да се подчертае, че тези исторически примери за междувидова трансплантация са на километри от ксенотрансплантациите през 2020-те години, които са се възползвали от десетилетия напредък в трансплантационната хирургия и биомедицинската наука.

Каквато и да е позицията ви по въпроса, факт е, че има отчайващ недостиг на донори на органи, поради което умират стотици хора всяка година. Въпреки че има още много работа за вършене, ксенотрансплантацията има потенциала да реши този проблем и да спаси много животи.

vesti.bg

Още

Здраве

Диабетици и хора над 60-годишна възраст да забравят за този вкусен плод

Published

on

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод

Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект.

То е противопоказно и при бъбречна недостатъчност.

Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали, както се пише напоследък, е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.

Още

Здраве

Ако имате тези симптоми, тичайте при лекаря, защото…

Published

on

Преди една година забелязах, че едната ръка на шестгодишната ми дъщеря трепери, докато спи. Направихме й енцефалограма, а неврологът беше категоричен, че не е епилепсия. Но ме смущава това, че дъщеря ми спи много неспокойно, скърца със зъби по време на сън. По време на раждането й претърпя кислороден глад и я наблюдавахме при невролог. Има уголемени сливици, но я лекуваме при хомеопат. Всяка година я изследваме за глисти. На какво може да се дължат тези проблеми?

Ваня Атанасова, гр. Кърджали

Първо, при посочените от вас проблеми, може да се заподозре неврозоподобно разстройство. Но това може да се каже по-точно след допълнителни изследвания. На първо място, трябва да се консултирате с УНГ-специалист относно аденоидите.

Ако те са прекалено големи, усложняват носното дишане и поради това мозъкът страда. След това, определено трябва отново да проверите за хелминти – да направите на детето кръвен тест за антитела срещу глисти и протозои. Неврологичните проблеми често са свързани с интоксикация на организма, причинена от жизнената активност на паразитите.

Например, ламблията често провокира появата на тикове, но изключително рядко са причина за появата на епилептични припадъци. Затова невролозите винаги настояват родителите първо да излекуват детето от глисти, а след това, ако патологията не е изчезнала, да се насочат към лечение на нервната система.

Има и друг интересен момент, свързан с ламблиите. Тези протозои живеят в жлъчните канали, черния дроб, който е много тясно свързан с нервната система. Ако черният дроб е болен, със сигурност ще има симптоми от нервната система, а и обратно – при неврологична патология, функцията на черния дроб е нарушена. Всички знаем израза: жлъчен, тоест гневен, раздразнителен човек.

Причината е спазъм на жлъчните пътища и лоша функция на черния дроб. Необходимо е също така да се провери функцията му и при дете, което се оплаква от слабост, летаргия, главоболие и виене на свят, прилошаване при пътуване – тук също има директна връзка. Когато съберете резултатите от всички изследвания, консултирайте се със специалист.

Още

Здраве

Топкардиолог: Кръвно се мери само след ходене до WC!

Published

on

Д-р Александър Носиков е сред най-известните столични кардиолози. Той дава ценни съвети и насоки как хората да мерят правилно кръвното си налягане у дома ежедневно и стойностите да не са подвеждащи.

„Артериалното налягане се променя постоянно според нуждите на организма. Така например то е най-ниско по време на дълбок сън, а най-високо при стрес, физическо усилие, дискомфорт или болка. Разбирането, че някой може да поддържа постоянно 120/80 mmHg, е неиздържано от медицинска гледна точка. Противно на общоприетото схващане, промените в артериалното налягане най-често не се усещат.

Kогато налягането се измерва само по време на дискомфорт, е много трудно да се разграничи дали дискомфортът е причинен от високо АН или обратното. Поради тази причина е желателно да има проведени повече измервания при липса на оплаквания – това ни дава представа за така нареченото „базово“ или обичайно артериално налягане“, обяснява специалистът.

„Правилото е кръвното налягане да се измерва в състояние на душевен и физически покой, в седнало положение на стол с твърда облегалка, с подпряна на маса или бюро ръка. Измерванията трябва да са при празен пикочен мехур, преди кафе, цигара или храна. Прост пример – пълният пикочен мехур и позивите за уриниране водят до 20 mmHg по-високо АН в сравнение с измереното на празен мехур.

По време на измерванията не трябва да се говори или да се гледа телевизия. Мобилният телефон е желателно да не звъни по време на измерванията. Ако преди измерването е имало психо-емоционално напрежение или физическо усилие, е необходимо да минат поне 30 минути и пациентът да е напълно спокоен.

Тук следва да се добави, че е желателно да се провеждат

3 измервания през няколко минути, тъй като при част от пациентите има „емоционална оцветка“ и първото измерване е значително по-високо от 2-рото и 3-тото. В такава ситуация игнорираме 1-вото измерване и използваме средноаритметично от 2-рото и 3-тото. Ако има постоянна разлика в измерванията между двете ръце, се използва ръката с по-високото артериално налягане.

От голяма помощ за лекарите е т. нар. дневник, в който пациентът е записвал стойностите на артериалното си налягане през последните 1 или 2 седмици. В него се записват сутрешни – веднага след ставане, но на празен пикочен мехур, и вечерни измервания – в състояние на покой, но преди вечеря и питие. При наличие на оплаквания те трябва да се описват допълнително“, съветва кардиологът.

Още
Реклама

Интересни

България37 минути ago

Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни

След като съпругата на екс-премиера Кирил Петков, Линда, обяви официално цените на своите козунаци, които откровено предизвикаха смут в социалните...

Made in BG39 минути ago

Отново негативизъм срещу самотна майка, герой в „Бригада нов дом“

Каквото и да се направи за доброто на някой, винаги се намират хора, които ще търсят негативи. Едва показан последния...

България43 минути ago

Джипитата изнагляха! 10 лв. „такса компютър“ за издаване на електронна рецепта

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти,...

България45 минути ago

Проф. Рачев шокира: Три циклона удрят България, иде страшна снежна виелица в…

Проф. Георги Рачев развали настроението на българите. Бързо свикнахме с нетипичното за този месец топло, та даже и горещо време, но...

България47 минути ago

Дежавю: Скандален развой с делото срещу шефката на митниците

Делото по мегаскандала за ОПГ за контрабанда отново бе отложено. Вече бившата директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за втори...

България48 минути ago

Пикантна астропрогноза за кабинета „Главчев“

Служебният кабинет в зодиакалната обстановка се пада Овен, а първата му силна изява е родена по време мълчанието на Риби,...

България4 часа ago

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ: Waze готви изненади

Едно от най-масово използваните приложения у нас готви изненада. Навигацията ще получи дългоочаквана актуализация. Waze обяви, че подготвя мащабен ъпдейт,...

България4 часа ago

СПОРЕД ОТЧЕТИТЕ: Най-много пари в кеш държи БСП, в банка – ГЕРБ

Най-много пари в кеш държи БСП. Това става ясно от годишните финансови отчети на политическите сили, публикувани от Сметната палата....

Made in BG4 часа ago

БАРОВСКО: Захари Бахаров стана лорд! (СНИМКА)

Захари Бахаров се сдоби с  се сдоби с топ гъзарийка. Актьорът вече има личен монограм, който бродират ръчно по дрехите...

Любопитно5 часа ago

Всичко може да изпада от ръцете ви и да имате усещане, че някаква зла сила ви пречи

Луната е в знак Лъв от 05:25ч на 16 април до 17:12ч на 18 април В дните на Лъва се...

България5 часа ago

Мъка: Това е приказната 20-г. красавица, блъсната от влак пред очите на майка си СНИМКИ

20-годишната Юлия Аврамова е загиналата при неделния инцидент с влака по време на мотосъбора край Благоевград. Младата жена бе пометена...

България5 часа ago

Излагация: Прекъснаха срещата на ПП с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо ВИДЕО

Съпредседателите на ПП Кирил Петков, Асен Василев, акад. Николай Денков и Никола Минчев се срещнаха със симпатизанти на партията за...

Made in BG18 часа ago

ВРЪЩА МУ ЗАВОДСКИТЕ НАСТРОЙКИ: Ивка Бейбе и Азис правят тройка! (ВИДЕО)

Скандалната репортерка Ива Иванова, по известна като Ивка Бейбе разкри че е хвърлила мерак на Костинбродския славей Азис. След страстната им...

Любопитно18 часа ago

ОПАСНОСТ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ: Живият Нострадамус разкри от къде може да започне следващата пандемия!

Екстрасенс, известен като „Живият Нострадамус“, предупреди, че лабораториите за изкуствен интелект могат да станат източника на следващата голяма пандемия. Атос...

Made in BG18 часа ago

Риана иска още деца, ще пробва за момиченце

Риана и A$AP Роки вече имат две деца – двама сина, но носителката на Грами сподели, че няма нищо против...

България18 часа ago

Новите ни лични карти ще са немско производство. Цените скачат!

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов предлага да се увеличи цената на услугите за издаване на лична карта. В случай...

България18 часа ago

БРУТАЛНО: Намериха труп, вързан със свински опашки, насред столичен парк!

Тяло на мъж е било открито в „Западен парк” в понеделник следобед, съобщи NOVA. Мястото е почерняло от полиция, районът...

България19 часа ago

Зловещо: Първа версия за кървавия ужас с два трупа в Пловдивско

Най-вероятно на водача, който е загинал в тежката катастрофа между пловдивските села Чешнегирово и Поповица този следобед, му е прилошало....

България22 часа ago

Огромен скандал със завърналата се у нас „Карфур“ и известен бизнесмен СНИМКИ

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има...

Българияедин ден ago

Този ли хотел във Варна е прилапал Робърт де Ниро

Гранд хотел Варна, който варненци помнят като Шведския хотел, вероятно ще е обектът на веригата на Робърт де Ниро в морската столица....

Реклама

Trending