Connect with us

България

Тежък удар за пенсионерите, намаляват им парите от средата на 2022 г

Published

on

Пенсиите реално ще бъдат намалени от средата на 2022 г., ако парламентът одобри проекта на бюджет, подготвен от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, пише Труд бг.

Причината за това е, че в разработения от Министерството на финансите проектобюджет са предвидени пари за изплащане на добавки от 60 лв. към всяка пенсия само за периода от януари до юни.

За целия период 2022-2024 г. е предвидено пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се осъвременяват всяка година от 1 юли по т. нар. “швейцарско правило” – с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от инфлацията за предходната година.

Първоначалните разчети на Министерството на финансите предвиждат пенсиите да бъдат увеличени с 6,1% за 2022 г., 6,5% за 2023 г. и 4,9% за 2024 г.

Така с отпадането на добавките от 60 лв. от 1 юли 2022 г. и след индексирането всички пенсии в размер под 1000 лв. реално ще намалеят.

Минимално увеличение ще има само за пенсиите над 1000 лв.

Още предишния парламент беше гласувал, че от 25 декември 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лв. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1440 лв. на 1500 лв. Освен това от 25 декември пенсиите ще бъдат преизчислени като коефициентът за всяка година трудов стаж ще нарасне от 1,2 на 1,35, което представлява увеличение с 12,5%.

В момента обаче към всички пенсии дават добавки от 120 лв. на месец. Така минималната сума, която получават пенсионерите, е общо 420 лв. (минимална пенсия от 300 лв. и добавка от 120 лв.). Предложението на министерството е през първите месеци на 2022 г. минималната сума за пенсионерите да бъде 430 лв. (минимална пенсия от 370 лв. и добавка от 60 лв.).

В преговорите за съставяне на кабинет представителите на ПП, БСП, ИТН и ДБ се договориха в началото на 2022 г. пенсиите да не бъдат намалявани без да уточнят каква ще бъде формулата за това. Предложението на Министерството на финансите само донякъде изпълнява това изискване.

Подготвят реформа на системата

„Швейцарското правило“ ще продължи да действа

“Пенсиите през следващата година няма да бъдат по-ниски от пенсиите сега. В това могат да бъдат сигурни всички пенсионери”, заяви номинираният за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков пред БНР.

“От 25 декември предстои увеличаване на пенсиите чрез преизчисляване, като коефициентът на тежест на една година осигурителен стаж се променя от 1,2 на 1,35.

Това не изключва действащия чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, който предвижда т. нар. швейцарско правило и индексиране от 1 юли на пенсиите”, подчерта Георги Гьоков. Той обаче не коментира какви добавки към пенсиите ще има от 1 януари и дали те ще бъдат само до юни или ще се изплащат през цялата 2022 г.

В преговорите за съставяне на кабинет четирите партии се договориха до средата на 2022 г. да бъде направен цялостен анализ и да бъдат предложени реформи на пенсионната система.

От ДБ поискаха да има по-голяма връзка между размера на пенсиите и внасяните осигуровки от всеки гражданин по време на трудовия му стаж.

Ако дотогава пандемията е отминала, действително може да отпаднат добавките към пенсиите. И повечето пенсионери може да получават по-малки суми от средата на следващата година.

Максималният праг става 3400 лв.

Повече осигуровки за хората с високи заплати и фермерите

Вноски върху 710 лв. за стопаните

Да бъдат повишени осигуровките за хората с високи доходи и фермерите предлагат от МФ.

Значително повече осигуровки да бъдат плащани за хората с високи заплати и фермерите, предлага служебното правителство с подготвения от Министерството на финансите бюджет за 2022 г. От началото на януари е предвидено увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени от 3000 лв. на 3400 лв. и вдигане на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв.

В преговорите за съставяне на кабинет представителите на ПП, БСП, ИТН и ДБ се договориха максималният осигурителен праг да стане 2,3 пъти средната заплата за страната. При средна заплата от около 1500 лв. това прави 3450 лв. и е близко до предложението на Министерството на финансите. В преговорите за социалната политика обаче четирите партии не обсъждаха детайли като вдигането на осигурителния праг за земеделските стопани.

Повишаване на минималната заплата на 710 лв. от 1 януари и на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 650 лв. на 710 лв., предлага още Министерството на финансите. В преговорите за съставяне на кабинет четирите партии се разбраха минималната заплата да бъде процент от средната, но колко да бъде за 2022 г. не беше уточнено.

Увеличаване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и професии до 710 лв. за 2022 г., като повишение да има само за позициите, които в момента са под този размер, предлагат още от Министерството на финансите.

Проектът на МФ предвижда и увеличаване на доходния критерий за отпускане на помощи за деца по Закона за семейни помощи за деца, съответно от 410 лв. на 510 лв. – за получаване на пълния размер на помощта, и от 410,01 лв. до 510 лв. на 510,01 лв. до 610 лв. – за получаване на 80% от пълния размер на помощта. Наред това се предвижда и увеличаване на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст: за семейства с едно дете – с 10 лв. (от 40 лв. на 50 лв.), за две деца – с 20 лв. (от 90 лв. на 110 лв.), за три деца – с 30 лв. (от 135 лв. на 165 лв.) и за четири деца – с 30 лв. (от 145 лв. на 175 лв.).

Continue Reading

България

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Published

on

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но въобще, ама въобще не изглежда на толкова. Даже може да се каже, че като едно цвете процъфтява и става по-красива.

Визията и е зашеметяваща. Тя е живото доказателство, че годните не са проблем и всяка жена може да изглежда добре, ако има достатъчно желание и положи нужните усилия.

Българските зрители познават госпожа Чехре много добре. Тя беше в ролята на майката на султан Сюлейман в популярния сериал Великолепният век. Той беше голям хит сред българските зрители.

Всъщност тя може да се опише като първата истинска модна икона и звезда в Турция. Едва на 15 години печели конкурса за красота Мис Турция. Това отваря широко портите на славата за нея.

Днес много турски жени и подражават. По време на снимките на гореспоменатия сериал, тя е на 68 години. Още тогава всички ахват пред въшния и вид. И на 76 години това продължава да е така.

Тя е и много съвременен човек. Ползва умело социалните мрежи, където редовно качва снимки и видеа. Наскоро публикува снимка от събитие, на което е била. Именно от нея разбираме, че тя все още изглежда зашеметяващо.

Не мисля, че ако някой не знае възрастта ѝ, би предположил, че тя е на 76. Бих и дала поне 20-30 години по-малко.

Continue Reading

България

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Published

on

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина само една седмица преди да навърши 70 години на 1 февруари.

Грандът Порто обяви новината за кончината на клубната си легенда, но не посочи причината за смъртта на знаменития централен защитник.

Лима Перейра започва кариерата си във Варзим през 1971 г. и през сезон 1975/76 с клуба печели промоция за португалския футболен елит. През 1978 г. прави трансфер в Порто, където остава в продължение на 11 години. На 37 години напуска, за да приключи с футбола като играч на Мая през 1991 г. След края на кариерата се завръща в Порто, за да работи за школата.

Като играч на „драконите“ печели пет шампионски титли, два пъти триумфира с националната купа и четири пъти взима Суперкупата на Португалия. През 1987 г. със „синьо-белите“ печели КЕШ, Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа.

През 1984 г. играе финал за КНК, но Порто отстъпва на Ювентус с 1:2. Само месец по-късно с националния отбор на Португалия достига до полуфиналите на европейското първенство във Франция, като в битката за място на финала „петлите“ печелят след продължения. Лима Перейра има общо 20 мача за „мореплавателите“, като четири от тях са изиграни именно на Евро`84.

Continue Reading

България

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

Published

on

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво не са необходими”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова.

По думите й благодарение на модела на Министерство на здравеопазването (МЗ) за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал.

„Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категоричен е министърът. Като проблемни области тя посочи София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора. И припомни, че мерките се взимат на областно ниво.

Мерки на национално ниво с масово затваряне на училища не са необходими, посочи тя и добави, че благодарение на новия модел на правителството, с който се управлява кризата, се отчита заболеваемостта не само сред децата, но и сред медиците.

Според нея е важно как протича вирусът, как се лекува заболяването, как се натоварва системата и броя на спешните повиквания. Това са повече от 10-15 фактора, посочи Сербезова.

„Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение за малките ученици. Към настоящия етап се запазва присъствения учебен процес. Ваканцията, която обяви министърът на образованието акад. Николай Денков, ще даде възможност за почивка без това да повлияе негативно на учебния процес“, обясни здравният министър проф. Сербезова.

Тя апелира да се увеличи ваксинационния обхват. „Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните отделения, в повечето случаи не са ваксинирани“, каза още министърът на здравеопазването.

Според нея е логично като се повиши ваксинационният обхват да се мисли в посока облекчаване на мерките. И припомни, че 24 държави в ЕС се използват т.нар. зелени сертификати за обекти с обществено предназначение и 100% за пътуване.

На този етап няма да отпадне сертификатът за антитела, припомни още тя.

Във връзка със зеления сертификат и неговото отпадане при 60%, Сербезова заяви, че в 24 държави от ЕС, се използват така наречените зелени сертификати. Зеленият сертификат не е българска иновация, а много от държавите го използват като средства за движение и обществено предназначение, изтъкна здравният министър.

С темповете на ваксинация, с които се ваксинираме е трудно да се каже кога ще стигнем 60% ваксинация, призна Сербезова. От 1 февруари при пълен ваксинационен курс, зеленият сертификат ще важи 270 дни. Няма по-голям стимул за ваксинация да се съхрани животът на хората, които обичаш, подчерта Сербезова.

Над 90% от хората, които стигат до интензивно лечение не са ваксинирани.  По отношение на смененото ръководство на болница „Лозенец“, проф. Сербезова уточни, че към настоящия момент не би искала да изнася данни дали има или няма злоупотреби в болничното заведение.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

Българияедин час ago

Това е Небахат Чехре и няма да повярвате как изглежда на 76 години

Небахат Чехре е турска актриса, за която изглежда възрастта е просто цифра. Тя вече е на цели 76 години, но...

България8 часа ago

Футболът потъна в скръб заради смъртта на голяма легенда

Футболът потъна в скръб след новината за смъртта на поредната легенда на най-популярния спорт в света. Португалецът Лима Перейра почина...

България8 часа ago

Здравната министърка заговори за национален локдаун с нови ограничения

„14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100...

България8 часа ago

Борисов се появи извънредно и хвърли в паника България

Кадър ГЕРБ Българи, когато се усетите какво ви готвят, ще бъде твърдо късно. Това заяви на извънредна пресконференция Бойко Борисов....

България8 часа ago

Търси се спешно кръв за 17-годишно момиче

Снимка: Петел, архив Спешно се търсят кръводарители за17-годишно момиче, което е било блъснато снощи в София, съобщава сайтът „Втори фронт“....

България8 часа ago

Валери Найденов: България без НАТО е със свалени гащи

кадър БНТ България не може да съществува без да е част от някакъв съюз за колективна защита. Русия ни изхвърли...

Made in BG8 часа ago

Преходът в очите на 74-годишна баба: Ядяхме по три пъти на ден, при Костов по два пъти, сега се храня веднъж, но бавно

БАБА МАРИЙКА Тя е на 74 години и е от едно малко градче край Дунава: – Много ги мразех комунистите!...

България24 часа ago

Мажа филиите с кайма и заливам с яйца – след половин час на фурна всичко живо мълчи и дъвче доволно

Обичам да готвя, но понякога ми омръзва. Така че, когато ме мързи да стоя до печката, но все пак трябва...

Българияедин ден ago

Д-р Кехайов: СЗО е против сертификатите, ще се извини ли някой на Мангъров и Чорбанов

Повече от редно е цялото ръководство на МЗ плюс доц. Кунчев да си подадат оставките веднага. СЗО се обяви вчера...

Българияедин ден ago

Асен Василев с лоши новини за чаканите милиарди от ЕС

Забавяне и през 2022 година на очакваните милиарди от ЕС по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и...

Made in BGедин ден ago

Историята на една силна жена: Ирина от Бургас се грижи сама за трите си деца и 250 бивола

Докато разказва за съдбата си и колко щастлива е била със своя съпруг, с когото е заживяла от ученичка, само...

Българияедин ден ago

Чудо! 42-годишната жена Ана роди петзнаци след 18 години борба с безплодие

След дълга борба с безплодието нигерийската двойка Учена и Джеймс Окигбо станали щастливи родители на три момчета и две момичета,...

Българияедин ден ago

Светкавичен отговор след ултиматума на Русия: Нидерландия праща изтребители F-35 да пазят България

Кадър НАТО България получава светкавична подкрепа от страни членки на НАТО след руския ултиматум. Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпращат...

България2 дни ago

Извънредно! България не приема Ултиматуми от когото и да е!

Кадър Булфото и ТАСС Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна...

България2 дни ago

Примката около врата на Мангъров се затяга, влиза ли в затвора? Погнаха го и от…

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на Нова телевизия...

България2 дни ago

Важни новини от НОИ за ваксинираните пенсионери и добавката от 75 лв.

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията...

България2 дни ago

Проф. Рачев ни смая с прогноза за още „ледени дни“ и температура -17 градуса, ето къде

Студено, хубаво, здраво време. Ледени дни до вторник, дори и до сряда. След това до края на месеца ще е...

България2 дни ago

Неописуем ужас: Влак прегази мъж и жена край Горна Оряховица! Режат ламарини, за да вадят телата СНИМКИ

Двама души са загинали след като влак е връхлетял върху лек автомобил на железопътен прелез. Кървавият инцидент станал около 9...

България2 дни ago

Мъж застреля медицинска сестра

Пиксабей Медицинска сестра бе убита днес на работното ѝ място в Истанбул, а нападателят е успял да избяга, предаде турската телевизия...

България2 дни ago

Екшън на касата в Билла с депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“

Кадър Булфото и ФБ Покрай депутатите от Възраждане винаги емоциите врят и кипят и никога не е скучно. Адв. Елена Гунчева е депутат...

Advertisement

Trending