Connect with us

България

Тежък удар за пенсионерите, намаляват им парите от средата на 2022 г

Published

on

Пенсиите реално ще бъдат намалени от средата на 2022 г., ако парламентът одобри проекта на бюджет, подготвен от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, пише Труд бг.

Причината за това е, че в разработения от Министерството на финансите проектобюджет са предвидени пари за изплащане на добавки от 60 лв. към всяка пенсия само за периода от януари до юни.

За целия период 2022-2024 г. е предвидено пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се осъвременяват всяка година от 1 юли по т. нар. “швейцарско правило” – с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от инфлацията за предходната година.

Първоначалните разчети на Министерството на финансите предвиждат пенсиите да бъдат увеличени с 6,1% за 2022 г., 6,5% за 2023 г. и 4,9% за 2024 г.

Така с отпадането на добавките от 60 лв. от 1 юли 2022 г. и след индексирането всички пенсии в размер под 1000 лв. реално ще намалеят.

Минимално увеличение ще има само за пенсиите над 1000 лв.

Още предишния парламент беше гласувал, че от 25 декември 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лв. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1440 лв. на 1500 лв. Освен това от 25 декември пенсиите ще бъдат преизчислени като коефициентът за всяка година трудов стаж ще нарасне от 1,2 на 1,35, което представлява увеличение с 12,5%.

В момента обаче към всички пенсии дават добавки от 120 лв. на месец. Така минималната сума, която получават пенсионерите, е общо 420 лв. (минимална пенсия от 300 лв. и добавка от 120 лв.). Предложението на министерството е през първите месеци на 2022 г. минималната сума за пенсионерите да бъде 430 лв. (минимална пенсия от 370 лв. и добавка от 60 лв.).

В преговорите за съставяне на кабинет представителите на ПП, БСП, ИТН и ДБ се договориха в началото на 2022 г. пенсиите да не бъдат намалявани без да уточнят каква ще бъде формулата за това. Предложението на Министерството на финансите само донякъде изпълнява това изискване.

Подготвят реформа на системата

„Швейцарското правило“ ще продължи да действа

“Пенсиите през следващата година няма да бъдат по-ниски от пенсиите сега. В това могат да бъдат сигурни всички пенсионери”, заяви номинираният за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков пред БНР.

“От 25 декември предстои увеличаване на пенсиите чрез преизчисляване, като коефициентът на тежест на една година осигурителен стаж се променя от 1,2 на 1,35.

Това не изключва действащия чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, който предвижда т. нар. швейцарско правило и индексиране от 1 юли на пенсиите”, подчерта Георги Гьоков. Той обаче не коментира какви добавки към пенсиите ще има от 1 януари и дали те ще бъдат само до юни или ще се изплащат през цялата 2022 г.

В преговорите за съставяне на кабинет четирите партии се договориха до средата на 2022 г. да бъде направен цялостен анализ и да бъдат предложени реформи на пенсионната система.

От ДБ поискаха да има по-голяма връзка между размера на пенсиите и внасяните осигуровки от всеки гражданин по време на трудовия му стаж.

Ако дотогава пандемията е отминала, действително може да отпаднат добавките към пенсиите. И повечето пенсионери може да получават по-малки суми от средата на следващата година.

Максималният праг става 3400 лв.

Повече осигуровки за хората с високи заплати и фермерите

Вноски върху 710 лв. за стопаните

Да бъдат повишени осигуровките за хората с високи доходи и фермерите предлагат от МФ.

Значително повече осигуровки да бъдат плащани за хората с високи заплати и фермерите, предлага служебното правителство с подготвения от Министерството на финансите бюджет за 2022 г. От началото на януари е предвидено увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени от 3000 лв. на 3400 лв. и вдигане на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв.

В преговорите за съставяне на кабинет представителите на ПП, БСП, ИТН и ДБ се договориха максималният осигурителен праг да стане 2,3 пъти средната заплата за страната. При средна заплата от около 1500 лв. това прави 3450 лв. и е близко до предложението на Министерството на финансите. В преговорите за социалната политика обаче четирите партии не обсъждаха детайли като вдигането на осигурителния праг за земеделските стопани.

Повишаване на минималната заплата на 710 лв. от 1 януари и на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 650 лв. на 710 лв., предлага още Министерството на финансите. В преговорите за съставяне на кабинет четирите партии се разбраха минималната заплата да бъде процент от средната, но колко да бъде за 2022 г. не беше уточнено.

Увеличаване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и професии до 710 лв. за 2022 г., като повишение да има само за позициите, които в момента са под този размер, предлагат още от Министерството на финансите.

Проектът на МФ предвижда и увеличаване на доходния критерий за отпускане на помощи за деца по Закона за семейни помощи за деца, съответно от 410 лв. на 510 лв. – за получаване на пълния размер на помощта, и от 410,01 лв. до 510 лв. на 510,01 лв. до 610 лв. – за получаване на 80% от пълния размер на помощта. Наред това се предвижда и увеличаване на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст: за семейства с едно дете – с 10 лв. (от 40 лв. на 50 лв.), за две деца – с 20 лв. (от 90 лв. на 110 лв.), за три деца – с 30 лв. (от 135 лв. на 165 лв.) и за четири деца – с 30 лв. (от 145 лв. на 175 лв.).

Continue Reading

България

СЛУЧИ СЕ: Току-що Слави стовари тежкат брадва върхи Кирил Петков! Кабинетът в паника, ето думите му

Published

on

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи тежки критики към партньорите от „Продължаваме промяната“ и предупреди да не очакваме по-евтин газ, както ни говорят те.

По думите на Трифонов финансовият министър Асен Василев и началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова създават неверни очаквания у хората за газовата цена.

Лидерът на ИТН изрази недоволство от факта, че антикризисни мерки се обявяват без да са обсъждани с коалиционните партньори и дори без да са уведомени за това. 

Той отправи поредно предупреждение към партньорите от ПП с пост във Фейсбук, като изреди още няколко конфликтни момента в коалиционните им отношения, освен по темата за енергетиката.

„Напоследък стават непонятни неща в управлението на страната.

Да, знам, че звучи малко странно, при положение, че „Има такъв народ“ е част от управляващата коалиция, но е факт. Нелеп факт. Защото представителите на „Продължаваме промяната“ в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната“, написа Трифонов, който не крие раздразнението си от тези факти.

Той предупреждава още, че Асен Василев и Лена Бориславова не казват истината на хората за цената на газа, като не крие изумлението си, че по темата говорят точно те без да са енергийни експерти. В същото време енергийното министерско кресло е от квотата на ИТН.

„Много често и говорят. Разни хора от тях говорят без да има нужда по теми, от които не разбират. Примерите са много. Например, за проблема със спрените газови доставки и преговорите за нови енергоизточници, най-изненадващо се обаждат финансовият министър Асен Василев и, представете си, Лена Бориславова. И двамата са невероятни експерти по енергетика, особено Лена. По-лошото е, че говорят неверни неща, например за очакваната цена на газа. И не само. Създават неверни очаквания. И вредят на трудно провежданите преговори“, казва още лидерът на ИТН.
„Друг пример. В тази криза, създадена от войната в Украйна, сума ти хора обясняват какви мерки ще се приложат. Обясняват ги, все едно са последна инстанция. Обясняват и обещават. С малката разлика, че нищо от обещаното все още не е обсъдено и не е прието от коалиционните партньори. Или пък опитът на Асен Василев да прескочи не само Парламента, а и коалиционното споразумение за начина, по който страната да приеме еврото“, извежда друг проблемен въпрос пред коалиционния мир Трифонов.

„За проблема със Северна Македония е направо ненужно да ви говоря. Защото всички разбраха за нерегламентираните опити на Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес.

Къде останаха обещанията, че всеки ден ще осветлява по една далавера на ГЕРБ? Къде са онези открити осем милиарда крадени пари? Къде е премахването на модела „ГЕРБ“, при положение, че в кабинета има кадри на ГЕРБ като министри?

Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение.
Надявам се да са ме разбрали“, завършва позицията на Слави Трифонов.

Continue Reading

България

Бомба от Продължаваме Промяната: Кои български пенсионери ще гушват по 3400 лв пенсия

Published

on

Пакетът от антикризисни мерки включва увеличаване на минималната пенсия от 370 на 450 лв. от юли и пропорционално нарастване на всички пенсии (с 21%).

Максималната пенсия пък ще бъде увеличена от 1500 на 3400 лв. от юли. От октомври ще има нова актуализация на пенсиите, която ще е на различен принцип от прилагания досега и ще намали разликата между старите и новите пенсии, обяви Гюров.

Данъчното облекчение за работещите родители ще се увеличи от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. – за две деца. В мерките е и отстъпката от 25 ст. при зареждането на гориво до 50 л от физическите лица

14-те мерки на стойност 2 млрд. лв. ще бъдат обсъдени утре на лидерски коалиционен съвет.

Continue Reading

България

В разгара на войната в Украйна Индия нанесе най-жестокия удар по джоба на всеки българин

Published

on

Цената на пшеницата на международните пазари скочи, след като Индия забрани износа на основни зърнени култури, съобщава Би Би Си.

Цените на пшеницата се повишиха с около 60% на световните пазари тази година, което повиши цената на всичко – от хляб до юфка.

Индия е вторият по големина производител на пшеница в света, но преди това не е била основен износител, тъй като по-голямата част от реколтата й се продава на вътрешните пазари.

Правителствени служители заявиха, че забраната не е постоянна и може да бъде преразгледана.

Това се случва, когато износът на пшеница от Украйна спадна след руската инвазия.

И тъй като сушите и наводненията застрашават реколтата в други големи производители, търговците на стоки очакваха доставките от Индия да компенсират част от недостига.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България15 минути ago

СЛУЧИ СЕ: Току-що Слави стовари тежкат брадва върхи Кирил Петков! Кабинетът в паника, ето думите му

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отправи тежки критики към партньорите от „Продължаваме промяната“ и предупреди да не очакваме...

България17 минути ago

Бомба от Продължаваме Промяната: Кои български пенсионери ще гушват по 3400 лв пенсия

Пакетът от антикризисни мерки включва увеличаване на минималната пенсия от 370 на 450 лв. от юли и пропорционално нарастване на...

България19 минути ago

В разгара на войната в Украйна Индия нанесе най-жестокия удар по джоба на всеки българин

Цената на пшеницата на международните пазари скочи, след като Индия забрани износа на основни зърнени култури, съобщава Би Би Си....

България2 часа ago

Стана ясно кои са и какво искат бойците от „Азов“, които се предадоха с бели знамена

Командирът на бригадата на ДНР „Восток“ Александър Ходаковский заяви, че групата украински военни, излезли по-рано днес от катакомбите на блокирания завод...

България2 часа ago

Радев с тежки думи към правителството от Германия, каза ще го сваля ли

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Началото на визитата на държавния глава в Берлин започна със среща с...

България2 часа ago

Дилов алармира: Украинската мафиотска групировка „Братва“ стъпва в Бургаско, а МВР…

Бургаският депутат от ГЕРБ Любен Дилов-син предсказа голям проблем с престъпността по морето. Според него полицията и МВР се държат доста неадекватно...

България3 часа ago

Мъртвешка тишина в тунелите на „Азовстал“, ето каква е причината ВИДЕО

Руското министерство на отбраната обяви днес, че е сключено примирие в металургичния комбинат „Азовстал“ – последен бастион на украинска съпротива...

България4 часа ago

Евродепутат: Няма да допусна в Унгария луди като Кирил Петков, един продал се на САЩ измамник

„Правителството на България, което е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото...

България4 часа ago

Украинските бежанци активно напускат България

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР. Мариана Тошева, председател на...

България4 часа ago

Почина актьор от „Приятели“

На 67-годишна възраст почина актьорът от сериала „Приятели“ Майк Хагърти, съобщава вестник „Дейли мейл“. Звездата изпаднала в кома, след което...

България5 часа ago

Огнен ад! Бивша учителка изгоря жива в собствения си апартамент в Дупница, целият град плаче

75-годишна жена е загинала при пожар в жилището си в дупнишкия кв. “Бистрица”, съобщиха за БНР от полицията. Сигналът е...

България6 часа ago

Ако сте от огнените знаци ОВЕН, ЛЪВ, СТРЕЛЕЦ лятото започва мощен период на късмет и финансови потоци! –

Огнените знаци на зодиака са Лъв, Овен и Стрелец. Астролозите разказаха какво може да бъде това лято за представителите на този...

Made in BG7 часа ago

Доц. д-р Веселина Вачкова: Българската държава съществува още от 481 година

Траките са имали писменост, дали са я на елините Един съзнателно крит или забравен факт излиза наяве. Първите данни за...

България7 часа ago

Горещо проучване показа какви ще са резултатите при избори днес ГРАФИКА

Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на...

България7 часа ago

Адско меле на АМ „Тракия“! Шофьорите не вярват на очите си СНИМКА

Тежка катастрофа е станала на АМ „Тракия“. Това става ясно от снимка, публикувана в социалните мрежи. От кадъра се вижда,...

България7 часа ago

Извънредно: Бойци от „Азов“ излизат от катакомбите и започнаха да се предават ВИДЕО

Бойците от полка „Азов“, барикадирали се в подземията на мариуполския завод „Азовстал“, започнаха да се предават. Това съобщи командирът на...

България7 часа ago

Протестът в сряда се разраства, включват се още недоволни от правителството

Като член на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) представители на малките и средни предприятия ще протестират в сряда, обяви пред БНР...

България7 часа ago

Гърми скандал! Победата на Украйна на „Евровизия“ нагласена, сменен е вотът на…

Организаторите на международния конкурс „Евровизия“ са променили оценките, дадени от членовете на журито от Румъния, като са дали най-висока оценка...

България7 часа ago

Най-взривоопасната тайна за България и българите, която кара враговете ни да треперят от страх

Винаги когато и където изчезнат траки, се появяват българи Поддръжниците на официалните теории споменават за присъствието на дедите ни в...

България8 часа ago

Грабеж, който няма аналог в цялата ни история!

Не вярвам да има български гражданин, който да не е убеден вече, че Кирил Петков няма качества за премиер. Нещо...

Advertisement

Trending