Connect with us

Made in BG

Тираджия: От цял паркинг с българи – турчин ми помогна! Не сме народ

Published

on

Български шофьор на камион “раздели” мрежата с публикацията си за негова случка в Гърция. Иван Иванов споделя, че след като имал нужда от помощ в на паркинг в южната ни съседка, въпреки многото български колеги, му е помогнал турски гражданин.

По думите му българите нямат навика да помагат на свои колеги, не сме задружни, както другите на Балканите. Той дори отбелязва, че най-вероятно, ако те види колега от България, ще те подмине като “пътен знак”.

“Едно ще ви кажа след тазвечершната ми случка в Гърция! Цял паркинг, пълен основно с български шофьори, ми помогна възрастен човек от Турция! Не сме народ, а мърша! Затова сме на този хал. Не се сърдете изобщо, това в положението. Виждате български камион и минавате като пътен знак. Който се припознае, да си замълчи! Основно винаги турския колега ще спре и ще помогне! Жалка работа сме ей.”, пише Иван П. Иванов.

Много шофьори го подкрепят в позицията му, като споделят, че и на тях им се е случвало точно турски колега да “удари едно рамо” и е по-вероятно да се случи това, отколкото български шофьор.

“И на мен само турски шофьори са ми помагали на пътя!”, пише Стефан С.

“Турчин на пътя в чужда държава никога няма да те изостави,винаги ще помогне!”, отбелязва Панчо П.

Други не са съгласни с Иван и посочват, че и нашенци са им помагали, а трети смятат, че няма значение откъде е шофьорът, а да помогнеш.

“Не е важно кой какъв е! Било турчин, българин,китаец и т .н. Редно е като видиш колега на пътя да спреш и да му помогнеш. В някои от случаите твоето спиране може да живото спасяващо за даден колега !Последно помагах на един сърбин да го извадя от канавката че без малко щеше да му се обърне камиона и на един колега от AIT му дадох хляб ,че небеше хапвал два дена завалйиката останал без пари! Но не е важно кой с какво е помогнал, а че е спрял и е помогнал на колега в нужда! Днеска сте добре но утре няма да е така! Нека си помагаме и да сме по добри и толерантни на пътя един към друг! Лек и безавариен път на всички колеги!И Бог да ни пази и закриля!”, пише Димитър С.

Continue Reading

Made in BG

Пернишко семейство си построи къща от 450 бали слама

Published

on

Нов прочит на приказката за „Тритe прасeнца“ e на път да направят собствeницитe на къща от слама в пeрнишкото сeло Кладница, съобщи „Дарик“. Младо сeмeйство от София вeчe e вдигнало покрива на eдна от малкото „пасивни къщи“ в България, изградeни от бали със слама.

Един ТИР с 450 бали слама са били нужни за дома на Вeсeлин Москов, който вeчe e изградeн до замазката с глина за дeсeт сeдмици. Прeд Дарик той разказа, чe това строитeлство e с 30-40 процeнта по-eвтино от монолитното, като домовeтe направeни от слама са eнeргоспeстяващи и с много нисък въглeродeн отпeчатък.

Близо година Вeсeлин изучава мeтодитe на строитeлство със сламeни бали – малко позното в България, но с традиции в страни като Ирландия, Гeрмания, Англия, Чeхия, Холандия и САЩ. Знаe, чe има ощe eдна такава къща в сeло Хотница, построeна от двама англичани. Тя обачe e по-ниска и малка, защото използва друг мeтод, бeз дървeна конструкция.

Сламата сe e използвана в България като тeхника за строитeлство, но под друг тип матeриал „кирпича“, който прeдставлява тухлички от глина и слама, но като влаганe на цeли бали като стeни и изолационeн матeриал в къща, почти нe e познато у нас, обяснява Вeсeлин.

Нашата къща има дървeна конструкция с пълнeж от сламeни бали, казва ощe той и допълва, чe всичко в бъдeщия му дом си e като при класичeската къща с разликата, чe стeнитe са от бали, които обачe нямат носeща роля.

„45 см изолация, колкото са широки балитe, e доста впeчатляващо. Прeз лятото, когато e горeщо, вътрe e доста прохладно, а зимата e обратно.

Това са т.нар. пасивни къщи, в които използваш много малко eнeргия за отоплeниe, приближават сe към т.нар. нулeв въглeродeн отпeчатък“, обяснява ощe собствeникът и строитeл на бъдeщия дом от слама.

Къщата от слама e добра за околната срeда и за здравeто на хората, които обитават такъв дом, казва с усмивка Вeсeлин. Запитан за цeната на подобно строитeлство, прави уговорката, чe всичко зависи от вложeнитe матeриали.

Но eдна такава къща излиза някъдe около 30-40 на сто по eвтино от монолитното строитeлство, катeгоричeн e той.

Автор на проeкта e арх. Ива Дeлова от Асоциацията за строитeлство с eстeствeни матeриали (АСЕМ) – това e и организацията, която прави първи стъпки за узаконяванeто на строeжа на къщи от слама.

Прeди чeтири години АСЕМ заeдно с Института за научни изслeдвания и проeктиранe към УАСГ разработват концeпция за лeгитимиранe на сламeнитe бали като строитeлeн матeриал за изгражданe на нeносeщи стeни. Слeд множeство лабораторни изслeдвания, e било издадeно тeхничeско становищe за влаганe на сламата в строитeлството.

На базата на това становищe прeди година – прeз 2013 г. e било издадeно и първото разрeшитeлно за изгражданe на сламeна сграда в България.

Вeсeлин благодари както на приятeлитe, които му помагат, така и на съдбата, която го срeща с eдин румънeц Пeтру, който e строил такива къщи дълго врeмe в Ирландия и сeга e избрал да живee в страната ни. Тъкмо той e поeл и значитeлна част от строитeлството на къщата.

Дъждовното лято обачe e карало бригадата чeсто да сe надбягва с облацитe, особeно при доставката на слама. „Откакто смe започнали на 20 май, всичко ставашe в условията на много голeми порои. Сламата я докарахмe мeжду капкитe“, разказва Вeсeлин Москов.

Първоначално избрал производитeл на слама от лимeц близо до София, но заради дъждовeтe рeколтата пропаднала и къщата била спасeна с бали от казанлъшкото сeло Вeтрeн. „Благодаря на мeстното насeлeниe, чe удариха eдно рамо при събиранeто й, както и на приятeлитe за транспортиранeто й“, спомня си ощe той.

Сeга къщата сe обшива и прeдстои измазванeто й първо с глина, а слeд това с външна замазка. Готов e да сподeли опит с всeки, който иска да живee в подобна къща. Противно на добрe познатата приказка Вeско, съпругата му Прeсияна и малкия им син нe сe боят от лошия вълк. „Това за тритe прасeнца e много смeшно – всeки приятeл и познат сe шeгува с нас за тази приказка. Но можe да заповяда, който иска вълк да сe пробва.

Continue Reading

Made in BG

Акад. Петър Иванов: МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Това е краят, братя

Published

on

МИСЛЯ, ЧЕ С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО.

Това е краят, братя.

Повече няма накъде.

(Потънали сме в дълбока бездна и няма спасение. Пс. 69:3).
Разрухата е пълна, пределна и всеобхватна: демографска (всеки час етническите българи наналяваме с 19 души), икономическа, финансова, политическа, социална, нравствена, психична…

Пълна разруха има в армията, в митниците (Капитан Андреево), в международните отношения (Северна Македония, Русия), в туризма (100 лева чадър и шезлонг), в правосъдието (Гешев, Барниръбъла, агент Николай), в индустрията, в селското стопанство, в пенсионната система, в здравеопазването, в науката (БАН е посткомунистически паразит), в образованието, в културата, даже в спорта (във футбола, например)…

Навсякъде!

Ако някой мисли, че Киро, министър Наско, Кокорчо, Тошко Африкански, Баце Борисов и ГЕРБ, ПКП, агент Иван, Копейкин, Карадайъто, Чалгаджията от Учин дол, Буля Корни, Ристе Бойкикев, генералчето Танасчо (1,56 м.), баба ти Татяна Дончева, пенсионерът Радев от димитровградските села, Маяма Нолова Братгалева, Бабикянчо и други такива ще спасят България от разрухата, значи този човек никак не е в ред и се нуждае остро от медицинска помощ и грижи. Всички са купени и продадени!

Някой нещо?

Continue Reading

Made in BG

Доц. д-р Веселина Вачкова: Българската държава съществува още от 481 година

Published

on

Траките са имали писменост, дали са я на елините
Един съзнателно крит или забравен факт излиза наяве. Първите данни за съществуването на българска държава по нашите земи датира още от 480-481 година. Или цели двеста години по-рано от официално възприетата 681 година. Разговаряме за това с известната историчка доц. д-р Веселина Вачкова. Тя споделя и много неизвестни на масовата публика факти за тракийското население по българските земи. Както и за това, че траки са били доста време императори на Византия.

– Г-жо Вачкова, вие сте съавтор на учебното помагало „Моята България“ за пети клас. В него имате текст, в който казвате, че България е съществувала като държава поне двеста години преди официалната година, която знаем 681-ва. Дайте малко повече информация по този повод.
– Първо, ще дам малко повече информация за това голямо дело, което върши фондация „Българска памет“, първият том на „Моята България“. Създаден бе екип от учени, които правят възможно най-достъпен за широката публика в т. ч. и за ученици модерен прочит на българската история. Имаше за малки деца, сега излезе и за големи ученици, включително и за техните родители. Та, във втория том, а и в първия се обяснява следния факт. Ние до толкова сме свикнали с годината 681, че изобщо не се запитваме- добре, има ли някакво доказателство за тази година. Единственото доказателство на практика е т. нар. Аргументум екселенцио, което е мълчанието на изворите. Два века след 681 година изворите разказват това, което уж се е случило през 681 година, разказите на Теофан и на Никифор. Те използват един и същи неизвестен източник, в който не е ясно кога и защо е писан този текст. В края на VI-я Вселенски събор Константин Апамейски се изказва и го има в актовете, документите на събора: „Ако ме бяхте послушали миналата година, нямаше да ни сполети онова нещо от България, което ни сполетя“. Очевидно и миналата 680-та и много по-преди има някаква България, която е сторила нещо на Византия, което можело да бъде избегнато, ако са били послушали Константин Апамейски, каквото той е посъветвал управляващите в Константинопол и своите събратя на Събора. Дори това единствено сведение, което изглежда уж непоклатимо, е доказателство точно за противоположната теза, че България е факт доста преди 680-та, когато е сторила нещо на Византия. Другият факт, който е абсолютно безспорен е, че ние имаме договор между България и Византия от 480-та година

– Но това не се споменаваше досега в учебниците и в официалната историография…
– Да, само ще уточня, че не се споменава за този договор някъде от около 80-те години на миналия век. До тогава се споменава, в интерес на истината и в многотомните истории и в някои учебници. Дори има много сериозен спор дали договорът между император Зенон и българския крал, базилеос, цар, или рекс, както е наречен в западните извори. Ние не знаем точно кой е българския базилеус и след малко ще кажа колко е важно да имаме предвид, че може да е единия базилеус, който се споменава в изворите и другия, защото става дума за събития, които стават в двете части на Западна България. Единият вариант е това да е Божан и това да се развива около Сирмиум, т. е. в Северозападна България (б. р. – дн. Сремска Митровица), но може това да е Силан, който също е български базилеос.Само, че той е в т. н. Долната Охридска земя. Та както виждаме, ние имаме единствено двоумение с кой от двамата е сключен съюза и за каква борба срещу Теодорих става дума, защото на практика владенията на Теодорих са в Италия. При тази експанзия е възможно той да е напреднал чак до Сирмиум, дори до Белград, но винаги трябва да имаме предвид, че договорът срещу Теодорих, чийто център е в Равена в Северна Италия и би трябвало да включва защита точно на тези погранични краища на византийската империя. Нещо повече, в хипотетичния договор от 681 година тъй като нямаме текст, ние не знаем и какво се случва с този договор, а тук знаем.

– Какво е известно за този договор?

– Да продължим с това какво е било местното население тогава. Би трябвало то да е тракийско?
– Категорично тракийско, при това нещо, което е много знаменателно. Първото, което прави впечатление, е че ние нямаме езикова бариера. Не се споменава за такава нито между българите и завареното население, нито между т. н. доста по-късно „склавини“, и както ние ще ги наречем „словене“ през 9-и и 10-и век. Не трябва да забравяме, че не става на въпрос за идване от Централна Азия от Памир и от Тян Шан. Става дума за идване от левия бряг на Дунав, на десния бряг на Дунав. И то масово навлизане от едната част към другата част. Политическата консолидация при българите за времето, за което говорим, вече е много напреднала, толкова е напреднала, че точно по това време – 5-и век и началото на 6-ти, едно огромно въстание, водено от Виталиан, когото византийците наричат скит, предвожда войска от българи.

В изворите провинцията, от която събира войската, се нарича България и центърът u е Одесос. Тези земи, които по-късно ще бъдат обявени за Аспарухова България. Какво значи провинция? Както Рим, така и Византия може да нарича каквото иска „провинция“, защото като си провинция трябва да плащаш данъци и да пращаш войска. В случая тези хора подкрепят един човек, който се бунтува срещу централната власт. Директно можем да кажем, че това е православен бунт срещу еретическите възгледи на тогавашния император Анастасий. Та, имаме един прецедент с император тракиец по произход, имаме след Анастасий и неговите наследници на трона, които вече ще бъдат тракийци – Юстин, после Юстиниан и т. н. Така, че имаме едно много добро сработване между българите и местното население и когато четем възрожденските истории в изворите, ще видим, че казват от българите на римския престол пръв беше Виталиан, т. е. на византийския, следващият е Юстин, следващият е Юстиниан и т. н. Всички т. нар. Тракийски императори те ги броят за български без никакво притеснение.

– А, имали ли са траките писменост?
– Ако вярваме на античните извори, не само че са имали, но са я дали на елините. Става дума за културния герой на елинския свят. Елинският герой има един голям културен герой и това е Орфей. Орфей им дава не само изкуствата, музиката и прочее, той им дава писмеността. Това е най-древния пласт на паметта на елините. Орфей категорично е тракиец, никой не е оспорвал тракийската принадлежност на Орфей. Малко по-късно, когато учени започват да изследват античната писменост, те казват: първите четири души ни дадоха буквите. Спътниците на Орфей, а те са му и роднини, следващите букви ни ги дадоха още четири човека и накрая един пети ни даде дифтонгите. Същото, без музите ни разказва и Черноризец Храбър в Сказанието за писмената (б. р. – О писменех) Той не забравя да припомни на елините кой им е дал азбуката. Той им изрежда всички четирима създатели и човек като погледне кои са тия създатели, без един всичките са траки. Очевидно траките са имали писменост, друг е въпросът как се отнасят към писмеността различните типове култура. Елините имат превъзходна азбука и стават графомани, развиват това качество, развиват литературните видове и жанрове. Това графоманство идва от комплекса им, че трябва много бързо да наваксват културата на околните народи и в самата Елада има хора като Сократ, които не са написали нито един ред. Питагор не е написал също нито един ред. Това е наследеното типично тракийско качество да се преценява кое трябва и заслужава да се пише и кое не само не си заслужава, а категорично не трябва да се пише. Това е идеята за устното предаване на свещеното знание от една страна и за безсмислеността за писане на сметки, от друга страна. Това е абсурдно от гледна точка на една култура, която си представя свещеното знание като предавано без друга основа и чрез осенение. Разбира се особено елините записват т. н. „орфически химни“ и ние разполагаме с много такива текстове. Това е типичен свещен текст, но минал през литургична употреба. Този текст е преразказан, свит с избрани части и е посредник на голямото знание и участващите в една религиозна церемония. Това е причината писмеността на траките да остане много дълго време в един вид, който ние просто не можем да припознаем.

Да, имаме една златна, една бакърена и една желязна книга, всички те са орфически, макар, че много често особено „златната книга“в НИМ да се препраща към етруските. Не знам защо се препраща към етруските, тя категорично е в контекста на намерените други подобни книги и като очевидно назначение и като украса, защото е с много богата украса и илюстрации изковани върху тези листчета. В един момент траките не само прописват с всички останали, защото в техните земи много рано се налага християнството. Първите църкви още със самото му разпространение през 1-ви век в България има най-малко седем апостолски църкви, т. е. Църкви създадени от апостолите или от близките им, т. е имаме дванадесет апостоли и 72 ученици на апостолите. В България е така. И първият текст на траките е на тези около делтата на Дунав, около Силистра, това са скитите и бесите. Те пишат Космография. Това е християнско разказване за създаването на света за устройството на обитаемия свят, написано на местния език.

– Какво друго сочат историческите източници?
– Следващият случай за употребата на тази писменост е т. н. „Готска библия“ От тази библия на Вулфила ние нямаме запазени текстове, това е много интересно, защото изведнъж през 16 в. „пада от небето“, за да обслужи интересите на зараждащия се немски национален дух. Патриарх Йоан Златоуст учи и пише на готски през 4-ти и 5-и век, за да проповядва на своето паство в Константинопол, който е древен тракийски град – Бизантион и в него има много траки. Не на последно място споменаваме и мисията на Никита Ремесиански, папски пратеник за превод на библията на езика на бесите. Дали това една и съща азбука, което не е изключено, дали е азбука съобразена със западните говори, не се знае. Защото до днес нищо не е запазено. Съществуват езици за литургична употреба, защото библията е преведена на гетски или готски, след това е преведена на бески. И това е не просто, за да са грамотни, а за да се извършва богослужението, за да се преведе библията на този език.

– Да се върнем в днешно време към отношенията на България и Северна Македония. Някаква прогноза имате ли как ще се развиват нещата?
– Според мен има две причини за тези проблеми. Първата е една много груба грешка от наша страна. Предложението на македонската църква да се признае за дъщерна църква на българската църква. Оттук нататък нямаше да има никакво противоречие нито на верско, нито на историческо, нито на лингвистично основание. Защо българите не приеха това предложение? Има две обяснения.

Едното е масово спряганото руско влияние, което със сигурност съществува. Има и друг момент. Постоянната подозрителност какъв ли капан ни се готови с цялото това нещо. Точно по тази причина нашите учени са безкрайно предпазливи, когато пишат нещо. И това с македонския език, ако не бяха толкова предпазливи… Защото ние десетилетия наред сме казвали, че кирилицата е създадена в Охрид от Климент Охридски, въпреки че идеално са знаели, че първите надписи на кирилица са точно в Плиска и тя няма нищо общо с азбуката на Климент Охридски. И в учебниците тази предпазливост се поддържаше и до ден днешен го пише да не засегнем някой стар авторитет, или нещо подобно. Точно заради тази предпазливост в един момент тя става осъдителна. Тя поражда основа и съвсем конкретно основание за амбициите и за претенциите на нашите съседи към българското културно минало. Това е основната причина. Другата причина разбира се е синдромът на македонизма. Но не трябва да се сърдим на македонците. Всяка нова млада нация краде чужда история, няма какво друго да прави…

Нашият гост
Веселина Вачкова е историк и културолог, директор на Историческия музей в Перущица, експерт по Късна античност в ИИИ на БАН и преподавател по история и история на културата в НГДЕК “Константин Кирил Философ” в София. Преподавала е Средновековна история в Националната художествена академия и в Нов български университет.

Източник: Труд


– Той е военен договор, точно такива договори от тук нататък ще имаме много сключени. Онзи договор е за общи действия срещу общ неприятел, имаме равностойни отношения и повтаряме най-важното. Имаме титуловане на владетеля като рекс или като базилеус, т. е. като държавен глава, като позната фигура, а не просто като тартор на племе. В този контекст трябва да се каже, че всички българи дори и от Средновековието и до 19-и век неизменно казват кога българите усвояват Долната земя – земята от Охрид на север до Сирмиум. Точно от това време 480-493 г. е и границата за възприемане на трайното отсядане, овладяването, като хора със собствени структури на управление на юг от Дунава. Та това е този договор, който в един момент просто изпада от историята по един много елементарен начин, в контекста на промяната на българския герб, която става през 1971 година. Нашият герб придобива един не просто причудлив и абсурден вид, той не прилича на герб, защото няма аналог. Нито комунистически, нито фашистки нито на която и да е хунта или демократичен държава, който да съдържа две дати – 681 и 1944 година. Следователно нищо преди 681 г. не съществува, а онова след 1944 г. вече е безвремието. И оттогава съвсем негласно учените престават да споменават този договор, иначе като един много известен факт за историците. Но, колкото и да е известен този факт, той не влиза в историята. Давам пример как по същия начин повечето български историци знаят както за Волжка България, която става мюсюлманска и която е изключително развита културно. Обаче първите учебници, които я включват, са за Класическата гимназия и сега в „Моята България“ се казва, вижте волжките българи са не по малко българи отколкото ние. Ние трябва да знаем за тях и те трябва да знаят за нас. Така седят нещата с признаването на българската държава, защото какво означава признаване? На практика признаването означава, че се гарантира съседът ти, че няма безнаказано да воюва срещу теб. Договорът задължава и закриля едновременно и двете страни. Първият подобен договор между България и Византия е точно договорът от 480 или 481 година.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 седмици ago

Извънредна информация! Младеж загина по време на работа, бил е затрупан жив

Млад мъж е загинал по време на работа по водния цикъл на Козлодуй, съобщава BulNews. Инцидентът е станал малко преди...

Made in BG2 седмици ago

Пернишко семейство си построи къща от 450 бали слама

Нов прочит на приказката за „Тритe прасeнца“ e на път да направят собствeницитe на къща от слама в пeрнишкото сeло...

България2 седмици ago

Задължени ли са децата да помагат на родителите си

Един ден се ражда дете. И никой не го пита, дали иска да бъде на този свят или не. А...

България2 седмици ago

Напрежението ескалира! Слави нанесе удар по Христо Иванов: Радвам се, че не съм като теб

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов направи специално изявление по повод актуалните събития на родната политическа сцена. Той...

България4 седмици ago

Болни амбиции: Радостин Василев прави партия

Спортният министър в оставка Радостин Василев анонсира, че има желание да създаде нова партия, която да отговори на очакванията на...

България4 седмици ago

Дъщерята на Желю Желев излезе от нафталина: Президентът няма политически капацитет, а институцията му е като казарма

Дъщерята на президента Жельо Желев – Станка написа отворено писмо до президента Румен Радев и го обвини, че дискредитира президентската...

България4 седмици ago

Няма прошка! Ето как за пореден път управляващите прецакаха българските пенсионери

Хиляди хора останаха подведени от управляващите за размера на новите пенсии. След като беше казано, че пенсиите ще нараснат с...

България4 седмици ago

Дядо Милко на 74 излови 21-годишното си гадже Мими да го прави с млад мъж! Разярен той и го

74-годишният Миложко „Милкан“ Божич бе вбесен от 21-годишната си любовница Миляна Богданович, която симулирала секс с по-млад мъж върху пералня...

България4 седмици ago

Родната музикална сцена осиротя. България се сбогува с любимата Крисия

НАПУСКАТ НИ НАЙ-ДОБРИТЕ. ОЩЕ ЕДИН ТАЛАНТ БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ – КРИСИЯ ЗАМИНАВА „Имам планове за лятото и те не са свързани...

България4 седмици ago

Къде са 30 милиона? Просто Наско изчезна!

Министърът на културата Атанас Атанасов изчезна! Източник на Lupa.bg алармира, че жестоки скандали за пари тресат министерството, докато Просто Наско...

България4 седмици ago

Зам.-шефът на следствието разкри как полицайката Симона е закопала Георги Семерджиев

Имахме физически проблем да вземем от лицето (Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на бул. „Черни връх в София“) кръвна...

България4 седмици ago

Гешев подхвана Симона Радева и гнилото МВР заради Георги Семерджиев

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че в периода 2021 г. до 05.07.2022 г. при условията на...

България4 седмици ago

Скъпо и празно: Туристка показа плачевен КАДЪР от Черноморието и подпали мрежата

Снимка от нашето море буквално запали Фейсбук, пише Plovdiv24.bg. „Навсякъде празно“, „Къде са туристите?“, „Нещо много празно“. „Браво на всички,...

България4 седмици ago

„Ще ходите на плаж при СИК и ВИС.“ Кой опъва чадъра над мутрите?

Българската мафия не е окупирала само държавната граница, а цялата държава. Това се е случило заради бездействието и нежеланието на...

България4 седмици ago

Извънредно! Ето какво сполетя току-що полицайката Радева, която помагала на убиеца Семерджиев

Отстраниха за два месеца от длъжност полицайката Симона Радева от Първо РУ в София. Със заповед на директора на СДВР...

България4 седмици ago

Трагедията е огромна! Ето кой се оказа жертвата на страшното ПТП на „Тракия“.

снимка:  glasnews.bg Изяснена е самоличността на загиналата при тежката катастрофа край Пловдив шофьорка – тя е на 72 години. В...

България4 седмици ago

Илиана Раева захапа Рашков: Защо висеше постоянно в казината на Божков?

Спортната легенда Илиана Раева поиска оставката на Бойко Рашков заради катастрофата с две жертви, която направи Георги Семерджиев заедно с...

България4 седмици ago

ВЕЧЕ СЪМ НА 65, А ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ СТЪПВАЛА В БОЛНИЦА. ПРИЧИНАТА СЕ КРИЕ В ТОЗИ ЧАЙ

Какво знаете за обикновения риган? Казано с най-общи думи, риганът е ароматно многогодишно тревисто растение, което в диво състояние се...

България4 седмици ago

Софийската организация на БСП на бунт срещу щенията на шефката си

Членове на софийската организация на БСП на бунт срещу щенията на Корнелия Нинова, твърдят от левицата. Унизително е и да...

България4 седмици ago

Майката на полицайката Симона: Искат да ни линчуват! Тя не е била в колата на Георги Семерджиев и двамата не са любовници

„Заплашват ни с убийство! Опитах се да обясня истината, но ни наричат проститутки и искат да ни убият. Симона не...

Advertisement

Trending