Свържете се с нас

Здраве

105-годишният д-р Шегеаки Хинохара разкрива 7-те тайни на японското дълголетие

Published

on

Той умира през 2017 г., три месеца преди да навърши 106 години, лекувал е пациенти до последните си дни и бележникът му бил запълнен с планове за половин година напред. Д-р Хинохара е създал своя система за дълголетие, на базата на която са разработени държавните програми в Япония с цел увеличаване продължителността на живот на целия народ. Вижте кои 7 съвета за удължаване на живота и активно дълголетие дава японският доктор Шегеаки Хинохара на своите пациенти.

1. Дълголетниците не са с наднормено тегло. За разлика от младия организъм, хората над 60 нямат нужда от големи количества храна и калории. Човек трябва да става от трапезата преди да е заситен, стомахът да е запълнен само на 70%. В своята диета той наблягал на пълнозърнести храни, зеленчуци, яйца, малко месо, морски продукти и плодове. От млечните продукти предпочитал сиренето, а от обработените – хляба и зехтина.

2. Повече движения, по-малко комфорт. До последния си ден д-р Хинохара ходил пеш по стълбите, като прескачал по 2 стъпала наведнъж, избягвал асансьорите и всичко, което осигурява комфортен живот. Ако не раздвижваме ставите си в напреднала и преклонна възраст, ще ни е все по-неприятно да се движим, предупреждава той. Пък и заседналият начин на живот ни лишава от общуване с други хора, което е крачка към унинието и старческата деменция.

3. Всеки си има свой собствен здравословен начин на живот. Не зацикляйте върху теориите за здравословния начин на живот, защото всеки организъм е различен, дори болестите при хората се лекуват различно, смята Хинохара. Дневният режим също е индивидуален. В едно интервю казва следното: „Хората, които имат интерес към живота, винаги са с добро здраве, дори да не са с идеални вродени особености и темп на живот.

Всяка седмица веднъж ми се налага да съм нощна смяна. Ако пък ми изскочи повече работа през дневните смени, мога до остана колкото е нужно, дори нощем. Това е така, защото всичко, което върша, ме кара да се чувствам прекрасно“. И е много важно да се грижим за здравето си. „Нежеланието да се грижиш за здравето си е основната пречка по пътя към здраве и щастливо дълголетие“, смята той.

 

4. Позитивната настройка е основна черта на всички дълголетници. Японският доктор е обичал да се шегува сам над себе си и гледал на света с усмивка. Според него, дори и най-трудната ситуация си има положителните страни, които е важно да забележим. Ето какво казва в едно интервю: „Забелязал съм, че някои се безпокоят от неспокойния и недостатъчен сън нощем. Според мен, недоспиването е по-малкият проблем, по-вредно е именно безпокойството по този повод“. Като цяло, той бил същински оптимист и призовавал всички да опитат този подход.

5. Черпете енергия от любимите занимания, а не само от храната и съня. Тайната на дълголетие и активност на този забележителен човек е в това, че той не си създавал строги правила по дневен график, не се хранел по разписание, не лягал да спи в точно определен час – всичко това усложнява живота и не позволява на човек да се отпусне.

6. Смейте се по-често и не унивайте. Благодарение на смеха, според д-р Хинохара, човек може да се избави от депресия, кашлица, главоболие, простуда и болки в ставите.

7. Открийте смисъла на собствения си живот. Всеки трябва да търси причини за какво живее на този свят, както правят японците. Столетникът отбелязва, че за много хора след излизане в пенсия животът спира и губи смисъл. Защото дните стават скучни и празни, човек губи здраве и сили, затова е важно да открие цел в живота си оттук-нататък. В старостта можете да си поставите за цел да ставате сутрин и да продължавате да се движите по-нататък. Ако престанете да си правите планове, ще е трудно да живеете пълноценно.

Това съвсем не значи, че трябва да планирате всяка дреболия. Спонтанността е много по-полезна, тъй като дарява свежи емоции и зарежда със сили. Забелязано е обаче, че хора, които до дълбока старост продължават да планират и да се занимават с любими неща, живеят по-дълго и по-интересно, защото осъзнават своята ценност и важност за обществото. И винаги си имат в главата цел, заради която правят всичко това.

До 105-та си година японският доктор имал плътен график, почти както в младостта му. Всеки негов ден бил запълнен с различни задачи по работата му в болницата и обществени дела. Затова целта е най-важна от всичко, за да станете дълголетници, да продължавате да живеете и да се наслаждавате на всеки ден.

Яна БОЯДЖИЕВА  

Още

Здраве

Пробив! Това е виновникът за Алцхаймер

Published

on

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е причина за 60 – 70% от случаите на деменция. В ранните етапи най-честият симптом е трудното припомняне на скорошни събития.

Един от признаците, на които лекарите обръщат внимание при пациенти с това заболяване, е натрупването на специфични протеинови бучки в мозъка, наречени амилоидни плаки.

Смята се, че тези плаки са една от причините за проблеми с паметта. Прието е да се смята, че тези плаки възникват поради проблеми в мозъка, но ново проучване предполага, че виновникът за развитието на болестта може да дойде при нас отвън, пише ScienceAlert.

През последните няколко години изследователи са открили гъбичката Candida albicans в мозъците на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер и други заболявания, свързани с паметта. Това провокира някои учени да се чудят дали инфекциите извън мозъка могат да играят роля в плаките, свързани с болестта.

За да разберат, група учени от Baylor College of Medicine, САЩ, провеждат серия от експерименти върху мишки. По-рано те откриват, че при заразяване с тази гъба имат проблеми с паметта.

Но когато гъбичките са били премахнати, паметта се е подобрила. В последното си изследване учените са искали да разберат как това се случва на молекулярно ниво. Те са инжектирали тази гъба директно в мозъците на мишки и след това са изследвали мозъчната тъкан.

Те открили, че когато тази гъба навлезе в мозъка, тя може да предизвика два различни имунни отговора. В първия случай се отделя ензим, който не само позволява на повече гъбични клетки да навлязат в мозъка, но и разгражда някои протеини.

Тези увредени протеини са подобни на амилоидните плаки, наблюдавани при болестта на Алцхаймер. Втората имунна реакция е насочена към унищожаване на гъбичките.

В мозъците на млади и здрави мишки тези реакции са работили добре, изчиствайки ги от гъбичките за около 10 дни. Въпреки това, когато изследователите са променили имунния отговор на мозъка, гъбичките са се задържали по-дълго.

Това предполага, че протеинови бучки, като амилоидните плаки при болестта на Алцхаймер, може да са начин за защита на мозъка от гъбички. Но ако мозъкът не се отърве правилно от тези съсиреци, те могат да причинят щети с течение на времето.

Това означава ли, че гъбичките са причина за болестта на Алцхаймер? Не съвсем, казват учените. Това обаче показва, че други фактори могат да бъдат включени в развитието на протеинови съсиреци в мозъка.

Лечението на болестта на Алцхаймер, което е насочено само към тези плаки, може да не реши целия проблем. Все още имаме много да учим, но тези резултати могат да проправят пътя за нови и иновативни лечения и разбиране на болестта в бъдеще.

Дейвид Кори, водещ автор на изследването, обобщи научната им работа по следния начин: „Тази работа потенциално добавя нов слой на разбиране към развитието на болестта на Алцхаймер. Преди смятахме, че тези протеинови бучки се появяват само в мозъка, но изглежда че това може да не е така.“

Учените възнамеряват да проведат допълнителни изследвания, особено върху живи човешки и животински клетки, надявайки се да намерят по-ефективни решения на проблемите, свързани с паметта в бъдеще./Zdrave.to

Още

Здраве

Няма край: 600 млн. евро ще прахоса България за К-19 ваксини, заявил проф. Чорбанов

Published

on

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ заявява, че „за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19“. 

Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното събрание одобри.

„Закупихме за милиони лекарство като „Ремдесивир“, което се оказа, че изобщо не въздейства върху вируса. Текат в момента хиляди дела по света за реабилитация на хора, които са били ограничавани, наказвани. Нашата държава похарчва за целия период до 2025 година 600 милиона евро за ваксини, които действително изсипваме в канала“, заяви проф. Чорбанов, който е и ръководител на Департамента по имунология, в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

ТВЪРДЕНИЕ: До 2025 г. България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19

Каква сума ще бъде изхарчена от България за ваксини срещу Covid-19 до момента и заложени ли са средства за периода до 2025 г., обясняват от Министерството на здравеопазването, цитирани от БНР.

В писмен отговор от здравното ведомство посочват, че към 22 ноември 2023 г., изразходваните средства за ваксини срещу Covid-19 са в размер на 488 509 615 лв. В проектобюджета за 2024 г. и актуализираната бюджетна прогноза за 2025 г. и 2026 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването, не са предвидени средства за закупуване на ваксини срещу Covid-19.

На сайта на Министерството на здравеопазването е публикувана информация за количествата ваксини доставени в страната към 16 ноември 2023 г. Посочено е, че към този период у нас са влезли 8 488 620 дози ваксини от Comirnaty срещу Covid-19; Spikevax – 971 150 дози; Vaxzevria – 4 518 400 дози; Janssen – 1 777 300 дози; COVID-19 Vaccine Valneva – 10 200 дози; VidPrevtyn Beta – 9 600 дози ваксина.

Както посочиха от Министерството на здравеопазването за тях е изплатена сума в размер на 488 509 615 лв.

От ведомството съобщиха, че нови доставки не са планирани, но могат да бъдат заявени при необходимост, по споразумението с Pfizer.

Заключение

Твърдението на проф. Андрей Чорбанов, че за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19, е НЕВЯРНО. Изразходваните средства за ваксини срещу заболяването до момента са в размер на 488 509 615 лв.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че в проектобюджета за 2024 г. и актуализираната бюджетна прогноза за 2025 г. и 2026 г. по бюджета на МЗ не са предвидени средства за закупуване на ваксини срещу Covid-19.

blitz

Още

Здраве

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Published

on

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден.

На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости – вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусна вечеря. А когато не разполагаш с достатъчно време, директно го слагаш в микровълновата.

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. И много от съветите, които сме научили от родителите си по размразяване, всъщност увеличават риска от разваляне на месото и го превръщат в опасно за здравето.

Колкото и да бързате, не пренебрегвайте здравето си! При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. И хранителното отравяне ще е най-безобидният резултат, с който може да се сблъскате!

За да се предпазите от неприятни за здравето си последици, днес  ще ви разкрием най-често срещаните грешки при размразяване на месото и как да го правите правилно, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

На стайна температура

Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

Безопасен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

С гореща вода

Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

Без размразяване

Хвърлянето на частично размразено месо в горещ тиган също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

За да си спестите проблемите, най-добре се уверете се, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

Изплакване

Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване е изпълнено с риск.

Повторно замразяване

След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни.

Неправилно съхранение 

Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сок. И не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

Мръсни ръце 

Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни.

Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване.

Слаб огън

Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да убиете всички вредни микроорганизми.

Използване на микровълнова печка

Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно

Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

И не забравяйте за хигиената! Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство! /jenata.blitz.bg

Още
Реклама

Интересни

България44 минути ago

Делото „Семерджиев” продължава

Поредно заседание по делото „Семерджиев”. Очакват се резултатите от две експертизи. Едната е от въздушните възглавници в автомобила на Георги...

България47 минути ago

За пример! Кметска наместничка ще дарява заплатата си за бедните

Наместничката на кочериновското село Бураново Димитрина Янкова се отказа от заплатата си и ще дарява парите за социалната кухня в...

Здраве49 минути ago

Пробив! Това е виновникът за Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е...

България51 минути ago

Извънредно! Арестуваха убиеца на 14 г. Ваня, след като минал през България…

Турските власти арестуваха македонския лидер на проруската партия „Десна“ – Люпчо Палевски, с прякор Палчо. Той е заподозрян в двойно убийство,...

България53 минути ago

Имен ден: 8 красиви имена черпят за морския повелител, традициите повеляват да…

Църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето...

Made in BG16 часа ago

Колегите в bTV бесни на Сашо Кадиев: Много е лесно с връзки и тарикатлък да прецакаш всички, за да се уредиш!

Преди лятото Сашо Кадиев прочувствено напусна Би Ти Ви след 12 години в ефира на „Преди обед“, за да се...

Made in BG16 часа ago

Сами Хосни се набута и в „Игри на волята“. Там го чака жрицата на любовта Вероника Ланчева (СНИМКИ)

Сами Хосни стана известен като риалити звезда и иска да затвърди този свой имидж. След като го видяха колко струва...

Made in BG16 часа ago

Скандал! Евгени Минчев: Цветанка Ризова да я назначат за портиер! Махнете и Гала, че е набор на Тодор Живков!

Типичен Евгени Минчев, друг и не сме очаквали. Но тези, които изкоментира, едва ли ще му се възрадват. Още повече,...

България16 часа ago

Ново 20! Изневяра в основата на кървавата баня с 3 трупа в Маноле

Подозрения в изневяра може да са причината за кървавата баня, разиграла се в село Маноле тази нощ, допускат хора от...

Здраве16 часа ago

Няма край: 600 млн. евро ще прахоса България за К-19 ваксини, заявил проф. Чорбанов

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия „Има такъв народ“ заявява,...

Здраве21 часа ago

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден. На пръв поглед изглежда, че нещата тук са...

България21 часа ago

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в...

Made in BG23 часа ago

Миро показа снимка от казармата и разкри как са го наричали

Певецът Миро реши да покаже своя снимка, направена по време на казармата. Той е сред мъжете, които са опитали от...

България23 часа ago

Проф. Рачев: Стискаме палци преди Коледа да се случи това, което казвам

10 дни преди Коледа вече може да говорим всичко. Стискаме палци да се случи това, което казвам. Продължава да е...

България23 часа ago

Първа версия за кървавата баня с три трупа в Маноле СНИМКИ

Ромската махала на пловдивското село Маноле е втрещена и шокирана от двойното убийство и самоубийство станало тази нощ. Жертвите са...

Българияедин ден ago

Психопат кла като прасета младежи в този български град, обидили го на брада ВИДЕО

Агресия пред дискотека в Кюстендил. Двама са ранени след нападение със сгъваем нож, а извършителят е задържан. Той е на...

Българияедин ден ago

Имен ден: Прекрасни имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Православната църква чества днес Свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен постъпил в манастир,...

Made in BG2 дни ago

Фики пя на Рълев за победата в столичен клуб

Фики честити победата на големия шампион в сезон 5 на “Игри на волята” Иван Рълев и му пя. Това се...

България2 дни ago

НОВИ ПРАВИЛА: Децата аут от ресторантите!

На ресторант с дете след 22 ч. – само с декларация. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет. С...

България2 дни ago

Бивш собственик на ЦСКА плати 60 милиона за сватбата на дъщеря си, издирват го за източени 11 милиона

Индийският бизнесмен Прамод Митал стана собственик на ЦСКА на днешния ден през 2006 г. Към онзи момент той беше и...

Реклама

Trending