Connect with us

Made in BG

28-годишна лекарка обикаля 6 села, за да лекува забравени от Бога хора

Published

on

Младата жена избрала да се посвети на общата медицина и най-близкия контакт с хората, нуждаещи се от здравна помощ.

МАЛЦИНА СА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ, ДРЪЗНАЛИ ДА ГРАДЯТ КАРИЕРА НА СЕЛО. Една от тях е д-р Елена Вацова, която се грижи за здравето на живущите в шест малки населени места в областта. Тя споделя, че се чувства удовлетворена от работата и шанса да бъде възможно най-близо до пациентите, опознавайки и приемайки всеки със своите особености и характер.

Категорична е, че хората в селата са изключително топли и винаги намират начин да я изненадат приятно и да сгреят сърцето й с мили думи. За почти всички тя е на възрастта на внуците им, затова и често се случва бабите и дядовците да забравят за официалностите и директно да се обръщат към нея с думите „момиче“ или дори „миче“. Не се обижда и не се сърди, а се радва, че е спечелила доверието им.

Д-р Вацова е на 28 години, от Плевен. Завършила е медицина в родния си град, а да тръгне по пътя на най-хуманната професия, било детската й мечта. Казва, че го почувствала като призвание и никой от семейството й няма пръст във взимането на решение за професия, още повече че е първият медик във фамилията.

„Имам интерес към общата медицина и исках да работя като личен лекар. Практиката на д-р Пламен Латев от Павликени е много голяма, обхваща пациенти освен в Павликени и в няколко села. Така започнах работа при него, защото е невъзможно да покрива всички населени места“, сподели Елена.

ТАКА ПОЕЛА АНГАЖИМЕНТА ДА ЛЕКУВА ХОРАТА В ЛЕСИЧЕРИ, МИХАЛЦИ, ВЪРБОВКА, ДИМЧА, ГОРНА И ДОЛНА ЛИПНИЦА. Вече година и половина е в услуга на пациентите в тези села и дори познава хората поименно.

„В практиката на личен лекар контактът с хората е най-близък и имаме възможност да проследим ефекта от работата си във времето. Ние разчитаме повече на сетивата си и личния досег с пациентите, на опита с времето и лекарската интуиция. Съвременната медицина крие риск от това високоспециализираните изследвания да опровергаят контакта с пациентите, а реалният досег нищо не може да го замени“, твърди д-р Вацова.

28-годишната жена подчерта, че познанството с пациентите много помага в работата и засилва бързото ориентиране в здравните проблеми на всеки, който дойде да търси помощ в кабинетите, където дежури. При първите срещи с пациентите заради възрастта й те дори не били сигурни дали тя е лекар, или медицинска сестра. С времето обаче тя спечелила доверието им с търпение и усмивка, която не виждали, но долавяли изпод предпазната маска.

„Забелязвам, че в шестте села, където е характерен селскостопанският труд, са много често срещани дископатии, дискови хернии и други ставни страдания, и разбира се, сърдечносъдовите заболявания, които са най-разпространените в България и сред представителите на третата възраст“, обобщи тя.

ОТЧИТА, ЧЕ В МОМЕНТА ЗАБЕЛЯЗВА РЪСТ НА ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙВА ЗАРАДИ ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА. Обяснява си това с наличието на свръхинформация за заразата, която ежедневно се тиражира от медиите.

Д-р Вацова работи и в Спешния център в Плевен, където дава 12-часови дежурства.

„В практиката мога да проследявам пациентите във времето, а когато посещавам адрес с линейката, трябва да се действа в спешен порядък: коми, катастрофи, алергични реакции. Като млад лекар за мен е предизвикателство да съчетавам тези различни области в медицината. Няма да забравя първия ми домашен адрес като личен лекар. Не тръгнах с мисълта, че може да е спешно. Жената беше в тежко състояние, сърдечно болна и със сатурация 50. Оказа се, че има желязодефицитна анемия. Коригирахме сърдечната функция и анемията в домашни условия и сега е добре“, разказа младата лекарка.

За момента планира да съчетава двете длъжности, но отчита, че няма да е възможно това да продължи много дълго. След като натрупа още малко опит, ще остане само на кабинет като общопрактикуващ медик.

В свободното си време Елена се занимава любителски с латиноамерикански танци. Усвоила е стъпките на салса, бачата и кизомба и с тях разпуска от натовареното ежедневие.

Continue Reading

Made in BG

Доц. д-р Веселина Вачкова: Българската държава съществува още от 481 година

Published

on

Траките са имали писменост, дали са я на елините
Един съзнателно крит или забравен факт излиза наяве. Първите данни за съществуването на българска държава по нашите земи датира още от 480-481 година. Или цели двеста години по-рано от официално възприетата 681 година. Разговаряме за това с известната историчка доц. д-р Веселина Вачкова. Тя споделя и много неизвестни на масовата публика факти за тракийското население по българските земи. Както и за това, че траки са били доста време императори на Византия.

– Г-жо Вачкова, вие сте съавтор на учебното помагало „Моята България“ за пети клас. В него имате текст, в който казвате, че България е съществувала като държава поне двеста години преди официалната година, която знаем 681-ва. Дайте малко повече информация по този повод.
– Първо, ще дам малко повече информация за това голямо дело, което върши фондация „Българска памет“, първият том на „Моята България“. Създаден бе екип от учени, които правят възможно най-достъпен за широката публика в т. ч. и за ученици модерен прочит на българската история. Имаше за малки деца, сега излезе и за големи ученици, включително и за техните родители. Та, във втория том, а и в първия се обяснява следния факт. Ние до толкова сме свикнали с годината 681, че изобщо не се запитваме- добре, има ли някакво доказателство за тази година. Единственото доказателство на практика е т. нар. Аргументум екселенцио, което е мълчанието на изворите. Два века след 681 година изворите разказват това, което уж се е случило през 681 година, разказите на Теофан и на Никифор. Те използват един и същи неизвестен източник, в който не е ясно кога и защо е писан този текст. В края на VI-я Вселенски събор Константин Апамейски се изказва и го има в актовете, документите на събора: „Ако ме бяхте послушали миналата година, нямаше да ни сполети онова нещо от България, което ни сполетя“. Очевидно и миналата 680-та и много по-преди има някаква България, която е сторила нещо на Византия, което можело да бъде избегнато, ако са били послушали Константин Апамейски, каквото той е посъветвал управляващите в Константинопол и своите събратя на Събора. Дори това единствено сведение, което изглежда уж непоклатимо, е доказателство точно за противоположната теза, че България е факт доста преди 680-та, когато е сторила нещо на Византия. Другият факт, който е абсолютно безспорен е, че ние имаме договор между България и Византия от 480-та година

– Но това не се споменаваше досега в учебниците и в официалната историография…
– Да, само ще уточня, че не се споменава за този договор някъде от около 80-те години на миналия век. До тогава се споменава, в интерес на истината и в многотомните истории и в някои учебници. Дори има много сериозен спор дали договорът между император Зенон и българския крал, базилеос, цар, или рекс, както е наречен в западните извори. Ние не знаем точно кой е българския базилеус и след малко ще кажа колко е важно да имаме предвид, че може да е единия базилеус, който се споменава в изворите и другия, защото става дума за събития, които стават в двете части на Западна България. Единият вариант е това да е Божан и това да се развива около Сирмиум, т. е. в Северозападна България (б. р. – дн. Сремска Митровица), но може това да е Силан, който също е български базилеос.Само, че той е в т. н. Долната Охридска земя. Та както виждаме, ние имаме единствено двоумение с кой от двамата е сключен съюза и за каква борба срещу Теодорих става дума, защото на практика владенията на Теодорих са в Италия. При тази експанзия е възможно той да е напреднал чак до Сирмиум, дори до Белград, но винаги трябва да имаме предвид, че договорът срещу Теодорих, чийто център е в Равена в Северна Италия и би трябвало да включва защита точно на тези погранични краища на византийската империя. Нещо повече, в хипотетичния договор от 681 година тъй като нямаме текст, ние не знаем и какво се случва с този договор, а тук знаем.

– Какво е известно за този договор?

– Да продължим с това какво е било местното население тогава. Би трябвало то да е тракийско?
– Категорично тракийско, при това нещо, което е много знаменателно. Първото, което прави впечатление, е че ние нямаме езикова бариера. Не се споменава за такава нито между българите и завареното население, нито между т. н. доста по-късно „склавини“, и както ние ще ги наречем „словене“ през 9-и и 10-и век. Не трябва да забравяме, че не става на въпрос за идване от Централна Азия от Памир и от Тян Шан. Става дума за идване от левия бряг на Дунав, на десния бряг на Дунав. И то масово навлизане от едната част към другата част. Политическата консолидация при българите за времето, за което говорим, вече е много напреднала, толкова е напреднала, че точно по това време – 5-и век и началото на 6-ти, едно огромно въстание, водено от Виталиан, когото византийците наричат скит, предвожда войска от българи.

В изворите провинцията, от която събира войската, се нарича България и центърът u е Одесос. Тези земи, които по-късно ще бъдат обявени за Аспарухова България. Какво значи провинция? Както Рим, така и Византия може да нарича каквото иска „провинция“, защото като си провинция трябва да плащаш данъци и да пращаш войска. В случая тези хора подкрепят един човек, който се бунтува срещу централната власт. Директно можем да кажем, че това е православен бунт срещу еретическите възгледи на тогавашния император Анастасий. Та, имаме един прецедент с император тракиец по произход, имаме след Анастасий и неговите наследници на трона, които вече ще бъдат тракийци – Юстин, после Юстиниан и т. н. Така, че имаме едно много добро сработване между българите и местното население и когато четем възрожденските истории в изворите, ще видим, че казват от българите на римския престол пръв беше Виталиан, т. е. на византийския, следващият е Юстин, следващият е Юстиниан и т. н. Всички т. нар. Тракийски императори те ги броят за български без никакво притеснение.

– А, имали ли са траките писменост?
– Ако вярваме на античните извори, не само че са имали, но са я дали на елините. Става дума за културния герой на елинския свят. Елинският герой има един голям културен герой и това е Орфей. Орфей им дава не само изкуствата, музиката и прочее, той им дава писмеността. Това е най-древния пласт на паметта на елините. Орфей категорично е тракиец, никой не е оспорвал тракийската принадлежност на Орфей. Малко по-късно, когато учени започват да изследват античната писменост, те казват: първите четири души ни дадоха буквите. Спътниците на Орфей, а те са му и роднини, следващите букви ни ги дадоха още четири човека и накрая един пети ни даде дифтонгите. Същото, без музите ни разказва и Черноризец Храбър в Сказанието за писмената (б. р. – О писменех) Той не забравя да припомни на елините кой им е дал азбуката. Той им изрежда всички четирима създатели и човек като погледне кои са тия създатели, без един всичките са траки. Очевидно траките са имали писменост, друг е въпросът как се отнасят към писмеността различните типове култура. Елините имат превъзходна азбука и стават графомани, развиват това качество, развиват литературните видове и жанрове. Това графоманство идва от комплекса им, че трябва много бързо да наваксват културата на околните народи и в самата Елада има хора като Сократ, които не са написали нито един ред. Питагор не е написал също нито един ред. Това е наследеното типично тракийско качество да се преценява кое трябва и заслужава да се пише и кое не само не си заслужава, а категорично не трябва да се пише. Това е идеята за устното предаване на свещеното знание от една страна и за безсмислеността за писане на сметки, от друга страна. Това е абсурдно от гледна точка на една култура, която си представя свещеното знание като предавано без друга основа и чрез осенение. Разбира се особено елините записват т. н. „орфически химни“ и ние разполагаме с много такива текстове. Това е типичен свещен текст, но минал през литургична употреба. Този текст е преразказан, свит с избрани части и е посредник на голямото знание и участващите в една религиозна церемония. Това е причината писмеността на траките да остане много дълго време в един вид, който ние просто не можем да припознаем.

Да, имаме една златна, една бакърена и една желязна книга, всички те са орфически, макар, че много често особено „златната книга“в НИМ да се препраща към етруските. Не знам защо се препраща към етруските, тя категорично е в контекста на намерените други подобни книги и като очевидно назначение и като украса, защото е с много богата украса и илюстрации изковани върху тези листчета. В един момент траките не само прописват с всички останали, защото в техните земи много рано се налага християнството. Първите църкви още със самото му разпространение през 1-ви век в България има най-малко седем апостолски църкви, т. е. Църкви създадени от апостолите или от близките им, т. е имаме дванадесет апостоли и 72 ученици на апостолите. В България е така. И първият текст на траките е на тези около делтата на Дунав, около Силистра, това са скитите и бесите. Те пишат Космография. Това е християнско разказване за създаването на света за устройството на обитаемия свят, написано на местния език.

– Какво друго сочат историческите източници?
– Следващият случай за употребата на тази писменост е т. н. „Готска библия“ От тази библия на Вулфила ние нямаме запазени текстове, това е много интересно, защото изведнъж през 16 в. „пада от небето“, за да обслужи интересите на зараждащия се немски национален дух. Патриарх Йоан Златоуст учи и пише на готски през 4-ти и 5-и век, за да проповядва на своето паство в Константинопол, който е древен тракийски град – Бизантион и в него има много траки. Не на последно място споменаваме и мисията на Никита Ремесиански, папски пратеник за превод на библията на езика на бесите. Дали това една и съща азбука, което не е изключено, дали е азбука съобразена със западните говори, не се знае. Защото до днес нищо не е запазено. Съществуват езици за литургична употреба, защото библията е преведена на гетски или готски, след това е преведена на бески. И това е не просто, за да са грамотни, а за да се извършва богослужението, за да се преведе библията на този език.

– Да се върнем в днешно време към отношенията на България и Северна Македония. Някаква прогноза имате ли как ще се развиват нещата?
– Според мен има две причини за тези проблеми. Първата е една много груба грешка от наша страна. Предложението на македонската църква да се признае за дъщерна църква на българската църква. Оттук нататък нямаше да има никакво противоречие нито на верско, нито на историческо, нито на лингвистично основание. Защо българите не приеха това предложение? Има две обяснения.

Едното е масово спряганото руско влияние, което със сигурност съществува. Има и друг момент. Постоянната подозрителност какъв ли капан ни се готови с цялото това нещо. Точно по тази причина нашите учени са безкрайно предпазливи, когато пишат нещо. И това с македонския език, ако не бяха толкова предпазливи… Защото ние десетилетия наред сме казвали, че кирилицата е създадена в Охрид от Климент Охридски, въпреки че идеално са знаели, че първите надписи на кирилица са точно в Плиска и тя няма нищо общо с азбуката на Климент Охридски. И в учебниците тази предпазливост се поддържаше и до ден днешен го пише да не засегнем някой стар авторитет, или нещо подобно. Точно заради тази предпазливост в един момент тя става осъдителна. Тя поражда основа и съвсем конкретно основание за амбициите и за претенциите на нашите съседи към българското културно минало. Това е основната причина. Другата причина разбира се е синдромът на македонизма. Но не трябва да се сърдим на македонците. Всяка нова млада нация краде чужда история, няма какво друго да прави…

Нашият гост
Веселина Вачкова е историк и културолог, директор на Историческия музей в Перущица, експерт по Късна античност в ИИИ на БАН и преподавател по история и история на културата в НГДЕК “Константин Кирил Философ” в София. Преподавала е Средновековна история в Националната художествена академия и в Нов български университет.

Източник: Труд


– Той е военен договор, точно такива договори от тук нататък ще имаме много сключени. Онзи договор е за общи действия срещу общ неприятел, имаме равностойни отношения и повтаряме най-важното. Имаме титуловане на владетеля като рекс или като базилеус, т. е. като държавен глава, като позната фигура, а не просто като тартор на племе. В този контекст трябва да се каже, че всички българи дори и от Средновековието и до 19-и век неизменно казват кога българите усвояват Долната земя – земята от Охрид на север до Сирмиум. Точно от това време 480-493 г. е и границата за възприемане на трайното отсядане, овладяването, като хора със собствени структури на управление на юг от Дунава. Та това е този договор, който в един момент просто изпада от историята по един много елементарен начин, в контекста на промяната на българския герб, която става през 1971 година. Нашият герб придобива един не просто причудлив и абсурден вид, той не прилича на герб, защото няма аналог. Нито комунистически, нито фашистки нито на която и да е хунта или демократичен държава, който да съдържа две дати – 681 и 1944 година. Следователно нищо преди 681 г. не съществува, а онова след 1944 г. вече е безвремието. И оттогава съвсем негласно учените престават да споменават този договор, иначе като един много известен факт за историците. Но, колкото и да е известен този факт, той не влиза в историята. Давам пример как по същия начин повечето български историци знаят както за Волжка България, която става мюсюлманска и която е изключително развита културно. Обаче първите учебници, които я включват, са за Класическата гимназия и сега в „Моята България“ се казва, вижте волжките българи са не по малко българи отколкото ние. Ние трябва да знаем за тях и те трябва да знаят за нас. Така седят нещата с признаването на българската държава, защото какво означава признаване? На практика признаването означава, че се гарантира съседът ти, че няма безнаказано да воюва срещу теб. Договорът задължава и закриля едновременно и двете страни. Първият подобен договор между България и Византия е точно договорът от 480 или 481 година.

Continue Reading

Made in BG

Полковник от БНА: Ако Турция ни нападне, запасняците от Елхово ще превземат Истанбул за 12 часа

Published

on

Ердоган би направил най-великата глупост в живота си, ако реши да разшири държавните граници на Турция до „духовните“.

Това коментира полк. Пенко Джеров, служил 30 години в „триъгълника на смъртта“ – трите поделения в Грудово, Елхово и Звездец.

„Черните полкове в триъгълника бяха готови да разгромят турската армия още тогава. В момента тя е много по-слаба. В момента запасняците от Елхово могат да размажат всяка една натовска армия“ – обясни полковникът пред Ко4.

„Вижте какво става в Северна Сирия. Няколко стотин кюрдски партизани в Африн се подиграват с десетки хиляди турска армия с танкове и самолети. Нашите бойци са много по-добри от кюрдите. Знам го, защото още тогава идваха кюрди при нас да ги готвим. Несравними сме.“- добави Джеров.

Според него, голяма, и не толкова видима слабост на турците, е тяхната страхливост.

„Ние сме я изучавали в академиите. Турците са плашливи войници. Смели са само когато са много и противникът е слаб, но иначе се разбягват. Това го има описано и извън учебниците. Например Вазов го е описал в „Опълченците на шипка“ – „идат като тигри, бягат като овци“. Но не е само там. Ако погледнете втория роман на Вазов – „Нова Земя“, там това отново е описано – турците са смели само като срещу тях е някой смачкан. Окаже ли съпротива, бягат.“ – каза офицерът.

Това е в литературата, а в академиите е изучено много по-подробно. На Шипка 7 хиляди опълченци разбиват 40 хилядна турска армия. „Непревземаемата“ Одринска крепост пада просто, защото я бранят турци, а не например германци, които са силни войници. Не е ясно бихме ли превзели Одрин, ако вътре бяха самите немци. Крепостта е строена от тях, но без да отчитат какви ще са войниците вътре.

„Трите полка от „триъгълника“ бяха достатъчни да направят пробив и да нахлуят в Истанбул за 12 часа.

След това населението на града ще се превърне в заложник и Турция ще трябва да сключи мир. Това беше идеята ни. Ако не сключеше мир, имахме дори план за настъпление в Мала Азия и превземане на Анкара до 10 дни. Всичките планове бяха базирани на реални боеве с турците от миналото, в които е измерена тяхната ефективност като войници. Не е пресилено да се каже, че един българин с лекота побеждава десет турци.“ – обясни военният.

„Не е вярно, че целта на армията ни е била да издържи 3 дни, докато дойдат руснаците от Одеса. Това бяха пропагандни клишета, за да заблуждаваме врага. Целта ни винаги е била да разгромим сами турците и да завземем Истанбул. Точно това ще се случи, ако Ердоган се изправи срещу запасняците от Елхово…“- убеден бе полковникът.

З.Н.

Източник: Петел

Continue Reading

Made in BG

Тираджия: От цял паркинг с българи – турчин ми помогна! Не сме народ

Published

on

Български шофьор на камион “раздели” мрежата с публикацията си за негова случка в Гърция. Иван Иванов споделя, че след като имал нужда от помощ в на паркинг в южната ни съседка, въпреки многото български колеги, му е помогнал турски гражданин.

По думите му българите нямат навика да помагат на свои колеги, не сме задружни, както другите на Балканите. Той дори отбелязва, че най-вероятно, ако те види колега от България, ще те подмине като “пътен знак”.

“Едно ще ви кажа след тазвечершната ми случка в Гърция! Цял паркинг, пълен основно с български шофьори, ми помогна възрастен човек от Турция! Не сме народ, а мърша! Затова сме на този хал. Не се сърдете изобщо, това в положението. Виждате български камион и минавате като пътен знак. Който се припознае, да си замълчи! Основно винаги турския колега ще спре и ще помогне! Жалка работа сме ей.”, пише Иван П. Иванов.

Много шофьори го подкрепят в позицията му, като споделят, че и на тях им се е случвало точно турски колега да “удари едно рамо” и е по-вероятно да се случи това, отколкото български шофьор.

“И на мен само турски шофьори са ми помагали на пътя!”, пише Стефан С.

“Турчин на пътя в чужда държава никога няма да те изостави,винаги ще помогне!”, отбелязва Панчо П.

Други не са съгласни с Иван и посочват, че и нашенци са им помагали, а трети смятат, че няма значение откъде е шофьорът, а да помогнеш.

“Не е важно кой какъв е! Било турчин, българин,китаец и т .н. Редно е като видиш колега на пътя да спреш и да му помогнеш. В някои от случаите твоето спиране може да живото спасяващо за даден колега !Последно помагах на един сърбин да го извадя от канавката че без малко щеше да му се обърне камиона и на един колега от AIT му дадох хляб ,че небеше хапвал два дена завалйиката останал без пари! Но не е важно кой с какво е помогнал, а че е спрял и е помогнал на колега в нужда! Днеска сте добре но утре няма да е така! Нека си помагаме и да сме по добри и толерантни на пътя един към друг! Лек и безавариен път на всички колеги!И Бог да ни пази и закриля!”, пише Димитър С.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България2 часа ago

Стана ясно кои са и какво искат бойците от „Азов“, които се предадоха с бели знамена

Командирът на бригадата на ДНР „Восток“ Александър Ходаковский заяви, че групата украински военни, излезли по-рано днес от катакомбите на блокирания завод...

България2 часа ago

Радев с тежки думи към правителството от Германия, каза ще го сваля ли

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Началото на визитата на държавния глава в Берлин започна със среща с...

България2 часа ago

Дилов алармира: Украинската мафиотска групировка „Братва“ стъпва в Бургаско, а МВР…

Бургаският депутат от ГЕРБ Любен Дилов-син предсказа голям проблем с престъпността по морето. Според него полицията и МВР се държат доста неадекватно...

България2 часа ago

Мъртвешка тишина в тунелите на „Азовстал“, ето каква е причината ВИДЕО

Руското министерство на отбраната обяви днес, че е сключено примирие в металургичния комбинат „Азовстал“ – последен бастион на украинска съпротива...

България4 часа ago

Евродепутат: Няма да допусна в Унгария луди като Кирил Петков, един продал се на САЩ измамник

„Правителството на България, което е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото...

България4 часа ago

Украинските бежанци активно напускат България

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР. Мариана Тошева, председател на...

България4 часа ago

Почина актьор от „Приятели“

На 67-годишна възраст почина актьорът от сериала „Приятели“ Майк Хагърти, съобщава вестник „Дейли мейл“. Звездата изпаднала в кома, след което...

България5 часа ago

Огнен ад! Бивша учителка изгоря жива в собствения си апартамент в Дупница, целият град плаче

75-годишна жена е загинала при пожар в жилището си в дупнишкия кв. “Бистрица”, съобщиха за БНР от полицията. Сигналът е...

България5 часа ago

Ако сте от огнените знаци ОВЕН, ЛЪВ, СТРЕЛЕЦ лятото започва мощен период на късмет и финансови потоци! –

Огнените знаци на зодиака са Лъв, Овен и Стрелец. Астролозите разказаха какво може да бъде това лято за представителите на този...

Made in BG7 часа ago

Доц. д-р Веселина Вачкова: Българската държава съществува още от 481 година

Траките са имали писменост, дали са я на елините Един съзнателно крит или забравен факт излиза наяве. Първите данни за...

България7 часа ago

Горещо проучване показа какви ще са резултатите при избори днес ГРАФИКА

Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на...

България7 часа ago

Адско меле на АМ „Тракия“! Шофьорите не вярват на очите си СНИМКА

Тежка катастрофа е станала на АМ „Тракия“. Това става ясно от снимка, публикувана в социалните мрежи. От кадъра се вижда,...

България7 часа ago

Извънредно: Бойци от „Азов“ излизат от катакомбите и започнаха да се предават ВИДЕО

Бойците от полка „Азов“, барикадирали се в подземията на мариуполския завод „Азовстал“, започнаха да се предават. Това съобщи командирът на...

България7 часа ago

Протестът в сряда се разраства, включват се още недоволни от правителството

Като член на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) представители на малките и средни предприятия ще протестират в сряда, обяви пред БНР...

България7 часа ago

Гърми скандал! Победата на Украйна на „Евровизия“ нагласена, сменен е вотът на…

Организаторите на международния конкурс „Евровизия“ са променили оценките, дадени от членовете на журито от Румъния, като са дали най-висока оценка...

България7 часа ago

Най-взривоопасната тайна за България и българите, която кара враговете ни да треперят от страх

Винаги когато и където изчезнат траки, се появяват българи Поддръжниците на официалните теории споменават за присъствието на дедите ни в...

България7 часа ago

Грабеж, който няма аналог в цялата ни история!

Не вярвам да има български гражданин, който да не е убеден вече, че Кирил Петков няма качества за премиер. Нещо...

Made in BG10 часа ago

Полковник от БНА: Ако Турция ни нападне, запасняците от Елхово ще превземат Истанбул за 12 часа

Ердоган би направил най-великата глупост в живота си, ако реши да разшири държавните граници на Турция до „духовните“. Това коментира...

България23 часа ago

Схемата вече е наредена, на катапулта е! Няма да повярвате кого лъскат за наследник на Путин

Руският диктатор Путин може да бъде заменен от някой „млад полковник“, какъвто беше сегашният руски президент в началото на управлението си. Това...

България23 часа ago

Лично Лена Бориславова съобщи съседите са бесни: Леден душ за Европа

Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ,...

Advertisement

Trending