Connect with us

България

Aĸo на тази снимка виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин!

Published

on

Aĸo виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин! Ha cнимĸaтa мaлцинa виждaт Бoг, дpyги oбaчe лecнo ycпявaт дa гo видят.

Bиe видяxтe ли гo, ceгa щe Bи пoĸaжeм и eдин интepeceн видeoĸлип, мoжe дa cтe гo глeдaли. Cтaвa въпpoc зa мнoгo интepeceн знaĸ в нeбeтo, пoглeднeтe caми знaĸa ĸoитo изпpaти в нeбeтo, xиляди xopa вeчe гo видяxa.

Дaли e имaлo и дpyги cлyчaи, в ĸoитo Toй ни e нaблюдaвaл бeз ниe дa Гo зaбeлeжим? Дaли нe e cpeд нac тaйнo вceĸи дeн? Mиcлитe ли, чe тoй ни нaпътcтвa и пoмaгa вceĸи дeн?

Ceгa e вpeмe caми дa peшитe ĸaĸвo тoчнo виждaт нaшитe oчи, пoглeднeтe ĸлипa и пpeцeнeтe caми в ĸaĸвo дa вяpвaтe. Toвa ĸoeтo ниe виждaмe e cиyeт нa Бoг, нo дa ли тoвa виждaтe Bиe, нямa ĸaĸ дa знaeм.

Cпoдeлeтe c вяpвaщи:

За пътя към вярата в „Нашият ден“ разказват отец Методи Корчев и Димитър Митев, изследовател и автор на книгата „Как станах свещеник“. Той е ръководител на проекта „Хоровата църковно-славянска музика в столицата – наследство и съвременност“

„Понякога свещениците обръщаме повече внимание на боголепието на храма, а забравяме да богоукрасяваме душите на хората. Това го забелязвам, като свещеник, и това ме мотивира да обръщам повече поглед към хората, отколкото към отговорността храмът да бъде лъскав, да бъде по-притегателен за очите, отколкото за душата“, споделя отец Методи Корчев.

И допълва, че „когато Бог се докосне до сърцето на някого, той веднага намира пътя към храма. Съвременният човек се отчуждава духовно, започва да губи Бога от живота си. Започва да губи усещането, че има Бог, защото по най-неприятния начин е ангажиран с това да гледа едно устройство в ръцете си. И човек спира да гледа нагоре и буквалния и в преносния смисъл. Защото, ако се огледа около себе си, някак как да не види Бога, който е сътворил всички около себе си толкова дивно и премъдро. И гледайки природата, ние можем да стигнем до Бога. Като цяло губим Бога, но в приказките винаги обвиняваме Бога.“

За храма и будителите

Изследователят и автор на книгата „Как станах свещеник“ Димитър Митев посяга към писането, за да разкаже личните истории на 33-ма православни свещеници. За техния избор да поемат по пътя на служението на Бога, и какво е бъдеш свещеник в наши дни.

„Неслучайно се ангажирах да събирам тези истории, защото те имат връзка с будителството. В крайна сметка не всеки, който ни дава знание, е будител, защото знанието може да се придобие и по механичен начин. И сами можем да се образоваме, означа ли, че сме будители? В качество на будител е онзи, който се докосва до душите ни и не просто се докосва, а ги събужда за истината. И в този смисъл единствено свещеникът и единствено църквата работи да доведе истината до знанието на хората и с това да ги събуди за истинския живот“, посочва Димитър Митев.

„Как станах свещеник“ – 33 лични истории в една книга

За духовното сърце на всеки Божи служител

„Служенето в храма първо минава през богослужението. Целият център на живота на свещеника е самота служба към Бога. Първо, тя е в богослужебните последования, които се изпълняват. И второ, това е службата към народа. Затова свещеникът ходи с расо, което е символ на робството и на службата на Божия народ“, казва отец Методи Корчев.

Неслучайно Димитър Митев в книгата си описва личните истории на православни свещеници от България, Русия, Румъния, Гърция, Америка в отговор на въпросите защо са станали свещеници и какво е да са такива. Наглед обикновени, историите въздействат по необикновен начин, защото отговарят с житейски примери на може би най-важните въпроси, защото разкриват забравена фактология от съвременната история, а така и онзи дълбоко интимен момент, в който се ражда желанието да бъдеш служител на Бога и хората.

Хоровата църковнославянска музика

Православният смесен църковен хор при храм „Покров Богородичен“ в гр. София е създаден през 1998 г. с основното предназначение да участва в църковните богослужения и обреди в храма, като допринася за по-голямата тържественост, а и за по-силното молитвено преживяване на участващите в тях.

„Това за мен е една утеха, една почивка, едно задължително начало на седмицата, без което не мога, защото това ме кара да се изпълвам с нови сили. С положителни мисли и да благославям Господа“, споделя Димитър Стоянов, главен диригент на хор “Покров на Пресвета Богородица“.
На 19 октомври в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски“, „Музей на християнското изкуство“, и на 31 октомври в концертната зала на Националното музикално училище ще бъдат изнесени заключителните два концерта по спечелилия финансиране по Програма „Култура“ – 2022 на Столична община музикален проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност“ за популяризиране на църковнославянското хорово изкуство на църковния хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“.

Целия разговор с отец Методи Корчев, Димитър Митев и Димитър Стоянов в „Нашият ден“ можете да чуете от звуковия файл.

Continue Reading

България

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

Published

on

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой, нанесен й от мъжа, с когото живее на семейни начала, съобщават от полицията.

Разпрата между двамата прераснала в скандал, а разяреният мъж започнал да я налага.

Около 23,30 часа медици подали сигнал в полицията, че при тях е постъпила жена с наранявания от побой. Така криминалистите стигнали до насилника. Той не е арестуван. krimrnalno

Continue Reading

България

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Published

on

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за превоза на нелегалните мигранти, научи NOVA.

По оперативна информация, на шофьорите им е разпоредено да не се подчиняват на полицейски разпореждания и в никакъв случай да не спират. Затова и през ден полицейските гонки с нелегални мигранти по пътищата са факт.

Бусът е с българска регистрация и е превозвал 12 нелегални мигранти. Шофьорът е криминално проявен българин. Нямал и шофьорска книжка.

Инцидентът стана тази сутрин, а един полицай е с опасност за живота след сблъсъка. Преследването на буса продължило около 50 км. Една патрулна кола го следвала от тунел „Траянови врата“, а още една тръгнала след него от Ихтиман.

Continue Reading

България

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Published

on

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко.

Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил 12-годишния Сашко. Това разкри самият доброволец Ивайло Манасиев в предаването “120 минути” по бТВ.

Той от първия ден участва в издирването на малкото момче, които страда от аутизъм и 9 дни бе в неизвестност. За щастие детето бе намерено невредимо в дере в Радомир на около 7 километра от Профилакториума в Перник, където той изчезна.

Ивайло каза, че е направил всичко по закон – пуснал си е отпуск, но въпреки това е бил уволнен. Той работи в сферата на охраната и сигурността.

“Започнахме да проверяваме места, които дори и полицията не беше проверявала, например заводи, обезлюдени къщи. Качвахме се на места, на които и дори професионалните спасители не се бяха качвали, бяхме без оборудване. Все пак успяхме и не загубихме надежда”, разказа Манасиев пред бТВ.

Координирахме се изключително професионално. Събрахме се всички доброволци и си казахме, че има надежда да открием Сашко жив, ако се откажем сега, се отказваме за цял живот, продължи той.

По думите му обаче е трябвало да се стигне до медиите, за да може полицията да окаже помощ за съвместно търсене на детето.

“Ние разбрахме още същата вечер, когато Александър беше изчезнал. Още по-лично се обвързах, когато видях бабата на детето. Видях в очите ѝ надеждата. Бяхме трогнати от тази вълна на съпричастност”, каза Ирина Тонева, също доброволец в търсенето на Сашко, пише standartnews.com.

Бабата на Александър, който бе открит край Радомир след 9-дневно издирване, днес го посети в стаята му в столичната болница „Пирогов“, за да го нахрани и да се увери, че той наистина е добре.

Пред Нова телевизия жената разказа, че още в събота приготвя любимата на внука си супа, убедена, че той ще бъде открит скоро.

„Съвпадение ли беше или не, важното е, че супата му я направих и след два часа казаха, че са го намерили”, споделя Анна Алексова.

С всеки час детето връща силите си, споделя баба му.

„Той вече започва да говори. Казва „тате”, „баба”, казва „супата”, дали идва супата, „банан“, „баница“. Всичко започва да иска. Вече гледам, че е по-жизнен. Не се е променил, само малко е отслабнал”, казва бабата.

Анна се надява внукът й да бъде изписан скоро.

„Вкъщи ще се чувства най-добре. Сега му разказвам „ще си редиш пак пъзели, ще си рисуваш, ще си играеш“. И той така виждам, че гледа по-бодро, по-ведро”, разказва Анна Алексова.

„Сашко е много по-добре!“. Това написа в профила си във Facebook бащата на 12-годишното дете Александър Цветанов. Той показа и първа снимка на детето от болничната стая.

От „Пирогов” също потвърдиха, че детето се възстановява бързо, но не дадоха отговор кога ще го изпишат.

„Детето е в много добро общо състояние. Няма някакви наранявания или увреди, които да застрашават живота или здравето му”, каза директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

Сред основните версии остава и тази за отвличане.

„Логично е да проверим версията дали не е държано някъде против волята му. Аз лично бих се притеснил и едва ли мога да преценя дали мога да оцелея 9 дни без храна, вода и без дрехи в планинска местност по това време на годината. Всичко е въпрос на доказателства”, каза Иван Гешев.

Continue Reading
Advertisement

Интересни

България5 часа ago

Изрод счупи черепа на жена си в Монтанско

45-годишна жена от монтанското село Горно Церовене е в болница с фрактура на черепа и съмнения за комоцио след побой,...

България1 седмица ago

Ето каква сума е щял да получи шофьорът на мигранти, блъснал полицейски бус

Шофьорът, който блъсна полицейски бус, а служител на реда е в критично състояние, е щял да получи 12 хиляди евро за...

България1 седмица ago

Уволниха от работа доброволец заради издирването на Сашко СНИМКА

Доброволец шокира с признание за издирването на Сашко. Бездушие и липса на човечност по български. Доброволец бе уволнен, защото търсил...

България1 седмица ago

Вижте какво време ни чака през декември – ще има ли сняг по Коледа

Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне...

България2 седмици ago

Разкриха какво е състоянието днес на 12-годишния Сашко, все още не говори

Състоянието на 12-годишния Александър, намерен след девет дни издирване, е стабилно. Детето е преминало през множество изследвания в „Пирогов”, където...

България2 седмици ago

България ликува: Откриха и 18-годишната Габриела в София

Открита е и 18-годишната Габриела Бъръшка от Перник, съобщиха нейни близки приятели, които са разбрали това от нейните родители. Тя...

България2 седмици ago

Бащата на Александър с първи думи след като детето му бе открито

Няма по-хубаво нещо! Благодаря на всички, каза той Бащата на Александър от Перник с първи думи след откриването на сина...

България2 седмици ago

Не е само Сашко: Ето ги другите безследно изчезнали български деца

Кадри Нова ТВ Една седмица вече няма следа от изчезналия мистериозно Сашко. Въпреки огромните усилия, които положиха и полиция и...

България2 седмици ago

Дадоха подробности за откриването на Сашко от Перник

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник са хората, открили Сашко, който изчезна преди...

България2 седмици ago

Извънредно: Първа снимка на открития Сашко

Читател на БЛИЦ ни изпрати ексклузивно видео как линейката, превозваща 12-годишния Александър, пристигна в „Пирогов“ и детето е вкарано за преглед....

България2 седмици ago

Ето героите Веско и Милко , не искат 100-те бона

Здравичък е, живичък е, открит е от планински спасители и служители на МВР. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров...

България3 седмици ago

Шефовете вече нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Въпрос: Работодатeлят ми постоянно мe глобява със суми от 20 и 50 лв., защото спорeд нeго „нарушавам трудовата дисциплина”. Има...

България3 седмици ago

Нaчaлник нa бoлницa се преоблякъл кaтo пpocяк, зa дa пpoвepявa кaк paбoти пepcoнaлa – Вижтe кaквo ce cлучилo

Дирeктoрът нa руceнcкaтa бoлницa д-р Ивaн Стoянoв измиcлил интeрeceн нaчин дa прoвeри дaли пoдoпeчнитe му лeкaри cи вършaт cъвecтнo рaбoтaтa....

България3 седмици ago

Aĸo на тази снимка виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин!

Aĸo виждaш Бoг, пoглeдни, нe гo oтxвъpляй: Aмин! Ha cнимĸaтa мaлцинa виждaт Бoг, дpyги oбaчe лecнo ycпявaт дa гo видят....

България3 седмици ago

Шофьорът на автобуса и заповяда да седне-Финалът на историята ще ви накара да ръкопляскате

Бях в 27-ма седмица от бременността и пътувах в автобус до болницата. В момента имах контракции. Шофьорът някак си забеляза,...

България3 седмици ago

Мъж бе убит с изстрел в главата на Женския пазар в София Снимки

Мъж почина, след като беше прострелян в главата на Женския пазар в София днес. Жертвата е издъхнала в линейката на...

България3 седмици ago

Отвратителни и скандални разкрития от граничари, след гибелта на Петър Бъчваров

Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на МВР граничен полицай Петър Бъчваров. Това разкриват пред „Телеграф“...

България3 седмици ago

Екшън: Динко Вълев спипа нелегални афганистанци след убийството на граничаря

Динко Вълев от Ямбол, станал известен преди години като ловец на бежанци, запретна ръкави и отново обяви война на каналджии...

България3 седмици ago

Динко от Ямбол ступа нелегални афганистанци, отмъсти си за смъртта на полицая

Динко Вълев от Ямбол публикува в социалните мрежи „срещата си“ с трима нелегални афганистанци, пристигнали у нас.  Открил ги по улиците...

България1 месец ago

Климатолог: Снегът идва съвсем скоро, камък ще се пука от студ

“Времето е различни от това, което сме имали преди 20-30 години и ние трябва да се съобразяваме с него. Новите...

Advertisement

Trending