Don't Miss

ИЗВЪНРЕДНО! Герджиков смени още седем областни управители (ОБНОВЕНА)

   

Нови седем областни управители ще бъдат сменени, съобщиха на пресконференция след заседание на Министерския съвет. Причината е, че областните управители масово са подавали молби за неплатен отпуск, което няма да позволи провеждането на честни и прозрачни предсрочни избори, съобщиха от кабинета на проф. Герджиков.

Мотивът за подаването на молби за неплатен отпуск е желанието на областните управители да участват в предизборната кампания.

Сменени са областните управители на Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник.

Припомняме, че миналата седмица бяха сменени 13 областни управители. С днешните 7 промени общо 20 нови областни управители назначи служебният кабинет.

„Към този момент няма достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите“, обясни говорителят на Министерски съвет Ирина Белчева във връзка с подготовката за предстоящите парламентарни избори.

„В хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството, чрез дипломатическите мисии, се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне в тази нелека задача“, обясни Белчева.

„Направеното проучване от правителството към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите“, добави тя. По думите й проучените практики в Словения показват, че има машинно гласуване, което е само за хора в неравностойно положение.

„Във Франция е частично и експериментално, в Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок“, добави още тя.                 break } } else { }