Don't Miss

БТА: Нова терапия блокира агресивния белодробен рак за две години

   

Ново лечение прекъсва за повече от две години развитието на агресивна форма на белодробен рак, сочат резултатите от клинично изследване, съобщава Франс прес, цитирана от БТА и „24 часа“.

Прекъсването е за близо 3 пъти по-дълъг период в сравнение с ползваните понастоящем терапии.

Лекарството алектиниб („Алеценса“) на швейцарските лаборатории „Рош“ блокира за 15 месеца по-дълъг период разпространението на недребноклетъчен белодробен карцином с генна мутация ALK в сравнение с медикамента кризотиниб („Ксалкори“) на конкурентната американска компания „Пфайзър“.

Изследването обхванало 303-ма пациенти. „Никой не смяташе, че е възможно да се забави за толкова дълъг период развитието на белодробен рак в напреднал стадий, тъй като при повечето подобни терапии разпространението на болестта се прекъсва за около 12 месеца“, заяви ръководителката на изследването д-р Алис Шоу от Масачузетската обща болница в Бостън.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

„Алеценса“ и „Ксалкори“ атакуват мутация на гена ALK, която е свързана с около 5 на сто от засегнатите от недребноклетъчен белодробен карцином и стимулира разпространението на ракови клетки.

Ежегодно са регистрирани около 12 000 подобни случая в САЩ и 140 000 в целия свят.

„Фактът, че въпросната терапия прекъсва разпространението на рак в напреднал стадий за повече от две години, като пречи на появата на метастази в мозъка, е сам по себе си голяма крачка напред в борбата с болестта – увери д-р Джон Хеймак от онкологичния център „Андерсън“ към Тексаския университет в Хюстън, който не е участвал в изследването. – Благодарение на този напредък ще можем да помогнем на пациентите да живеят по-дълго и по-добре.“

/24 часа

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com