Don't Miss

БХК: Властта в Стара Загора упражнява расистко насилие

   

Българският хелзинкски комитет излезе с остра реакция срещу разрушаването на къщи в ромския квартал „Лозенец“ на Стара Загора, след като втори ден местната власт продължава събарянето на къщите, построени незаконно на общинска територия.
В позицията на БХК се казва, че властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие.
„Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там“, се казва още в позицията.
От организацията са готови да предоставят правна защита на засегнатите жители от старозагорския квартал, които искат да заведат дела срещу държавата.
„Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници. Достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията)“, допълват от БХК.
От организацията са категорични в позицията си, че „публичното и показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие“.
„Подобно официално малтретиране не би понесъл никой друг в България освен роми.
Лицемерие би било да се твърди, че властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон – изхвърляне на улицата пред журналистическите камери за храна на консуматорите на телевизия“, продължават от БХК.
„Създаването на бездомници не решава социални проблеми, а ги създава.
Безотговорното поведение на държавата не само ще доведе до още осъдителни решения срещу България, но в дългосрочен план ще има тежки последици за обществото. Децата, станали жертва на институционалното насилие над домовете днес, вече имат травматична съдба, която ще ги отчужди от обществото“, се казва още в позицията на комитета.
От БХК призовават община Стара Загора незабавно да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи за положението на хората. По-рано днес стана ясно, че местната власт в Стара Загора ще даде право на строеж на социално слабите жители в ромския квартал.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com