Don't Miss

Българските евродепутати трябва да търсят националните интереси

   

На 13 май Алтернатива за българско възраждане /АБВ/ с номер 13 в бюлетината, откри официално своя предизборен щаб в Казанлък. Преди официалното откриване кандидат-депутатите от листата на АБВ Константин Проданов и Ивайло Русчев споделиха своите виждания за мястото на България в Европейския съюз, за ролята на българскитехдепутати в евро парламента.
Константин Проданов е финансист и икономист. Завършил е икономика в Япония и международни отношения в София. Съветник по икономическите и финансови въпроси на президента Георги Първанов. Работил е в най-реномираните инвестиционни банки в Япония. В момента е главен мениджър на инвестиционна компания в България. Владее английски, руски, японски и френски език. Ивайло Русчев е икономист, мениджър стратегическо планиране в голяма българска компания. Завършил е стратегически мениджмънт и международен бизнес маркетинг в Лондон, а също и Университета в Нанджинг, Китай. Владее английски, мандарин и испански език. И двамата споделиха, че не са политици и не говорят с езика на политиците, а с езика на хора от реалния бизнес и академичните среди. „Ние поставяме нещата на експертна основа. Търсим какъв е проблема и предлагаме конкретно решение във всяка една сфера – образование, здравеопазване, енергетика… Това е начинът да накараш хората да гласуват – като ги изтръгнеш от апатията. Не са нужни общи приказки с пожелателни обещания, а конкретика. В България влизат много пари от Европа, но българинът не ги усеща. Какъв е проблемът? – трябва да се намери решението и да се намери начинът за решаване на проблема… На всяка една имитация на политики, които се предлагат в последните години да не се търси виновник и да се сочи някой с пръст, а трябва да се посочи реално конкретно предложение. Свитото потребление в комбинация с другите негативни тенденции в страната, като например продължаващия ръст на безработицата, която в момента е около 13%, а при младежите е около 30%, е много тревожно. Безработните са хора, които нямат доходи и няма как да имат висока покупателна способност, а знаете – 70% от БВП се формира от индивидуално потребление, т.е. това е голям удар върху него. И една друга много тревожна тенденция от последните дни е свързана с факта, че нашият износ намалява за трети пореден месец, най-вече заради намаляващия износ към трети страни, не към ЕС, т.е. заради събитията, които се развиват в Украйна, несигурността в Русия ни удря нас, което е нормално. Проблемът е, че аз не чувам управляващите да предприемат някакви инициативи, за да парират тази тенденция“, каза Константин Проданов и посочи още, че държавата трябва да положи усилия и за задържане на младите си и висококвалифицирани кадри, които на практика лежат в основата на всяка работеща икономика.
Той подчерта, че нашите евродепутати в Европейския парламент трябва да казват по-често „не” на неща, които не удовлетворяват България.Във всяка една европейска инициатива трябва да се търси къде е нашият национален интерес, какво трябва да направим, за да го защитим, а не да приемаме неща, просто за да се харесваме на Брюксел.
Ивайло Русчев коментира проучване по поръчка на ЕС на Алфа Рисърч, в което на АБВ се дават 7,5%, а това означава два мандата в новия Европейски парламент. Според него тези избори ще променят много неща, макар че в публичното пространство се говори, че АВБ ги няма никъде, защо БСП ни вижда като основен враг, попита Русчев. Защо не виждат ГЕРБ като основен враг или Бареков? Самият факт, че всички се опитват да ни дават колкото се може по-малко проценти, всички се мъчат да ни оплюят това говори предостатъчно, че резултатът на АБВ не е 0.7% до 1,3%, може би са забравили някоя единица… Ако успеем да вкараме двама – трима души това ще инициира промяна не само в БСП, а в лявото пространство като цяло. В лявото пространство няма читава лява партия. Много хора се срамуват да се самоопределят като леви, защото се слага равенство между тях и Сергей Станишев, който не е ляв. Политиките, които левите партии предлагат през последните години са смекчени варианти на десни политики, допълниха още кандидат-евродепутатите.
На официалното откриване на предизборния щаб, който се намира на ул.“Искра“ присъстваха още Трифон Митев областен лидер на АБВ, Петър Попов – председател на социалдемократите в Казанлък, граждани.

                break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com