Don't Miss

ВНИМАНИЕ! Регистрираха много опасна болест за хората при 3 кучета в Казанлък

   

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес членовете на Областната епизоотична комисия заради регистрираните случаи на болни от бруцелоза кучета на територията на Старозагорска област. Четири болни животни са открити в приюта за бездомни кучета в Стара Загора, а 3 – в този в Казанлък. Тъй като болестта при животните не може да се лекува, 7-те кучета ще бъдат евтаназирани. Бруцелозата е опасно заболяване, то може да се предава от животни на хора. При хората лечението е трудно. Болестта засяга нервната система и ставния апарат.

На заседанието на комисията бяха набелязани конкретни марки за ограничаване на разпространяването на бруцелоза в областта. Ще се наложи забрана за вкарване на нови животни в двата приюта, с изключение на силно агресивни животни. В приютите ще се извършва дезинфекция и дезинсекция, докато не се установи, че в тях няма болни животни. РЗИ ще предупреди личните лекари и тези в спешната помощ за наличие на бруцелоза и ще напомни симптомите на заболяването при хората. Специалистите предупреждават да се избягват каквито и да било контакти с улични кучета.

Всички мерки, които бяха набелязани на заседанието на Областната епизоотична комисия, ще бъдат сведени до знание на общините, които ще следят за тяхното изпълнение.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com