Don't Miss

Най-голямото летище в света ще е в Истанбул

   

Турция обяви плановете си да построи едно от най-големите летища в света, на стойност повече от $ 5 млрд., като засилва усилията си за Истанбул като глобален център. За целта дизайнерски екип, воден от лондонската компания Grimshaw, разкри плановете си за шест пистово летище в Истанбул, което може да приеме до 150 милиона пасажери на година.
Водещият екип на Grimshaw, който включва и норвежката фирма Nordic Officeof Architecture и лондонското студио Haptic, споделят, че новият терминал номер едно на Истанбул ще стане „най-големия летищен терминал под един покрив“, покривайки площ от почти 100 хектара.
Ръстът на икономика в Турция с 8.5% през миналата година накара организатора на Истанбулското биенале за дизайн да декларират, че нацията „се нуждае от по-добър дизайн от другите страни“, а международното летище в Истанбул е един от многото проекти, които са в програмата на този период на бързо развитие.
Описван от дизайнерите като „съвременен и изключително функцонален с уникално чувство за място“ терминалът на новото летище ще включва покрив със свод, осеян с капандури. Това ще осигури дневна светлина върху ключови секции от интериора, включвайки чек-ин гишетата, паспортния контрол и магазините.
Летището ще се намира на 30 км извън града на брега на Черно море и ще бъде построено в 4 фази, като първата част се очаква да отвори врати през 2018 г. и да обслужва до 90 милиона пътници на година. На входа ще бъдат изградени голям площад и транспортен център, които ще позволят на летището да се интегрира със съществуващите железопътни линии, метро и автобусни линии.
Grimshaw наскоро приключиха летище в Санкт Петербург със златни тавани, предназначение да напомнят за златните куполи на църквите в града. Дизайнерът Андрю Томас споделя, че този нов проект ще има за цел да улови „дизайн достоен за световен град като Истанбул“.
„Летището в Истанбул трябва да съгласува изискванията за свръх съвременно и функционално летище с нещо, което е в корените на местната идентичност“, добави директорът на Grimshaw, Томас Сток.
„Бяхме вдъхновени от местния колорит и използване на цветове и десени, качестото на светлината и как тя прониква в сградите, както и от традиционната архитектура, като например джамията Сюлейман паша“, пише artprice.bg.

                break } } else { }