Don't Miss

Общонационална стачка парализира Гърция

                              

Гърция е парлизирана от обща стачка на синдикатите на държавните служители и на работещите в частния сектор. Транспортът е спрян, не работят държавните учреждения, затворени са аптеките и магазините.
За пореден път от началото на кризата гърците протестират срещу мерките, наложени от кредиторите и приети от парламента. Основно засегнати са държавните служители, които след премахване на бонусите и намалението на заплатите сега са на прага и на масови уволнения. Всички учреждения и държавни фирми са затворени. Не отидоха на работа учители и дори съдиите. Общините също са в стачка. Държавните болници обслужват само спешните случеи.
Силно е засегнат траспортът със спрени влакове и автобуси. Пристанищата трети ден са блокирани от моряците, които искат оттегляне на програмата за приватизация на портовете Пирея и Солун.
Служителите в частния съктор също протестират срещу премахването на колективните трудови договори.
Пенсионери ,безработни и студенти заявиха участие в масовите демонстрации днес.
Политическото напрежение в Гърция се засилва и с наближаването на евроизборите. Основната опозиционна партия СИРИЗА води по доверие пред управляващата „Нова Демокрация“. Социалното напрежение тласка страната към извънредни парламентарни избори, вероятно още през лятото на тази година.
Кросс