Don't Miss

Строителството на тунела под Шипка може да започне съвсем скоро

   

1 милиард лева са нужни за АМ Хемус, Струма и тунелът под Шипка

С пари от следващата оперативна програма „Транспорт“ трябва да бъдат завършени цялата автомагистрала „Хемус“ и Лот 3 на автомагистрала „Струма“, където се предвижда изграждане на тунел през Кресненското дефиле. В програмата, освен двете магистрали, ще има още само един заложен пътен проект – тунелът под Шипка, който президента Росен Плевнелиев обяви за приоритетен преди седмица. За да стигнат средствата за тези три проекта обаче държавата ще трябва да осигури още близо 1 милиард лева от националния бюджет.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова представи обектите, които ще бъдат финансирани по новата Оперативна програма „Транспорт“. Най-общо това са част от третия метродиаметър в София, жп линиите Пловдив-Бургас, Елин Пелин – Ихтиман и три пътни проекта, които са от изключителна важност и са приоритет на правителството, каза Ангелкова.

„На първо място това е, знаете, Лот 3 на АМ „Струма“, тунелен вариант, друг много важен пътен проект, който сме приоритизирали, това е реализирането на цялата автомагистрала „Хемус“ от Ябланица до Шумен – 248 км. Следващият пътен проект това е тунелът под Шипка. Това са всички пътни проекти, които ние сме включили в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020″, обясни ресорният министър.

Целият бюджет на програмата е милиард и 900 милиона евро. А стойността само на пътните проекти е близо милиард и 700 милиона евро. За това Ангелкова предлага увеличаване на държавното съфинансиране от 15 на 50% или това са повече от 1 милиард лева допълнително.

„За да можем все пак да финализираме успешно най-вече завършването на пътните проекти, сме включили увеличаване на националното съфинансиране от страна на държавата на 50% за пътните проекти, което ще доведе до увеличаване на цялата оперативна програма на около 2,5 млрд. евро, към момента е 1,9″, каза още министър Ангелкова.

Парите трябва да дойдат чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Според Николина Ангелкова следващото правителство ще продължи тази политика и ще се ангажира с осигуряването на необходимите средства.

Междувременно изненадваща проверка на автомагистрала „Струма“ са направили от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Тя е показала, че на обекта на Лот 4 не е имало машини и работници. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет Николина Ангелкова. Тя уточни, че веднага е изискана спешна среща с директора на фирмата изпълнител на проекта, която ще се състои следващата седмица.

„На нея се очаква да бъде представена ревизирана строителна програма и ако нямаме уверение, че програмата е реалистична и че те ще мобилизират всички ресурси на място, договорът ще бъде прекратен“, каза Ангелкова.                 break } } else { }

This site is protected by wp-copyrightpro.com